Kereta Atau Rumah, Mana Yang Lebih Penting?

Tidak dinafikan, kedua-duanya memainkan peranan yang penting dalam kehidupan. Bahkan, kereta pada masa kini adalah satu benda yang perlu ada agar mudah untuk bergerak ke sana sini.

Rumah pula perlu sebagai tempat berteduh. Hendak memiliki kedua-duanya sekaligus adalah satu perkara yang sukar bagi yang berpendapatan sederhana atau rendah.

Anak muda pun keliru nak utamakan yang mana satu di antara kereta dan rumah. Jom kita hadamkan 3 perkara berikut agar boleh buat pertimbangan yang baik di antara nak beli kereta dulu atau nak beli rumah.

1. Fikirkan Kehidupan Anda 10 Tahun Akan Datang

Jika anda teliti betul-betul, harga rumah semakin meningkat naik dari semasa ke semasa. Sekiranya anda lewat bertindak, tidak dinafikan anda akan turut ketinggalan untuk memilki sebuah rumah yang menjadi idaman anda.

Ramai yang memberikan alasan bahawa mreka masih tidak mampu untuk membeli rumah. Bahkan nak kumpul duit deposit rumah asyik tak pernah nak cukup.

Namun, lain pula halnya dengan kereta. Ianya lebih mudah untuk dibeli disebabkan oleh deposit yang jauh lebih rendah daripada deposit rumah.

Sebab itulah kita kena bayangkan kehidupan kita lagi 10 tahun akan datang. Perlu untuk anda menilai tentang kedua-duanya agar tidak tersilap percaturan.

Adakah dengan memilki sebuah kereta pada hari ini, akan menyebabkan anda sukar untuk membeli rumah pada masa hadapan? Harga yang berharga RM50,000 pada hari ini, mungkin akan bernilai RM10,000 saja lagi 10 tahun akan datang.

2. Ikut Akal Atau Nafsu?

Semestinya masih ramai yang akan mengikut hawa nafsu dalam kebanyakan keadaan. Masih ramai yang mengejar untuk mendapatkan kereta idaman berbanding mendapatkan rumah idaman yang jauh lebih menguntungkan.

Walaupun harga rumah adalah mahal dan dijangka akan terus naik, namun ia perlu dijadikan sebagai pembakar semangat kepada anda untuk terus berusaha mendapatkannya. Jika anda bekerja makan gaji, sebaiknya usahakan untuk menambahkan pendapatan anda untuk mencukupkan nilai simpanan deposit rumah.

Untuk rumah pertama, tidak perlu untuk terus membeli rumah idaman anda. Sebaliknya beli rumah dalam kemampuan, nanti pendapatan dah semakin meningkat – boleh beli rumah kedua dan sewakan rumah pertama tadi.

Manakala sekiranya anda beli kereta hari ini, lagi 10 tahun keadaan kereta tersebut mungkin sudah tidak berapa elok. Kena beli kereta lain pula.

3. Hutang Baik Atau Hutang Jahat?

Kaji dan nilai segala jenis hutang yang anda ada. Adakah hutang-hutang ini memberikan kebaikan ataupun keburukan kepada anda?

Kita memang tidak boleh lari daripada hutahgn, tetapi kena bijak buat kira-kira hutang yang mana akan mendatangkan kebaikan dan hutang yang mana akan mendatangkan kemudaratan.


Dalam contoh sebuah rumah, pastinya terasa berat untuk membayar instalment bulanan yang tinggi setiap bulan. Tetapi meskipun anda berhutang, ianya adalah hutang yang baik kerana harga rumah tersebut akan meningkat naik pada masa akan datang.

Ada juga rumah yang dijadikan sebagai pelaburan. Contohnya anda kena bayar instalment sebanyak RM800 setiap bulan, tetapi ianya disewakan dengan harga RM1,000 sebulan.

Inilah yang dipanggil aliran tunai positif, orang lain yang bayarkan hutang rumah anda. Siap dapat RM200 lagi setiap bulan untuk aset yang akan semakin meningkat naik.

Manakala untuk kereta agak sukar sedikit. Melainkan kita gunakan kereta tersebut untuk menjana pendapatan seperti membawa e-hailing atau sebagainya.

Oleh itu, tidak wajar untuk kita membayar sesuatu dengan nilai yang tinggi untuk aset yang semakin turun nilainya. Sebaliknya kita kena utamakan untuk dapatkan aset yang akan semakin meningkat naik nilainya, walaupun terpaksa bayar tinggi setiap bulan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/