Kadar Statistik Pengangguran 2021 / 2022 Di Malaysia Semakin Menurun

Sejak pandemik, kadar statistik pengangguran 2022 ini pasti mengejutkan ramai.

Betulkah kadar statistik pengangguran kini makin berkurangan?

Setelah apa yang kita lalui pada tahun 2021 dan 2022, segala musibah banjir, COVID-19 dan pelbagai isu ekonomi negara telah berlaku. Pernah terfikir tak kadar statistik pengangguran 2022 di Malaysia ini macam mana situasinya?

Jika dulu kita sering mendengar masalah dibuang kerja, susah dapat kerja dengan pendapatan yang sesuai dan sebagainya. Pada tahun 2022 ini, pasti ada cerita. Adakah ramai rakyat mengalami masalah yang sama iaitu sukar mendapatkan pekerjaan, dibuang kerja kerana ekonomi tidak menentu dan sebagainya?

Kadar Statistik Pengangguran Di Malaysia 2022

Menurut Sumber Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), pada Disember 2021, sektor tenaga buruh negara semakin pulih pada Disember 2021 dengan mencatatkan kadar pengangguran yang lebih rendah pada 4.2 peratus dengan 687,600. Sebelumnya, kadar statistik pengangguran di Malaysia lebih tinggi.

Apabila kadar statistik pengangguran di Malaysia pada tahun 2022 ini makin rendah, ini bermaksud terdapat peluang pekerjaan yang kian membangun.

Pada Disember 2021, penduduk bekerja terus meningkat dengan peningkatan marginal sebanyak 0.2 peratus bulan ke bulan kepada 15.65 juta orang dari 15.61 juta orang pada November.

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin
Gambar : Sinar Harian

Peningkatan kadar statistik penduduk yang telah bekerja meningkat, maka ia merendahkan statistik pengangguran di Malaysia pada tahun ini.

Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin juga berkata bahawa kebanyakan negeri menjelang akhir 2021 berada dalam Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN), ia membenarkan lebih banyak lagi sektor ekonomi dan sosial untuk beroperasi. Justeru, ia dapat mendorong kedudukan tenaga buruh supaya pulih dengan sederhana.

Dengan memacu guna tenaga, ia akan menjadikan pertumbuhan ekonomi lebih baik pada Disember 2021, dalam pada itu, kadar statistik pengangguran juga akan terus menurun.

Begitulah yang di ujarnya dalam laporan Statistik Tenaga Buruh, Malaysia, Disember dan Suku Keempat 2021 yang telah diterbitkan.

Kadar Statistik Pengangguran Di Malaysia 2021 

Gambar : Kosmo

Jom lihat kadar statistik pengangguran di Malaysia pada suku ke-4 tahun 2021.

Kadar pengangguran yang paling rendah direkodkan adalah pada 1.6 peratus iaitu Wilayah Persekutuan Putrajaya. Kemudian, diikuti dengan Selangor (2.9 pe­ratus), Melaka dan Negeri Sembilan pula adalah (3.1 peratus) serta kedudukan Pulau Pinang adalah pada 3.2 peratus.

Kadar penyertaan tenaga buruh yang tertinggi pula dicatatkan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur iaitu 74.7 peratus, Selangor (74.1 peratus), Pulau Pinang (72.1 peratus), Putrajaya (70.9 peratus) dan juga Sarawak (70.5 peratus).

Patutlah kadar pengangguran di Wilayah menurun, kerana kadar penyertaan tenaga buruh meningkat. Rakyat tidak ramai yang memilih kerja, apa sahaja kerja yang memberi pendapatan dan halal perlu tetap dipertimbangkan. Jika tidak, kita terkesan dan masih belum.

Fasa 4: Pelan Pemulihan Negara

Pada masa sama, semua negeri telah berada dalam Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara bermula Januari 2022, yang membolehkan aktiviti perniagaan dan sosial beroperasi pada kapasiti penuh.

“Pembukaan sesi persekolahan pada 9 Januari 2022 dijangka memberi lebih impak positif terhadap aktiviti berkaitan.

“Perkembangan positif ini memberi isyarat pasaran buruh akan terus bertambah baik pada bulan-bulan akan datang,” ujar­nya.

Akhir kata, semoga dengan penurunan kadar pengangguran ini bakal beri peluang yang banyak kepada masyarakat di luar sana. Semoga bermanfaat.

Buat Bisnes & Payment Hanya Melalui Whatsapp!

Pasti ramai yang buat bisnes di luar sana yang menggunakan Whatsapp. Ramai juga yang buat bisnes tapi…

 • Tak ada sistem untuk urus order.
 • Perlu COD dan beratur panjang di kaunter Poslaju.
 • Data jualan bersepah
 • Kena forward secara manual maklumat produk & akaun bank pada pelanggan
 • Perlu semak akaun bank setiap kali ada payment masuk

Mujurlah ada Yezza.
Web e-commerce dalam WhatsApp Business anda.

Dengan Yezza, anda boleh :-

 • Urus stok secara online. (Inventory Management)
 • Terima pembayaran online dari customer (Yezza Pay)
 • Semak prestasi jualan, ejen & produk. (Report & Analytics)
 • Leads diagihkan sama rata ke semua staf jualan (Smart Link)
 • Urus data pelanggan untuk follow up. (Customer Management)
 • Integrasi dengan rider & kurier (Easyparcel, Lalamove & Zepto)
 • Web e-commerce ringkas & mudah dalam WhatsApp (Yezza Store)

BONUS : Integrasi FB Pixel & Google Analytics untuk marketing.

Anda hanya perlu 9 minit untuk dapat sebuah web e-commerce. Ringkas & mudah guna smartphone sahaja.

Tak perlu bayar web developer dan kosnya yang murah.

Sudah lah murah, dapat banyak kelebihan Yezza seperti:-

 • Tiada had untuk upload produk.
 • Hanya perlu guna smartphone sahaja.
 • Boleh semak prestasi jualan & ejen.
 • Fungsi payment gateway menerusi Yezza Pay.
 • Mudah digunakan pelanggan baru bisnes anda.
 • Sesuai untuk penjual yang ada banyak produk kategori.

Cubalah Yezza SEKARANG! Confirm manthop!

Previous ArticleNext Article

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

 • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
 • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
 • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.