Kaya, Kaya… Bila Aku Beli Saham-Saham Ini 5 Tahun Lepas

Bagi setiap pelabur, adalah menjadi impian mereka untuk menggandakan modal yang mereka laburkan dalam satu masa tertentu. Terdapat pelbagai jenis cara pelaburan yang boleh kita lakukan iaitu dengan pelaburan secara jangka pendek (short term) ataupun jangka masa panjang (long term).

Pelaburan jangka masa pendek boleh diibaratkan seperti larian pecut 100m. Dalam pelaburan jangka pendek pelabur perlu sentiasa pecut untuk mendapatkan keuntungan. Mereka tidak boleh hilang fokus dan kekurangan jenis pelaburan jangka masa pendek adalah pelabur akan cepat penat.

Pelaburan jangka masa panjang pula boleh diibaratkan seperti larian marathon. Pelabur memulakan larian dengan pace yang berlahan dan sentiasa konsisten. Dalam pace yang perlahan, pelabur mampu untuk mengumpulkan tenaga dan kekal dalam perlumbaan sehingga akhir garisan penamat.

Pelaburan saham sesuai bagi orang yang mempunyai holding power. Yakni pelabur yang mempunyai kemampuan untuk beli dan simpan.

Terdapat banyak saham di Bursa Malaysia yang sangat bagus untuk dijadikan pelaburan jangka masa panjang. Malah ada yang mampu memberikan pulangan sehingga 5 kali ganda dalam tempoh 5 tahun.

Jom kita lihat saham-saham yang boleh meningkatkan kekayaan kita dalam tempoh jangka masa panjang.

1. PMETAL

Syarikat PMETAL merupakan syarikat yang menjalankan perniagaan dalam industri aluminium. PMETAL juga merupakan leader dalam industri Aluminium dalam pasaran saham. Diasaskan pada tahun 1986, PMETAL adalah syarikat yang menjalankan bisnes aluminum extrusion. Diapungkan dalam pasaran saham pada tahun 1993. Pada tahun 2003, PMETAL menjadi pengeluar aluminium terbesar di Malaysia dan kini PMETAL merupakan pengeluar aluminium terbesar di Asia Tenggara. Dengan bisnes model yang sangat kukuh dan mempunyai prestasi kewangan yang baik, PMETAL menjadi saham kegemaran bagi pelabur jangka masa panjang. 

Dalam tempoh 5 tahun, saham PMETAL telah meningkat lebih 7x ganda. Jika anda melabur RM1,000 pada 5 tahun yang lalu, duit anda akan berganda kepada RM7,000. Namun tidak ramai pelabur yang mampu menyimpan saham ini selama 5 tahun. 

2. MPI

Syarikat MPI merupakan leader dalam industri teknologi. MPI mempunyai varieti produk dalam test and assembly menjadikan mereka dalam kalangan enam terbesar subkontraktor semikonduktor dalam dunia. MPI mengeluarkan lebih 100 juta unit seminggu dan 65% produk yang dikeluarkan adalah diuji sepenuhnya (fully tested).

Industri Teknologi kini mendapat manfaat yang besar kerana isu kekurangan cip di seluruh dunia dijangka berterusan hingga tahun 2024.

Sejak dari tahun 2017, saham MPI pernah mencecah harga RM 50 pada hujung tahun 2021. Harga saham MPI telah melonjak lebih 5X ganda dalam tempoh 5 tahun. Jika anda melabur RM2,000 pada tahun 2017 dalam saham MPI, nilai tersebut mencecah RM 10,000 pada hujung tahun yang lalu.

3. DNEX

DNEX merupakan syarikat yang menjalankan dua segmen bisnes utama iaitu oil and gas dan juga technology. DNEX mendapat perhatian pelabur dalam pasaran saham apabila mereka membeli Silterra iaitu syarikat semiconductor yang berpangkalan di Kulim, Kedah.

Silterra merupakan antara pengeluar cip terbesar dan mempunyai kepakaran dan kapasiti yang besar. Selepas dari pengumuman DNEX membeli Silterra, harga DNEX melonjak lebih 4X ganda. Lihat carta harga DNEX seperti di bawah. Jika anda melabur RM3,000 dalam saham DNEX pada 5 tahun lalu, nilai pelaburan anda boleh mencecah RM12,000.

4. VITROX

Syarikat VITROX juga merupakan pemain dalam industri teknologi. Sejak tahun 2017, VITROX telah berada dalam aliran uptrend sehingga ke hari ini. VITROX juga diiktiraf sebagai The Edge Billion Club pada tahun 2018. Pada tahun 2017, harga saham VITROX masih berada di bawah RM1 sesaham dan harga saham VITROX pernah mencecah RM11 sesaham pada akhir tahun 2021.

5. D&O

Syarikat D&O merupakan syarikat yang paling tinggi peningkatan harga saham dalam tempoh 5 tahun. Pada tahun 2017, harga saham D&O hanya berharga RM 0.315 sesaham dan saham D&O pernah mencecah RM6 sesaham. Peningkatan ini disokong oleh sentiment kekurangan cip di semua sektor terutama sektor automotif.

Bisnes utama D&O adalah dalam produk smart LED yang digunakan dalam sektor automotif.

Saham-saham di atas merupakan saham yang mempunyai asas kewangan yang kukuh. Oleh sebab itu, syarikat-syarikat ini mampu memberikan pulangan jangka masa panjang yang baik.

Harus diingat, saham-saham yang dinyatakan bukanlah sebagai saranan belian. Tujuan perkongsian ini adalah sebagai bahan pendidikan. Sebarang pembelian haruslah dilakukan dengan kajian dan disokong dengan data yang betul dan terkini.

Ramai orang tak tak minat nak dengar cerita pasal saham. Mereka juga tak ada masa nak memantau prestasi saham disebabkan komitmen kerja.

Tapi dalam kepala masih ligat nak cari cara gandakan duit untuk memenuhi keperluan simpanan pendidikan anak & persaraan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……