Wirecard: Skandal Penipuan Gergasi Fintech Terbesar Di Eropah

“Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked”

Warren Buffett

Itulah kata-kata hikmah yang pernah diungkapkan oleh pelabur lagenda dunia mengenai penipuan yang berlaku di pasaran saham. Kata-kata itu sangat benar dan terbukti setiap kali krisis ekonomi dunia terjadi, pasti akan terserlah syarikat yang menipu para pelabur mereka.

Ketika krisis dot-com bubble dua dekad lalu, kita melihat bagaimana Syarikat Enron yang dikatakan syarikat paling inovatif sebenarnya hanya memanipulasi penyata kewangan syarikat.

Baca: Skandal Penipuan Terbesar Dalam Sejarah Amerika Syarikat.

Seterusnya, ketika krisis subprime yang berlaku pada tahun 2008 di Amerika Syarikat, kita boleh melihat bagaimana skim ponzi yang terbesar dunia yang dilakukan oleh Bernie Madoff menjerat ramai pelabur yang terkenal ke dalam skim tersebut.

Baca: Bernie Madoff, Raja Skim Ponzi Terbesar Dalam Sejarah Dunia Pelaburan Wall Street

Ketika krisis ekonomi dunia disebabkan oleh pandemik Covid-19 pula, kita lihat bagaimana syarikat start-up Luckin Coffee dari China pula yang menipu pelabur dari Amerika Syarikat.

Baca: Luckin Coffee, Skandal Penipuan Terbaru Dalam Dunia Pelaburan Saham

Dan kini, sebuah syarikat gergasi internet dari Jerman turut melakukan perkara yang sama dengan menipu para pelabur mereka melalui akaun yang dicipta berkenaan keuntungan syarikat tersebut.

Kisah Wirecard

Syarikat yang berasal dari Jerman ini merupakan sebuah syarikat yang diasaskan ketika krisis dot-com bubble yang menyediakan perkhidmatan pembayaran di dalam talian sama seperti PayPal.

Syarikat ini diasaskan pada tahun 1999 dan hampir muflis pada tahun 2002 kesan daripada dot-com bubble. Markus Braun merupakan usahawan yang telah menyuntik dana bagi menyelamatkan syarikat tersebut.

Dalam masa yang sama, beliau telah dilantik sebagai CEO syarikat tersebut. Ketika permulaan Wirecard ini, mereka lebih fokus kepada pembayaran untuk penggunaaan laman web pornografi dan juga perjudian. Kemudian mereka mula mengembangkan portfolio syarikat terhadap pelbagai pelaburan termasuklah risk management.

Dengan perkembangan teknologi smartphone yang berlaku sepanjang dekad yang lepas, Wirecard turut berkembang dengan pesat disebabkan semakin ramai pengguna yang mula mengamalkan pembayaran secara cashless di dalam kehidupan setiap hari. Ianya merupakan suatu perkembangan yang positif kepada syarikat.

Dengan penggunaan teknologi yang semakin meluas di dalam pembelian di atas talian, syarikat ini mula bergerak selari dengan perkembangan teknologi tersebut dan mula bekerjasama dengan beberapa syarikat besar dunia seperti Alibaba, Apple Pay, Google Pay, Rakuten, Visa dan Mastercard.

Kemuncak kejayaan syarikat ini adalah pada tahun 2018 apabila tersenarai dalam Dax Performance-Index, iaitu senarai 30 syarikat terbesar di Jerman.

Krisis dalaman syarikat ini bermula pada tahun lepas apabila Wirecard mula menangguh untuk mengeluarkan financial statement di atas alasan tidak cukup masa untuk berbuat demikian. Ini telah memaksa auditor luar untuk mengaudit syarikat tersebut dan mereka mendapati sebanyak $2 bilion keuntungan telah hilang.

Sumber: Trading View

Ramai yang percaya bahawa keuntungan itu sebenarnya tidak hilang tetapi mereka telah menipu rekod financial statement yang telah menyebabkan para pelabur hilang kepercayaan. Akibat jualan besar-besaran, harga saham syarikat tersebut jatuh hampir 100% pada bulan Jun lalu.

Markus Braun telah meletak jawatan sebagai CEO dan beliau mengaku tidak bersalah di atas segala pertuduhan pecah amanah. Beliau diikat jamin sebanyak €5 juta dan kes ini masih lagi dalam siasatan.

Wirecard kini diketuai oleh CEO baru yang bernama James Freis.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anak Muda, Buat 6 Perkara Ini Untuk Urus Kewangan Peribadi Dengan Lebih Bijak

Bagi anak-anak muda zaman sekarang ini, kebanyakan mereka agak boros berbelanja dan ‘tak sayang duit’ masing-masing. Sehinggakan ada di antara mereka yang telah diisytiharkan muflis oleh pihak bank di usia muda.

Bagaimana cara untuk menguruskan kewangan secara bijak? Mari kita lihat antara tips yang berguna untuk anak-anak muda bijak mengurus kewangan peribadi masing-masing.

1. Bagi yang baru mula bekerja, jangan terlalu gembira apabila mendapat gaji pertama anda.

Pastikan anda mempunyai perancangan kewangan yang baik untuk menguruskan wang gaji anda. Contohnya 50% untuk simpanan, 20% untuk ibu bapa (bagi yang masih ada), 20% simpanan dan 10% untuk kegunaan sendiri.

Anda juga perlu asingkan pendapatan anda untuk kegunaan kecemasan untuk persediaan. Wang untuk simpanan boleh diasingkan kepada kategori-kategori tertentu mengikut kemahuan anda sendiri.

2. Jangan terlalu gopoh berbelanja.

Duit yang anda dapat bukanlah untuk digunakan pada satu ketika sahaja, tetapi untuk perancangan masa depan anda sendiri. Sentiasa beringat apabila berbelanja.

Jangan boros, kerana orang yang boros akan selalu rugi.  

3. Bagi anda yang masih muda dan belum berumahtangga, apalah salahnya jika anda merajinkan diri untuk membuat kerja lebih masa.

Di samping mendapat lebih pendapatan, anda juga boleh menimba lebih pengalaman berbanding yang lain. Tapi, janganlah pula sampai memudaratkan diri sendiri.

Buat sekadar mampu dan pastikan tidur mencukupi setiap hari.

4. Rancang dana persaraan daripada hari pertama bekerja.

Ini sangat perlu supaya anda boleh merancang kewangan anda untuk masa hadapan nanti. Jangan hanya pergantung kepada simpanan KWSP semata-mata.

Pastikan perancangan kewangan anda betul-betul kukuh untuk kegunaan jangka panjang.

5. Rancang untuk pembelian rumah terlebih dahulu.

Pastikan anda membuat simpanan untuk membeli rumah sebagai aset, tidak kiralah sama ada rumah yang murah ataupun yang mahal. Semuanya bergantung kepada bajet yang anda ada.

Ramai anak muda hari ini lebih cenderung untuk membeli kereta sebelum memikirkan untuk mempunyai rumah sendiri. Pemikiran ini adalah tidak tepat sama sekali.

Banyak kemudahan pengangkutan awam ada di Malaysia, jadi tidak menjadi masalah untuk anda bergerak ke mana-mana dengan pengangkutan awam.

6. Jika anda ada pinjaman pelajaran, buatlah bayaran balik pinjaman secepat mungkin.

Ini kerana tunggakan pinjaman akan semakin meningkat jika dilewatkan.

Selain itu, elakkan pembelian secara kredit, kerana anda hanya akan menambahkan bebanan hutang anda. Sebaiknya, buatlah pembelian secara tunai kerana itu lebih selamat.

Sebagai anak muda yang berjaya, anda haruslah bijak menguruskan kewangan anda. Ini kerana wang yang anda perolehi hasil daripada kerja keras itu adalah untuk kegunaan jangka masa panjang.

Jangan mudah terpengaruh dengan gaya hidup mewah tetapi dibebani hutang yang melangit.

Sumber Rujukan: Jom Urus Duit

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur