Perdana Menteri Lancar Program Bakat Pasaran Modal Untuk Graduan

Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim hari ini telah melancarkan inisiatif terbaharu pasaran modal bertujuan meningkatkan kebolehpasaran graduan dan membangunkan saluran bakat mampan. Inisiatif ini dijangka mengatasi kekurangan tenaga mahir dalam pasaran modal.


Inisiatif tiga tahun ini, seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri dalam Belanjawan 2023, diterajui oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC). Ia diadakan dengan kerjasama Kementerian Kewangan (MOF), Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), Bursa Malaysia, serta permain industri pasaran modal yang terkemuka. Ia juga merupakan kolaborasi pertama antara SC, industri pasaran modal, dan universiti.


Turut serta dalam majlis pelancaran yang dihadiri lebih 1,000 orang ini termasuk Menteri Pendidikan Tinggi Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin, Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan, pegawai-pegawai kanan kerajaan, pemimpin-pemimpin industri pasaran modal, naib-naib canselor universiti awam dan swasta, serta mahasiswa universiti.

Pengerusi SC, Dato’ Seri Dr. Awang Adek Hussin menegaskan bahawa pelaburan dalam pendidikan serta pembangunan bakat merupakan agenda utama bagi SC dan pasaran modal.


“Dengan kadar peralihan bakat yang tinggi terutamanya dalam industri seperti pasaran modal, tumpuan terhadap pembangunan bakat-bakat tersebut adalah amat penting,” katanya.

“Program ini diperkenalkan bagi membantu mengatasi masalah ketidaksepadanan bakat (mismatch of talent) antara graduan dan keperluan industri, yang sedang mengalami peralihan ke dunia digital. Oleh itu, adalah penting bantuan ‘last mile’ diberikan kepada graduan untuk mengurangkan mismatch ini.”
“Kami berharap inisiatif ini akan dapat meningkatkan kebolehpasaran graduan dan membolehkan mereka mendapat pelbagai peluang pekerjaan dalam pasaran modal,” katanya.

Program ini dibiayai oleh Dana Pembangunan Pasaran Modal (CMDF) dengan peruntukan sebanyak RM30 juta. Dalam majlis pelancaran tersebut, Perdana Menteri turut mengumumkan nama rasmi inisiatif tersebut iaitu investED, Melahirkan Tenaga Mahir Pasaran Modal, bagi membantu 9,000 mahasiswa mengembangkan kemahiran dan kebolehpasaran terutamanya dalam industri pasaran modal, dalam tempoh tiga tahun bermula tahun ini.

investED dijangka membuka peluang pekerjaan kepada sebanyak 600 graduan dalam tempoh tiga tahun tersebut melalui penempatan pekerjaan dan latihan dalam pekerjaan yang disediakan oleh firma dalam industri pasaran modal di bawah Program Kepimpinan investED.

Selain itu, sebanyak 2,400 graduan akan mendapat manfaat daripada Program Asasi investED, sebuah program pensijilan berstruktur yang dikendalikan oleh Perbadanan Pembangunan Industri Sekuriti (SIDC), badan pembelajaran dan pembangunan SC.

Dato’ Seri Dr. Awang Adek menyatakan bahawa investED selaras dengan dasar kerajaan untuk memperkukuhkan sistem pendidikan tinggi, melalui kerjasama antara sektor awam dan swasta dalam melahirkan tenaga kerja mahir bagi memenuhi keperluan pasaran pekerjaan.

Semasa pelancaran investED, Perdana Menteri turut melawat pameran kerjaya dengan penyertaan oleh bank pelaburan, broker saham, dan pengurus dana. Beliau juga berinteraksi dengan lebih daripada 400 mahasiswa yang hadir dalam acara tersebut.

Sesi perkongsian kerjaya yang melibatkan penceramah dari SC dan industri pasaran modal turut diadakan. Mahasiswa daripada lebih 15 universiti awam dan swasta turut serta dalam sesi tersebut bagi mendapatkan prospek peluang kerjaya dalam industri pasaran modal. Permohonan untuk Program Kepimpinan investED kini dibuka kepada graduan baru serta pelajar yang bakal menamatkan pengajian pada tahun ini. Permohonan boleh dibuat di https://www.invested.my/leadership-programme/.

Program Kepimpinan investED melibatkan pembelajaran komprehensif selama sebulan dan penempatan kerja selama enam bulan di syarikat-syarikat yang ditetapkan. Graduan yang terpilih akan menerima elaun sebanyak RM2,000 dalam tempoh latihan formal dan elaun bulanan minimum sebanyak RM2,400 dalam tempoh penempatan kerja.

Setakat ini, Program Asasi investED telah menerima lebih daripada 1,000 permohonan, melebihi sasaran 800 permohonan. Program Kepimpinan pula telah menerima lebih daripada 250 permohonan, melebihi sasaran 200 permohonan. Daripada jumlah tersebut, kira-kira 100 graduan telah dipilih sebagai kohort pertama Program bagi menjalani penempatan di tempat kerja selama enam bulan.

Program Kepimpinan investED yang pertama kali dianjurkan ini melibatkan penyertaan lebih 70 syarikat pasaran modal. Program ini menyediakan lebih 200 penempatan pekerjaan kepada pelajar yang mengambil bahagian, termasuk 150 pekerjaan tetap.

Untuk maklumat lanjut mengenai investED dan program-programnya, sila layari https://www.invested.my/.

Previous ArticleNext Article

Peluang Terbesar Dalam Kerjaya Sebagai Trader Profesional Menanti Anda! Mohon Sekarang

Kini makin ramai yang dah mula berjinak-jinak dalam pelaburan dan perdagangan saham dan derivatif. Pasti ada juga yang berminat untuk jadikan ia sebagai kerjaya sepenuh masa. Jika sebelum ini anda kurang yakin dan tidak tahu bagaimana nak mula, kami ada jawapannya. Jika anda berminat dengan pasaran derivatif dan produk niaga hadapan (futures), program ini sesuai untuk anda!

Bursa Malaysia Derivatives kini telah melancarkan program latihan yang dikenali sebagai Futures Trading Apprenticeship Programme (FTAP). Yang lagi menarik, program ini disokong sebahagian oleh Dana Pembangunan Pasaran Modal yang dikenali sebagai Capital Market Development Fund (CMDF). Confirm boleh dipercayai!

FTAP adalah program pembelajaran yang mendalam bertujuan untuk memberikan pengetahuan asas dan pengalaman praktikal dalam dagangan produk derivatif Malaysia sepenuh masa. Keseluruhan kursus akan dikendalikan oleh pedagang profesional berpengalaman dari Synergy Link Capital Sdn Bhd, yang juga merupakan Peserta Bersekutu berdaftar (Associate Participant) di Bursa Malaysia Derivatives. Program ini juga berhasrat membentuk generasi baru dalam pasaran derivatif profesional.

Jangan risau, tidak perlu ada pengalaman. First time nak cuba juga tiada masalah. 

Permohonan terbuka untuk semua rakyat Malaysia yang sekurang-kurangnya ada diploma dan minat untuk belajar. Asalkan ada minat dan kesungguhan untuk belajar!

Graduan yang baru habis belajar (fresh graduates) atau sedang mencari peluang pekerjaan pun digalakkan untuk memohon!

Apa Yang Anda Akan Belajar Daripada Program FTAP?

Program selama dua minggu nanti akan dijalankan oleh pedagang profesional berpengalaman. Program ini dirancang dengan teliti untuk memberikan pengetahuan asas kepada perantis FTAP tentang cara berdagang sepenuh masa dalam pasaran derivatif Malaysia yang dinamik.

1. Classroom Training

Tarikh: 4 dan 5 November 2023

Perantis FTAP akan mempelajari konsep perdagangan derivatif dalam dua hari sesi latihan kelas ini.

2. Bursa Trading Arcade

Tarikh: 6 hingga 17 November 2023

Bursa Trading Arcade dilengkapi dengan teknologi perdagangan yang canggih dan kemudahan yang membolehkan perantis FTAP berlatih dan berdagang di platform simulasi selama 10 hari.

Cara Mohon dan Yuran Penyertaan

Untuk memohon pun mudah sahaja, cuma perlu ikut langkah-langkah di bawah:

Langkah 1: Anda perlu mengikuti dan menyelesaikan siri SIDC Derivatives E-Learning Series (DEL) 

  • Setelah berjaya menyelesaikan DEL, sila e-melkan screenshot penyelesaian DEL kepada penganjur di [email protected], nyatakan nama penuh seperti pada kad pengenalan (NRIC) sebagai bukti penyelesaian DEL. 

Langkah 2: Klik untuk memohon FTAP disini 

Langkah 3: Isi borang permohonan dan jawab penilaian

Langkah 4: Hantar permohonan selewat-lewatnya pada 6 Oktober

Tempat terhad kepada 30 individu sahaja.

Yuran Kursus: RM610 sahaja.

Yuran yang dikenakan adalah yuran yang telah disubsidi. Bayaran biasa untuk program latihan dengan struktur yang serupa yang dijalankan oleh penyedia latihan yang diiktiraf biasanya bermula dari RM20,000. Memang jimat dan berbaloi untuk anda yang nak mulakan perjalanan sebagai pedagang profesional.

Sekiranya permohonan anda untuk FTAP berjaya, penganjur akan menghantar emel pengesahan kepada anda untuk melengkapkan pembayaran yuran.

Setelah menyelesaikan FTAP dengan jayanya, perantis akan diberi pilihan untuk menjadi pedagang profesional secara bebas atau boleh memohon untuk menyertai firma perdagangan propietari.

Jika anda berminat untuk menyertai program ini, sila mohon melalui laman web rasmi FTAP sebelum 6 Oktober 2023:

Klik sini: Nak Sertai FTAP

Semoga berjaya!

Program ini disokong sebahagian oleh Capital Market Development Fund (CMDF) dari tahun 2023 hingga 2026.

Tertakluk kepada terma dan syarat.