28 Kaunter Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya

Anda dah terasa bahang pilihanraya? Katanya Pilihanraya Umum Ke-14 bakal diadakan sebelum penghujung tahun 2017.

Apa Maknanya Kepada Pasaran Saham?

Tahukah anda bahawasanya terdapat peluang kepada pelabur bijak untuk meraih pulangan yang baik apabila “sentimen”/ demam pilihanraya melanda?

Sumber dari RHB Investment Bank menyenaraikan sahamsaham berkaitan pilihanraya seperti dibawah.

Memetik kata-kata Naib Presiden dan Ketua Penyelidikan Runcit, Affin Hwang Investment Bank, Datuk Dr Nazri Khan “2017 is going to be a very important year. The perception among investors is that there might be election this year. That we leave it to the government to decide but I think looking at what we call the Barisan-linked stocks, there are big chances that we might see an election play. This is likely to be a great catalyst for the wealth effect in Malaysia,”

Catalyst ni maksud mudahnya pemangkin atau pun pencetus.

Berkenalan Dulu Dengan Jerung Di Bursa Malaysia

Kalau anda nak tahu apa itu jerung, sila baca artikel Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia.

Memetik sumber Focus Malaysia, berikut disenaraikan 7 syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang terbesar di Bursa Malaysia:

  1. Khazanah Nasional Berhad – RM265.1 Billion
  2. Permodalan Nasional Berhad – RM186.3 Billion
  3. Petronas – RM172.6 Billion
  4. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) – RM31.2 Billion
  5. Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) – RM15.7 Billion
  6. Lembaga Tabung Haji – RM11.8 Billion
  7. Dimilki Kerajaan Negeri – RM7.7 Billion

Kesemua entiti ini melabur sehingga 44.49% daripada jumlah dagangan di Bursa Malaysia. Hampir separuh tu! Kalau diikutkan, memang sangat berpengaruh jerung-jerung ni. Kalau nak tahu jerung-jerung ni banyak melabur dalam saham syarikat-syarikat ni.

Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya

Nak tahu berpotensi atau tak, kita kena lihat sejarah sebagai rujukan. Jom kita tengok prestasi saham-saham (patuh syariah) ini pada pilihanraya yang lalu yang diadakan pada 5 Mei 2013.

#1. Axiata Group Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM6.65
Harga Saham 28 Mei 2013: RM6.96

Peningkatan: 4.66%

#2. Boustead Heavy Industries

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 3 April 2013: RM2.02
Harga Saham 31 Mei 2013: RM2.54

Peningkatan: 25.74%

#3. Cahya Mata Sarawak

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 4 April 2013: RM1.54
Harga Saham 30 Mei 2013: RM2.93

Peningkatan: 25.74%

#4. Destini Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 4 April 2013: RM0.34
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.35

Peningkatan: 2.94%

#5. DRB-HICOM Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM2.59
Harga Saham 31 Mei 2013: RM2.89

Peningkatan: 11.58%

#6. Eastern & Oriental (E&O)

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 2 April 2013: RM1.48
Harga Saham 31 Mei 2013: RM1.95

Peningkatan: 31.76%

#7. Felda Global Ventures (FGV)

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM4.65
Harga Saham 31 Mei 2013: RM4.41

Peningkatan: -5.16%

#8. Goodway Integrated Industries

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM0.36
Harga Saham 21 Mei 2013: RM0.41

Peningkatan: 13.89%

#9. Maxis Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM6.54
Harga Saham 31 Mei 2013: RM6.76

Peningkatan: 3.36%

#10. MISC

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM5.46
Harga Saham 30 Mei 2013: RM4.69

Peningkatan: -14.10%

#11. Malaysian Resources Corporation (MRCB)

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM1.50
Harga Saham 20 Mei 2013: RM1.78

Peningkatan: 18.67%

#12. MyEG Services Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM0.14
Harga Saham 30 Mei 2013: RM0.22

Peningkatan: 57.14%

#13. Petronas Chemical

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM6.29
Harga Saham 30 Mei 2013: RM6.58

Peningkatan: 4.61%

#14. Petra Energy

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM1.18
Harga Saham 30 Mei 2013: RM1.97

Peningkatan: 66.95%

#15. Petron Malaysia

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.14
Harga Saham 27 Mei 2013: RM2.83

Peningkatan: 32.24%

#16. Petronas Gas

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM15.90
Harga Saham 27 Mei 2013: RM18.61

Peningkatan: 17.04%

#17. Prestariang

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.42
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.69

Peningkatan: 64.29

#18. Protasco

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.50
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.63

Peningkatan: 26.0%

#19. Sapura Energy Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM3.13
Harga Saham 27 Mei 2013: RM4.43

Peningkatan: 41.5.%

#20. Sime Darby

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM8.01
Harga Saham 27 Mei 2013: RM8.21

Peningkatan: 2.50%

#21. SP Setia Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.62
Harga Saham 27 Mei 2013: RM3.03

Peningkatan: 15.65%

#22. Star Media

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM1.87
Harga Saham 27 Mei 2013: RM1.92

Peningkatan: 2.67%

#23. Tadmax Resources

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.20
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.32

Peningkatan: 60.0%

#24. Tenaga Nasional

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM6.20
Harga Saham 27 Mei 2013: RM7.13

Peningkatan: 15.0%

#25. Time Dotcom

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.14
Harga Saham 27 Mei 2013: RM2.67

Peningkatan: 24.77%

#26. UEM Edgenta

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.84
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.88

Peningkatan: 4.76%

#27. UEM Sunrise

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.74
Harga Saham 27 Mei 2013: RM3.38

Peningkatan: 23.36%

#28. Yinson Holdings

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.64
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.84

Peningkatan: 31.25%

Bursa Malaysia Dan Tempias Pilihanraya Umum 2013

Sumber: Yahoo Finance

Tidak dinafikan, Bursa Malaysia turut mengalami kenaikan sepanjang Pilihanraya Umum Ke-13 yang diadakan pada 5 Mei 2013.

Indeks FBM KLCI Pada 1 April 2013: 1,688.65 Mata
Indeks FBM KLCI Pada 27 Mei 2013: 1,769.22 Mata

Peningkatan: 80.57 Mata atau 4.77%

Ambil Peluang Potensi Peningkatan Harga Saham Pilihanraya Umum Ke-14

Rezeki tak datang bergolek, dan pilihanraya umum di Malaysia pun hanya 4-5 tahun sekali. Walau apa pun parti yang bakal menang nanti, pastinya Bursa Malaysia akan menjadi sangat meriah dengan kemasukan ramai pelabur asing dan runcit seperti kita sebab yakin kerajaan yang baru terbentuk akan memastikan pertumbuhan ekonomi negara yang lebih baik.

Perasan tak, bukan semua 28 saham syarikat yang berpotensi tersebut mencatatkan kenaikan. Ada 2 yang jatuh harganya. Jadi kalau ada yang kata, sure untung kalau beli; jangan percaya. Masih banyak faktor yang mempengaruhi. Kena buat Fundamental Analysis dan Technical Analysis sebelum bertindak melabur dalam saham syarikat di atas.

Baca juga 7 Perkara yang Mempengaruhi Harga Saham di Bursa Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Bayar Zakat Perniagaan Sebanyak RM667,000

Pada 2 Mac 2021, Selasa lalu, Bursa Malaysia Berhad (Bursa) telah membuat pembayaran Zakat Perniagaan berjumlah RM667,000 kepada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP). Menurut Bursa, ini adalah pembayaran Zakat Perniagaan kali pertama yang pernah dibuat sejak penubuhannya.

Jumlah itu mewakili jumlah pembayaran Zakat Perniagaan Bursa bagi tahun kewangan 2020. Pembayaran zakat itu merupakan sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial korporatnya yang sejajar dengan ikrar Bursa untuk menyumbang satu peratus daripada keuntungan selepas cukainya kepada projek komuniti yang akan membawa perubahan positif dan memberi manfaat kepada masyarakat.

Pada bulan Februari 2021, Bursa mengumumkan jumlah keuntungan selepas cukai, Zakat dan kepentingan minoriti (PATZAMI) sebanyak RM377.7 juta. Ia adalah peningkatan 103.2 peratus berbanding RM185.9 juta yang dicatatkan dalam tahun kewangan 2019.

Prestatsi ini disumbang oleh prestasi luar biasa Pasaran Sekuriti dan Derivatif, yang merekodkan pendapatan operasi lebih tinggi sebanyak RM778.8 juta berbanding RM480.1 juta pada tahun kewangan 2019 iaitu kenaikan sebanyak 62.2 peratus.

Ia juga prestasi kewangan tahunan tertinggi Bursa sejak menjadi syarikat yang disenaraikan di Pasaran Bursa Malaysia pada tahun 2005.

Selari dengan jumlah keuntungan yang melonjak lebih 100 peratus itu, Bursa turut mengumumkan dividen sebanyak 0.26 sen seunit dan dividen istimewa sebanyak 0.08 sen seunit bagi pemegang saham Bursa (1818).

Berdasarkan kepada pengumuman itu dan bayaran Zakat Perniagaan oleh Bursa, pemegang saham Bursa tidak perlu membayar Zakat ke atas dividen yang diterima kerana Zakat telah pun dibayar.

Boleh rujuk di pautan berikut: https://www.bursamalaysia.com/reference/faqs/islamic_market/faqs_on_zakat_on_shares

Selain daripada itu , Bursa memaklumkan bahawa pembayaran Zakat Perniagaan ini adalah tepat pada masanya memandangkan saham Bursa (1818) baru disenaraikan sebagai saham patuh Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti dan dimasukkan ke dalam senarai sekuriti patuh Shariah pada bulan Mei 2019.

Bursa juga telah melakar sejarah apabila melancarkan Bursa Malaysia-i yang merupakan platform pelaburan patuh Shariah pertama di dunia pada tahun 2016. Sehingga hari ini, terdapat 16 broker patuh Shariah yang berdaftar iaitu:

  1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
  2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
  3. AmInvestment Bank Berhad (window)
  4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
  5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
  6. Hong Leong Investment Bank (window)
  7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
  8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
  9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
  10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
  11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
  12. Public Investment Bank Berhad (window)
  13. RHB Investment Bank Berhad (window)
  14. TA Securities Holdings Berhad (window)
  15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
  16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala broker “Full-fledged” adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Sebagai pelabur Muslim, pastikan akaun pelaburan (Trading Account) kita dibuka di mana-mana daripada 16 senarai syarikat tadi bagi menjamin kelangsungan pelaburan yang patuh Shariah.

Semoga langkah ini menjadi panduan dan contoh kepada syarikat-syarikat yang disenaraikan di Pasaran Modal Bursa Malaysia dan yang tidak disenaraikan untuk membayar Zakat Perniagaan masing-masing.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!