Kenali Industri-Industri Dalam Pasaran Saham Bursa Malaysia

Anda baru berjinak-jinak dalam pelaburan saham? Tahu tak ada 600+ buah saham syarikat patuh syariah yang boleh anda jual beli? Setiap syarikat ini pula terlibat dalam pelbagai jenis industri seperti F & B, hartanah, minyak dan gas, perladangan, industri berasaskan kayu dan lain-lain.

Di sini kami senaraikan syarikat-syarikat yang famous mengikut industri perniagaan masing-masing sebagai panduan.

A. Sarung Tangan

  1. Top Glove Corporation Berhad
  2. Kossan Rubber Industries Berhad
  3. Hartalega Holdings Berhad
  4. Supermax Corporation Berhad
  5. Comfort Glove Berhad
  6. Rubberex Corporation (M) Berhad
  7. Careplus Group Berhad
  8. OCR (O & C Resources)

B. Logistik

  1. Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (TNLogis)
  2. Century Logistics Holdings Berhad
  3. Yinson Holdings Berhad

C. Ayam

  1. QL Resources Berhad
  2. Three-A Resources Berhad (3A)
  3. Teo Seng Capital Berhad
  4. Lay Hong Berhad
  5. CAB Cakaran Corporation Berhad (CAB)
  6. CCK Consolidated Holdings Berhad (CCK)

D. Biskut

 

  1. Hup Seng Industries Berhad
  2. Khee San Berhad
  3. London Biscuit Berhad (LonBis)
  4. Hwa Tai Industries Berhad

E. Air

  1. Salcon Berhad
  2. Puncak Niaga Holdings Berhad
  3. JAKS Resources Berhad
  4. KPS (Kumpulan Perangsang Selangor)

F. Shipping

  1. MISC Berhad
  2. Malaysian Bulk Carriers Berhad (Maybulk)
  3. Destini Berhad
  4. Dialog Group

G. Baju & Fesyen

  1. Padini Holdings
  2. Bonia Corporation
  3. Prolexus Berhad

H. Perabot

  1. Poh Huat Resources Holdings Berhad
  2. HeveaBoard Berhad
  3. Evergreen Fibreboard Berhad
  4. Mieco Chipboard Berhad (Mieco)
  5. Homeritz Corporation Berhad
  6. SYF Resources Berhad (SYF)

I. Syed Mokhtar

  1. Pos Malaysia Berhad
  2. DRB-Hicom
  3. MMC Corporation Berhad

J. Pilihanraya

Rujuk artikel 28 Kaunter Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya

K. Teknologi

 

  1. KESM Industries
  2. Malaysian Pacific Industries (MPI)
  3. Globetronic Technology (Gtronic)
  4. Vitrox Corporation
  5. Unisem (M) Berhad
  6. Datasonic Group
  7. Inari Amertron
  8. MY E.G. Services
  9. GHL Systems
  10. Elsoft Research
  11. Pentamaster Corporation
  12. JCY International
  13. IFCA MSC
  14. Privasia Technology (Priva)
  15. Nova MSC
  16. Systech Berhad
  17. Censof Holdings
  18. Dagang NeXchange (DNEX) + AppAsia
  19. Green Packet
  20. Cuscapi
  21. Key Asic
  22. Industronics Berhad
  23. Trive Property

Harga saham ni biasanya (walaupun bukan sepanjang masa) bergerak berjemaah, kalau satu saham naik, saham lain dalam industri yang sama juga berpotensi untuk naik. Terutama sekali apabila industri tersebut ada catalyst masing-masing. Boleh rujuk artikel Amerika Syarikat Dibadai Taufan, Syarikat Malaysia Raih Keuntungan, di mana disebabkan bencana taufan di Amerika Syarikat, syarikat-syarikat perabot di Malaysia yang banyak mengeksport ke AS bakal beroleh keuntungan

Yang malangnya, kalau ada berita buruk tentang sesuatu industri; tempiasnya turut dirasai semua yang berada di dalam industri yang sama.

Dalam dunia pelaburan saham ada macam-macam perangai. Ada orang suka beli mengikut jenis industri, ada juga yang suka beli bila syarikat nak umum dividen. Walau apa pun, carilah syarikat yang kukuh kedudukan kewangannya kerana itu pastinya lebih baik. jual beli saham ni biarlah mengikut kefahaman anda, bukan ikut orang atau tips dari group!

Akhir kata sebagai ingatan buat diri, pelaburan tanpa ilmu ibarat berjudi, boleh jadi berjaya atau tak menjadi.

Sumber rujukan : Puan Roslinah Laikoi, surirumah sepenuh masa

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Bayar Zakat Perniagaan Sebanyak RM667,000

Pada 2 Mac 2021, Selasa lalu, Bursa Malaysia Berhad (Bursa) telah membuat pembayaran Zakat Perniagaan berjumlah RM667,000 kepada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP). Menurut Bursa, ini adalah pembayaran Zakat Perniagaan kali pertama yang pernah dibuat sejak penubuhannya.

Jumlah itu mewakili jumlah pembayaran Zakat Perniagaan Bursa bagi tahun kewangan 2020. Pembayaran zakat itu merupakan sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial korporatnya yang sejajar dengan ikrar Bursa untuk menyumbang satu peratus daripada keuntungan selepas cukainya kepada projek komuniti yang akan membawa perubahan positif dan memberi manfaat kepada masyarakat.

Pada bulan Februari 2021, Bursa mengumumkan jumlah keuntungan selepas cukai, Zakat dan kepentingan minoriti (PATZAMI) sebanyak RM377.7 juta. Ia adalah peningkatan 103.2 peratus berbanding RM185.9 juta yang dicatatkan dalam tahun kewangan 2019.

Prestatsi ini disumbang oleh prestasi luar biasa Pasaran Sekuriti dan Derivatif, yang merekodkan pendapatan operasi lebih tinggi sebanyak RM778.8 juta berbanding RM480.1 juta pada tahun kewangan 2019 iaitu kenaikan sebanyak 62.2 peratus.

Ia juga prestasi kewangan tahunan tertinggi Bursa sejak menjadi syarikat yang disenaraikan di Pasaran Bursa Malaysia pada tahun 2005.

Selari dengan jumlah keuntungan yang melonjak lebih 100 peratus itu, Bursa turut mengumumkan dividen sebanyak 0.26 sen seunit dan dividen istimewa sebanyak 0.08 sen seunit bagi pemegang saham Bursa (1818).

Berdasarkan kepada pengumuman itu dan bayaran Zakat Perniagaan oleh Bursa, pemegang saham Bursa tidak perlu membayar Zakat ke atas dividen yang diterima kerana Zakat telah pun dibayar.

Boleh rujuk di pautan berikut: https://www.bursamalaysia.com/reference/faqs/islamic_market/faqs_on_zakat_on_shares

Selain daripada itu , Bursa memaklumkan bahawa pembayaran Zakat Perniagaan ini adalah tepat pada masanya memandangkan saham Bursa (1818) baru disenaraikan sebagai saham patuh Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti dan dimasukkan ke dalam senarai sekuriti patuh Shariah pada bulan Mei 2019.

Bursa juga telah melakar sejarah apabila melancarkan Bursa Malaysia-i yang merupakan platform pelaburan patuh Shariah pertama di dunia pada tahun 2016. Sehingga hari ini, terdapat 16 broker patuh Shariah yang berdaftar iaitu:

  1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
  2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
  3. AmInvestment Bank Berhad (window)
  4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
  5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
  6. Hong Leong Investment Bank (window)
  7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
  8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
  9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
  10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
  11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
  12. Public Investment Bank Berhad (window)
  13. RHB Investment Bank Berhad (window)
  14. TA Securities Holdings Berhad (window)
  15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
  16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala broker “Full-fledged” adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Sebagai pelabur Muslim, pastikan akaun pelaburan (Trading Account) kita dibuka di mana-mana daripada 16 senarai syarikat tadi bagi menjamin kelangsungan pelaburan yang patuh Shariah.

Semoga langkah ini menjadi panduan dan contoh kepada syarikat-syarikat yang disenaraikan di Pasaran Modal Bursa Malaysia dan yang tidak disenaraikan untuk membayar Zakat Perniagaan masing-masing.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!