Spekulasi Yang Menyebabkan Pasaran Saham Ketiga Terbesar Dunia Musnah Sekelip Mata

“Spekulasi merupakan kejahatan yang paling nyata di dalam pelaburan saham”

Gordon Gekko

Ungkapan emas yang diungkapkan oleh watak fiksyen terkenal di Wall Street iaitu Gordon Gekko.

Apa yang diperkataan oleh Gekko itu ada benarnya jika kita meneliti dengan mendalam. Sejarah membuktikan bahawa spekulasi saham menyebabkan sesebuah pasaran itu hancur dengan teruk dan sekaligus para pelabur menghadapi hutang yang membebankan mereka.

Klik di sini untuk membaca kisah Gordon Gekko dengan lebih lanjut.

Lihat sahaja bagaimana spekulasi yang berlaku di Amsterdan pada kurun ke-17 iaitu pasaran bunga tulip dan juga pada tahun 1929 di Amerika Syarikat, yang menyebabkan pasaran saham hancur sehingga menyebabkan ekonomi negara berada dalam kemelesetan.

Di antara spekulasi yang kurang terkenal tetapi telah menyebabkan para pelabur mengalami kerugian yang besar didalam pasaran ketiga terbesar didunia pada ketika itu berlaku di dalam pasaran Souk Al-Manakh.

Mari kita ikuti kisah menarik mengenai spekulasi saham ini.

Souk Al-Manakh merupakan sebuah pasaran saham yang diwujudkan pada penghujung tahun 1970-an. Pasaran ini ditubuhkan sebagai pasaran altenatif untuk rakyat Negara Kuwait melakukan pelaburan saham terhadap syarikat luar yang menjalankan perniagaan di Kuwait.

Di antara faktor utama penubuhan pasaran altenatif ini adalah untuk memberi peluang kepada rakyat Kuwait untuk melakukan pelaburan saham yang mana pada ketika itu, pasaran minyak mentah dunia telah berada pada paras yang tinggi dan merancakan lagi ekonomi Kuwait.

Peperangan Israel dengan dunia Arab yang dikenali sebagai Yom Kippur melibatkan Negara Mesir yang bergabung dengan Syria menentang Israel telah mencetuskan ketidaktentuan harga mentah dunia.

Kekurangan bekalan minyak mentah dunia telah menyebabkan harga minyak mentah melambung tinggi dan Kuwait merupakan sebuah negara pengeluar minyak mentah dunia yang mendapat habuan daripada peristiwa tersebut.

Maka Lahirlah Siuk Al-Manakh

Di atara kelebihan Souk Al-Manakh berbanding dengan Kuwait Stock Exchange yang merupakan pasaran saham rasmi Kuwait adalah, Souk Al-Manakh membenarkan para pelabur melabur dengan modal yang kecil dan tanpa peraturan yang ketat berbanding dengan Kuwait Stock Exchange.

Apa yang paling menarik mengenai Souk Al-Manakh ini adalah pasaran saham ini membenarkan para pelabur menggunakan post-dated checks untuk membeli saham syarikat, yang menyebabkan ramai pelabur yang melabur di dalam pasaran ini melalui pinjaman dengan pihak bank.

Selain itu juga, pelabur boleh membeli seberapa banyak saham yang berada di dalam pasaran ini tanpa mengira jumlah wang yang ada di dalam akaun bank mereka.

Ini menyebabkan pasaran Souk Al-Manakh meningkat dengan begitu ketara ditambah pula dengan Revolusi Iran yang menjatuhkan pemerintah Shah Iran pada ketika itu, harga minyak sekali lagi mencapai paras yang tertinggi.

Kemeriahan pelaburan saham di Souk Al-Manakh ini menjadikanyanya sebuah pasaran seperti Wild Wild West di negara Arab kerana peraturannya yang tidak ketat.

Nilai syarikat yang berada di pasaran Souk Al-Manakh itu dinilai melalui jumlah nilai cek dimiliki oleh para pelabur dan bukanlah melalui kedudukan wang sebenar yang syarikat itu miliki. Para pelabur juga tidak bimbang dengan keadaan itu kerana mereka beranggapan kerajaan Kuwait akan menyelamatkan pasaran jika ada apa-apa yang tidak diingini berlaku.

Tanggapan ini dibuat kerana kerajaan Kuwait pernah menyelamatkan Kuwait Stock Exchange daripada runtuh melalui suntikan modal ke dalam pasaran tersebut pada era 1970-an.

Pada permulaan perdangangan di Souk Al-Manakh ini, kebanyakan post-dated check dapat dibayar mengikut waktu yang ditetapkan kerana keuntungan yang diperolehi syarikat yang positif memberi pulangan kepada pelabur.

Daripada 54 buah syarikat yang disenarai Souk Al-Manakh, secara purata untuk tahun pertama, harga saham meningkat sebanyak 54% dan ada di antara syarikat tersebut yang mana harga saham syarikat meningkat dua kali ganda dalam tempoh sebulan.

Nilai pasaran saham Souk Al-Manakh berkembang dengan begitu drastik sekali. Post-dated check serta transaksi pembelian saham menggunakan cek adalah sebanyak 29,000 keping sehingga menjadikan pasaran bernilai $94 billion ketika berada di puncak.

Ia menjadikan Souk Al-Manakh sebagai pasaran saham yang ketiga terbesar di dunia pada ketika itu, selepas Amerika Syarikat dan Jepun. Walaupun begitu, nilai tersebut adalah nilai yang sangat rapuh kerana berdasarkan spekulasi sahaja tanpa mempunyai  nilai aset yang sebenar.

Kemuncak kehanuncuran Souk Al-Manakh ini adalah pada September 1982 apabila seorang pelabur yang ingin menukar ceknya kepada wang, namun cek beliau telah ditendang oleh pihak bank. Dari situ ia menimbulkan keadaan panik di kalangan para pelabur di dalam pasaran.

Apa yang menambah lagi kesengsaraan para pelabur adalah kerajaan Kuwait tidak melakukan bailout bagi menyelamatkan Souk Al-Manakh dan hampir 29,000 keping cek yang menjadi transasi pembelian saham di Souk Al-Manakh menjadi tidak bernilai. Para pelabur yang melabur di Souk Al-Manakh ini menjadi penghutang yang paling besar.

Begitulah bahayanya apabila kita membeli sesuatuyang tidak mempunyai intrict value dan hanya bergantung kepada spekulasi sahaja.

Semoga peristiwa ini menjadi pengajaran kepada kita supaya menjadi pelabur saham yang bijak.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Bayar Zakat Perniagaan Sebanyak RM667,000

Pada 2 Mac 2021, Selasa lalu, Bursa Malaysia Berhad (Bursa) telah membuat pembayaran Zakat Perniagaan berjumlah RM667,000 kepada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP). Menurut Bursa, ini adalah pembayaran Zakat Perniagaan kali pertama yang pernah dibuat sejak penubuhannya.

Jumlah itu mewakili jumlah pembayaran Zakat Perniagaan Bursa bagi tahun kewangan 2020. Pembayaran zakat itu merupakan sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial korporatnya yang sejajar dengan ikrar Bursa untuk menyumbang satu peratus daripada keuntungan selepas cukainya kepada projek komuniti yang akan membawa perubahan positif dan memberi manfaat kepada masyarakat.

Pada bulan Februari 2021, Bursa mengumumkan jumlah keuntungan selepas cukai, Zakat dan kepentingan minoriti (PATZAMI) sebanyak RM377.7 juta. Ia adalah peningkatan 103.2 peratus berbanding RM185.9 juta yang dicatatkan dalam tahun kewangan 2019.

Prestatsi ini disumbang oleh prestasi luar biasa Pasaran Sekuriti dan Derivatif, yang merekodkan pendapatan operasi lebih tinggi sebanyak RM778.8 juta berbanding RM480.1 juta pada tahun kewangan 2019 iaitu kenaikan sebanyak 62.2 peratus.

Ia juga prestasi kewangan tahunan tertinggi Bursa sejak menjadi syarikat yang disenaraikan di Pasaran Bursa Malaysia pada tahun 2005.

Selari dengan jumlah keuntungan yang melonjak lebih 100 peratus itu, Bursa turut mengumumkan dividen sebanyak 0.26 sen seunit dan dividen istimewa sebanyak 0.08 sen seunit bagi pemegang saham Bursa (1818).

Berdasarkan kepada pengumuman itu dan bayaran Zakat Perniagaan oleh Bursa, pemegang saham Bursa tidak perlu membayar Zakat ke atas dividen yang diterima kerana Zakat telah pun dibayar.

Boleh rujuk di pautan berikut: https://www.bursamalaysia.com/reference/faqs/islamic_market/faqs_on_zakat_on_shares

Selain daripada itu , Bursa memaklumkan bahawa pembayaran Zakat Perniagaan ini adalah tepat pada masanya memandangkan saham Bursa (1818) baru disenaraikan sebagai saham patuh Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti dan dimasukkan ke dalam senarai sekuriti patuh Shariah pada bulan Mei 2019.

Bursa juga telah melakar sejarah apabila melancarkan Bursa Malaysia-i yang merupakan platform pelaburan patuh Shariah pertama di dunia pada tahun 2016. Sehingga hari ini, terdapat 16 broker patuh Shariah yang berdaftar iaitu:

 1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
 2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
 3. AmInvestment Bank Berhad (window)
 4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
 5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
 6. Hong Leong Investment Bank (window)
 7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
 8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
 9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
 10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
 11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
 12. Public Investment Bank Berhad (window)
 13. RHB Investment Bank Berhad (window)
 14. TA Securities Holdings Berhad (window)
 15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
 16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala broker “Full-fledged” adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Sebagai pelabur Muslim, pastikan akaun pelaburan (Trading Account) kita dibuka di mana-mana daripada 16 senarai syarikat tadi bagi menjamin kelangsungan pelaburan yang patuh Shariah.

Semoga langkah ini menjadi panduan dan contoh kepada syarikat-syarikat yang disenaraikan di Pasaran Modal Bursa Malaysia dan yang tidak disenaraikan untuk membayar Zakat Perniagaan masing-masing.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!