Kenali Industri-Industri Dalam Pasaran Saham Bursa Malaysia

Anda baru berjinak-jinak dalam pelaburan saham? Tahu tak ada 600+ saham syarikat patuh syariah yang boleh kita jual beli? Setiap syarikat ini pula terlibat dalam pelbagai jenis industri seperti F & B, hartanah, minyak dan gas, perladangan, industri berasaskan kayu dan lain-lain.

Di sini kami senaraikan syarikat-syarikat yang famous mengikut industri perniagaan masing-masing sebagai panduan.

A. Sarung Tangan

  1. Top Glove Corporation Berhad
  2. Kossan Rubber Industries Berhad
  3. Hartalega Holdings Berhad
  4. Supermax Corporation Berhad
  5. Comfort Glove Berhad
  6. Rubberex Corporation (M) Berhad
  7. Careplus Group Berhad
  8. OCR (O & C Resources)

B. Logistik

  1. Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (TNLogis)
  2. Century Logistics Holdings Berhad
  3. Yinson Holdings Berhad

C. Ayam

  1. QL Resources Berhad
  2. Three-A Resources Berhad (3A)
  3. Teo Seng Capital Berhad
  4. Lay Hong Berhad
  5. CAB Cakaran Corporation Berhad (CAB)
  6. CCK Consolidated Holdings Berhad (CCK)

D. Biskut

 

  1. Hup Seng Industries Berhad
  2. Khee San Berhad
  3. London Biscuit Berhad (LonBis)
  4. Hwa Tai Industries Berhad

E. Air

  1. Salcon Berhad
  2. Puncak Niaga Holdings Berhad
  3. JAKS Resources Berhad
  4. KPS (Kumpulan Perangsang Selangor)

F. Shipping

  1. MISC Berhad
  2. Malaysian Bulk Carriers Berhad (Maybulk)
  3. Destini Berhad
  4. Dialog Group

G. Baju & Fesyen

  1. Padini Holdings
  2. Bonia Corporation
  3. Prolexus Berhad

H. Perabot

  1. Poh Huat Resources Holdings Berhad
  2. HeveaBoard Berhad
  3. Evergreen Fibreboard Berhad
  4. Mieco Chipboard Berhad (Mieco)
  5. Homeritz Corporation Berhad
  6. SYF Resources Berhad (SYF)

I. Syed Mokhtar

  1. Pos Malaysia Berhad
  2. DRB-Hicom
  3. MMC Corporation Berhad

J. Pilihanraya

Rujuk artikel 28 Kaunter Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya

K. Teknologi

 

  1. KESM Industries
  2. Malaysian Pacific Industries (MPI)
  3. Globetronic Technology (Gtronic)
  4. Vitrox Corporation
  5. Unisem (M) Berhad
  6. Datasonic Group
  7. Inari Amertron
  8. MY E.G. Services
  9. GHL Systems
  10. Elsoft Research
  11. Pentamaster Corporation
  12. JCY International
  13. IFCA MSC
  14. Privasia Technology (Priva)
  15. Nova MSC
  16. Systech Berhad
  17. Censof Holdings
  18. Dagang NeXchange (DNEX) + AppAsia
  19. Green Packet
  20. Cuscapi
  21. Key Asic
  22. Industronics Berhad
  23. Trive Property

Baca juga Semikonduktor: Asas Kepada Teknologi Moden

Harga saham ni biasanya (walaupun bukan sepanjang masa) bergerak berjemaah, kalau satu saham naik, saham lain dalam industri yang sama juga berpotensi untuk naik. Terutama sekali apabila industri tersebut ada catalyst masing-masing. Boleh rujuk artikel Amerika Syarikat Dibadai Taufan, Syarikat Malaysia Raih Keuntungan, di mana disebabkan bencana taufan di Amerika Syarikat, syarikat-syarikat perabot di Malaysia yang banyak mengeksport ke AS bakal beroleh keuntungan

Yang malangnya, kalau ada berita buruk tentang sesuatu industri; tempiasnya turut dirasai semua yang berada di dalam industri yang sama.

Dalam dunia pelaburan saham ada macam-macam perangai. Ada orang suka beli mengikut jenis industri, ada juga yang suka beli bila syarikat nak umum dividen. Walau apa pun, carilah syarikat yang kukuh kedudukan kewangannya kerana itu pastinya lebih baik. jual beli saham ni biarlah mengikut kefahaman anda, bukan ikut orang atau tips dari group!

Akhir kata sebagai ingatan buat diri, pelaburan tanpa ilmu ibarat berjudi, boleh jadi berjaya atau tak menjadi.

Sumber rujukan : Puan Roslinah Laikoi, surirumah sepenuh masa

Masih ingat tak masa orang berebut-rebut beli saham TOPGLOV, saham-saham lain yang satu geng dengan dia (yang harga jauh lebih murah) pun tiba-tiba meroket naik jugak cuma lambat sikiiiit je. Adusss mesti ramai yang tertinggal keretapi kan? Tulah, kan dah melepasss!

Haa, itu contoh saham sektor glove. So, macam mana dengan saham dekat sektor lain?? Dekat mana nak carik senarai dia?

Jangan tertinggal keretapi lagi.

Jadi khusus untuk follower kami, memperkenalkan e-book Leaders and Laggards.

Kalau nak tahu rahsia satu kaunter jalan, kaunter lain pun ikut jalan sekali, miliki eBook Leaders and Laggards -> eBookLeadersAndLaggards

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

  • Apa itu Leader?
  • Apa itu Laggard?
  • Cara nak kenal pasti saham Leader dan Laggard
  • Contoh-contoh case study Leader naik dulu, Laggard naik kemudian
  • Contoh case study yang tak jadi, Leader dah naik tapi Laggard tak naik-naik
  • Contoh case study Leader turun dulu, Laggard turun kemudian

Bukan itu sahaja, turut dikongsikan senarai Leader dan Laggard bagi industri-industri sarung tangan (glove), penjagaan kesihatan (healthcare), pembinaan (construction), tenaga (oil & gas), teknologi dan banyak lagi.

Miliki eBook Leaders and Laggards -> https://thekapital.my/eBookLeadersAndLaggards

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……