Fundamental Analisis : Kenali Syarikat Innoprise Yang Memberikan Dividen Secara Konsisten

Kelebihan kita melabur dalam saham adalah mendapat dividen yang konsisten dari syarikat saham kita. Namun begitu, tidak ramai pelabur yang memilih untuk mencari syarikat yang memberikan dividen kerana lebih ramai yang mengejar capital gain dan keuntungan secara cepat. 

Selalunya pelaburan dalam syarikat yang memberikan dividen mengambil masa tidak kurang setahun untuk melihat hasil dalam pelaburan kita. Persoalannya bagaimana untuk mencari syarikat yang memberikan dividen yang konsisten. Oleh itu, kami bentangkan kepada anda syarikat yang baik dalam pemberian dividen.

Innoprise Plantations Berhad (INNO)

INNO merupakan syarikat dalam sektor perladangan yang membuat penanaman kelapa sawit dan memproses buah kelapa sawit (FFB) menjadi minyak kelapa sawit dan palm kernel (PK). Pada masa kini, syarikat INNO mempunyai tanah seluas 22,7633 hektar, 11,505 hektar mempunyai tanaman kelapa sawit matang dan 753 hektar tanaman sawit belum matang. 

Operasi tanaman kelapa sawit diusahakan dalam enam estate di Sabah iaitu Imbak, Gunung Rara, Labau, Maliau, Lokan dan Luasong.

Pendapatan Syarikat

Sumber : Malaysiastock.biz

Pendapatan syarikat INNO menunjukkan keuntungan bersih yang stabil sejak akhir tahun 2019. Jualan dan profit margin yang semakin baik menunjukkan pengurusan kewangan yang efisien. Sejak akhir tahun 2019, pendapatan bersih INNO telah meningkat dari RM4.7 juta (Q32019) kepada RM20.6 juta (Q22021).

Jualan minyak kelapa sawit yang semakin tinggi kerana permintaan kepada produk minyak kelapa sawit semakin banyak sejak pandemik pada tahun 2020. Banyak negara seperti India meningkatkan belian import minyak kelapa sawit mereka dari Malaysia.

Krisis harga minyak yang semakin meningkat adalah disebabkan low base effect sejak COVID-19 melanda. Banyak kilang sawit yang terpaksa mengurangkan pengeluaran dan banyak juga ladang yang tidak dapat mengeluarkan hasil kerana ketiadaan pekerja. Dengan pengurangan pengeluaran minyak dan permintaan yang tinggi telah menyebabkan harga melonjak tinggi.

Dividen Syarikat

Sumber: Malaysiastock.biz

Syarikat INNO merupakan syarikat yang sentiasa memberikan dividen kepada pelabur walaupun sedikit. Namun begitu, sejak tahun 2018, INNO dilihat lebih mesra dalam memberikan dividen kepada pelabur. Disebabkan keuntungan syarikat yang semakin baik, INNO lebih pemurah dalam membayar dividen kepada pelabur.

Syarikat INNO mempunyai potensi besar di masa hadapan kerana mereka mempunyai banyak tanah yang belum digunakan. Selain itu, kilang pemprosesan mereka menunjukkan peningkatan jumlah FFB yang boleh diproses.

Pada tahun 2017, kilang INNO hanya mampu untuk memproses 194,310 MT namun kini mereka boleh memproses 241,106 MT fresh fruit bunches (FFB). Ini menunjukkan peningkatan 24% pada kadar kapasiti pengeluaran.

Belum Terlambat, Masih Sempat Untuk Belajar

Ingat, pasaran saham tidak kalis rugi. Harga saham akan bergerak. Naik, turun atau duk situ saja. Namun begitu, pelaburan saham telah lama terbukti menjadi salah satu instrumen pelaburan yang paling menguntungkan. Paling penting, gunakan modal dari duit lebihan sahaja supaya tidak serabut dan kusut bila rugi.

Nak melabur saham tapi tak tahu caranya?

Dah mula melabur tapi asyik rugi?

Nak tahu cara cari saham yang boleh dibeli?

Nak tahu analisis teknikal untuk ‘entry’?

Banyak ilmu pelaburan saham turut dikongsikan secara percuma di TheKapital. Jika anda ingin mendapatkan ilmu-ilmu eksklusif berdasarkan kepada tajuk-tajuk yang lebih mendalam, dapatkan ilmu tersebut di sini >> Produk TheKapital

Previous ArticleNext Article

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (Mei 2023)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang berkuatkuasa 26 Mei 2023. Aktiviti ini pada kebiasaannya akan dijalankan pada bulan Mei dan November setiap tahun.

Bila tengok senarai, terkejut juga jadinya. Banyak nama-nama besar yang kini dah tak patuh syariah.

Jom kita tengok syarikat-syarikat yang baru masuk dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2022.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada sebanyak 27 syarikat kini dah patuh syariah, termasuklah yang baru IPO seperti ITMax, Leform, NationGate, TT Vision dan Vestland.

Antara nama-nama popular yang kini masuk ke dalam senarai saham patuh syariah pada bulan Mei 2023 adalah seperti Revenue dan Scomi.

Berikut pula merupakan saham-saham yang terkeluar daripada senarai patuh syariah yang terkini. Contohnya Malaysia Airports Holdings Bhd & Supermax Corporation Bhd.

Senarai Terkini Saham Tidak Patuh Syariah

802 Atau 82% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah, Peningkatan Daripada November 2022 Lalu

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Sumber rujukan: Suruhanjaya Sekuriti

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee