Sir Isaac Newton, Kisah Seorang Genius Dalam Pelaburan Saham

Lagenda Wall Street, Bernard Baruch ada berkata ‘Millions saw the apple fall, but Newton was the one who asked why.’

Kita pasti pernah dengar nama Sir Isaac Newton, tapi tak ramai yang tahu bahawa beliau juga merupakan seorang pelabur.

Siapakah Gerangan Sir Isaac Newton?

Sir Isaac Newton merupakan ahli matematik, fizik, astronomi, theologian dan penulis (sesetengah pendapat mengatakan Sir Isaac Newton adalah seorang ahli falsafah sebenar). Beliau sangat terkenal sebagai seorang saintis yang sangat berpengaruh, dan merupakan kunci revolusi kemajuan dalam dunia sains.

Buku kerangan beliau yang bertajuk Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Mathematical Principles of Natural Philosophy), diterbitkan buat pertama kali pada tahun 1687, yang melahirkan penemuan ‘The Foundations of Classical Mechanics.’

Cara Sir Isaac Newton berfikir, adalah lebih jauh ke hadapan dalam bidang sains. Ianya boleh diumpamakan seperti sebuah ‘penemuan lombong pengetahuan’ yang baru bagi orang ramai.

Tahap IQ (intelligence quotient) beliau berada pada paras 190, membolehkan beliau melakukan pengiraan sehingga ke 55 titik perpuluhan hanya dengan menggunakan jari.

Keupayaan pemikiran intelektualnya yang tinggi adalah setara seperti Stephen Hawking. Namun, sungguhpun keupayaan beliau berfikir tinggi, ia tidak mampu menyelamatkan beliau daripada jatuh ke dalam fitrah manusia yang dipengaruhi sifat greed (tamak) dan terlalu yakin.

Kesilapan Pelaburan Yang Sir Isaac Newton Lakukan

Pada tahun 1720, saham syarikat The South Sea memulakan kenaikan dan telah menyebabkan histeria di kalangan pelabur-pelabur saham di London. Newton mendapati, psikologi dirinya dalam keadaan yang tidak menentu disebabkan rakan-rakannya mampu mencipta kekayaan melalui pelaburan ke dalam saham tersebut.

Beliau pun membeli saham tersebut, lalu menjualnya dengan mendapat keuntungan sebanyak 100%. Didorong perasaan tamak, Sir Isaac Newton melaburkan wang yang lebih banyak daripada sebelum ini, iaitu 3 kali ganda daripada nilai sebelumnya.

Nak dijadikan cerita, saham tersebut kemudiannya berlaku kejatuhan yang sangat dahsyat. Ini telah menyebabkan beliau mengalami kerugian yang sangat besar.

Hanya dalam masa 4 minggu, harga saham tersebut jatuh menjunam sebanyak 75%.

Akibat daripada tragedi tersebut, Sir Isaac Newton berasa sangat kecewa dan menderita. Beliau begitu tertekan sehingga perkataan “South Sea” tidak dibenarkan untuk disebut di hadapannya sehinggalah hujung hayat beliau, atau ianya akan mengakibatkan beliau naik angin dan marah-marah.

Sejauh mana pun keupayaan otak untuk berfikir, namun dunia pelaburan saham adalah sangat mencabar. Berdasarkan kegagalan beliau, Sir Isaac Newton ada meninggalkan pesanan “I can calculate the motions of the heavenly bodies, but not the madness of the people.”

Individu yang sangat genius seperti beliau pun boleh gagal dalam dunia pelaburan, kenapa individu seperti Warren Buffett pula boleh berjaya?

Previous ArticleNext Article

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA