Fundamental Analisis : Kenali Syarikat Innoprise Yang Memberikan Dividen Secara Konsisten

Kelebihan kita melabur dalam saham adalah mendapat dividen yang konsisten dari syarikat saham kita. Namun begitu, tidak ramai pelabur yang memilih untuk mencari syarikat yang memberikan dividen kerana lebih ramai yang mengejar capital gain dan keuntungan secara cepat. 

Selalunya pelaburan dalam syarikat yang memberikan dividen mengambil masa tidak kurang setahun untuk melihat hasil dalam pelaburan kita. Persoalannya bagaimana untuk mencari syarikat yang memberikan dividen yang konsisten. Oleh itu, kami bentangkan kepada anda syarikat yang baik dalam pemberian dividen.

Innoprise Plantations Berhad (INNO)

INNO merupakan syarikat dalam sektor perladangan yang membuat penanaman kelapa sawit dan memproses buah kelapa sawit (FFB) menjadi minyak kelapa sawit dan palm kernel (PK). Pada masa kini, syarikat INNO mempunyai tanah seluas 22,7633 hektar, 11,505 hektar mempunyai tanaman kelapa sawit matang dan 753 hektar tanaman sawit belum matang. 

Operasi tanaman kelapa sawit diusahakan dalam enam estate di Sabah iaitu Imbak, Gunung Rara, Labau, Maliau, Lokan dan Luasong.

Pendapatan Syarikat

Sumber : Malaysiastock.biz

Pendapatan syarikat INNO menunjukkan keuntungan bersih yang stabil sejak akhir tahun 2019. Jualan dan profit margin yang semakin baik menunjukkan pengurusan kewangan yang efisien. Sejak akhir tahun 2019, pendapatan bersih INNO telah meningkat dari RM4.7 juta (Q32019) kepada RM20.6 juta (Q22021).

Jualan minyak kelapa sawit yang semakin tinggi kerana permintaan kepada produk minyak kelapa sawit semakin banyak sejak pandemik pada tahun 2020. Banyak negara seperti India meningkatkan belian import minyak kelapa sawit mereka dari Malaysia.

Krisis harga minyak yang semakin meningkat adalah disebabkan low base effect sejak COVID-19 melanda. Banyak kilang sawit yang terpaksa mengurangkan pengeluaran dan banyak juga ladang yang tidak dapat mengeluarkan hasil kerana ketiadaan pekerja. Dengan pengurangan pengeluaran minyak dan permintaan yang tinggi telah menyebabkan harga melonjak tinggi.

Dividen Syarikat

Sumber: Malaysiastock.biz

Syarikat INNO merupakan syarikat yang sentiasa memberikan dividen kepada pelabur walaupun sedikit. Namun begitu, sejak tahun 2018, INNO dilihat lebih mesra dalam memberikan dividen kepada pelabur. Disebabkan keuntungan syarikat yang semakin baik, INNO lebih pemurah dalam membayar dividen kepada pelabur.

Syarikat INNO mempunyai potensi besar di masa hadapan kerana mereka mempunyai banyak tanah yang belum digunakan. Selain itu, kilang pemprosesan mereka menunjukkan peningkatan jumlah FFB yang boleh diproses.

Pada tahun 2017, kilang INNO hanya mampu untuk memproses 194,310 MT namun kini mereka boleh memproses 241,106 MT fresh fruit bunches (FFB). Ini menunjukkan peningkatan 24% pada kadar kapasiti pengeluaran.

Belum Terlambat, Masih Sempat Untuk Belajar

Ingat, pasaran saham tidak kalis rugi. Harga saham akan bergerak. Naik, turun atau duk situ saja. Namun begitu, pelaburan saham telah lama terbukti menjadi salah satu instrumen pelaburan yang paling menguntungkan. Paling penting, gunakan modal dari duit lebihan sahaja supaya tidak serabut dan kusut bila rugi.

Nak melabur saham tapi tak tahu caranya?

Dah mula melabur tapi asyik rugi?

Nak tahu cara cari saham yang boleh dibeli?

Nak tahu analisis teknikal untuk ‘entry’?

Banyak ilmu pelaburan saham turut dikongsikan secara percuma di TheKapital. Jika anda ingin mendapatkan ilmu-ilmu eksklusif berdasarkan kepada tajuk-tajuk yang lebih mendalam, dapatkan ilmu tersebut di sini >> Produk TheKapital

Previous ArticleNext Article

Awas! Dengan 4 Jenis Saham Ini

AWAS! Nak beli saham ni tak boleh lah main beli jer.

Niat nak melabur boleh berubah menjadi lebur kerana sikap terburu-buru atau tamak yang ada dalam diri kita. Untuk melabur, perlulah dengan ilmu.

Dengan ilmu, anda dapat mengurangkan risiko kerugian. Jika pembelian saham dilakukan dengan semberono, kemungkinan untuk rugi itu lebih tinggi.

Haa. Kami kongsikan kepada anda semua 4 jenis saham yang perlu anda berhati-hati ketika melabur.

Kena tahu cara yang betul dan syarikat yang sesuai untuk dilaburkan. Jika tersilap langkah diri sendiri yang rugi nanti. Sebab itu anda perlu berhati-hati dengan jenis-jenis saham seperti ini.

Mungkin nampak kadar keuntungannya lebih cepat atau dengan harapan beli di harga yang murah atau rendah, keuntungan akan lebih tinggi.

Namun perkara sebaliknya boleh berlaku. Kenali saham syarikat yang anda ingin beli serta pastikan anda yakin dengan keupayaan saham syarikat tersebut.

Ingat! Jangan main labur je, nanti melebur.

Selamat melabur!

Video ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.