Teknik Feynman: Berkesan Untuk Belajar Ilmu Baru Termasuklah Ilmu Pelaburan Saham

Richard Feynman mungkin nama yang sangat asing di dalam dunia pelaburan saham. Beliau bukanlah seorang pelabur yang terkenal seperti Benjamin Graham, Philip Arthur Fisher atau Warren Buffett.

Sebaliknya, Richard Feynman merupakan salah seorang ahli fizik yang terkenal dan pernah mendapat anugerah tertinggi di dalam bidang sains dengan memenangi Hadiah Nobel Fizik pada tahun 1965.

Beliau yang sangat terkenal di dalam bidang sains kuantum yang mana pada masa kini, perkataan kuantum sering digunkan di dalam bidang sains. Richard Feynman merupakan manusia yang pertama yang mengkaji secara teperinci mengenai mengenai ilmu fizik kuantum ini.

Latar Belakang Richard Feynman

Beliau merupakan rakyat Amerika  Syarikat yang dilahirkan di New York pada tahun 1918. Bapanya merupakan sales manager manakala ibunya seorang suri rumah.

Pemikiran Richard Feynman banyak dipengaruhi oleh bapanya yang sering mengajarnya cara berfikir dengan betul ketika beliau masih lagi seorang kanak-kanak.

Bapanya tidak mahu beliau terpengaruh dengan pemikiran Orthodox yang akan merugikan anaknya apabila meningkat dewasa. Dari sinilah, Richard Feynman telah mempelajari cara berfikir dengan lebih bai berbanding dengan kanak-kanak lain seusia dengannya.

Kredit Gambar: Mass Law Blog

Ada satu peristiwa yang betul-betul telah mengubah cara pemikirannya ketika beliau masih seorang kanak-kanak.

Pada waktu tersebut dia bersama rakannya telah melihat seekor burung. Rakannya  telah mengajukan soalan kepada Richard Feynman sama ada beliau tahu atau tidak nama burung tersebut. Beliau yang kelu terhadap pertanyaan rakannya itu lalu menjawab tidak tahu.

Apabila pulang ke rumah, beliau sedar sebenarnya burung tersebut pernah diterangkan oleh ayahnya. Malahan ayahnya juga turut mengajarnya tentang nama burung tersebut dengan pelbagai bahasa tetapi dia tidak ingat tentang perkara tersebut.

Tahu Vs Faham (Know Vs Understand)

Seja daripada itu, Richard Feynman telah mengenalpasti apa masalah yang dihadapinya. Beliau sedar bahawa selama ini hanya tahu sahaja tetapi tidak faham dengan apa yang berlaku.

Oleh yang demikian, beliau telah mencipta satu kaedah yang dinamakan Feynman Technique yang digunakan oleh dirinya untuk memahami sesuatu perkara yang baru ketika belajar. Beliau menggunakan teknik ini ketika belajar di peringkat pengajian tinggi.

Teknik Feynman Yang Digunakan Dalam Saham

Kredit Gambar: FS

Mari kita lihat bagaimana Feynman Technique ini boleh membantu seseorang untuk mempelajari ilmu pelaburan saham. Teknik ini berkesan jika kita mengikuti langkah-langkah yang telah ditetapkan.

1. Tentukan Subjek Yang Ingin Belajar (Identify the subject)

  • Kita perlu memilih satu tajuk yang ingin dipelajari dengan spesifik
  • Contoh: cara belajar moving average, parabolic SAR, volume dan price
  • Catat semua benda yang kita tahu mengenai topik tersebut di atas sekeping kertas atau sebuah buku.
  • Ambil buku rujukan dan belajar semua topik yang dipilih  secara terperinci mengenai topik tersebut.
  • Jika melibatkan laman web, pastikan sumber rujukan laman web dicatat untuk memudahkan membuat rujukan pada masa akan datang.

2. Cuba Ajar Ilmu Yang Dipelajari Kepada Seorang Budak (Teach it to a child)

Setelah memahami ilmu yang dipelajari, cuba terangkan ilmu tersebut kepada orang ramai.

Menurut Richard Feynman, jika kita mampu untuk menerangan kepada kanak-kanak dan kanak-kanak tersebut memahami apa yang kita terangkan, ini bermaksud kita memahami ilmu tersebut dengan jelas.

3. Mengenal Pasti Bahagian Yang Tidak Difahami (Identify your knowledge gaps)

Semasa sesi penerangan tadi, sekiranya kita tidak memahami sesuatu perkara dan tidak boleh menerangkan dengan jelas kepada audiends kita, kita perlu kembali kepada sumber rujukan dan belajar secara terperinci lagi bagi memahami topik tersebut.

4. Susun Ilmu Dengan Baik Dan Sediakan Contoh (Organize + Simplify + Tell a story)

Selepas kita memahami ilmu sesuatu ilmu itu, kita perlulah menyusun dan mampu menerangkannya dengan bahasa yang lebih ringkas. Letakkan contoh-contoh penting bagi memudahkan kita memahami topik tersebut.

Cara yang terbaik adalah melalui teknik penceritaan agar orang ramai dapat tangkap dengan mudah.

Dengan menggunakan Feynman Technique ini, kita mampu belajar apa saja subjek yang sukar dengan mudah. Teknik ini terbukti berjaya menjadikan Richard Feynman seorang saintis yang terkenal malah dia mampu untuk menerangkan sesuatu teori sains yang sukar kepada orang awam dengan sangat mudah.

Disebabkan perkara tersebut, beliau telah dianggap sebagai guru yang genius oleh Bill Gates.

Sumber Rujukan:

Khusus untuk anda yang sedang kerja makan gaji, teruskan bekerja dan belajar cara buat duit tambahan dengan menjadi seorang Swing Trader!

Anda ada masalah berikut?

1. Tak ada masa nak monitor saham selalu
2. Tak tahu saham yang sesuai untuk hold sebulan dua
3. Tak tahu Fundamental yang kena kaji untuk saham swing

Atau masalah ini?

1. Tak tahu bila nak take profit
2. Tak mampu kawal emosi dan tamak waktu trade
3. Tak faham support dan resistance

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: