28 Kaunter Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya

Anda dah terasa bahang pilihanraya? Katanya Pilihanraya Umum Ke-14 bakal diadakan sebelum penghujung tahun 2017.

Apa Maknanya Kepada Pasaran Saham?

Tahukah anda bahawasanya terdapat peluang kepada pelabur bijak untuk meraih pulangan yang baik apabila “sentimen”/ demam pilihanraya melanda?

Sumber dari RHB Investment Bank menyenaraikan sahamsaham berkaitan pilihanraya seperti dibawah.

Memetik kata-kata Naib Presiden dan Ketua Penyelidikan Runcit, Affin Hwang Investment Bank, Datuk Dr Nazri Khan “2017 is going to be a very important year. The perception among investors is that there might be election this year. That we leave it to the government to decide but I think looking at what we call the Barisan-linked stocks, there are big chances that we might see an election play. This is likely to be a great catalyst for the wealth effect in Malaysia,”

Catalyst ni maksud mudahnya pemangkin atau pun pencetus.

Berkenalan Dulu Dengan Jerung Di Bursa Malaysia

Kalau anda nak tahu apa itu jerung, sila baca artikel Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia.

Memetik sumber Focus Malaysia, berikut disenaraikan 7 syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang terbesar di Bursa Malaysia:

  1. Khazanah Nasional Berhad – RM265.1 Billion
  2. Permodalan Nasional Berhad – RM186.3 Billion
  3. Petronas – RM172.6 Billion
  4. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) – RM31.2 Billion
  5. Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) – RM15.7 Billion
  6. Lembaga Tabung Haji – RM11.8 Billion
  7. Dimilki Kerajaan Negeri – RM7.7 Billion

Kesemua entiti ini melabur sehingga 44.49% daripada jumlah dagangan di Bursa Malaysia. Hampir separuh tu! Kalau diikutkan, memang sangat berpengaruh jerung-jerung ni. Kalau nak tahu jerung-jerung ni banyak melabur dalam saham syarikat-syarikat ni.

Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya

Nak tahu berpotensi atau tak, kita kena lihat sejarah sebagai rujukan. Jom kita tengok prestasi saham-saham (patuh syariah) ini pada pilihanraya yang lalu yang diadakan pada 5 Mei 2013.

#1. Axiata Group Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM6.65
Harga Saham 28 Mei 2013: RM6.96

Peningkatan: 4.66%

#2. Boustead Heavy Industries

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 3 April 2013: RM2.02
Harga Saham 31 Mei 2013: RM2.54

Peningkatan: 25.74%

#3. Cahya Mata Sarawak

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 4 April 2013: RM1.54
Harga Saham 30 Mei 2013: RM2.93

Peningkatan: 25.74%

#4. Destini Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 4 April 2013: RM0.34
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.35

Peningkatan: 2.94%

#5. DRB-HICOM Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM2.59
Harga Saham 31 Mei 2013: RM2.89

Peningkatan: 11.58%

#6. Eastern & Oriental (E&O)

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 2 April 2013: RM1.48
Harga Saham 31 Mei 2013: RM1.95

Peningkatan: 31.76%

#7. Felda Global Ventures (FGV)

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM4.65
Harga Saham 31 Mei 2013: RM4.41

Peningkatan: -5.16%

#8. Goodway Integrated Industries

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM0.36
Harga Saham 21 Mei 2013: RM0.41

Peningkatan: 13.89%

#9. Maxis Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM6.54
Harga Saham 31 Mei 2013: RM6.76

Peningkatan: 3.36%

#10. MISC

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM5.46
Harga Saham 30 Mei 2013: RM4.69

Peningkatan: -14.10%

#11. Malaysian Resources Corporation (MRCB)

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM1.50
Harga Saham 20 Mei 2013: RM1.78

Peningkatan: 18.67%

#12. MyEG Services Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM0.14
Harga Saham 30 Mei 2013: RM0.22

Peningkatan: 57.14%

#13. Petronas Chemical

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 5 April 2013: RM6.29
Harga Saham 30 Mei 2013: RM6.58

Peningkatan: 4.61%

#14. Petra Energy

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM1.18
Harga Saham 30 Mei 2013: RM1.97

Peningkatan: 66.95%

#15. Petron Malaysia

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.14
Harga Saham 27 Mei 2013: RM2.83

Peningkatan: 32.24%

#16. Petronas Gas

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM15.90
Harga Saham 27 Mei 2013: RM18.61

Peningkatan: 17.04%

#17. Prestariang

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.42
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.69

Peningkatan: 64.29

#18. Protasco

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.50
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.63

Peningkatan: 26.0%

#19. Sapura Energy Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM3.13
Harga Saham 27 Mei 2013: RM4.43

Peningkatan: 41.5.%

#20. Sime Darby

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM8.01
Harga Saham 27 Mei 2013: RM8.21

Peningkatan: 2.50%

#21. SP Setia Bhd

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.62
Harga Saham 27 Mei 2013: RM3.03

Peningkatan: 15.65%

#22. Star Media

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM1.87
Harga Saham 27 Mei 2013: RM1.92

Peningkatan: 2.67%

#23. Tadmax Resources

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.20
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.32

Peningkatan: 60.0%

#24. Tenaga Nasional

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM6.20
Harga Saham 27 Mei 2013: RM7.13

Peningkatan: 15.0%

#25. Time Dotcom

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.14
Harga Saham 27 Mei 2013: RM2.67

Peningkatan: 24.77%

#26. UEM Edgenta

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.84
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.88

Peningkatan: 4.76%

#27. UEM Sunrise

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM2.74
Harga Saham 27 Mei 2013: RM3.38

Peningkatan: 23.36%

#28. Yinson Holdings

Sumber: Bursa Malaysia

Harga Saham 1 April 2013: RM0.64
Harga Saham 27 Mei 2013: RM0.84

Peningkatan: 31.25%

Bursa Malaysia Dan Tempias Pilihanraya Umum 2013

Sumber: Yahoo Finance

Tidak dinafikan, Bursa Malaysia turut mengalami kenaikan sepanjang Pilihanraya Umum Ke-13 yang diadakan pada 5 Mei 2013.

Indeks FBM KLCI Pada 1 April 2013: 1,688.65 Mata
Indeks FBM KLCI Pada 27 Mei 2013: 1,769.22 Mata

Peningkatan: 80.57 Mata atau 4.77%

Ambil Peluang Potensi Peningkatan Harga Saham Pilihanraya Umum Ke-14

Rezeki tak datang bergolek, dan pilihanraya umum di Malaysia pun hanya 4-5 tahun sekali. Walau apa pun parti yang bakal menang nanti, pastinya Bursa Malaysia akan menjadi sangat meriah dengan kemasukan ramai pelabur asing dan runcit seperti kita sebab yakin kerajaan yang baru terbentuk akan memastikan pertumbuhan ekonomi negara yang lebih baik.

Perasan tak, bukan semua 28 saham syarikat yang berpotensi tersebut mencatatkan kenaikan. Ada 2 yang jatuh harganya. Jadi kalau ada yang kata, sure untung kalau beli; jangan percaya. Masih banyak faktor yang mempengaruhi. Kena buat Fundamental Analysis dan Technical Analysis sebelum bertindak melabur dalam saham syarikat di atas.

Baca juga 7 Perkara yang Mempengaruhi Harga Saham di Bursa Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee