Kenali Industri-Industri Dalam Pasaran Saham Bursa Malaysia

Anda baru berjinak-jinak dalam pelaburan saham? Tahu tak ada 600+ buah saham syarikat patuh syariah yang boleh anda jual beli? Setiap syarikat ini pula terlibat dalam pelbagai jenis industri seperti F & B, hartanah, minyak dan gas, perladangan, industri berasaskan kayu dan lain-lain.

Di sini kami senaraikan syarikat-syarikat yang famous mengikut industri perniagaan masing-masing sebagai panduan.

A. Sarung Tangan

  1. Top Glove Corporation Berhad
  2. Kossan Rubber Industries Berhad
  3. Hartalega Holdings Berhad
  4. Supermax Corporation Berhad
  5. Comfort Glove Berhad
  6. Rubberex Corporation (M) Berhad
  7. Careplus Group Berhad
  8. OCR (O & C Resources)

B. Logistik

  1. Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (TNLogis)
  2. Century Logistics Holdings Berhad
  3. Yinson Holdings Berhad

C. Ayam

  1. QL Resources Berhad
  2. Three-A Resources Berhad (3A)
  3. Teo Seng Capital Berhad
  4. Lay Hong Berhad
  5. CAB Cakaran Corporation Berhad (CAB)
  6. CCK Consolidated Holdings Berhad (CCK)

D. Biskut

 

  1. Hup Seng Industries Berhad
  2. Khee San Berhad
  3. London Biscuit Berhad (LonBis)
  4. Hwa Tai Industries Berhad

E. Air

  1. Salcon Berhad
  2. Puncak Niaga Holdings Berhad
  3. JAKS Resources Berhad
  4. KPS (Kumpulan Perangsang Selangor)

F. Shipping

  1. MISC Berhad
  2. Malaysian Bulk Carriers Berhad (Maybulk)
  3. Destini Berhad
  4. Dialog Group

G. Baju & Fesyen

  1. Padini Holdings
  2. Bonia Corporation
  3. Prolexus Berhad

H. Perabot

Iklan
  1. Poh Huat Resources Holdings Berhad
  2. HeveaBoard Berhad
  3. Evergreen Fibreboard Berhad
  4. Mieco Chipboard Berhad (Mieco)
  5. Homeritz Corporation Berhad
  6. SYF Resources Berhad (SYF)

I. Syed Mokhtar

  1. Pos Malaysia Berhad
  2. DRB-Hicom
  3. MMC Corporation Berhad

J. Pilihanraya

Rujuk artikel 28 Kaunter Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya

K. Teknologi

 

  1. KESM Industries
  2. Malaysian Pacific Industries (MPI)
  3. Globetronic Technology (Gtronic)
  4. Vitrox Corporation
  5. Unisem (M) Berhad
  6. Datasonic Group
  7. Inari Amertron
  8. MY E.G. Services
  9. GHL Systems
  10. Elsoft Research
  11. Pentamaster Corporation
  12. JCY International
  13. IFCA MSC
  14. Privasia Technology (Priva)
  15. Nova MSC
  16. Systech Berhad
  17. Censof Holdings
  18. Dagang NeXchange (DNEX) + AppAsia
  19. Green Packet
  20. Cuscapi
  21. Key Asic
  22. Industronics Berhad
  23. Trive Property

Harga saham ni biasanya (walaupun bukan sepanjang masa) bergerak berjemaah, kalau satu saham naik, saham lain dalam industri yang sama juga berpotensi untuk naik. Terutama sekali apabila industri tersebut ada catalyst masing-masing. Boleh rujuk artikel Amerika Syarikat Dibadai Taufan, Syarikat Malaysia Raih Keuntungan, di mana disebabkan bencana taufan di Amerika Syarikat, syarikat-syarikat perabot di Malaysia yang banyak mengeksport ke AS bakal beroleh keuntungan

Yang malangnya, kalau ada berita buruk tentang sesuatu industri; tempiasnya turut dirasai semua yang berada di dalam industri yang sama.

Dalam dunia pelaburan saham ada macam-macam perangai. Ada orang suka beli mengikut jenis industri, ada juga yang suka beli bila syarikat nak umum dividen. Walau apa pun, carilah syarikat yang kukuh kedudukan kewangannya kerana itu pastinya lebih baik. jual beli saham ni biarlah mengikut kefahaman anda, bukan ikut orang atau tips dari group!

Akhir kata sebagai ingatan buat diri, pelaburan tanpa ilmu ibarat berjudi, boleh jadi berjaya atau tak menjadi.

Sumber rujukan : Puan Roslinah Laikoi, surirumah sepenuh masa

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Pasaran Saham Terbesar Dunia, Malaysia Kat Mana?

Anda pelabur atau pedagang saham tegar Bursa Malaysia?

Dah kenal sangat perangai pasaran saham di Malaysia, dan bersedia untuk meneroka ke luar negara?

Kita kena juga ambil tahu perkembangan terkini pasaran saham global ni. Dan siapa lagi kalau bukan daripada pakar, iaitu Stallion Brothers. Jom kita dengarkan kupasan mereka berkenaan fakta menarik pasaran saham global seperti berikut:

Semakin Ramai Berminat Nak Melabur Saham Global

Semenjak dua menjak ni ramai yang berminat dengan pasaran saham global dan mula membuka mata tentang kelebihannya. Untuk posting kali ini, Stallion nak share sikit statistik penting yang korang kena tahu sebelum nak berjinak dalam pelaburan global.

Dalam bahasa mudahnya, pelaburan saham global ni adalah pelaburan yang dilakukan luar dari pasaran Bursa Malaysia. Jom tengok pasaran saham global mana yang paling best.

Secara keseluruhan, pasaran saham dunia mempunyai lebih kurang 90,000 saham, memang agak pening kalau kita tak tahu break-down untuk setiap pasaran saham yang ada di dunia ni.

Kalau korang nak tahu, ibu segala pasaran saham dunia terletak di United States atau lebih dikenali dengan panggilan Wall-Street yang merangkumi lebih 50% daripada nilai keseluruhan saham yang ada di dunia.

Wall-Street mempunyai lebih 15,000 saham dengan nilai keseluruhan pasaran berjumlah $40 trillion. So kalau kita cerita tentang melabur di pasaran global, sudah pasti Wall-Street adalah destinasi yang wajib untuk kita teroka.

Hampir kesemua syarikat terbaik dunia berlumba-lumba untuk meletakkan syarikat mereka di Wall-Street. Syarikat terbesar yang ada di Wall-Street adalah Microsoft[s], Apple[s], Amazon[ns], Google[s] dan Facebook[s]. Lagi best, 4 daripada 5 saham ni adalah patuh shariah!

Pasaran Saham China Mengekori Rapat

Pasaran kedua terbesar adalah pasaran saham Shanghai dan Shenzhen di China dengan nilai keseluruhan berjumlah $7 trillion. Pasaran saham di China mempunyai lebih 3,000 saham tetapi bukan semua saham boleh dibeli sebab kebanyakan saham besar di China dikawal oleh kerajaan. Pelabur luar boleh beli, tetapi ada banyak rules and regulations kita kena ikut, sebab tu Donald Trump jealous dengan China.

Pasaran ketiga terbesar adalah pasaran saham di UK dengan nilai keseluruhan berjumlah $4.88 trillion. Ada lebih 2800 saham yang didagangkan di UK dan antara saham terbesar adalah Shell, Uniliver, HSBC, BP dan BHP.

Tapi, pelabur atau trader pasaran global tak berapa suka sangat pasaran UK sebab movement agak lembab dan tak berapa meriah macam Wall-Street sebab banyak saham-saham tua yang dah mencapai tahap matang dan mendatar, maka pergerakan pun agak perlahan.

Iklan

Next adalah pasaran saham di Germany dengan nilai keseluruhan berjumlah $2 trillion. Secara total ada 1,600 saham yang didagangkan di Germany dan yang terbesar adalah SAP, Siemens, VW, Adidas dan Daimler. Kalau ikutkan pengalaman Stallion dari segi trading, Germany adalah pasaran kedua terbaik dibelakang Wall-Street sebab meraka mempunyai beberapa saham creative dan mempunyai ciri-ciri saham seperti di Wall-Street antaranya adalah Adidas, VW, Diamler dan BMW.

Bursa Malaysia Macam Mana?

Pasaran Malaysia macam mana pulak? Bursa Malaysia mempunyai lebih kurang 900 saham dengan nilai keseluruhan berjumlah $400 billion dan nilai ini seolah-olah tidak berkembang sejak 5 tahun lepas. Sejak tahun 2014, pasaran saham Indonesia telah mula memintas Bursa Malaysia dan sekarang ni, nilai pasaran saham Indonesia sudah mencecah $500 billion dengan 677 saham didagangkan.

Dari segi prestasi, pasaran saham mana yang paling baik? Sudah pasti pasaran Wall-Street sebab Wall-Street dipenuhi dengan saham-saham creative yang telah berjaya menawan masyarakat dunia. Untuk tempoh 5-10 tahun, kenaikan 500% – 1000% adalah normal utk saham Wall-Street.

So kalau korang nak jadi pelabur saham global, tolonglah focus kepada saham-saham di Wall-Street. Saham negara Eropah, China, Japan dan lain-lain memang tak boleh nak lawan.

Sumber: Stallion Brothers

Peluang Belajar Saham Global Dengan Mereka Yang Pakar

Di kala pasaran saham Malaysia suram, ambil peluang untuk belajar pasaran saham global dengan Stallion Brothers. Kini kita boleh menjadi pemegang saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google, Adidas, Li-Ning dan bermacam-macam lagi.

Jemput Datang Ke Seminar Kuasai Pasaran Global (SKPG) Seluruh Malaysia

JOHOR BAHRU
HOTEL GRAND PARAGON
SABTU, 14 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

KUALA LUMPUR
MENARA PGRM, CHERAS
SABTU, 21 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

PULAU PINANG
PEARL VIEW HOTEL, PERAI
SABTU, 28 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

SHAH ALAM
SHAH ALAM CONVENTION CENTRE
SABTU, 5 OKTOBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

Klik sini untuk maklumat lanjut berkenaan Seminar Kuasai Pasaran Global (SKPG).

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Kali Ini Kami Huraikan Maksud Kesalahan Insider Trading

Mesti biasa dengar orang sebut pasal insider trading kan? Insider trading ni merujuk kepada urusniaga saham yang berlaku apabila seseorang melalui kedudukannya atau pun melalui orang lain yang memiliki maklumat berkenaan sesebuah syarikat yang boleh mendatangkan kesan kepada harga saham syarikat tersebut.

Ianya boleh berlaku sama ada melalui pembelian atau penjualan saham syarikat yang boleh mendatangkan keuntungan atau dengan tujuan untuk mengurangkan kerugian.

Biasanya ia dilakukan oleh seseorang yang berkepentingan seperti memiliki jumlah saham yang banyak dalam syarikat tersebut. Dengan adanya maklumat awal, beliau bertindak untuk menambah bilangan saham atau menjual sebilangan besar atau semua saham pegangannya.

Maklumat awal inilah yang kita panggil maklumat dalaman atau insider trading.

Maklumat Boleh Datang Dalam Banyak Jenis

Contoh maklumat yang boleh menaik dan menurunkan harga saham sesebuah syarikat itu ada berbagai jenis. Ini termasuklah :

  • Pembelian aset sama ada tanah, bangunan ataupun hartanah
  • Penggabungan dengan syarikat lain
  • Pengambilalihan sebuah syarikat lain
  • Pembahagian terbitan hak dan bonus
  • Laporan kerugian kewangan syarikat
  • Kejayaan memperoleh sesuatu kontrak
  • Penyusunan semula syarikat serta banyak lagi

Selain daripada orang dalam syarikat itu sendiri, syarikat audit serta pihak bank yang mempunyai kaitan dengan sesebuah syarikat juga membuatkan mereka berada dalam kategori ‘orang dalam’ syarikat.

Dia mungkin menyangka dirinya bijak apabila dia menggunakan nama orang lain atau menyuruh orang lain membelikan saham itu untuknya. Sebenarnya orang tengah ini juga boleh didakwa atas kesalahan insider trading jika terbukti dia mengambil kesempatan melalui pemilikan maklumat awal tadi.

Contoh :

Syarikat Sapoora bakal dapat kontrak kerajaan berjumlah RM100 juta pada 22 Jan 2018. Individu X yang memiliki maklumat tersebut (mungkin kakitangan syarikat yang menguruskan tender) membeli saham syarikat Sapoora pada pagi 21 Jan 2018 sebelum berita itu diumumkan. Apabila berita mengenai kontrak tersebut diumumkan pada 22 Jan 2018, saham tersebut naik 10% dan individu X menjual saham yang dibeli lebih awal tadi dengan keuntungan 20%.

Iklan

Jangan Cari Penyakit

Kalau nak tahu kesalahan dagangan orang dalam ni akan didakwa di bawah seksyen 188 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA), membawa hukuman mandatori penjara tidak melebihi 10 tahun dan denda tidak kurang daripada RM1 juta.

Fuh, semoga dijauhkan.

Pengarah WCT Pernah Didakwa Terlibat Dalam Insider Trading

Baru-baru ini, kes kedua yang berjaya disabitkan kesalahan di Mahkamah Tinggi melibatkan co-founder juga Pengarah WCT Holdings Berhad iaitu Chan Soon Huat. Dia didapati bersalah kerana melanggar Seksyen 188(2)(a) Capital Markets and Services Act 2007 apabila melupuskan 2.41 juta unit saham dan 1.24 unit waran WCT diantara 30 Dis 2008 hingga 5 Jan 2009.

Pihak pendakwa iaitu Suruhanjaya Sekuriti berjaya membuktikan bahawa Chan mempunyai maklumat dalaman dan mengambil kesempatan untuk menjual saham miliknya sebelum berita pembatalan kontrak untuk membina Nad Al Sheba Dubai Racecourse di UAE diwar-warkan kepada umum.

Hakim Datuk Abu Bakar Jais mengarahkan Chan untuk membayar denda sebanyak RM3.24 juta serta penalti tambahan sebanyak RM500,000 kepada Suruhanya Sekuriti.

Sekarang dah tahu apa itu insider trading dan kesalahan yang dilakukan serta hukuman berat yang dikenakan?

Maka benarlah kata-kata pujangga, “Buy on rumours, Sell on news”.

Siapa yang faham, fahamlah.

Sumber Rujukan:

Iklan

Baca 5 Buku Ini Untuk Menjawab Soalan “Nak Beli Saham Apa?”

Dah buka akaun CDS? Terbaik, mesti tak sabar nak beli saham dan buat untung kan? Tapi dah tahu ke nak beli saham apa?

Bertenang, nak bertahan lama dalam dunia pelaburan saham ni, pastikan kita mempunyai ilmu yang cukup terlebih dahulu. Kesian kerja penat-penat untuk mencari modal, hilang begitu saja nanti sekiranya tersilap langkah.

Untung itu rezeki, rugi itu pasti. Seboleh-bolehnya kita perlu berusaha untuk meminimumkan risiko kerugian itu tadi.

Jadi, Nak Beli Saham Apa?

Bukan saja newbie yang ada masalah sebegini, yang dah bertahun terlibat dalam saham pun mempunyai masalah yang sama. Ada juga yang ‘ketagih’ menunggu disuap oleh group yang suka memberi buy call.

Untuk menjawab persoalan ini, kita memerlukan dua ilmu yang padu, iaitu ilmu Analisa Fundamental (Fundamental Analysis) dan ilmu Analisa Teknikal (Technical Analysis).

Ilmu Analisa Fundamental akan menjawab soalan saham apa nak beli, manakala ilmu Analisa Teknikal akan menjawab bila masa terbaik untuk beli sesuatu saham itu.

Betul tuan-tuan, artikel ini adalah berbentuk iklan, tetapi kami percaya pelaburan tuan-tuan ke atas ilmu pastinya tidak akan sia-sia.

Kombo 3 Buku Menarik Untuk Menjawab Soalan, “Nak Beli Saham Apa?”

Kombo A

Kombo B

Kombo C

Klik sini untuk membelinya -> http://thekapital.my/bukukombo

Buku terbaik pilihan ramai, pilihlah yang mana berkenan di hati.

1. Nak Beli Saham Apa?

Gunakan Formula 7RM Untuk Mengesan Winning Stock

Sekiranya kita ingin melabur saham bagi jangka masa panjang, maka salah satu cara yang terbukti berkesan adalah dengan menggunakan Formula 7RM ini.

Apa dia 7RM ini?

  1. Right Mindset
  2. Right Market
  3. Right Meaning / Moat
  4. Right Management
  5. Right Market Price
  6. Right Moment
  7. Right Money Management

Dengan mengaplikasikan teknik yang betul, kita boleh menjangkakan keuntungan yang akan diperoleh dan pada masa yang sama boleh mengawal dana dari mengalami kesusutan dan kerugian.

2. Saham di Hatiku, Kisah Inspirasi Kejayaan Pelabur Tegar

Tanpa ilham dan tunjuk ajar, manusia tidak mampu untuk melakukan apa-apa. Meski kita mempunyai ilmu pengetahuan dalam sesuatu perkara, tanpa pengalaman mungkin kita akan kurang menguasainya sehinggalah kita melaluinya sendiri.

Sememangnya ilmu pengetahuan dan pengalamanlah yang akan sama-sama mengajar manusia menongkah arus kehidupan ini.

Iklan

Mungkin ada kisah yang dikongsi, itulah juga kisah yang anda sedang lalui. Mungkin dengan membaca pengalaman mereka, ada sentuhan yang mampu membangunkan motivasi dan membina inspirasi.

Seterusnya menjadi titik tolak untuk anda belajar dan membina kejayaan sendiri!

3. Boleh K.U.R.U.S

Jangan salah faham, buku K.U.R.U.S bukan mengajar cara nak kuruskan badan. Ia adalah terjemahan langsung dari Formula CANSLIM yang dicipta oleh pelabur tersohor dunia William J. O’Neil. 

Fokus utama penulisan buku ini adalah untuk berkongsi tips-tips mudah dan ringkas dalam memilih syarikat untuk dilaburkan. Belajar menggunakan formula CANSLIM untuk memilih saham terbaik daripada lebih 900 saham yang ada di Bursa Malaysia.

4. 101 Kesilapan Pelabur

Antara kesilapan paling latest orang suka buat adalah bergantung 100% dekat group-group Whatsapp atau Telegram.

Semoga buku ini dapat membantu anda belajar dari kesilapan orang lain, agar anda terselamat dari kerugian yang sia-sia.

Fokus utama penulisan buku ini adalah bagi mengupas kesilapan pelabur yang biasa dilakukan untuk dijadikan iktibar bersama-sama.

Sama ada kita belajar dari kesilapan orang lain, atau kita buat silap yang sama dan jatuh seperti mana orang lain yang pernah jatuh.

5. Jom Melabur Syariah Di Bursa Malaysia

Jika anda ZERO dengan pelaburan saham…

Tak faham kenapa pelaburan saham dipanggil lubuk emas…

Tak tahu ada saham yang patuh syariah dan tidak patuh syariah di Bursa Malaysia…

Nak tahu pasal saham tapi dalam bahasa yang ringkas dan mudah faham…?

Semoga buku ini dapat membantu anda memahami pasaran saham patuh Syariah di Bursa Malaysia.

FOKUS utama penulisan buku ini adalah untuk:

Mendedahkan rakyat Malaysia, khususnya bakal pelabur-pelabur runcit tentang asas pelaburan di pasaran saham.

Belajar bagaimana pasaran saham beroperasi dan bagaimana untuk mempelbagaikan portfolio pelaburan.

Cepat, dapatkan mana-mana kombo 3 buku ini sekarang di -> http://thekapital.my/bukukombo

Iklan

Tutorial Bergambar Apply Saham IPO Menggunakan Maybank2U

IPO seringkali dianggap sebagai tempat untuk buat duit cepat dengan menjualnya pada hari pertama. Bagi menarik minat pembeli, syarikat biasanya meletakkan harga yang lebih rendah dari market value.

Tahun ini ada yang IPO harganya naik 22% selepas sehari! Rujuk artikel

Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari

Kenapa ada orang TAK SUKA beli saham IPO?

Sebab mereka lebih suka membeli saham-saham yang sudah lama tersenarai. Lebih yakin nak beli bila sudah ada sejarah prestasi serta trend harga sahamnya.

Saham IPO tidak boleh dibeli menggunakan platform trading sedia ada. Di sini kami sediakan tutorial bergambar cara membeli saham IPO menggunakan Maybank2U. Sebelum terlupa, kita tidak boleh beli IPO tanpa akaun CDS direct. Jadi semasa nak buka akaun CDS, buka jenis direct dan bukan jenis CDS nominees ok?

Pertama sekali login ke akaun Maybank2u.

Klik pada menu Investment/Pelaburan, seperti kotak kuning di bawah. Kemudian pilih button eShare dan akan dipaparkan saham IPO yang boleh dibeli.

Iklan

Perlu ingat yang permohonan yang dibuat itu tidak semestinya berjaya dan jika tidak berjaya, duit yang dilaburkan itu akan dikembalikan semula ke akaun.

Boleh Beli IPO Guna Lebih 1 Akaun CDS?

Pembelian saham IPO tidak boleh multi submission, maksudnya hanya 1 akaun CDS sahaja yang dibenarkan dalam 1 masa.

Contoh : Anda ada 2 akaun CDS. Saham IPO syarikat KEJURUTERAAN ASASTERA BERHAD yang berharga RM0.25 sesaham hanya boleh beli hanya dengan gunakan 1 akaun CDS sahaja. Jika berjaya, saham IPO tersebut akan di kreditkan ke dalam akaun CDS tersebut.

Semoga bermanfaat!

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!