Kaya, Kaya… Bila Aku Beli Saham-Saham Ini 5 Tahun Lepas

Bagi setiap pelabur, adalah menjadi impian mereka untuk menggandakan modal yang mereka laburkan dalam satu masa tertentu. Terdapat pelbagai jenis cara pelaburan yang boleh kita lakukan iaitu dengan pelaburan secara jangka pendek (short term) ataupun jangka masa panjang (long term).

Pelaburan jangka masa pendek boleh diibaratkan seperti larian pecut 100m. Dalam pelaburan jangka pendek pelabur perlu sentiasa pecut untuk mendapatkan keuntungan. Mereka tidak boleh hilang fokus dan kekurangan jenis pelaburan jangka masa pendek adalah pelabur akan cepat penat.

Pelaburan jangka masa panjang pula boleh diibaratkan seperti larian marathon. Pelabur memulakan larian dengan pace yang berlahan dan sentiasa konsisten. Dalam pace yang perlahan, pelabur mampu untuk mengumpulkan tenaga dan kekal dalam perlumbaan sehingga akhir garisan penamat.

Pelaburan saham sesuai bagi orang yang mempunyai holding power. Yakni pelabur yang mempunyai kemampuan untuk beli dan simpan.

Terdapat banyak saham di Bursa Malaysia yang sangat bagus untuk dijadikan pelaburan jangka masa panjang. Malah ada yang mampu memberikan pulangan sehingga 5 kali ganda dalam tempoh 5 tahun.

Jom kita lihat saham-saham yang boleh meningkatkan kekayaan kita dalam tempoh jangka masa panjang.

1. PMETAL

Syarikat PMETAL merupakan syarikat yang menjalankan perniagaan dalam industri aluminium. PMETAL juga merupakan leader dalam industri Aluminium dalam pasaran saham. Diasaskan pada tahun 1986, PMETAL adalah syarikat yang menjalankan bisnes aluminum extrusion. Diapungkan dalam pasaran saham pada tahun 1993. Pada tahun 2003, PMETAL menjadi pengeluar aluminium terbesar di Malaysia dan kini PMETAL merupakan pengeluar aluminium terbesar di Asia Tenggara. Dengan bisnes model yang sangat kukuh dan mempunyai prestasi kewangan yang baik, PMETAL menjadi saham kegemaran bagi pelabur jangka masa panjang. 

Dalam tempoh 5 tahun, saham PMETAL telah meningkat lebih 7x ganda. Jika anda melabur RM1,000 pada 5 tahun yang lalu, duit anda akan berganda kepada RM7,000. Namun tidak ramai pelabur yang mampu menyimpan saham ini selama 5 tahun. 

2. MPI

Syarikat MPI merupakan leader dalam industri teknologi. MPI mempunyai varieti produk dalam test and assembly menjadikan mereka dalam kalangan enam terbesar subkontraktor semikonduktor dalam dunia. MPI mengeluarkan lebih 100 juta unit seminggu dan 65% produk yang dikeluarkan adalah diuji sepenuhnya (fully tested).

Industri Teknologi kini mendapat manfaat yang besar kerana isu kekurangan cip di seluruh dunia dijangka berterusan hingga tahun 2024.

Sejak dari tahun 2017, saham MPI pernah mencecah harga RM 50 pada hujung tahun 2021. Harga saham MPI telah melonjak lebih 5X ganda dalam tempoh 5 tahun. Jika anda melabur RM2,000 pada tahun 2017 dalam saham MPI, nilai tersebut mencecah RM 10,000 pada hujung tahun yang lalu.

3. DNEX

DNEX merupakan syarikat yang menjalankan dua segmen bisnes utama iaitu oil and gas dan juga technology. DNEX mendapat perhatian pelabur dalam pasaran saham apabila mereka membeli Silterra iaitu syarikat semiconductor yang berpangkalan di Kulim, Kedah.

Silterra merupakan antara pengeluar cip terbesar dan mempunyai kepakaran dan kapasiti yang besar. Selepas dari pengumuman DNEX membeli Silterra, harga DNEX melonjak lebih 4X ganda. Lihat carta harga DNEX seperti di bawah. Jika anda melabur RM3,000 dalam saham DNEX pada 5 tahun lalu, nilai pelaburan anda boleh mencecah RM12,000.

4. VITROX

Syarikat VITROX juga merupakan pemain dalam industri teknologi. Sejak tahun 2017, VITROX telah berada dalam aliran uptrend sehingga ke hari ini. VITROX juga diiktiraf sebagai The Edge Billion Club pada tahun 2018. Pada tahun 2017, harga saham VITROX masih berada di bawah RM1 sesaham dan harga saham VITROX pernah mencecah RM11 sesaham pada akhir tahun 2021.

5. D&O

Syarikat D&O merupakan syarikat yang paling tinggi peningkatan harga saham dalam tempoh 5 tahun. Pada tahun 2017, harga saham D&O hanya berharga RM 0.315 sesaham dan saham D&O pernah mencecah RM6 sesaham. Peningkatan ini disokong oleh sentiment kekurangan cip di semua sektor terutama sektor automotif.

Bisnes utama D&O adalah dalam produk smart LED yang digunakan dalam sektor automotif.

Saham-saham di atas merupakan saham yang mempunyai asas kewangan yang kukuh. Oleh sebab itu, syarikat-syarikat ini mampu memberikan pulangan jangka masa panjang yang baik.

Harus diingat, saham-saham yang dinyatakan bukanlah sebagai saranan belian. Tujuan perkongsian ini adalah sebagai bahan pendidikan. Sebarang pembelian haruslah dilakukan dengan kajian dan disokong dengan data yang betul dan terkini.

Ramai orang tak tak minat nak dengar cerita pasal saham. Mereka juga tak ada masa nak memantau prestasi saham disebabkan komitmen kerja.

Tapi dalam kepala masih ligat nak cari cara gandakan duit untuk memenuhi keperluan simpanan pendidikan anak & persaraan.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2022

Bursa Malaysia terus menjunam sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan indeks sebanyak 107 mata dalam tempoh sebulan dagangan. Dibuka awal Jun pada paras 1563.40 dan menutup tirai pada paras 1444.22 mata pada akhir Jun 2022. 

Dalam keadaan pasaran yang tidak menentu ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan Jun 2022. Kaunter paling rugi pada Jun 2022 mencecah kejatuhan melebihi 40% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. South Malaysian Industries Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

South Malaysia Industries Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 40.24% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Talam Transform Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Talam Transform Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 40.0%. 

3. Sapura Energy Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Sapura Energy Berhad dengan kejatuhan sebanyak 35.71% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. LKL International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

LKL International Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 30.77%.

5. Priceworth International Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Priceworth International Bhd yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 30.30% untuk tempoh sebulan pada Jun 2022. 

6. MQ Technology Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat MQ Technology Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.00% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. SWS Capital Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat SWS Capital Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 29.41% dalam tempoh sebulan dagangan pada Jun 2022. 

8. KPower Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat KPower Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan penurunan sebanyak 29.27%. 

9. Caely Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Caely Holdings Bhd merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.38%.

10. Eduspec Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Eduspec Holdings Berhad dengan penurunan sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Jun 2022. 

Masa Untuk Mencari Saham-saham Undervalue?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan Jun 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan yang lemah.

Dalam keadaan yang suram ini, ini adalah masa yang terbaik untuk kita memperhatikan saham-saham yang didagangakan lebih murah daripada harga sepatutnya. 

Bila keadaan pulih, kita boleh tersenyum lebar kelak.