28 Kaunter Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya

Anda dah terasa bahang pilihanraya? Katanya Pilihanraya Umum Ke-14 bakal diadakan sebelum penghujung tahun 2017.

Apa Maknanya Kepada Pasaran Saham?

Tahukah anda bahawasanya terdapat peluang kepada pelabur bijak untuk meraih pulangan yang baik apabila “sentimen”/ demam pilihanraya melanda?

Sumber dari RHB Investment Bank menyenaraikan sahamsaham berkaitan pilihanraya seperti dibawah.

Memetik kata-kata Naib Presiden dan Ketua Penyelidikan Runcit, Affin Hwang Investment Bank, Datuk Dr Nazri Khan “2017 is going to be a very important year. The perception among investors is that there might be election this year. That we leave it to the government to decide but I think looking at what we call the Barisan-linked stocks, there are big chances that we might see an election play. This is likely to be a great catalyst for the wealth effect in Malaysia,”

Catalyst ni maksud mudahnya pemangkin atau pun pencetus.

Berkenalan Dulu Dengan Jerung Di Bursa Malaysia

Kalau anda nak tahu apa itu jerung, sila baca artikel Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia.

Memetik sumber Focus Malaysia, berikut disenaraikan 7 syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang terbesar di Bursa Malaysia:

  1. Khazanah Nasional Berhad – RM265.1 Billion
  2. Permodalan Nasional Berhad – RM186.3 Billion
  3. Petronas – RM172.6 Billion
  4. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) – RM31.2 Billion
  5. Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) – RM15.7 Billion
  6. Lembaga Tabung Haji – RM11.8 Billion
  7. Dimilki Kerajaan Negeri – RM7.7 Billion

Kesemua entiti ini melabur sehingga 44.49% daripada jumlah dagangan di Bursa Malaysia. Hampir separuh tu! Kalau diikutkan, memang sangat berpengaruh jerung-jerung ni. Kalau nak tahu jerung-jerung ni banyak melabur dalam saham syarikat-syarikat ni.

Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya

Nak tahu berpotensi atau tak, kita kena lihat sejarah sebagai rujukan. Jom kita tengok prestasi saham-saham (patuh syariah) ini pada pilihanraya yang lalu yang diadakan pada 5 Mei 2013.

#1. Axiata Group Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM6.65
Harga Saham 28 Mei 2013: RM6.96

Peningkatan: 4.66%

#2. Boustead Heavy Industries

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 3 April 2013: RM2.02
Harga Saham 31 Mei 2013: RM2.54

Peningkatan: 25.74%

#3. Cahya Mata Sarawak

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 4 April 2013: RM1.54
Harga Saham 30 Mei 2013: RM2.93

Peningkatan: 25.74%

#4. Destini Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 4 April 2013: RM0.34
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.35

Peningkatan: 2.94%

#5. DRB-HICOM Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM2.59
Harga Saham 31 Mei 2013: RM2.89

Peningkatan: 11.58%

#6. Eastern & Oriental (E&O)

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 2 April 2013: RM1.48
Harga Saham 31 Mei 2013: RM1.95

Peningkatan: 31.76%

#7. Felda Global Ventures (FGV)

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM4.65
Harga Saham 31 Mei 2013: RM4.41

Peningkatan: -5.16%

#8. Goodway Integrated Industries

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM0.36
Harga Saham 21 Mei 2013: RM0.41

Peningkatan: 13.89%

#9. Maxis Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM6.54
Harga Saham 31 Mei 2013: RM6.76

Peningkatan: 3.36%

#10. MISC

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM5.46
Harga Saham 30 Mei 2013: RM4.69

Peningkatan: -14.10%

#11. Malaysian Resources Corporation (MRCB)

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM1.50
Harga Saham 20 Mei 2013: RM1.78

Peningkatan: 18.67%

#12. MyEG Services Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM0.14
Harga Saham 30 Mei 2013: RM0.22

Peningkatan: 57.14%

#13. Petronas Chemical

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM6.29
Harga Saham 30 Mei 2013: RM6.58

Peningkatan: 4.61%

#14. Petra Energy

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM1.18
Harga Saham 30 Mei 2013: RM1.97

Peningkatan: 66.95%

#15. Petron Malaysia

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.14
Harga Saham 27 Mei 2013: RM2.83

Peningkatan: 32.24%

#16. Petronas Gas

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM15.90
Harga Saham 27 Mei 2013: RM18.61

Peningkatan: 17.04%

#17. Prestariang

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.42
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.69

Peningkatan: 64.29

#18. Protasco

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.50
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.63

Peningkatan: 26.0%

#19. Sapura Energy Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM3.13
Harga Saham 27 Mei 2013: RM4.43

Peningkatan: 41.5.%

#20. Sime Darby

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM8.01
Harga Saham 27 Mei 2013: RM8.21

Peningkatan: 2.50%

#21. SP Setia Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.62
Harga Saham 27 Mei 2013: RM3.03

Peningkatan: 15.65%

#22. Star Media

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM1.87
Harga Saham 27 Mei 2013: RM1.92

Peningkatan: 2.67%

#23. Tadmax Resources

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.20
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.32

Peningkatan: 60.0%

#24. Tenaga Nasional

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM6.20
Harga Saham 27 Mei 2013: RM7.13

Peningkatan: 15.0%

#25. Time Dotcom

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.14
Harga Saham 27 Mei 2013: RM2.67

Peningkatan: 24.77%

#26. UEM Edgenta

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.84
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.88

Peningkatan: 4.76%

#27. UEM Sunrise

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.74
Harga Saham 27 Mei 2013: RM3.38

Peningkatan: 23.36%

#28. Yinson Holdings

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.64
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.84

Peningkatan: 31.25%

Bursa Malaysia Dan Tempias Pilihanraya Umum 2013

Sumber: Yahoo Finance

Tidak dinafikan, Bursa Malaysia turut mengalami kenaikan sepanjang Pilihanraya Umum Ke-13 yang diadakan pada 5 Mei 2013.

Indeks FBM KLCI Pada 1 April 2013: 1,688.65 Mata
Indeks FBM KLCI Pada 27 Mei 2013: 1,769.22 Mata

Peningkatan: 80.57 Mata atau 4.77%

Ambil Peluang Potensi Peningkatan Harga Saham Pilihanraya Umum Ke-14

Rezeki tak datang bergolek, dan pilihanraya umum di Malaysia pun hanya 4-5 tahun sekali. Walau apa pun parti yang bakal menang nanti, pastinya Bursa Malaysia akan menjadi sangat meriah dengan kemasukan ramai pelabur asing dan runcit seperti kita sebab yakin kerajaan yang baru terbentuk akan memastikan pertumbuhan ekonomi negara yang lebih baik.

Perasan tak, bukan semua 28 saham syarikat yang berpotensi tersebut mencatatkan kenaikan. Ada 2 yang jatuh harganya. Jadi kalau ada yang kata, sure untung kalau beli; jangan percaya. Masih banyak faktor yang mempengaruhi. Kena buat Fundamental Analysis dan Technical Analysis sebelum bertindak melabur dalam saham syarikat di atas.

Baca juga 7 Perkara yang Mempengaruhi Harga Saham di Bursa Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……