Platform Dagangan Global Webull Berkembang Ke Malaysia

Platform ‘semua-dalam-satu’ Webull Malaysia yang dikuasakan teknologi bertujuan untuk menginspirasi kepada lebih penyertaan daripada pelabur runcit dari semua peringkat 

KUALA LUMPUR, 17 Mei 2024 — Webull Securities (Malaysia) Sdn. Bhd. (“Webull Malaysia”), mengumumkan pelancaran platform dagangan global terkemuka, Webull, di Malaysia. Direka untuk pelabur dari semua peringkat, Webull Malaysia memberikan akses untuk mendagangkan saham di Bursa Securities dan Bursa Derivatives serta saham yang disenaraikan di US dan dana dagangan bursa (ETF) melalui aplikasi Webull Malaysia. Pada bulan April, Webull Malaysia memperoleh Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk Berurus Niaga dalam Sekuriti (terhad kepada sekuriti tersenarai) dan Berurus Niaga dalam Derivatif. 

Webull Malaysia memasuki pasaran tempatan seiringan dengan usaha Bursa Malaysia untuk menggalakkan pertumbuhan dan penyertaan daripada pelabur runcit, terutamanya generasi muda, di bursa saham tempatan. Sehingga S1 2024, penyertaan pelabur runcit tempatan dalam pasaran sekuriti mencatatkan 22%, manakala penyertaan dalam pasaran derivatif masing-masing mencatatkan 17% untuk FKLI dan 25% untuk FCPO. 

Platform dagangan Webull Malaysia dibina berdasarkan infrastruktur global generasi terkini dan teknologi proprietari. Ia menawarkan suite bersepadu sebut harga masa nyata, maklumat pasaran, berita kewangan, data industri, pandangan dan penarafan penganalisis, semuanya daripada sumber yang dipercayai melalui satu titik sentuh untuk membantu pelabur membuat keputusan termaklum. Di samping itu, Webull Malaysia juga menyediakan penunjuk Syariah untuk membantu pelabur mengenal pasti status pematuhan Syariah bagi saham sebelum melakukan sebarang transaksi.

“Kami teruja untuk memperkenalkan platform pelaburan digital Webull yang berteknologi maju kepada komuniti pelabur yang semakin meningkat di Malaysia. Pengembangan platform Webull ke Malaysia memberikan peluang yang sama kepada semua pelabur, tanpa mengira pengalaman pelaburan atau dagangan mereka. Demi menjadikan pelaburan lebih inklusif dan mudah diakses oleh semua pelabur, Webull Malaysia memperkenalkan alat terbaik dan maklumat untuk memperkasakan pelabur dari semua peringkat dengan pengetahuan dan kemahiran supaya mereka boleh membuat keputusan pelaburan yang lebih baik dan mencapai matlamat pelaburan mereka,” kata Kenneth Chan, Ketua Pegawai Eksekutif, Webull Malaysia. 

Menyedari kepentingan pendidikan dan pengetahuan kewangan sebagai asas pelaburan bertanggungjawab, dan sejajar dengan falsafah “Learning, Sharing, Investing” (Pembelajaran, Perkongsian, Pelaburan) pelabur di Webull Malaysia juga boleh mengakses sumber dan alat pendidikan pelaburan melalui “Webull Learn”. Pelabur boleh mengakses kandungan mengikut keperluan mereka seperti penjelasan istilah pelaburan, amalan terbaik dan panduan cara. Pelabur yang ingin berlatih kemahiran perdagangan dan mensimulasikan strategi juga boleh menggunakan Paper Trading (Dagangan Kertas), simulator latihan dalam platform di mana pelabur boleh membeli dan menjual tanpa melibatkan wang sebenar.

“Teknologi adalah teras perniagaan kami, dan kami komited untuk mengadakan sinergi teknologi dengan kewangan untuk menyediakan produk dan perkhidmatan yang selamat, boleh dipercayai dan pintar dengan pengalaman perdagangan yang lancar. Melalui alat dan perkhidmatan perdagangan yang canggih, sumber pembelajaran yang terbaik dan kandungan yang boleh dikongsi di platform Webull Malaysia, pelabur boleh maju jaya dalam perjalanan pelaburan dalam persekitaran yang menyokong. Dengan ini, kami berharap untuk mengurangkan halangan melabur yang dihadapi oleh pelabur di Malaysia dan menggalakkan orang ramai membina simpanan jangka panjang melalui peluang pelaburan,” tambah Kenneth. 

Webull Malaysia menawarkan yuran broker yang kompetitif untuk dagangan tanpa yuran platform. Untuk memperingati pelancarannya, Webull Malaysia menawarkan dagangan tanpa komisen bagi saham yang disenaraikan di Bursa yang boleh didagangkan, saham yang disenaraikan di US, dan ETF di aplikasi Webull selama 180 hari dari pembukaan akaun Webull Malaysia. Pelabur juga boleh mendapatkan lima saham Apple menerusi kempen pendaftaran pelancaran Webull Malaysia.   

Platform Webull Malaysia ialah aplikasi bahasa ibunda yang disediakan dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris daripada Apple App Store dan Google Play Store.

Penafian: Webull Malaysia masih tidak menyediakan pilihan akaun patuh syariah kepada pengguna. Artikel ini adalah untuk tujuan hebahan sahaja. Segala keputusan perdagangan atau pelaburan adalah keputusan anda sendiri. Pihak Serius Kool Media Sdn Bhd; MajalahLabur.com tiada kaitan dengan jenama tersebut.

Kami sempat bertanya kepada wakil Webull mengenai perancangan untuk menawarkan akaun patuh syariah dan bagaimana status syariah saham disaring? Berikut merupakan jawapan daripada Kenneth Chan, Ketua Pegawai Eksekutif, Webull Malaysia:

 1. Adakah Webull mempunyai rancangan untuk menawarkan akaun patuh syariah kepada pelanggannya di Malaysia?
  • Webull Malaysia melihat dirinya sebagai platform pelaburan pelbagai aset yang komprehensif untuk memenuhi keperluan dan permintaan semua pelabur, termasuk pelabur syariah.
  • Sebagai langkah pertama ke arah ini, Webull Malaysia bekerjasama dengan firma penasihat dan perundingan syariah profesional untuk menyediakan penunjuk status saham patuh syariah untuk semua saham AS di platform kami. (Shariah Indicator)
  • Seterusnya, kami bertekad untuk menambah lebih banyak ciri berkaitan pelaburan syariah ke platform kami pada masa akan datang

 1. Siapakah firma yang bertanggungjawab dalam menentukan status patuh syariah saham AS yang digunakan?
  • Webull Malaysia bekerjasama dengan Elzar Shariah Solutions & Advisory Sdn Bhd untuk menyediakan penyaringan bagi lebih daripada 10,000 saham dan dana dagangan bursa (ETF) yang disenaraikan di AS yang ditawarkan di platform kami.
  • Pelabur boleh mengenal pasti pematuhan syariah saham di halaman profil saham individu. Saham patuh syariah ditandakan dengan ikon bulan sabit, dan pelabur boleh mengetik ikon tersebut untuk maklumat lanjut.
 1. Berikut merupakan caj-caj yang terlibat di platform Webull Malaysia:

1Terms & Conditions apply. Updated on 8 May 2024

2The rate of 0 is subject to change at our discretion and is valid until updated.

3Stamp duty of 0.1% for trading of ETFs is exempted until 31 December 2025.

Webull reserves the right to add, change or modify the fee schedule at its own discretion from time to time without prior notice.

Previous ArticleNext Article

Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Asian Institute of Chartered Bankers (AICB) dan Persatuan Bank-Bank dalam Malaysia (ABM) Anjur Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Kuala Lumpur (11 Julai 2024): Industri perbankan Malaysia berada di barisan hadapan dalam transformasi berskala besar kerana ia menerima kuasa kecerdasan buatan generatif (GenAI) dalam mentakrifkan semula operasi perbankan, pengurusan risiko, pengalaman pelanggan dan pembinaan kapasiti. Menurut laporan Perbankan dalam AI 2024 oleh Accenture, bank berkemungkinan meraih lebih banyak manfaat daripada GenAI berbanding dengan industri lain. Penggunaan dan peluasan GenAI yang berkesan boleh membawa kepada peningkatan 30% dalam produktiviti pekerja dan berpotensi meningkatkan hasil sehingga 6% dalam tempoh tiga tahun. Memandangkan bank-bank Malaysia menerima keupayaan termaju GenAI dalam analisis data, pemodelan ramalan, pemprosesan bahasa semula jadi dan banyak lagi, bank-bank boleh terus membuka peluang baharu untuk inovasi, kecekapan dan kepuasan pelanggan untuk kekal berdaya saing dan memacu inovasi yang belum pernah disaksikan sebelumnya di seluruh sektor kewangan.

Edisi ketiga Persidangan Perbankan Malaysia (MBC) bertemakan “Perbankan dalam Era GenAI — Membentuk Semula Perbankan, Menginovasi untuk Ekonomi Baharu & Mempercepatkan Kemampanan”, anjuran AICB dan ABM di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur pada 10–11 Julai 2024, berusaha untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai potensi transformatif GenAI dalam membentuk masa depan perbankan.

Persidangan itu mengumpulkan para pemikir, pengasas, pemimpin berwawasan, pakar industri dan teknologi, serta peminat AI untuk meneroka trend utama, isu dan peluang dalam membentuk semula operasi perbankan dengan GenAI, mengubah model perniagaan dan strategi manusia, kepentingan inovasi dalam ekonomi baharu, dan bagaimana teknologi yang berubah dengan pantas boleh memudahkan peningkatan kemampanan dan kewangan peralihan (transition finance) sambil merevolusikan amalan perbankan.

YB Tuan Gobind Singh Deo, Menteri Digital, Malaysia, yang menyampaikan ucapan khas menteri, berkata, “Infrastruktur digital merupakan tulang belakang ekonomi digital. Memandangkan ledakan AI meningkatkan permintaan global terhadap kuasa pengkomputeran, terutamanya dalam sektor yang kaya dengan data seperti perkhidmatan perbankan dan kewangan, keperluan untuk pusat data generasi akan datang semakin meningkat. Malaysia berada pada kedudukan yang kukuh untuk memenuhi keperluan ini dan muncul sebagai hab pusat data utama ASEAN, dengan ketersediaan kuasa, sambungan kepada rangkaian kabel dasar laut dan lokasi geografi yang strategik untuk pelabur.”

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengerusi AICB Tan Sri Azman Hashim berkata, “Ketika industri perbankan bergerak pantas menuju masa depan yang dipacu oleh GenAI, pelaburan berterusan dalam pembangunan bakat adalah penting untuk membina tenaga kerja berkelayakan tinggi yang dilengkapi kemahiran yang sesuai untuk masa hadapan bagi mempromosikan budaya inovasi serta mengharungi cabaran dan peluang untuk kekal berdaya saing dan kekal berada di hadapan. Pembinaan kapasiti adalah kritikal dalam persekitaran yang pesat berubah ini, dan AICB terus komited untuk membina kemahiran kalis masa hadapan dan memupuk budaya pembelajaran berterusan dan profesionalisme untuk memastikan tenaga kerja bersedia untuk masa depan perbankan.”

Pengerusi ABM, Dato’ Khairussaleh Ramli, berkata, “Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan berharga kepada para delegasi tentang bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, sekali gus memanfaatkan kuasa GenAI untuk mencipta nilai bagi institusi, meningkatkan pengalaman pelanggan, menambah baik produktiviti dan meningkatkan kecekapan operasi. Oleh itu, GenAI harus menjadi sebahagian daripada strategi perniagaan teras institusi kewangan, dan tidak dianggap sebagai teknologi atau inisiatif digital yang berasingan.”

Barisan penceramah antarabangsa dan tempatan yang terkenal pada Persidangan itu merangkumi pakar AI dan teknologi, dan pemimpin perbankan daripada institusi perbankan dan kewangan yang terkenal, termasuk, antara lain, Accenture Singapore, AEON Bank, AmBank, Asia School of Business, Bank Negara Malaysia, Boston Consulting Kumpulan, CIMB, Ecosystm, Equinix, EY, F5, GoGet, Google, Hong Leong Bank, HSBC, Huacomm Malaysia, International Finance Corporation, Kyndryl, LedgerBrains AI Consortium, Maybank, Pantas Software, PwC, RHB Banking Group, SAP, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Silverlake Axis, SME Bank, Standard Chartered Saadiq Malaysia, TalentCorp Malaysia, Twimbit dan Wizpresso. Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan yang berharga kepada para delegasi tentang cara memanfaatkan kuasa GenAI untuk memacu inovasi dan meningkatkan pengalaman pelanggan, dan bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, mengambilnya daripada percubaan kepada usaha menghasilkan transformasi digital yang bermakna bagi proses perbankan dan menyokong pecutan ke arah peralihan yang adil.

Di samping MBC 2024, sebuah bengkel dan meja bulat media telah diadakan untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai trend, risiko dan peluang dalam memanfaatkan kuasa GenAI dalam perbankan serta kepentingan menyediakan pengamal perbankan Malaysia yang kalis masa depan dalam era digital ini.

MBC 2024 telah menarik lebih 600 delegasi daripada institusi kewangan tempatan dan antarabangsa.

Untuk memupuk tenaga kerja yang sangat mudah menyesuaikan diri, unggul dan kekal relevan dalam landskap yang sentiasa berubah, AICB juga menerajui pembangunan Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (Future Skills Framework, FSF) untuk sektor kewangan Malaysia bersama-sama dengan Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) dan Institut Insurans Malaysia (MII), yang akan dilancarkan pada 22 Julai 2024. FSF, rangka kerja yang diterajui industri, merupakan komponen penting Pelan Sektor Kewangan 2022-2026 Bank Negara Malaysia. Berasaskan keperluan untuk mendorong penguasaan kemahiran dan pembelajaran berterusan merentas ekosistem bakat sektor kewangan, FSF menandakan inisiatif bersepadu untuk memupuk tenaga kerja yang lebih bersedia untuk masa hadapan, meningkatkan tahap kecemerlangan profesional dan memajukan pertumbuhan industri kewangan di Malaysia.

Ketahui lebih lanjut mengenai acara akan datang yang dianjurkan oleh AICB di  www.aicb.org.my/events/upcoming