Lebtech Berhad: Gergasi Pembinaan Milik Bumiputera Yang Kurang Dikenali

Baru-baru ini, pihak kami berpeluang untuk melawat pejabat Lebtech Berhad di Wisma Lebar Daun yang terletak di Seksyen 9, Shah Alam. Ianya merupakan syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia, namun kurang dikenali ramai.

Apabila berpeluang untuk bersua muka dengan pemilik syarikat, izinkan kami untuk kongsikan bersama syarikat gergasi pembinaan milik bumiputera ini.

Siapa Lebtech Berhad?

Lebtech Berhad adalah merupakan syarikat pegangan pelaburan atau investment holding company. Menerusi anak syarikatnya iaitu Lebtech Construction Sdn Bhd, mereka terlibat dalam kerja-kerja sivil dan pembinaan.

Lagi sebuah anak syarikat adalah Lebtech Energy Sdn Bhd yang terlibat dalam perdagangan dan perkhidmatan.

Siapa Pula Lebtech Construction Sdn Bhd?

Lebtech Construction adalah sebuah syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh bumiputera tempatan bagi menyahut seruan kerajaan untuk melibatkan diri dalam perniagaan. Mereka merupakan syarikat kontraktor yang mempunyai Sijil Perolehan Kerja Kerajaan dalam kelas G7 dan kategori B, CE dan ME.

Di antara kepakaran Lebtech Construction adalah di dalam:

  • Kerja-kerja pembinaan pembangunan hartanah
  • Kerja-kerja struktur dan bangunan
  • Naiktaraf bangunan dan pengubahsuaian
  • Kerja-kerja lebuhraya dan jambatan

Dengan pengalaman lebih daripada 25 tahun, syarikat telah menyiapkan projek bernilai lebih daripada RM3 bilion dengan projek semasa bernilai RM1.2 bilion dan projek yang sedang dalam peringkat tender dan cadangan bernilai lebih daripada RM200 juta.

Apa Projek Terkenal Lebtech Construction?

Biasa tak anda jalan-jalan di sekitar Shah Alam? Mesti perasan D’Kayangan yang terletaknya Aeon Mall Shah Alam tu?

Bagaimana pula dengan kawasan perumahan Bukit Bandaraya?

Kalau nak tahu, ini merupakan projek terkenal yang telah dibina oleh Lebtech Construction. Dalam diam tak diam, rupa-rupanya syarikat bumiputera inilah yang telah membangunkan kawasan ini.

Selama ini pergi shopping di Aeon Mall Shah Alam, tak pernah tahu pun kan?

Apa Pula Projek Terbesar Lebtech Construction?

Di antara projek yang terbesar adalah projek pembinaan Kampus Induk Universiti Industri Selangor (UNISEL), (Fast 1) di Batang Berjuntai, Kuala Selangor. Projek ini bernilai RM313 juta.

Seterusnya, Lebtech Construction juga syarikat yang bertanggungjawab membina Kompleks Ibu Pejabat Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Selangor dan Mahkamah Rendah Syariah di 9 daerah di dalam negeri Selangor. Projek ini bernilai RM160 juta.

This image has an empty alt attribute; its file name is Lebtech-Berhad-Gergasi-Pembinaan-Milik-Bumiputera-Yang-Kurang-Dikenali4.jpg

Kemudian kita ada pula projek merekabentuk, membina dan menyiapkan bangunan pejabat untuk Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) di Seksyen 14, Shah Alam yang bernilai RM61 juta.

Memang semua juta-juta punya projek, hebatkan syarikat bumiputera ini?

Siapa Di Sebalik Tabir Lebtech?

Mesti tertanya-tanya siapa sebenarnya orang di sebalik tabir Lebtech ni, tadi kata milik bumiputera.

Sumber: Bursa Marketplace

Tan Sri Datuk Adzmi bin Abdul Wahab adalah merupakan Pengerusi syarikat manakala Dato’ Noor Azman bin Mohamed Noordin merupakan pemegang saham terbesar syarikat. Encik Norazmi bin Mohamed Noordin pula merupakan Pengarah Urusan dan Pengarah Eksekutif syarikat.

Daripada segi jawatan dalam syarikat dan pemilik saham terbesar syarikat, ianya didominasi oleh bumiputera.

Bagaimana Pula Dengan Chart Lebtech?

Bila tersenarai di pasaran saham, mesti kita nak tahu bagaimana pula dengan prestasi saham syarikat Lebtech ni kan?

Sumber: Trading View

Untuk pengetahuan, harga saham Lebtech telah meningkat sebanyak 27% sepanjang tahun ini. Walaupun volume tak berapa nak ada dan kecil daripada segi Market Cap, namun kenaikannya boleh dikatakan tinggi juga.

Nampak seolah-olah seperti harga saham telah sideways untuk agak lama, baru-baru ini dalam bulan Ogos kelihatan harga saham naik mendadak dan mencapai paras tertinggi yang baru.

Begitulah kisah Lebtech Berhad, sebuah syarikat gergasi pembinaan milik bumiputera yang kurang dikenali ramai.

Nak tunggu sehingga mereka dah famous baru nak mengintai saham mereka ke macam mana?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee