Kini Ada 700 Saham Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

Kita sebagai orang Islam, memang wajib untuk kita pilih produk patuh Syariah. Kalau dalam pelaburan pula, memang wajib untuk kita melabur atau berdagang ke dalam saham-saham yang patuh Syariah.

Nak tahu bagaimana sesuatu saham itu ditentukan sebagai patuh Syariah atau tidak, boleh baca artikel Bagaimana Nak Tentukan Sesuatu Saham Itu Patuh Syariah Atau Tidak? Ada 3 peringkat saringan yang perlu dilalui, dan perlu lulus ketiga-tiganya.

Setakat Ogos 2019, ada 700 saham patuh Syariah yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Kredit Gambar: FB Bursa Malaysia-i

597 saham tersenarai di Papan Utama, 96 saham tersenarai di Papan Ace, dan 7 saham tersenarai di Papan LEAP.

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

77% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah

Mengikut rekod, bilangan pemegang akaun CDS yang beragama Islam semakin meningkat saban tahun. Terkini Setengah Juta Bumiputera Dah Ada Akaun CDS!

Yang lebih bestnya, 77% saham yang tersenarai di Bursa Malaysia adalah patuh Syariah. Memang rambang mata, tak tahu nak beli saham apa.

Tak Tahu Nak Beli Saham Apa? Memperkenalkan SpeedSaham

Masalah juga bila banyak saham, tak tahu nak beli saham apa ni kan? Mesti nak yang boleh beri pulangan yang baik, betul tak? Maka sekarang dah ada SpeedSaham untuk membantu kita semua.

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web yang menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi bagi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sentimen Semasa & Empat Tumpuan Utama Pasaran Global Pada Minggu Ini (1 – 5 April 2019)

Sentimen pasaran yang semakin pulih telah menyokong kenaikan semula pasaran saham Amerika Syarikat (AS) pada lewat dagangan minggu lalu (30 Mac 2019). Ia sekaligus telah membantu dalam kenaikan Hasil-Bon jangka panjang AS disebabkan pengurangan permintaan terhadap aset safe-haven tersebut.

Pasaran Wall Street merudum pada Jumaat (22 Mac 2019) disebabkan kebimbangan pasaran terhadap penyongsangan Hasil-Bon 10 tahun AS dan bon 3-bulan AS di mana perbezaan kedua-dua bon tersebut menjadi negatif. Ia menunjukkan peralihan pelabur kepada aset selamat di mana terdapat jangkaan penurunan kadar faedah di masa hadapan terhadap bon 10-tahun AS.

Dow Jones Industrial Average (DJIA) mencatat kenaikan 0.82% dengan naik 211 mata, manakala dua lagi indeks utama Wall Street, S&P500 dan Nasdaq masing-masing naik 0.67% dan 0.78%. Sebelum itu, pasaran Asia yang ditutup lebih awal telah menunjukkan prestasi positif dengan lautan biru dalam indeks-indeks utama sehingga ke benua Eropah. FBMKLCI penanda aras pasaran saham Malaysia pula merekodkan kenaikan sebanyak 0.14%.

Penanda aras saham global pula merekodkan kenaikan 0.64% pada Jumaat (30 Mac 2019) menggambarkan pemulihan keseluruhan ekuiti global. Indeks MSCI yang mengukur prestasi saham global juga mencatat prestasi terbaik suku-tahunan sejak 2010 dengan kenaikan sebanyak 11.6%.

Di antara pemangkin kepada kenaikan ini juga adalah perkembangan positif rundingan AS-China yang berakhir pada hari Jumaat. Wakil AS menganggap rundingan kali ini lebih konstruktif dalam usaha menyelesaikan pertikaian perang dagang yang telah berlangsung sejak Jun 2018. Rundingan akan diteruskan lagi di Washington pada minggu ini.

Perkembangan terbaru dalam politik Britain pula menunjukkan Parlimen UK sekali lagi menolak usul perjanjian Brexit buat kali ketiga dengan undian 344 kepada 286 pada Jumaat. Keputusan ini bermaksud UK akan meninggalkan blok Kesatuan Eropah (EU) pada 12 April tanpa sebarang perjanjian selagi tiada rundingan baru di antara kedua-dua pihak.

Dengan perkembangan terbaru sepanjang minggu lalu, pasaran dijangka akan terus dicorakkan oleh faktor politik global terutamanya AS-China dan Brexit. Tidak lupa juga, fokus akan tertumpu kepada data-data ekonomi Amerika Syarikat terutamanya laporan NFP (Non-Farm Payroll) yang bakal diumumkan pada hari Jumaat (5 April 2019). Berikut adalah beberapa perkara penting yang akan menjadi perhatian pasaran saham global sepanjang minggu ini.

1. Keadaan Semasa Pasaran Bon Amerika Syarikat

Pasaran bon AS mengejutkan pasaran apabila buat pertama kali berlakunya penyongsangan keluk-hasil (Yield-curve) antara bon 10-tahun dan 3-bulan. Inverted yield-curve (Keluk hasil-bon yang terbalik) menunjukkan situasi di mana hasil pulangan bon jangka pendek adalah lebih tinggi daripada hasil pulangan bon jangka panjang. Hal ini hanya berlaku beberapa kali sahaja dalam sejarah kewangan dunia dan sering diikuti dengan kemelesetan ekonomi.

Hal ini terjadi apabila pelabur tertumpu kepada pasaran bon yang menyebabkan hasil-bon (bond-yield) jatuh secara mendadak disebabkan permintaan yang tinggi kepada bon jangka panjang. Ia dilihat sebagai langkah untuk mendapatkan bon pada kadar semasa yang dilihat mungkin akan menurun di masa hadapan. Ini juga bermakna, pasaran mula menyerap (price-in) kemungkinan untuk Federal Reserve (Bank Pusat Amerika Syarikat) menurunkan kadar faedah.

2. Drama Brexit Selepas Penolakan Usul Kerajaan Buat Kali Ketiga

Perdana Menteri Theresa May jelas kecewa dalam ucapannya selepas undian ketiga tersebut dan mengatakan UK berkemungkinan meninggalkan EU pada 12 April. Ketua Pembangkang Jeremy Corbyn pula menggesa May meletakkan jawatan dan juga agar pilihanraya umum diadakan bagi mencari penyelesaian isu Brexit.

Donald Tusk, Pemimpin Tertinggi Suruhanjaya Eropah pula dilaporkan telah memanggil mesyuarat Majlis Eropah pada 10 April dan menggesa UK membentangkan perancangan baru perjanjian Brexit sebelum 13 April. Dalam masa yang sama, Tusk berpendapat UK berkemungkinan besar keluar daripada EU tanpa sebarang perjanjian dan EU sedang bersedia untuk perkara ini.

Walaubagaimanapun, kerajaan UK dijangka akan cuba mengelak daripada Brexit seawal 12 April dan akan cuba mendapatkan penangguhan lebih lama walaupun Britain terpaksa bertanding dalam Pilihanraya Eropah. Penangguhan daripada tarikh Brexit pula memerlukan persetujuan daripada 27 negara ahli EU.

3. Data Ekonomi Penting AS, NFP (Non-Farm Payroll)

Wall Street akan memberikan perhatian kepada data ekonomi minggu ini selepas laporan pekerjaan bulan Februari yang mengecewakan dan amaran kelembapan ekonomi oleh pasaran bon Amerika Syarikat. Pakar ekonomi berpendapat pasaran ketika ini dijangka begitu sensitif kepada data ekonomi, di mana data pada minggu ini akan menambah bukti jelas tentang momentum semasa ekonomi AS.

Fokus utama pada minggu ini sudah tentu kepada data pekerjaan NFP, lebih-lebih lagi data sebelum ini mencatat bacaan yang jauh daripada jangkaan. Amerika Syarikat hanya merekodkan tambahan sebanyak 20,000 pekerjaan pada bulan Februari berbanding 301,000 pada bulan sebelum itu yang mana jauh mengatasi jangkaan iaitu 180,000.

Data ini akan dikeluarkan pada Jumaat (5 April 2019) pada pukul 8.30 malam. Di antara yang menjadi perhatian pasaran juga adalah beberapa data ekonomi lain seperti, data jualan runcit (retail-sales), indeks aktiviti sektor pembuatan, dan data tempahan barangan tahan lama (durable-goods).

4. Rundingan Perdagangan AS-China di Washington

Sebulan telah berlalu sejak tarikh akhir yang perlu dipersetujui AS-China dalam rundingan perdagangan. Selepas rundingan di Beijing berakhir pada Jumaat, rundingan seterusnya akan diadakan pada minggu ini di Washington.

Laporan menunjukkan kedua-dua pihak berusaha untuk mencapai perjanjian bagi mengurangkan pertikaian dan risiko perang perdagangan yang lebih besar. Di antara yang menjadi fokus penting AS adalah pendekatan yang digunakan oleh China terhadap harta-intelek mereka dan permintaan untuk China membuka pasarannya dengan lebih meluas.

Dalam perkembangan yang sama, penasihat ekonomi White House, Larry Kudlow berkata AS mungkin akan membatalkan tarif bagi sesetengah barangan China.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Empat Perkara Penting Yang Bakal Menggerakkan Pasaran Pada Minggu Ini (4-8 Mei 2020)

Pasaran Wall Street jatuh agak mendadak pada akhir dagangan minggu lalu (1 Mei 2020) apabila ketegangan antara Amerika Syarikat (AS) dan China dicetuskan oleh Presiden Donald Trump. Beliau mengancam China dengan tariff baru ekoran penularan pandemik Covid-19.

Ketiga-tiga indeks utama dalam bursa saham AS jatuh melebihi dua peratus dengan catatan kerugian sepanjang minggu lalu.

Ada juga pendapat mengatakan bulan Mei adalah tempoh kebanyakan indeks saham membuat kejatuhan ditambah lagi dengan aliran tunai pada akhir bulan.

Indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) yang terdiri daripada 30 syarikat besar dalam bursa saham AS jatuh sebanyak 2.55%. Indeks S&P 500 yang sering dijadikan panduan prestasi keseluruhan ekonomi pula susut 2.81%. Indeks komposit Nasdaq pula ditutup 3.2% lebih rendah pada Jumaat lepas.

Trump berkata pada Jumaat kerajaannya mungkin akan mengenakan tarif baru terhadap China atau membatalkan sebahagian obligasi hutangnya terhadap Beijing berikutan penularan wabak koronavirus baru tersebut. Trump mendakwa Amerika Syarikat mempunyai bukti yang menunjukkan virus tersebut datang daripada Institut Virologi di Wuhan.

Ancaman terbaru ini mencetuskan semula ketegangan perang perdagangan AS-China yang sudah lama reda sekaligus membayangi keyakinan pelabur terhadap pembukaan semula ekonomi.

Sepanjang bulan April pasaran Wall Street mencatat kenaikan yang meyakinkan dengan indeks S&P 500 dan Dow Jones merekodkan prestasi terbaik sejak 33 tahun yang lalu.

Prestasi positif ini turut memberi kesan positif kepada pasaran global dengan indeks-indeks Asia termasuk indeks Nikkei 225, indeks komposit Shanghai, indeks komposit Kuala Lumpur (KLCI) turut merekodkan prestasi terbaik pada bulan April sejak jatuh ke paras terendah pada bulan Mac 2020.

Berikut adalah empat catalyst yang akan menjadi perhatian pelabur sepanjang minggu ini.

1. Pembukaan Semula Ekonomi

Penularan wabak Covid-19 belum berakhir di mana pakar kesihatan menjangka ia akan berterusan dalam tempoh dua tahun. Kebanyakan negara yang telah mengarahkan perintah berkurung di negara masing-masing kini berkira-kira untuk membuka semula ekonomi secara berperingkat.

Antaranya adalah Malaysia sendiri yang membuka sebahagian besar sektor ekonomi pada Isnin (4 Mei 2020) selepas hampir dua bulan tempoh kawalan pergerakan. Amerika Syarikat telah mengumumkan pembukaan semula ekonomi lebih awal dan akan dilakukan secara berperingkat. Selain itu, negara-negara Eropah juga akan membuka semula ekonomi mereka termasuk Itali dan Jerman pada hari Isnin.

Pembukaan semula ekonomi tidak dapat dielakkan kerana kesan yang terlalu besar kepada ekonomi. Negara kecil seperti Malaysia sahaja mengalami kerugian RM63 billion sepanjang tempoh kawalan pergerakan seperti yang dinyatakan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Khamis (30 April 2020).

Bayangkan kerugian yang dialami oleh negara-negara maju seperti Eropah dan AS jika mereka menutup ekonomi lebih lama. Ia bukan sahaja menjejaskan ekonomi domestik malah rantaian ekonomi global bakal terjejas lebih teruk.

Daripada perspektif pasaran, berita pembukaan semula ekonomi memberi kesan positif kepada pasaran saham khususnya. Hal ini dapat dilihat dalam prestasi pasaran pada minggu lalu.

2. Ketegangan Amerika Syarikat – China

Ketegangan perang perdagangan tercetus semula sejak hampir setengah tahun apabila Presiden Donald Trump memperbaharui ancamannya terhadap China. White House merancang untuk mengenakan tarif baru kepada China yang didakwa oleh AS menjadi penyebab kepada penularan wabak Covid-19.

Amerika Syarikat dan China sebelum ini telah berunding semula bagi mempersetujui beberapa perkara dalam perdagangan dua hala dalam usaha menamatkan perang dagang yang berlangsung sejak Januari 2018.

Rundingan terakhir di antara kedua-dua negara telah memberikan hasil positif pada 15 Januari 2020 apabila perjanjian Fasa Satu AS-China termeterai khususnya dalam isu hak cipta intelektual, perkongsian teknologi dan tarif dalam sektor makanan dan pertanian.

Hal ini sebenarnya telah banyak memberi kelegaan kepada pasaran selepas perang dagang yang berlangsung selama dua tahun. Kini, ia dicetuskan semula oleh Presiden Trump yang menuduh wabak Covid-19 berasal daripada makmal virologi di Wuhan dan bakal menambah tarif terhadap China.

3. Data Non-Farm Payroll (NFP)

Data NFP adalah laporan ekonomi yang ditunggu-tunggu pada setiap bulan lebih-lebih lagi dalam situasi penularan wabak pada masa ini. Seperti yang telah dilaporkan sebelum ini, Amerika Syarikat mencatatkan hampir 30 juta pengangguran dalam tempoh tidak sampai dua bulan ekoran pemberhentian pekerja di negara itu.

Minggu ini kita bakal mendapat maklumat yang lebih lanjut tentang situasi semasa pasaran pekerjaan daripada laporan data NFP pada Jumaat (8 Mei). Secara keseluruhan bacaan sudah tentu merekodkan kejatuhan yang begitu mendadak dalam pasaran buruh pada bulan April.

Penganalisa pasaran menjangkakan pengurangan 21 juta pekerjaan dalam sektor bukan perladangan (Non-Farm) dengan kadar pengangguran mencecah 16%.

Kanada pada masa yang sama turut mengeluarkan data pasaran buruhnya dengan jangkaan kehilangan lima juta pekerjaan. Kadar pengangguran pula melonjak daripada 7.8% kepada 20% di antara bulan Mac dan April 2020.

4. Keadaan Pasaran Komoditi Hitam

Selepas tempoh yang mencabar, harga minyak mentah menokok 17% pada minggu lalu berbanding minggu sebelumnya. Pengukuhan dalam penanda aras West Texas Intermediate (WTI) dipacu oleh pertambahan kecil dalam stok minyak mentah dan juga kejatuhan dalam inventori gasolin di Amerika Syarikat.

Tetapi secara keseluruhannya, peningkatan dalam harga komoditi pada minggu lalu disokong oleh keyakinan pelabur di dalam pasaran dengan penemuan ubat yang dapat membantu penyembuhan individu daripada wabak koronavirus iaitu remdesivir.

Minggu ini pasaran minyak mentah akan memberi tumpuan kepada perkembangan tentang pembukaan semula ekonomi kerana ia dapat meningkatkan semula permintaan minyak mentah global.

Selain itu, data stok bekalan minyak mentah yang dikeluarkan oleh Institut Petroleum Amerika (API) akan dikeluarkan pada hari Selasa dan juga laporan yang dikeluarkan oleh Pentabiran Maklumat Tenaga (EIA) pada hari Rabu dan Khamis.

Sumber Rujukan:

Disediakan oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini berkhidmat di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

4 Filem Wajib Tonton Bagi Para Pelabur

Anda seorang pelabur, pastinya dahagakan ilmu kan? Ada yang suka baca buku, ada yang suka hadir ke kelas, dan tidak kurang juga yang suka menonton TV. Daripada menonton perkara yang sia-sia, jom kita tengok 4 filem yang wajib ditonton oleh para pelabur seperti berikut.

1. ROGUE TRADER

Sumber: Netflix Movies

Rogue Trader merupakan filem adaptasi daripada kisah benar Nick Leeson yang bekerja dengan sebuah ‘Investment Bank’ terkemuka di London iaitu Barings Bank.

Beliau bermula sebagai seorang kerani tetapi mempunyai cita-cita yang besar. Nick membuktikan kredibilitinya apabila berjaya menguruskan kes tertunggak di Barings Bank cawangan Jakarta.

Pada 1992, Barrings Bank memulakan operasi ‘future options trading’ bagi rantau Asia dengan menubuhkan Barings Futures Singapore. Nick Leeson dipertanggungjawabkan untuk mengemudi syarikat baru ini

Setelah setahun, beliau berjaya mencatatkan keuntungan yang tinggi dan ia merupakan satu rekod kerana hasil trading beliau berjaya menyumbang keuntungan tertinggi keseluruhan syarikat.

Keuntungan yang beliau hasilkan sebenarnya adalah tidak beretika. Terdapat unsur penipuan dan pemalsuan dokumen. Tetapi akibat tamak beliau masih menjalankan aktiviti trade seperti biasa. Langit tak selalunya cerah, masalah semakin besar apabila kerugian demi kerugian dicatatkan dan beliau tidak lagi mampu menutup kerja-kerja kotor yang dilakukannya.

Akibat dari tindakan itu, Barrington Bank diisytiharkan bankrap dan Leeson dipenjarakan selama 6 tahun setengah di Penjara Changi, Singapura.

2. THE CROOKED E: THE UNSHREDDED TRUTH ABOUT ENRON

Sumber: Amazon

Filem The Crooked E ini mengisahkan tentang syarikat konglomerat terbesar dalam sektor tenaga di Amerika Syarikat. Walaupun syarikat ini secara keseluruhan pernah mencapai nilai USD 60 bilion, akhirnya syarikat ini gulung tikar akibat salah pengurusan oleh pengurusan tertinggi syarikat. Mereka menyalah gunakan wang kepunyaan syarikat dan berbelanja mewah.

Bagi menaikkan saham syarikat, akaun kewangan telah diubahsuai supaya angka-angka nampak cantik di atas kertas. Pada Ogos 2000, Enron mencatatkan harga saham tertinggi $90.56. Ketika ini, staff eksekutif yang mengetahui kisah sebenar telah menjual pegangan saham mereka secara senyap-senyap.

Pada masa yang sama orang awam, para pelabur dan staff mereka sendiri disarankan untuk membeli saham syarikat kerana ia boleh mencecah sehingga $130 ke $140 seunit.

Setahun kemudian pada Ogos 2001, saham syarikat telah menurun ke $42 tetapi CEO Kenneth Lay meyakinkan para pelabur bahawa ini hanya sementara dan menyarankan mereka agar mengambil peluang untuk membeli saham syarikat memandangkan ia semakin murah sekarang.

Setelah skandal penyelewangan ini diketahui umum, ia sudah terlambat dan harga saham menjunam kepada kurang satu dollar dan kemudian diisytiharkan bankrap.

3. MARGIN CALL

Sumber: Teaser Trailer

Ketika Amerika Syarikat mengalami krisis kewangan pada 2008 akibat ‘subprime mortgage’, pasaran saham mereka turut menerima tempias.

Filem Margin Call ini mengetengahkan mengenai bagaimana syarikat ‘hedge fund’ cuba mengurangkan risiko kerugian mereka setelah mereka melabur melebihi wang sedia ada dengan menggunakan fasiliti ‘margin trading’

4. BECOMING WARREN BUFFETT

Sumber: YouTube

Ia merupakan dokumentari mengenai pelabur tersohor di Amerika Syarikat, Warren Buffet. Dengan menonton filem Becoming Warren Buffett ini, anda dapat mengetahui dengan lebih lanjut bagaimana Buffet mula mencari wang pada usia muda dengan bisnes kecil-kecilan.

Di pejabat bapanya terdapat banyak bahan bacaan ilmiah. Dari sini beliau mengasah minat membaca. Setelah melanjutkan pelajaran di universiti, beliau mula mengenali pensyarah bernama Benjamin Graham dan menjadikannya mentor dalam ‘value investing’.

Dalam pelaburan memerlukan kesabaran dan banyak membaca untuk menilai potensi sesebuah syarikat. Buffet adalah contoh pelabur yang anda boleh ikuti. Tahukah anda harga seunit saham milik syarikatnya, Berkshire Hathaway kini ialah USD 274,417?

Iklan

Bursa Bekukan Had Bawah MYEG dan George Kent

Takziah buat pemegang saham MyEG dan George Kent, kerana untuk dua hari berturut-turut saham mereka menjunam teruk.

MyEG

Harga Sebelum PRU-14 (8 Mei 2018): RM2.58

Harga Pertama Pembukaan (13 Mei 2018): RM1.81

Harga Kedua Pembukaan (14 Mei 2018): RM1.27

Rugi: RM1.31 atau 50.8% untuk 2 hari

George Kent

Harga Sebelum PRU-14 (8 Mei 2018): RM3.94

Harga Pertama Pembukaan (13 Mei 2018): RM2.76

Harga Kedua Pembukaan (14 Mei 2018): RM1.94

Rugi: RM2.00 atau 49.2% untuk 2 hari

Perlindungan Daripada Jatuh Lebih Teruk

Bursa Malaysia terpaksa mengambil pendirian sedemikian, agar harga saham MyEG dan George Kent tidak jatuh lagi. Ia juga bertujuan untuk melindungi pelabur-pelabur saham mereka yang tak sempat untuk menjual saham mereka, daripada mengalami kerugian yang lebih besar.

Cuba bayangkan, pasaran saham dibuka tepat jam 9 pagi setiap hari, harga saham telah pun berada di paras yang paling bawah. Nak jual pula, kena beratur panjang akibat daripada jualan panik atau panic selling.

Apa Penyebab Jualan Panik Ni?

Ini kerana sentimen pelabur yang ingin jauhkan diri daripada kekalahan Barisan Nasional. Kalau nak tahu saham-saham lain yang jatuh teruk juga, boleh baca Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14.

Sebaliknya pula yang berlaku bagi saham yang berkaitan dengan Pakatan Harapan. Boleh baca Saham-saham Yang Naik Ke Bulan Sehari Selepas PRU-14, ada yang naik sampai 545.5% dalam masa sehari!

Apa Nak Buat Kalau Dah Beli Saham Yang Jatuh Teruk?

Seeloknya, kita tunggu dulu pasaran saham stabil. Mungkin seminggu, mungkin sebulan, mungkin lebih lama. Tapi yang pastinya, saham bergerak secara zig-zag. Dan saham yang turun pasti akan naik, begitu juga halnya dengan saham yang naik, pasti akan turun juga.

Berbalik kepada Fundamental Analysis syarikat tersebut, kalau syarikat tersebut menjana keuntungan yang tinggi dan meningkat saban tahun; tunggu masa sahaja ia naik.

Nasib baik jugalah Pilihan Raya di Malaysia diadakan 5 tahun sekali, jadi boleh belajar daripada kesilapan. Dah tahu nak pilihan raya, cepat-cepat jual saham-saham yang berkaitan.

Tapi kalau sempat nak jual, cepat-cepatlah Cut Loss. Bila ianya confirm membuat reversal, maka time tu kita masuk balik.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!