Kenali 5 Jenis Chart Utama Technical Analysis

Analisis Teknikal adalah merupakan kajian berasaskan pergerakan harga saham. Dan terdapat 5 jenis chart utama iaitu line chart, bar chart, candlestick chart, point & figure chart dan market profile chart.

Sebelum kita pergi lebih jauh, sudi kiranya kita recap balik apa itu Technical Analysis.

Apa Itu Technical Analysis?

Secara ringkasnya, Technical Analysis bermaksud mengkaji pergerakan saham dengan memberi keutamaan kepada harga saham dan jumlah dagangan (price & volume) dengan menggunakan carta, bagi menjangka pergerakan harga dan trend.

Trend pula bermaksud hala tuju saham, dan ada 3 trend iaitu Uptrend (pergerakan menaik saham), Downtrend (pergerakan menurun saham) dan Sideways (pergerakan mendatar saham). Kebiasaannya ia akan bergerak secara zig-zag.

Biasanya kita gunakan Technical Analysis bagi menentukan masa yang sesuai untuk jual beli saham.

Jom Berkenalan Dengan 5 Chart Utama

Berikut pula diterangkan secara umum untuk setiap jenis chart ini, dan anda boleh tentukan kemudian chart mana yang sesuai dengan jiwa anda untuk digunapakai dalam membantu anda untuk membuat kajian saham.

1. Line Chart

Sumber: Tax Guru

Merupakan chart paling asas dan mudah untuk diguna pakai. Turut dikenali sebagai ‘close only chart’ kerana menggunakan harga penutup untuk diplotkan pada carta. Paksi-x akan menunjukkan sela masa manakala paksi-y menunjukkan harga saham.

Kelebihan chart ini ialah ia senang dibaca kerana graf berbentuk garis dan senang mengenalpasti trend line serta support & resistance. Kelemahannya pula ialah maklumat tidak menyeluruh kerana tidak memasukkan harga tertinggi dan terendah saham.

2. Bar Chart

Merupakan antara carta yang sering digunapakai oleh chartist sebelum candlestick chart diperkenalkan. Memaparkan ‘range’ harga terendah dan tertinggi saham dalam satu garis menegak. Bagi satu-satu garisan tersebut akan menunjukkan harga pembukaan, tertinggi, terendah dan penutup pada hari tersebut.

Terdapat satu garisan kecil melintang menghala ke kiri menunjukkan harga pembukaan dan garis kecil melintang menghala ke kanan pula menunjukkan harga penutup saham. Keadaan bullish ketika harga penutup lebih tinggi dari harga pembukaan, manakala bearish sebaliknya.

Kelebihannya dapat menunjukkan trend reversal pattern apabila menggabungkan dua atau tiga bar chart. Ia termasuk key reversal, inside bar and outside bar. Key reversal bermaksud ‘turnaround’ iaitu pembalikan sentimen.

Contoh downside key reversal apabila H2>H1, L2<L1 dan C2<L1

Contoh upside key reversal apabila H2>H1, L2<L1, dan C2>H1

3. Candlestick Chart

Berasal dari Jepun dan digunakan oleh para pedagang disana untuk menganalisis pergerakan harga beras seawal abad ke-16. Namun kaedah ini dipopularkan oleh Steve Nison apabila beliau mula memperkenalkannya secara meluas untuk digunakan oleh pedagang saham dan forex.

Iklan

Sesebuah candlestick terdapat harga pembukaan, harga tertinggi, harga terendah, dan harga penutup. Bullish candle apabila harga penutup lebih tinggi daripada harga buka dan bearish candle pula sebaliknya.

Candlestick amat popular dalam kalangan trader kerana ia merupakan leading indicator dan dapat menunjukkan pergerakan harga saham seterusnya meramal price direction sama ada akan mengalami ‘continuation’ atau ‘reversal’.

4. Point and Figure

Sumber: Incredible Charts

Point and figure chart berbeza dari line & bar chart kerana tidak mempunyai paksi x dan y. Chart hanya menunjukkan harga saham semata-mata. Carta ini agak rumit kerana ia memerlukan maklumat harga untuk setiap urusniaga yang berlaku dalam sehari. 

Selalunya tanda ‘X’ digunakan untuk menunjukkan pergerakan harga menaik manakala tanda ‘O’ menunjukkan penurunan harga. 

Signal membeli saham apabila tanda ‘X’ pada kolum yang terakhir berada pada tahap yang lebih tinggi daripada tanda ‘X’  pada kolum sebelum ini.

Sebaliknya signal penjualan terhasil apabila tanda ‘O’ pada kolum yang terakhir berada pada tahap yang lebih rendah daripada tanda ‘O’ pada kolum yang sebelumnya. 

5. Market Profile

Dicipta oleh J Peter Steidlmayer pada tahun 1980an, seorang pit-trader berpengalaman di Chicago Board of Trade.

Market profile menunjukkan harga saham pada paksi menegak, manakala volume ditunjukkan pada paksi melintang. Time frame pula ditunjukkan melalui perkataan atau warna. Melalui taburan data yang diperolehi, anda akan dapat melihat akan terbentuk chart seperti bell-curve.

Praktis, Praktis Dan Praktis Lagi

Percayalah, ia mengambil masa yang agak lama untuk mahir dalam kajian mana-mana pun chart yang anda pilih. Ada yang makan bertahun lamanya. Sebab itu kita janganlah kita berputus asa dan terus lakukan yang terbaik.

Nak Belajar Mendalam Lagi Ilmu Technical Analysis?

KELAS ANALISA TEKNIKAL LEVEL 1 – KHAS UNTUK BEGINNER

Untuk level 1, anda akan mempelajari:

1. Membaca candle (OHLC) dan chart
2. Mencari saham dalam keadaan uptrend (HH-HL, 123-Pattern)
3. Support & Resistance (S&R)
4. Kekuatan S&R dari segi volume & gann
5. SBR/RBS
6. Bila masa yang sesuai untuk jual saham? (take profit / cut loss)
7. Money Management Rule
8. Risk Management Rule
9. Bila masa yang sesuai untuk beli saham? (entry point)
10. Strategi membeli dengan trendline menaik
11. Strategi membeli dengan breakout DTL
12. Strategi membeli pada RBS

Anda juga akan di-guide tentang cara penggunaan iSaham berdasarkan ilmu2 diatas. Cara melihat pada S&R dalam iSaham, cara monitor saham nak dibeli dan dijual menggunakan iSaham.

Yuran:
RM49 sahaja (harga promosi)

Sila layari FB iSaham untuk tengok tarikh yang bersesuaian. Bagi yang belum ada akaun CDS, anda juga berpeluang membuka akaun CDS dengan M+ secara percuma.

 

Iklan

Previous ArticleNext Article

15 Jenis Pedagang Saham (Trader), Anda Yang Mana Satu?

Pahlawan terbilang samurai kurun-16 ada berpesan, ‘Sebelum saya masuk berperang di sebuah istana, saya terlebih dahulu mempelajari gerbang pengawal di hadapan istana’.


Kali ini kami akan berkongsi bagaimana untuk mengenali 15 jenis pedagang saham. Mengetahui di mana tahap pengelasan anda sangat penting, untuk anda memperbaiki kekurangan dan kelemahan yang ada. 

Dr. Van K. Tharp:

Anda pernah lihat Anime, Naruto/Naruto Shippuden? Anda kenal Hokage ketiga, Hiruzen Sarutubi yang digelar sebagai professor kampung Konoha kerana berjaya melahirkan ninja-ninja berbakat seperti Jiraya, Oruchimaru, Tsunade dan ramai lagi.

Begitulah analogi diri beliau iaitu Dr Van K.Tharp.

Sumbangan beliau dalam dunia kewangan sangat tinggi dan yang paling tidak dilupakan adalah beliau membangunkan modal prototype bagi mengelaskan 15 jenis trader. Pada awalnya beliau berfikir ‘Jika seseorang pakar dalam sesuatu perkara dan mengikuti jalan yang sama, maka setiap apa yang mereka lakukan akan mendatangkan hasil yang sama juga’.

Oleh itu beliau mempelajari keseluruhan aspek trading dan melatih ramai individu untuk menguasai dunia trading yang penuh cabaran. Walau bagaimanapun, hasil daripada kajian beliau selama berpuluh-puluh tahun dalam bidang ini membuktikan bahawa bukan semua individu dapat menguasai trading. Ini kerana bukan semua individu mampu untuk memberi komitmen dan memperolehi tahap psikologi yang tinggi.

Disebabkan pemerhatian beliau selama bertahun-tahun, beliau telah membuat kesimpulan bahawa terdapat 15 jenis trader dan beliau telah membina 1 ujian yang dikenali sebagai Tharp Trader Test. Setiap kumpulan trader mempunyai kelemahan dan kelebihannya yang unik serta setiapnya juga terdapat cabaran-cabaran atau rintangan yang perlu ditambah baik.

Berikut adalah 15 Jenis Trader mengikut  Dr. Van K. Tharp:

  1. Strategic Trader.
  2. Planning Trader.
  3. Detailed Trader.
  4. Administrative Trader.
  5. Facilitative Trader.
  6. Innovative Trader.
  7. Value-Driven Trader.
  8. Independent Trader.
  9. Socially Responsible Trader.
  10. Spontaneous Trader.
  11. Supporting Trader.
  12. Accurate Trader.
  13. Artistic Trader.
  14. Fun Loving Trader.
  15. Adventurous Trader.

Beliau memecahkan kumpulan trader tersebut kepada 3 bahagian:

1. Bahagian pertama ialah Strategic dan Planning Trader.

2. Bahagian kedua ialah Detailed, Administrative, Facilitative, Innovative, Value-Driven dan Independent Trader.

Iklan

3. Manakala kumpulan ketiga ialah baki daripada dua kumpulan tersebut.

Beliau mempercayai kumpulan pertama dan kedua secara semula jadinya berpotensi besar untuk berjaya di dalam bidang ini, di mana Strategic trader adalah paling teratas kemudian diikuti Planning trader.

Tetapi 7 daripada jumlah tersebut agak sukar untuk berjaya dalam arena ini. Mereka memerlukan pembelajaran dan pengalaman yang baik, agar berada dalam mentaliti yang betul untuk berjaya, serta kerja keras dan komitmen yang tinggi.

Tahukah anda Paul Tudor Jones diangkat sebagai ikon bagi mengambarkan ciri-ciri yang terdapat di dalam Strategic Trader yang mempunyai potensi untuk berjaya adalah sangat tinggi dalam bidang ini.

Berikut adalah link untuk anda boleh melakukan ujian tersebut: Tharp Trader Test.  Diharapkan anda boleh mengambil perkongsian ini sebagai salah satu cara untuk anda lebih maju di dalam bidang ini.

Nak Lagi Mudah, Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

SC Kenakan Pertuduhan Terhadap Bekas Pengarah Urusan Kerana Dagangan Orang Dalam

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengenakan pertuduhan terhadap Cheah Yew Keat (Cheah), bekas Pengarah Urusan (MD) DIS Technology Holdings Bhd (DISTECH), dengan lima pertuduhan dagangan orang dalam bagi saham DISTECH.

Kesemua lima pertuduhan tersebut adalah atas kesalahan dagangan orang di bawah seksyen 188(2)(a) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Cheah didakwa telah menjual sebanyak 2,884,300 unit saham DISTECH melalui akaun milik Chuah Ni ketika mempunyai maklumat bukan awam, antara 1 Mac 2010 dan 4 Mac 2010.

Maklumat bukan awam yang dirujuk dalam semua pertuduhan tersebut adalah berkaitan dengan dakwaan salah nyata laporan kewangan suku tahun DISTECH antara Suku Tahun Ketiga 2008 dan Suku Tahun Keempat tahun 2009 yang mempunyai kesan yang signifikan terhadap keputusan kewangan DISTECH.

Dagangan orang dalam merupakan kesalahan yang boleh dikenakan hukuman penjara tidak melebihi 10 tahun dan denda tidak kurang daripada RM1 juta.

Iklan

Cheah memohon dibicarakan atas pertuduhan itu. Hakim Mahkamah Sesyen Tuan Hasbullah Adam, yang menetapkan jaminan sebanyak RM200,000 dengan seorang penjamin, juga memerintahkan Cheah untuk menyerahkan pasport antarabangsanya kepada mahkamah.

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:
Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Kesalahan Dagangan Orang Dalam Atau Insider Trading

Biasa perasan tak bila tiba-tiba je pengarah sesebuah syarikat jual pegangan saham mereka? Angin takde, ribut takde, mereka jual secara senyap-senyap dalam kuantiti yang besar. Tak lama lepas tu, datang pula bad news yang menyebabkan harga saham jatuh menjunam.

Ya, ini salah satu contoh dagangan orang dalam. Nak tahu lebih lanjut, jemput baca Kali Ini Kami Huraikan Maksud Kesalahan Insider Trading.

Iklan

Tesla, Syarikat Automotif Paling Bernilai Di Dunia

Baru-baru ini, syarikat Tesla telah muncul sebagai syarikat automotif yang paling bernilai di dunia – mengatasi Toyota dan Volkswagen. Memang tak disangka-sangka sekali, apatah lagi ketika berlakunya pandemik Covid-19 yang sedang melanda seluruh dunia.

Kredit Gambar: Visual Capitalist

Tesla yang bermula 15 tahun yang lalu, telah melalui perjalanan yang penuh berliku untuk mencapai takhta pada hari ini. Tatkala jualan kereta merudum dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu dan pandemik yang berlaku, harga saham Tesla telah meningkat sebanyak 348% dalam masa setahun.

Sumber: Trading View

Setahun yang lalu, harga saham Tesla baru lebih kurang $220 USD, hari ini dah nak cecah $1,000 USD pula.

Apa Yang Menyebabkan Harga Tesla Meningkat?

Pada awal tahun yang lalu, Tesla telah mencapai satu milestone yang baru dengan mengatasi nilai General Motors dan Ford yang digabungkan. Dua syarikat gergasi ini telah tewas di tangan Tesla yang boleh dikatakan masih lagi ‘mentah’ dalam dunia automotif.

Walaupun jualan kereta Tesla di Amerika Syarikat jauh ketinggalan di belakang Toyota, namun jualan kereta mereka di seluruh dunia telah meningkat dengan secara konsisten sejak kebelakangan ini.

Iklan

Ditambah lagi dengan pembukaan kilang Tesla di China, ianya telah membuktikan betapa seriusnya mereka ingin berkembang di China dan seterusnya rantau Asia.

Baca: Elon Musk Guna Strategi Jeneral Sun Tzu Dengan Membuka Kilang Tesla Di China

Sebagai peneraju kereta elektrik, Tesla memang jauh di depan berbanding syarikat-syarikat lain. Malah, Syarikat Faraday Future, Pencabar Utama Tesla Diisytiharkan Muflis. Ini membuktikan bahawa memang sukar untuk menandingi Tesla di persada dunia.

Di kala permintaan masyarakat dunia yang mahukan sebuah kenderaan hijau dan mesra alam, masa depan Tesla sememangnya cerah. Ditambah pula dengan ura-ura mengatakan Tesla akan mula membangunkan trak atau pikap sebagai model terbaru mereka, inilah kereta masa depan yang kita cari-cari selama ini.

Sumber Rujukan: Visual Capitalist

Boleh beli lagi tak saham syarikat Tesla ni? Kalau daripada segi Fundamental, memang power. Kena tengok pula dari sudut Technical pula untuk menentukan masa terbaik nak beli saham Tesla ni.

Lagi pun, harga seunit saham Tesla pun dah nak cecah $1,000 USD. Mesti ramai yang akan kata mahal harga saham Tesla ni kan? Jangan terkejut kalau tahun depan boleh cecah $2,000 USD pula.

Iklan

Falsafah Dalam Perdagangan Saham, Tulip Mania vs Healthcare Rally

Mereka yang tidak belajar dari sejarah pasti akan mengulanginya“. – George Santayana

Ketika mula-mula memahami tentang fenomena euphoria yang berlaku ke atas saham-saham yang terlibat dalam sektor penjagaan kesihatan (healthcare), rupa-rupanya euphoria ini pernah berlaku sejak 400 tahun yang lalu dalam dunia perdagangan saham.

Apa Itu Euphoria?

Euphoria ialah satu situasi yang mana kita dapat lihat kaunter CAREPLS daripada harga supper penny bawah 30 sen, mencanak-canak naik harganya sehingga bergelar kaunter bangsawan.

Ternyata, apabila diteliti perkara ini menjadi refleks kepada falsafah “History repeats itself.”

Sejarah Memang Berulang-Ulang?

Amsterdam Stock Exchange (ASE) merupakan bursa dagangan saham yang diiktiraf sebagai paling tua yang wujud di dunia. Mengikut sejarah ia ditubuhkan oleh Syarikat Hindia Timur Belanda pada tahun 1602.

Walaupun secara tidak rasmi Antwerp Stock Exchange dikatakan muncul lebih awal sekitar pertengahan kurun ke-14, namun urusan dagangan yang lebih sistematik, tersusun, tersohor dan mendapat tumpuan masyarakat seluruh Eropah hanya diperakui setelah tertubuhnya Amsterdam Stock Exchange.

Kali ini, saya ingin membawa anda semua untuk menelusuri sebuah sejarah hitam yang melanda ASE setelah 30 tahun perjalanannya. Sejarah yang dimaksudkan adalah berkenaan Tulip Mania.

Apakah Itu Tulip Mania?

Tulip Mania berlaku ketika era Dutch Golden Age di mana harga kontrak untuk kuntuman bunga Tulip mencecah kenaikan yang melampau dan akhirnya tersembam rebah dengan mendadak pada bulan Februari 1637.

Tragedi kejatuhan harga Tulip ini merupakan ‘Speculative Bubbles’ yang pertama berlaku dalam sejarah ketamadunan manusia.

Apa Punca Berlakunya Tulip Mania?

Awal era 1630-an merupakan tahun gemilang di Eropah. Walaupun wabak hawar melanda, namun kesan wabak ini memberi implikasi positif kepada kenaikan gaji pekerja (masa wabak risiko kematian meningkat, kurang tenaga kerja) dan secara tidak langsung menambah baik pendapatan.

Tulip menjadi satu-satunya komoditi fizikal yang didagangkan tetapi bukan dalam Beurs (bangunan Amsterdam Stock Exchange), sebaliknya urusan jual beli berlaku di mana saja; di jalanan, pub, dan di kedai bunga. Tulip pada mulanya bersifat ‘informal spot market’ namun ketika kegilaan dan ketaksuban masyarakat Eropah memuncak, ia telah berubah menjadi komoditi paling bernilai yang memacu permulaan inovasi instrumen kewangan.

Penjual Tulip menjual Tulip kepada pembeli, di mana Tulip berkenaan belum/sedang ditanam. Dengan kata lain, berlakunya Futures di mana proses jual beli terlaksana melalui nota aku janji untuk penghantaran Tulip bagi beberapa bulan ke depan.

Nota aku janji ini dijadikan jaminan untuk pemodal mengeluarkan modal tanaman, seterusnya mengurangkan risiko mereka kerana Tulip yang ditanam itu nanti akan menjadi sandaran collateral.

Contoh gambaran nota aku janji Tulip

Masalah mula timbul apabila nota aku janji ini tidak berupaya membuktikan hak pemilikan (si pembeli), tidak juga berupaya membuktikan berlaku aktiviti penanaman, tiada jaminan kualiti, apatah lagi tiada regulasi yang memastikan proses dagangan komoditi Tulip ini sebagai sah.

Memandangkan penghantaran Tulip hanya berlaku beberapa bulan ke depan, maka nota aku janji tersebut sering bertukar tangan dari seorang penjual-pembeli dengan volatiliti harga yang ditentukan sepenuhnya oleh spekulasi, dan bukannya tawaran-permintaan yang sebenar.

Iklan

Seperti yang kita pelajari mengenai keruntuhan pasaran di zaman moden, apabila bandwagon effect merasuk masyarakat yang kesemuanya ‘into the scene’ Tulip daripada golongan penjual bunga, petani, pembeli semuanya menjadi tidak terkawal. Ada yang sanggup bergolok bergadai demi mendapatkan posisi dalam pasaran Tulip, maka akhirnya pada 5 Februari 1637, fenomena Tulip Mania telah runtuh sehabis-habisnya.

Bagaimana Tulip Mania Memberi Impak Ekonomi Kepada Masyarakat Eropah?

Di masa kemuncak, harga purata sekuntum Tulip melebihi gaji setahun seorang pekerja mahir di Eropah, dan ada pendapat menyatakan harganya lebih mahal daripada sebuah rumah. Tulip dijual pada nilai 4000 florins (matawang Belanda).

Disebabkan harga tinggi ini merudum dalam tempoh kurang seminggu, maka ramailah pemilik Tulip ini jatuh muflis dengan serta-merta.

Apa Yang Kita Boleh Pelajari Dari Kejadian Tulip Mania?

Tulip Mania merupakan reflect kitaran tragedi bubbles yang melanda dunia contohnya Wall Street Crash 1929, Bubble Dot-Com pada tahun 200 dan Subprime Crisis pada tahun 2007.

Dalam bahasa mudahnya, walaupun Tulip Mania ini telah berlaku 400 tahun yang lalu, namun ianya tetap berevolusi menjadi kitaran financial bubbles kerana melibatkan psikologi manusia.

Pelabur hilang pedoman, tiada lagi rational expectations, swing harga yang melampau, spekulasi yang terus inflate harga pasaran dan sektor – sampai gilanya manusia ketika itu mereka lebih menyayangi sekuntum Tulip berbanding sebuah rumah yang sedang mereka diami bersama keluarga!

Sekarang, buka mata dan pandang di sekeliling.

Pasaran sedikit sebanyak tetap berkisar ke arah spekulasi yang irrational. Kita mesti selalu berhati-hati. Jangan tergopoh-gapah mengikut trend tanpa membuat kajian ilmiah tentang sesuatu pasaran yang sedang hype.

Healthcare Rally

Semasa sektor healthcare dah sampai puncak baru-baru ini, kita baru sibuk nak beli disebabkan melihat keuntungan orang lain yang dah ribuan percent, saya percaya ramai yang tersangkut di puncak CAREPLS, HLT dan ADVENTA.

Baca: Saham-Saham Glove Terus Terbang.

Emosi dan perasaan yang tidak bersandar kepada ilmu dan fakta mesti dibendung sebaiknya. Ini kerana Tulip Mania dan segala bubbles yang berlaku telah mengajar kita bahawa ketamakan, ketaksuban dan sikap membabi buta sebegini tidak lain akan menjerumus dan merosakkan manusia tidak mengira dekad, era mahupun zaman.

Akhir kata, jadilah seseorang pedagang yang rasional bermula dengan menjadi seorang manusia yang rasional. Permulaan untuk menjadi manusia yang rasional dimulakan dengan menjadi orang yang bersederhana dalam setiap hal kehidupan kita.

Kitaran Tragedi Bubbles

This image has an empty alt attribute; its file name is image-2.png

Semoga Tuhan merahmati kita dalam setiap urusan kita inshaallah.

Ditulis oleh Fatini Ismadi, graduan dari Beijing Foreign Studies University dalam bidang Kesusasteraan Bahasa Cina dan Ekonomi dan mengendalikan page Serikandi Saham.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!