Nasi Kandar Pelita Nak IPO Tahun Depan Di Papan ACE

Wow, kedai nasi kandar kegemaran ramai pula katanya nak IPO tahun depan dengan menyertai Papan ACE di Bursa Malaysia. Menurut kepada laporan Bernama, syarikat rangkaian restoran nasi kandar terkemuka, Pelita Samudra Pertama (M) Sdn. Bhd. (Pelita) berhasrat untuk IPO menjelang suku pertama tahun depan.

Bagi mereka yang tak tahu apa itu IPO, boleh baca dulu Jom Berkenalan Dengan IPO. Sebab apa IPO ni best? Jemput tengok Prestasi IPO Sepanjang Tahun 2018. Ada Yang Harganya Naik 130.43% Selepas Sehari.

Siapa Pelita Ni?

Sumber: Laman Web Pelita

Godek punya godek laman web, tak banyak maklumat yang boleh diperolehi.

Apa yang kami dapati adalah di bawah:

Pejabat Utama
No. 52, Lorong Kurau 1, Taman Chai Leng, 13700 Prai.
Tel: 604-398 0275, 397 5532 • Fax: 604-390 5532

Dan Nasi Kandar Pelita mempunyai 28 buah restoran di Pulau Pinang, Kedah, Perak, Selangor dan Kuala Lumpur. Juga sebuah restoran telah dibuka di Chennai, India.

Guna Duit IPO Untuk Tambah Kedai Nasi Kandar Dan Buka Hotel Butik

Pengarah Eksekutifnya, Datuk KK Sihabutheen berkata, IPO itu bertujuan untuk mengumpul dana bagi mengembangkan lagi rangkaian perniagaan mereka khususnya bagi pembukaan restoran dan hotel baharu.

Tambah beliau, pihaknya berharap dapat mengumpul 30 peratus modal bagi tujuan pengembangan operasi tersebut menerusi tawaran IPO berkenaan yang disasarkan pada harga antara RM.80 hingga RM1.

Tambahnya, usaha ke arah penyenaraian awam IPO itu sedang berjalan dan pihaknya menjangkakan akan mengambil masa kira-kira 18 bulan dari sekarang sebelum dapat disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia.

“Kita berharap tawaran IPO ini mampu menyokong hasrat kita untuk membuka sekurang-kurangnya enam buah lagi rangkaian restoran nasi kandar dan beberapa buah hotel butik menjelang hujung 2021.

“Ini kerana kita memerlukan sekurang-kurangnya RM1 juta hingga RM2 juta bagi membuka sebuah restoran nasi kandar serta sehingga RM6 juta bagi membuka sebuah hotel butik bergantung kepada lokasi,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Menurut Sihabutheen, sepanjang tahun ini pula, pihaknya menyasarkan mampu membuka tiga lagi restoran nasi kandar masing-masing di Johor, Melaka dan Nilai, Negeri Sembilan.

Rancang Buka Sekolah Swasta Juga

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, pihaknya juga merancang menceburi cabang perniagaan baharu dengan membuka sebuah sekolah swasta dengan model pendidikan United Kingdom (UK) di sini.

Kata beliau, pihaknya sudah mengenal pasti tapak tanah bagi pembinaan sekolah swasta itu di Seberang Perai di sini yang dijangka akan mula beroperasi dua tahun akan datang.

“Kita sedang mengenal pasti dan menjalankan perbincangan lanjut dengan pihak berkaitan dengan sasaran menempatkan seramai 20 hingga 25 pelajar tingkatan satu hingga tingkatan lima,” katanya.

Sumber: Utusan Online

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……