Spekulasi Yang Menyebabkan Pasaran Saham Ketiga Terbesar Dunia Musnah Sekelip Mata

“Spekulasi merupakan kejahatan yang paling nyata di dalam pelaburan saham”

Gordon Gekko

Ungkapan emas yang diungkapkan oleh watak fiksyen terkenal di Wall Street iaitu Gordon Gekko.

Apa yang diperkataan oleh Gekko itu ada benarnya jika kita meneliti dengan mendalam. Sejarah membuktikan bahawa spekulasi saham menyebabkan sesebuah pasaran itu hancur dengan teruk dan sekaligus para pelabur menghadapi hutang yang membebankan mereka.

Klik di sini untuk membaca kisah Gordon Gekko dengan lebih lanjut.

Lihat sahaja bagaimana spekulasi yang berlaku di Amsterdan pada kurun ke-17 iaitu pasaran bunga tulip dan juga pada tahun 1929 di Amerika Syarikat, yang menyebabkan pasaran saham hancur sehingga menyebabkan ekonomi negara berada dalam kemelesetan.

Di antara spekulasi yang kurang terkenal tetapi telah menyebabkan para pelabur mengalami kerugian yang besar didalam pasaran ketiga terbesar didunia pada ketika itu berlaku di dalam pasaran Souk Al-Manakh.

Mari kita ikuti kisah menarik mengenai spekulasi saham ini.

Souk Al-Manakh merupakan sebuah pasaran saham yang diwujudkan pada penghujung tahun 1970-an. Pasaran ini ditubuhkan sebagai pasaran altenatif untuk rakyat Negara Kuwait melakukan pelaburan saham terhadap syarikat luar yang menjalankan perniagaan di Kuwait.

Di antara faktor utama penubuhan pasaran altenatif ini adalah untuk memberi peluang kepada rakyat Kuwait untuk melakukan pelaburan saham yang mana pada ketika itu, pasaran minyak mentah dunia telah berada pada paras yang tinggi dan merancakan lagi ekonomi Kuwait.

Peperangan Israel dengan dunia Arab yang dikenali sebagai Yom Kippur melibatkan Negara Mesir yang bergabung dengan Syria menentang Israel telah mencetuskan ketidaktentuan harga mentah dunia.

Kekurangan bekalan minyak mentah dunia telah menyebabkan harga minyak mentah melambung tinggi dan Kuwait merupakan sebuah negara pengeluar minyak mentah dunia yang mendapat habuan daripada peristiwa tersebut.

Maka Lahirlah Siuk Al-Manakh

Di atara kelebihan Souk Al-Manakh berbanding dengan Kuwait Stock Exchange yang merupakan pasaran saham rasmi Kuwait adalah, Souk Al-Manakh membenarkan para pelabur melabur dengan modal yang kecil dan tanpa peraturan yang ketat berbanding dengan Kuwait Stock Exchange.

Apa yang paling menarik mengenai Souk Al-Manakh ini adalah pasaran saham ini membenarkan para pelabur menggunakan post-dated checks untuk membeli saham syarikat, yang menyebabkan ramai pelabur yang melabur di dalam pasaran ini melalui pinjaman dengan pihak bank.

Selain itu juga, pelabur boleh membeli seberapa banyak saham yang berada di dalam pasaran ini tanpa mengira jumlah wang yang ada di dalam akaun bank mereka.

Ini menyebabkan pasaran Souk Al-Manakh meningkat dengan begitu ketara ditambah pula dengan Revolusi Iran yang menjatuhkan pemerintah Shah Iran pada ketika itu, harga minyak sekali lagi mencapai paras yang tertinggi.

Kemeriahan pelaburan saham di Souk Al-Manakh ini menjadikanyanya sebuah pasaran seperti Wild Wild West di negara Arab kerana peraturannya yang tidak ketat.

Nilai syarikat yang berada di pasaran Souk Al-Manakh itu dinilai melalui jumlah nilai cek dimiliki oleh para pelabur dan bukanlah melalui kedudukan wang sebenar yang syarikat itu miliki. Para pelabur juga tidak bimbang dengan keadaan itu kerana mereka beranggapan kerajaan Kuwait akan menyelamatkan pasaran jika ada apa-apa yang tidak diingini berlaku.

Tanggapan ini dibuat kerana kerajaan Kuwait pernah menyelamatkan Kuwait Stock Exchange daripada runtuh melalui suntikan modal ke dalam pasaran tersebut pada era 1970-an.

Pada permulaan perdangangan di Souk Al-Manakh ini, kebanyakan post-dated check dapat dibayar mengikut waktu yang ditetapkan kerana keuntungan yang diperolehi syarikat yang positif memberi pulangan kepada pelabur.

Daripada 54 buah syarikat yang disenarai Souk Al-Manakh, secara purata untuk tahun pertama, harga saham meningkat sebanyak 54% dan ada di antara syarikat tersebut yang mana harga saham syarikat meningkat dua kali ganda dalam tempoh sebulan.

Nilai pasaran saham Souk Al-Manakh berkembang dengan begitu drastik sekali. Post-dated check serta transaksi pembelian saham menggunakan cek adalah sebanyak 29,000 keping sehingga menjadikan pasaran bernilai $94 billion ketika berada di puncak.

Ia menjadikan Souk Al-Manakh sebagai pasaran saham yang ketiga terbesar di dunia pada ketika itu, selepas Amerika Syarikat dan Jepun. Walaupun begitu, nilai tersebut adalah nilai yang sangat rapuh kerana berdasarkan spekulasi sahaja tanpa mempunyai  nilai aset yang sebenar.

Kemuncak kehanuncuran Souk Al-Manakh ini adalah pada September 1982 apabila seorang pelabur yang ingin menukar ceknya kepada wang, namun cek beliau telah ditendang oleh pihak bank. Dari situ ia menimbulkan keadaan panik di kalangan para pelabur di dalam pasaran.

Apa yang menambah lagi kesengsaraan para pelabur adalah kerajaan Kuwait tidak melakukan bailout bagi menyelamatkan Souk Al-Manakh dan hampir 29,000 keping cek yang menjadi transasi pembelian saham di Souk Al-Manakh menjadi tidak bernilai. Para pelabur yang melabur di Souk Al-Manakh ini menjadi penghutang yang paling besar.

Begitulah bahayanya apabila kita membeli sesuatuyang tidak mempunyai intrict value dan hanya bergantung kepada spekulasi sahaja.

Semoga peristiwa ini menjadi pengajaran kepada kita supaya menjadi pelabur saham yang bijak.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (November 2022)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang berkuatkuasa 25 November 2022. Aktiviti ini pada kebiasaannya akan dijalankan pada bulan Mei dan November setiap tahun.

Bila tengok senarai, terkejut juga jadinya. Banyak nama-nama besar yang kini dah tak patuh syariah.

Jom kita tengok syarikat-syarikat yang baru masuk dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2022.

Ini dia senarainya.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti
Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada sebanyak 34 syarikat kini dah patuh syariah, termasuklah yang baru IPO seperti Betamek, Cnergenz, Ecoscience dan LGMS.

Dan antara nama-nama popular yang kini masuk ke dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2022 adalah seperti JF Technology dan Malaysia Airports.

Berikut pula merupakan saham-saham yang terkeluar daripada senarai patuh syariah yang terkini. Contohnya Boustead Holdings (BSTED), Advance Synergy Berhad (ASB), IOI Properties Group (IOIPG) dan OpenSys.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

787 Atau 81% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah, Peningkatan Daripada Mei 2022 Lalu

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada 4 REIT dan 6 ETF Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Sumber rujukan: Suruhanjaya Sekuriti

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee