Nak Makan McDonalds Secara Percuma, Dapatkan Tipsnya Di Sini

Siapa yang tak suka makan McDonalds kan? Ayam Goreng Spicy dengan Nugget, Aiskrim Sundae, Oreo McFlurry dan bermacam-macam lagi boleh kita nikmati di McDonalds.

Kalau ikut statistik makanan segera, McDonalds berada di tempat kedua di belakang KFC.

Dah bersedia untuk makan di McDonalds secara percuma? Jom kita dengar tips berikut yang disampaikan oleh Stallion Brothers.

SELALU BELI MAKANAN DI MCDONALDS TAPI KORANG TAU TAK SAHAM MCDONALDS DAH NAIK SEBANYAK 50% DARI TAHUN 2017?

Kalau korang suka sangat makan McD, apa salahnya korang tengok sikit saham McD di pasaran Wall Street tu. Kalau tengok statistik harga saham McD, ianya telah naik lebih 250% dalam masa 10 tahun. Pada tahun 2009, harga se-unit $50 je, tapi sekarang tahun 2019 dah cecah $180 se-unit.

Pemegang saham terbesar McD semuanya jerung gergasi global seperti Vanguard, Blackrock dan Fidelity. Korang yang makan, jerung global ni yang kaya. Alangkah lebih baik jika korang sendiri melabur dalam syarikat McDonalds.

Untung pelaburan tu korang boleh buat untuk belanja di McDonalds. Kan mudah tu nak dapat makan PERCUMA. Inilah tips yang korang kena tahu tu.

Total pendapatan McD satu dunia bagi tahun 2018 adalah sebanyak $21 billion. Semua sekali, McD ada 37,000 buah outlet.

Paling banyak of course la di US dengan 14,000 outlet diikuti dengan Jepan sebanyak 3000 outlets, China sebanyak 2,800 outlet dan Germany sebanyak 1,500. Kat Malaysia, McD ada lebih kurang 300 outlet dengan lebih 12,000 orang pekerja. McD Malaysia telah memperuntukan RM1.4 billion untuk membuka lagi 450 outlet baru sebelum 2025.

Pelaburan besar dan agresif daripada MCD dijangka akan memberi impak yang besar kepada saham McD dalam masa 3 ke 5 tahun dari sekarang. Secara purata, McD akan mengambil masa dalam 5-7 tahun untuk mencapai paras breakeven daripada modal yang dikeluarkan.

Pernah ke korang tengok McD tu tak ada orang? Pergi laa ceruk mana pun, confirm ada pelanggan. Dari situ je korang boleh nilai value yang ada pada McD. Perkembangan jualan atau sales growth dari emerging countries macam Malaysia dijangka akan terus meningkat sebanyak 15% ke 16% setahun.

Saham McD korang boleh jumpa di New York Stock Exchange dengan harga $172 se-unit. Saham ni juga adalah patuh Syariah dan memberi dividend sebanyak 2% ke 3% setiap tahun. Kalau korang beli saham McD, baru la berbaloi hari-hari nak pergi makan MCD.

Lagi ramai orang makan MCD, lagi tinggi la saham MCD akan naik. Tag and share kat kawan korang yang suka makan MCD!

Ada Yang Minat Nak Melabur Saham Global?

Siapa yang tak kenal nama-nama besar seperti Facebook, Apple, Amazon, Netflix dan Google (Alphabet) ni kan? Patuh Syariah pula tu saham-saham syarikat ini. Jemput datang ke 2 seminar percuma seperti berikut:

2 Seminar PERCUMA Di Lembah Klang

Tempat: MENARA PGRM, CHERAS
Tarikh: Sabtu, 09 Mac 2019
Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang

Tempat: SHAH ALAM CONVENTION CENTRE (SACC)
Tarikh: Sabtu, 23 Mac 2019
8.00 pagi – 1.00 petang

Sumber: Stallion Brothers

Belajar Saham Global Cepat

Berminat nak tahu lebih lanjut pasal peluang melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google dan bermacam-macam lagi.

Daftar segera Seminar Melabur Saham Global di sini.

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM