FashionValet Merancang Tersenarai Di Bursa Malaysia, Tapi Syarikat Asyik Declare Rugi?

FashionValet (FV), salah satu daripada platform e-dagang fesyen Asia Tenggara yang terkemuka akan disenaraikan di Bursa Malaysia.

Ketua Pegawai Kreatif, Vivy Yusof berkata rancangan untuk penyenaraian itu sudah ada dalam perancangan tetapi mengambil tempoh beberapa tahun sebelum direalisasikan.

“Sekarang ini, keutamaan kami adalah untuk mengekalkan serta meningkatkan keuntungan,” katanya kepada Bernama.

Berikutan penutupan pelaburan Siri C dana kedaulatan Khazanah Nasional Bhd, Vivy berkata FV sedang merancang untuk mengembangkan lagi pasaran fizikal dan penembusan digital yang lebih luas.

FV baru-baru ini telah mengumpulkan satu jumlah yang tidak ditentukan daripada dana berkenaan, yang akan dipakai untuk menaik taraf infrastruktur dan teknologi, membuka lebih banyak cawangan fizikal serta mengembangkan kehadiran syarikat berkenaan di Malaysia dan Asia Tenggara.

Ditubuhkan pada 2010, portal fesyen dalam talian itu sekarang menaungi 500 pereka Asia Tenggara dan memiliki pelanggan di seluruh dunia.

Ia mempunyai kedai fizikal di Malaysia (Pavilion dan Bangsar Village II), Singapura dan Brunei. Secara digital, ia berkhidmat untuk pelanggan di lebih daripada 15 buah negara, termasuk rantau Asia Barat, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Australia.

Jenama Vivy sendiri, dUCk akan diserap masuk di bawah FV untuk penyenaraian akan datang.

“dUCk adalah satu jenama yang khusus dalam tudung, alat tulis, aksesori rumah, gaya hidup dan kosmetik,” katanya lagi.

Peserta pasaran terbaharu, dUCk Cosmetics adalah jenama kosmetik halal yang ditawarkan dalam bentuk gincu, pengilat bibir dan pembayang mata yang berwarna-warni.

dUCk baru-baru ini membuka cawangan runcit ketiganya di Suria KLCC, bersebelahan dengan jenama antarabangsa mewah yang lain seperti Gucci, Dior dan Chanel.

Melangkah ke hadapan, beliau berkata dua cawangan dUCk akan dibuka di Singapura dan Dubai.

“Kami perlu membuat lebih banyak pemasaran di sana bagi memperkenalkan jenama kami kerana ia belum cukup dikenali. Kami berharap untuk membuka cawangan di Singapura pada tahun depan dan mengenai Dubai, kami masih membuat kajian pasaran,” katanya.

Ketika bercakap mengenai jangkaan jualan bagi dUCk, Vivy berkata syarikat merancang untuk menggandakan apa yang mereka raih pada tahun lalu, terutama dengan pengenalan produk terbaharu yang belum ada lagi pada tahun sebelum ini.

“Bagi produk terbaharu kami iaitu kosmetik, kami telah bercakap dengan salah satu pengedar terbesar di dunia untuk dibawa ke peringkat seterusnya dan setakat ini, sambutan yang diterima amat positif. Pengumuman akan dibuat tidak lama lagi,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Syarat Nak Tersenarai, Kena Declare Penyata Pendapatan (Income Statement)

Cuba tengok sendiri dokumen yang diperolehi daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bernama Corporate Information. Syarikat Fashion Valet Sdn Bhd yang ditubuhkan pada tahun 2002, dahulunya dikenali sebagai Proven Creative (M) Sdn Bhd.

Sekarang tengok pula dokumen bertajuk Financial Historical Comparison. Tengok betul-betul di bahagian Revenue, Profit/(loss) before tax dan Profit/(loss) after tax.

Apa yang anda nampak?

Syarikat Rugi Dan Semakin Rugi

Kalau pada tahun 2014, dengan pendapatan RM7.9 juta tapi rugi pula sebanyak RM1.3 juta.

Bagi tahun kewangan 2015 pula semakin parah. Pendapatan meningkat sehingga RM16.4 juta, tapi rugi RM5 juta.

Item Current liabilities pula nampak tinggi, ini mungkin sebab banyak beli stok secara kredit (hutang). Dalam erti kata lain pembekal mereka suka beri hutang. Kalau dalam aspek percukaian, transaksi belian yang tinggi ni biasanya pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) minat nak tengok sebab ia akan mengurangkan keuntungan syarikat.

Tak pasti pihak LHDNM berminat atau tidak nak siasat mengapa syarikat asyik lapor rugi.

Memandangkan data di SSM ini dikemaskini pada 4 April 2018, ini bermakna FashionValet belum lagi menghantar laporan kewangan tahunan bagi 2016.

Baru Dapat Dana Daripada Khazanah

Baru sahaja bulan Mac yang lalu, FashionValet mendapat funding daripada Khazanah Nasional di bawah Siri C. Dan menurut kepada Investopedia:

  • Siri A – Optimum: Funding untuk mengoptimumkan produk dan pengguna
  • Siri B – Bina: Funding untuk membawa perniagaan dan jenama ke tahap yang lebih tinggi
  • Siri C – Berkembang: Funding untuk menjadi lebih besar dan ke tahap global

Funding dapat, jualan mantap meningkat setiap tahun, tetapi syarikat rugi.

Kalau kita buat Fundamental Analysis terhadap FashionValet berdasarkan Income Statement di atas, ianya agak merisaukan.

Walau apa pun, all the best FashionValet! Semoga berjaya tersenarai di Bursa Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini Laman Web Percuma Untuk Dapatkan Maklumat Terbaik Mengenai Saham Global

Untuk membuat kajian tentang saham-saham tempatan, sangat banyak kemudahan yang ada. Di antara laman sesawang untuk pelabur membuat kajian tentang saham-saham tempatan adalah seperti Bursamarketplace, KLSE Screener, Malaysia.biz, TheKapital dan lain-lain lagi.

Namun, ramai juga yang bertanya kepada kami bagaimana pula dengan saham global? Laman web manakah yang boleh membantu kita dapatkan maklumat tentang syarikat-syarikat global? Sebelum itu jemput baca Top 5 Saham Patuh Syariah Sektor Penjagaan Kesihatan Wall Street Paling Untung 2021

Untuk mengkaji saham global ini, para pelabur boleh menggunakan dua laman web utama iaitu Trading View dan Investing.com. Kedua-dua laman web ini boleh digunakan secara percuma dengan had tertentu. Pelabur juga boleh menjadi pelanggan premium untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih eksklusif.

Jom kita lihat apa maklumat yang ditawarkan oleh Trading View dan Investing.com secara percuma kepada para pelabur.

Maklumat Yang Disediakan Trading View

Trading View berjaya memikat pengguna dengan susunan maklumat tentang syarikat yang ringkas dan padat pada page pertamanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham Oleh Tradingview

Dengan sekali imbas sahaja, kita boleh memperolehi beberapa maklumat penting seperti sektor syarikat, harga semasa syarikat dan juga nisbah-nisbah penting mengenai syarikat.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Trading View

Platfrom ini juga meyediakan carta teknikal untuk pelabur gunakan, namun hanya tiga indikator yang boleh digunakan secara percuma. Hanya pengguna premium boleh menggunakan indikator di carta ini tanpa had. Carta yang disediakan juga boleh dikatakan sangat mesra pengguna.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Tradingview

Trading View juga menyediakan ruang untuk membincangkan tentang saham kajian untuk orang ramai menyuarakan pendapat dan berkongsi tentang kajian mereka. Trading View juga menyediakan ramalan teknikal tentang saham berkenaan dan juga maklumat ringkas tentang kewangan syarikat.

Trading View juga memberikan ringkasan tentang latar belakang syarikat beserta berita-berita terkini.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Tradingview

Tradingview menyediakan beberapa pakej untuk menggunakan perkhidmatan mereka yang berbayar.

Panduan percuma:

Maklumat Yang Disediakan Investing.com

Investing.com dari segi mesra penggunanya mungkin tidak sehebat Tradingview, namun investing.com menyediakan maklumat yang lebih terperinci tentang saham dan syarikat kepada penggunanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham

Ringkasan yang disediakan investing.com ini mungkin tidak selengkap Tradingview. Ini kerana maklumat yang lebih terperinci akan disediakan pada ruang khas tentang maklumat berkenaan.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Investing.com

Investing.com juga menyediakan carta percuma kepada pengguna tanpa had penggunaan indicator. Tambahan lagi, carta daripada investing.com ini akan menunjukkan isyarat-isyarat candlestick yang ada pada carta. Ini sangat membantu pelabur baru khususnya untuk melihat isyarat candlestick yang ada pada carta saham kajian mereka.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Investing.com

Maklumat-maklumat yang disediakan oleh investing.com dikelaskan kepada kategori khusus tentang maklumat berkenaan. Antaranya adalah maklumat kewangan syarikat, berita terkini mengenai syarikat dan lain-lain lagi. Pelabur yang mahu membuat kajian yang leih mendalam tenatng sesebuah syarikat itu akan memilih investing.com sebagai sumber rujukan.

Selain itu,  perkhidmatan lain yang disediakan oleh investing.com yang sangat bagus adalah kemudahan untuk menyimpan data-data tertentu dalam bentuk Excel.

Investing.com membenarkan pengguna untuk memperolehi data-data tertentu sesebuah syarikat dalam bentuk Excel secara percuma.

Nisbah yang disediakan oleh investing.com juga dibandingkan dengan industri yang sama dengan syarikat kajian pelabur, ini dapat membantu pelabur membuat penilaian dengan lebih rapi.

Seperti Trading view, investing.com juga menyediakan ramalan teknikal tentang pergerakan harga saham untuk membantu kita membuat penilaian pelaburan.

Maklumat terperinci tentang kewangan syarikat ini sangat membantu pelabur dalam kajian yang dilakukan. Dengan kemudahan illustrasi carta kewangan syarikat berserta perbandingan nisbah syarikat dan industri akan membantu kajian para pelabur.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Investing.com

Investing.com turut menyediakan beberapa pakej untuk pelabur pilih bagi menggunakan perkhidmatan premium untuk pengalaman penggunaan yang lebih baik tanpa iklan, maklumat yang cepat dan kemudahan lain yang berbayar.

Baca juga Cara Cari Saham 52-Week High Di Investing.com

Artikel asal diterbitkan oleh TheKapital.

Panduan saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street