Amerika Syarikat Dibadai Taufan, Syarikat Malaysia Raih Keuntungan

Takkan ada pelangi tanpa adanya hujan. Begitulah juga kisahnya dengan syarikat-syarikat pengeluar perabot Malaysia, yang sememangnya banyak mengeksport perabot mereka ke Amerika Syarikat.

Selepas Taufan Maria selesai membadai Amerika Syarikat pada tahun 2017 ini, tuntutan insurans pasti akan meningkat. Selain rumah yang ranap; apakah barangan yang perlu diganti semula?

Jawapannya adalah PERABOT.

Cuba bayangkan jika seluruh isi rumah musnah, memanglah kita akan berpindah ke pusat sementara terlebih dahulu. Apabila ancaman terhadap bencana sudah tiada, pastinya mereka yang terselamat ingin pulang ke rumah masing-masing.

Isi Rumah Musnah Dan Perlu Diganti

Kesian bukan? Di sinilah kita dapat lihat peningkatan dalam permintaan terhadap perabot-perabot asas seperti katil, meja makan, sofa dan sebagainya.

Kita ambil contoh salah sebuah syarikat pengeksport perabot terkenal di tanah air, Lii Hen Industries Berhad yang mempunyai kilang di Muar, Johor.

Saham Lii Hen tersenarai sebagai patuh syariah di Bursa Malaysia. PMB Investment Berhad adalah antara jerung yang mempunyai pegangan saham dalam syarikat ini.

Sumber: Bursa Marketplace

Analisis Hong Leong Investment Research menyasarkan harga saham Lii Hen Industries Bhd akan menjadi RM5.04. Jom tengok prestasi saham syarikat-syarikat yang sewaktu dengan Lii Hen Industries;

77% Pendapatan Syarikat Adalah Daripada Eksport

Dengan 77% perolehan syarikat diperolehi daripada pengeksportan ke Amerika Syarikat, sebarang tragedi yang melanda di sana; pasti mereka akan terkena tempiasnya. Untuk rekod, eksport perabot berasaskan kayu meningkat 25% beberapa bulan selepas Taufan Katrina melanda pada tahun 2005.

Lii Hen banyak mengeksport ke Pantai Barat Amerika Syarikat dan mempunyai banyak cawangan di seluruh negara. Pihak pengurusannya turut berkata sudah pasti ianya akan memberi kesan yang positif terhadap jualan.

Selain daripada taufan yang dapat membantu meningkatkan keuntungan, jualan eksport terutamanya set bilik tidur dan barangan panel, telah meningkat sebanyak 59% daripada RM373 juta pada tahun 2014 kepada RM592 juta pada tahun 2015.

Daripada sudut US Dolar pula, eksport meningkat sebanyak 49% daripada US$32.2 juta pada tahun 2014 kepada $US47.9juta pada tahun 2016.

Pengukuhan matawang Ringgit berbanding US Dolar, dan peningkatan permintaan akan meneutralkan sebarang kesan daripada tukaran matawang. Fahamkan ini betul-betul, sekiranya matawang US Dolar meningkat naik berbanding Ringgit, pengeksport yang untung; kerana transaksi jualan dijalan dalam US Dolar.

Maknanya kalau Ringgit jatuh, lagi besar untung yang bakal mereka dapat.

Siapa Sangka Syarikat Perabot Malaysia Yang Untung Kan?

Akhir kata, memang tidak sangka tatkala sesuatu musibah melanda, ada pihak lain yang akan dapat keuntungan di sebaliknya; dalam kes ini syarikat eksporter perabut bakal menerima impaknya. Cuma perlu ingat yang bencana ini bukan selalu.

Jika anda seorang pelabur, berminat tak dengan perkembangan syarikat-syarikat pengeksport perabut seperti Lii Hen Industries?

Sumber rujukan: The Star Online
Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!