Fundamental Analisis : Kenali Syarikat Innoprise Yang Memberikan Dividen Secara Konsisten

Kelebihan kita melabur dalam saham adalah mendapat dividen yang konsisten dari syarikat saham kita. Namun begitu, tidak ramai pelabur yang memilih untuk mencari syarikat yang memberikan dividen kerana lebih ramai yang mengejar capital gain dan keuntungan secara cepat. 

Selalunya pelaburan dalam syarikat yang memberikan dividen mengambil masa tidak kurang setahun untuk melihat hasil dalam pelaburan kita. Persoalannya bagaimana untuk mencari syarikat yang memberikan dividen yang konsisten. Oleh itu, kami bentangkan kepada anda syarikat yang baik dalam pemberian dividen.

Innoprise Plantations Berhad (INNO)

INNO merupakan syarikat dalam sektor perladangan yang membuat penanaman kelapa sawit dan memproses buah kelapa sawit (FFB) menjadi minyak kelapa sawit dan palm kernel (PK). Pada masa kini, syarikat INNO mempunyai tanah seluas 22,7633 hektar, 11,505 hektar mempunyai tanaman kelapa sawit matang dan 753 hektar tanaman sawit belum matang. 

Operasi tanaman kelapa sawit diusahakan dalam enam estate di Sabah iaitu Imbak, Gunung Rara, Labau, Maliau, Lokan dan Luasong.

Pendapatan Syarikat

Sumber : Malaysiastock.biz

Pendapatan syarikat INNO menunjukkan keuntungan bersih yang stabil sejak akhir tahun 2019. Jualan dan profit margin yang semakin baik menunjukkan pengurusan kewangan yang efisien. Sejak akhir tahun 2019, pendapatan bersih INNO telah meningkat dari RM4.7 juta (Q32019) kepada RM20.6 juta (Q22021).

Jualan minyak kelapa sawit yang semakin tinggi kerana permintaan kepada produk minyak kelapa sawit semakin banyak sejak pandemik pada tahun 2020. Banyak negara seperti India meningkatkan belian import minyak kelapa sawit mereka dari Malaysia.

Krisis harga minyak yang semakin meningkat adalah disebabkan low base effect sejak COVID-19 melanda. Banyak kilang sawit yang terpaksa mengurangkan pengeluaran dan banyak juga ladang yang tidak dapat mengeluarkan hasil kerana ketiadaan pekerja. Dengan pengurangan pengeluaran minyak dan permintaan yang tinggi telah menyebabkan harga melonjak tinggi.

Dividen Syarikat

Sumber: Malaysiastock.biz

Syarikat INNO merupakan syarikat yang sentiasa memberikan dividen kepada pelabur walaupun sedikit. Namun begitu, sejak tahun 2018, INNO dilihat lebih mesra dalam memberikan dividen kepada pelabur. Disebabkan keuntungan syarikat yang semakin baik, INNO lebih pemurah dalam membayar dividen kepada pelabur.

Syarikat INNO mempunyai potensi besar di masa hadapan kerana mereka mempunyai banyak tanah yang belum digunakan. Selain itu, kilang pemprosesan mereka menunjukkan peningkatan jumlah FFB yang boleh diproses.

Pada tahun 2017, kilang INNO hanya mampu untuk memproses 194,310 MT namun kini mereka boleh memproses 241,106 MT fresh fruit bunches (FFB). Ini menunjukkan peningkatan 24% pada kadar kapasiti pengeluaran.

Belum Terlambat, Masih Sempat Untuk Belajar

Ingat, pasaran saham tidak kalis rugi. Harga saham akan bergerak. Naik, turun atau duk situ saja. Namun begitu, pelaburan saham telah lama terbukti menjadi salah satu instrumen pelaburan yang paling menguntungkan. Paling penting, gunakan modal dari duit lebihan sahaja supaya tidak serabut dan kusut bila rugi.

Nak melabur saham tapi tak tahu caranya?

Dah mula melabur tapi asyik rugi?

Nak tahu cara cari saham yang boleh dibeli?

Nak tahu analisis teknikal untuk ‘entry’?

Banyak ilmu pelaburan saham turut dikongsikan secara percuma di TheKapital. Jika anda ingin mendapatkan ilmu-ilmu eksklusif berdasarkan kepada tajuk-tajuk yang lebih mendalam, dapatkan ilmu tersebut di sini >> Produk TheKapital

Previous ArticleNext Article

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: