Nasi Kandar Pelita Nak IPO Tahun Depan Di Papan ACE

Wow, kedai nasi kandar kegemaran ramai pula katanya nak IPO tahun depan dengan menyertai Papan ACE di Bursa Malaysia. Menurut kepada laporan Bernama, syarikat rangkaian restoran nasi kandar terkemuka, Pelita Samudra Pertama (M) Sdn. Bhd. (Pelita) berhasrat untuk IPO menjelang suku pertama tahun depan.

Bagi mereka yang tak tahu apa itu IPO, boleh baca dulu Jom Berkenalan Dengan IPO. Sebab apa IPO ni best? Jemput tengok Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018. Ada Yang Harganya Naik 130.43% Selepas Sehari.

Siapa Pelita Ni?

Sumber: Laman Web Pelita

Godek punya godek laman web, tak banyak maklumat yang boleh diperolehi.

Apa yang kami dapati adalah di bawah:

Pejabat Utama
No. 52, Lorong Kurau 1, Taman Chai Leng, 13700 Prai.
Tel: 604-398 0275, 397 5532 • Fax: 604-390 5532

Dan Nasi Kandar Pelita mempunyai 28 buah restoran di Pulau Pinang, Kedah, Perak, Selangor dan Kuala Lumpur. Juga sebuah restoran telah dibuka di Chennai, India.

Guna Duit IPO Untuk Tambah Kedai Nasi Kandar Dan Buka Hotel Butik

Pengarah Eksekutifnya, Datuk KK Sihabutheen berkata, IPO itu bertujuan untuk mengumpul dana bagi mengembangkan lagi rangkaian perniagaan mereka khususnya bagi pembukaan restoran dan hotel baharu.

Tambah beliau, pihaknya berharap dapat mengumpul 30 peratus modal bagi tujuan pengembangan operasi tersebut menerusi tawaran IPO berkenaan yang disasarkan pada harga antara RM.80 hingga RM1.

Tambahnya, usaha ke arah penyenaraian awam IPO itu sedang berjalan dan pihaknya menjangkakan akan mengambil masa kira-kira 18 bulan dari sekarang sebelum dapat disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia.

“Kita berharap tawaran IPO ini mampu menyokong hasrat kita untuk membuka sekurang-kurangnya enam buah lagi rangkaian restoran nasi kandar dan beberapa buah hotel butik menjelang hujung 2021.

“Ini kerana kita memerlukan sekurang-kurangnya RM1 juta hingga RM2 juta bagi membuka sebuah restoran nasi kandar serta sehingga RM6 juta bagi membuka sebuah hotel butik bergantung kepada lokasi,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Menurut Sihabutheen, sepanjang tahun ini pula, pihaknya menyasarkan mampu membuka tiga lagi restoran nasi kandar masing-masing di Johor, Melaka dan Nilai, Negeri Sembilan.

Rancang Buka Sekolah Swasta Juga

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, pihaknya juga merancang menceburi cabang perniagaan baharu dengan membuka sebuah sekolah swasta dengan model pendidikan United Kingdom (UK) di sini.

Kata beliau, pihaknya sudah mengenal pasti tapak tanah bagi pembinaan sekolah swasta itu di Seberang Perai di sini yang dijangka akan mula beroperasi dua tahun akan datang.

“Kita sedang mengenal pasti dan menjalankan perbincangan lanjut dengan pihak berkaitan dengan sasaran menempatkan seramai 20 hingga 25 pelajar tingkatan satu hingga tingkatan lima,” katanya.

Sumber: Utusan Online

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!