Johor Bakal Ada Pengangkutan Awam Automated Rapid Transit (ART) Pertama Di Asia Tenggara

Tahukah anda, terdapat tiga jenis penggalak atau pemangkin dalam hartanah yang dalam bahasa industri hartanah dipanggil booster hartanah.

Booster hartanah memainkan peranan yang luar biasa dalam meningkatkan nilai hartanah berlipat kali ganda dalam satu tempoh masa.

Booster hartanah terdiri daripada tiga jenis iaitu:

1. Infrastruktur

Pembangunan infrastruktur yang menghubungkan lokasi A dan lokasi B merangkumi pembangunan lebuh raya dan projek mega pengangkutan awam seperti MRT, LRT, ART.

2. Komersial

Peningkatan aktiviti ekonomi hasil daripada pembangunan premis perniagaan, kilang dan apa sahaja yang melibatkan aktiviti ekonomi.

3. Populasi

Nilai yang meningkatkan jumlah populasi penduduk sekitar secara dinamik seperti sekolah, pusat pengajian dan sebagainya.

Contoh lokasi yang menerima impak positif dari pembangunan booster hartanah adalah Bangsar South, Bandar Saujana Putra dan Horizon Hills.

Booster hartanah merupakan perkara terbaik yang boleh berlaku dalam pelaburan hartanah.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Hal ini kerana, booster hartanah telah memendekkan tempoh masa sesuatu kawasan untuk matang dan meningkatkan nilai hartanah sekitarnya.

“Lebih matang sesuatu kawasan, lebih tinggi nilainya.”

Pengangkutan awam juga merupakan salah satu daripada booster hartanah yang meningkatkan nilai hartanah. Anda boleh jangkakan nilai hartanah yang berada dalam radius 1KM dari pengangkutan awam meningkat melebihi 6% setahun.

Terbaru, Iskandar Malaysia yang terletak di Johor Darul Takzim bakal mencatatkan sejarah sebagai bandar pertama di Malaysia & Asia Tenggara yang menguji sistem Automated Rapid Transit (ART).

Automated Rapid Transit (ART) ini boleh digambarkan sebagai bas, tren dan tram.  Dilengkapi dengan sistem sensor yang boleh membaca trek di jalan raya, lantas membolehkannya untuk mengemudi laluannya sendiri secara automatik.

Sumber Imej : Skyscrapper MY

Baca : Boleh Ke Dapat Cashflow & Capital Gain Serentak Dalam Hartanah?

Ia juga mampu bergerak sehingga 70 km/j & membawa lebih 300 penumpang dengan 3 gerabak.

Sistem ART ini telah dibawa masuk oleh Mobilus Sdn Bhd dan dijangka akan dilancarkan pada suku pertama tahun 2021.

Mobilus adalah syarikat usaha sama di antara Ireka Corporation Bhd dan CRRC Urban Traffic Co Ltd dalam usaha merebut peluang perniagaan pengangkutan bandar di Malaysia dan Asia Tenggara.

Ia merupakan salah satu daripada ujian laluan untuk projek Transit Rapid Bas Iskandar Malaysia (IMBRT) – sebuah sistem transit yang komprehensif untuk Iskandar Malaysia, meliputi rangkaian lebih 2,000 kilometer untuk Fasa 1.

Tiada landasan tetap seperti MRT, LRT dan KTM yang perlu dibina untuk ART kerana sistem ini menggunakan sistem jalanraya dan mempunyai ciri-ciri komunikasi yang berhubung dengan lampu isyarat.

Sungguhpun hanya sesuai untuk kapasiti sederhana untuk pengangkutan, sistem ART ini menggunakan sepenuhnya kuasa elektrik dan hidrogen tanpa mencemarkan persekitaran seperti sistem kereta api konvensional.

Baca : Stok Hartanah Yang Tak Terjual Di Johor – Perancangan Terancang Supaya Bumiputera Tidak Dapat Beli?

Sistem ART ini dilihat mampu memberi faedah kepada ratusan ribu rakyat negeri Johor sebagai medium pengangkutan utama dan solusi untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas pada waktu puncak.

Laluan utama ART menghubungkan Iskandar Puteri, Skudai dan Tebrau dan mampu meliputi 90% daripada populasi Iskandar Malaysia.

Fasa pertama sepanjang 51KM merangkumi 39 stesen:

  • 19 stesen di Tebrau
  • 13 stesen di Skudai
  • 7 stesen di Iskandar Puteri
Sumber Imej : Iskandar Malaysia BRT

Setiap stesen dan terminal mempunyai fasiliti seperti kedai runcit, lif dan eskalator, serta surau dan tandas.

Sistem ART sebenarnya telah digunapakai dengan meluas di bandar-bandar utama di China dan mengendalikan 25,000 pengguna setiap hari. Ianya berjaya mengurangkan 20% daripada kesesakan trafik semenjak dilancarkan pada Disember 2019 yang lalu.

Apa yang lebih penting, sistem ART ini menggunakan sepenuhnya sistem tenaga hijau dan hanya mengambil masa 10 minit untuk perjalanan dengan jarak 25KM.

Baca : Ulasan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2020, 6 Perkara Yang Berlaku

Penduduk Johor Bahru boleh berkira- kira untuk mula membuat ‘property hunting’ di kawasan jaringan pengangkutan ART sebelum terlambat!

Sumber Rujukan :

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 14 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

iProperty.com.my: Pertumbuhan Harga Median Sewa Hartanah Lembah Klang Teratas Bagi H1 2022 Mencerminkan Permulihan Pasaran Sewa Berterusan

KUALA LUMPUR, 25 SEPTEMBER 2022 – iProperty.com.my hari ini mengumumkan hartanah kediaman bertingkat tinggi di Kuala Lumpur dan Selangor dengan pertumbuhan harga median sewa tertinggi pada setengah tahun pertama (H1) 2022. Hartanah-hartanah tersebut telah memperoleh pertumbuhan peratusan dua angka berbanding setengah tahun kedua (H2) [RS1] 2021. 

Semakin ramai pencari hartanah mengalihkan tumpuan kepada menyewa sebagai penyelesaian untuk meningkatkan keperluan gaya hidup dan ruang kediaman mereka. Ini disebabkan oleh iklim ekonomi yang mencabar termasuk kenaikan kadar faedah dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Sheldon Fernandez, Pengurus Negara, PropertyGuru Malaysia (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my), berkata, “Di iProperty.com.my, kami telah menyaksikan peningkatan 34% dalam carian untuk hartanah sewa pada H1 2022. Peningkatan carian ini mencadangkan bahawa menyewa adalah pilihan yang sesuai untuk pengguna yang ingin mencari lebih kebebasan dan fleksibiliti serta kelebihan kewangan. Pertumbuhan harga sewa yang memberangsangkan oleh beberapa hartanah terkemuka di Lembah Klang juga memberi petunjuk bahawa pasaran hartanah mempunyai keupayaan untuk pulih pasca pandemik. Ini memberikan keyakinan kepada pembeli dan penaik taraf yang ingin melabur dalam hartanah kediaman. Dalam keadaan yang sama, situasi ini memberi peluang kepada pelabur hartanah yang kukuh dari segi kewangan untuk memanfaatkan potensi hartanah sewa yang menguntungkan.”

Data iProperty.com.my menawarkan gambaran yang lebih jelas tentang pergerakan harga sewa dengan mengenal pasti hartanah bertingkat tinggi melalui tiga peringkat harga berbeza – di bawah RM1,500; RM1,500 ke RM2,500; dan melebihi RM2,500. Ini menawarkan pandangan yang lebih mendalam tentang pelbagai jenis pilihan pelaburan sewaan yang menunjukkan prestasi baik dalam keadaan semasa.

Berikut ialah senarai hartanah kediaman bertingkat tinggi di Kuala Lumpur dan Selangor dengan median pertumbuhan sewa tertinggi pada H1 2022:

Mampu Milik dan Kemudahan – Hartanah Terbaik Dengan Harga Sewa Bawah RM1,500

Lokasi yang strategik dan harga yang baik adalah faktor pendorong utama di sebalik pertumbuhan harga median sewa beberapa hartanah kediaman bertingkat tinggi Kuala Lumpur di bawah RM1,500. Kondominium Miharja di Cheras mengungguli senarai dengan pertumbuhan sebanyak 11.5%. Kondominium tersebut berdekatan dengan stesen LRT dan MRT serta pengalaman runcit seperti pusat membeli-belah, medan selera, dan restoran. Beberapa hartanah bertingkat tinggi di Bukit Jalil dan Kuchai Lama juga muncul sebagai pemenang, mencatatkan pertumbuhan hargamedian sewa antara 9.1% (De Tropicana, Kuchai Lama) dan 7.8% (Residensi Lanai, Bukit Jalil). Pergerakan positif itu disokong oleh kemudahan untuk mengakses projek-projek ini melalui beberapa lebuh raya utama.

Sementara itu, hartanah di pinggir bandar Selangor seperti Bandar Sungai Long, Cyberjaya, dan Semenyih, terus popular di kalangan penyewa berpendapatan sederhana. Landmark Residence 2 di Bandar Sungai Long, yang mencatatkan pertumbuhan harga median sewa sebanyak 16.7%, menawarkan nilai yang hebat dengan permintaan harga sewa yang berpatutan, persekitaran tempat tinggal yang tenang dan rangkaian jalan raya yang baik. Begitu juga di Cyberjaya, The Arc dan Tamarind Suites telah menunjukkan prestasi yang baik pada H1 2022 dengan pertumbuhan masing-masing sebanyak 10% dan 9.1%. The Arc adalah amat popular di kalangan pelajar university dan penyewa tempatan dan asing yang bekerja di sekitar kawasan itu. Manakala, Tamarind Suites mempunyai banyak unit yang disewakan sebagai penginapan jangka pendek kerana susun atur dupleksnya yang menarik dan lokasi yang bersebelahan pusat membeli-belah kejiranan popular.

Memenuhi Permintaan Gaya Hidup Penduduk Bandar – Hartanah Terbaik dengan Harga Sewa Antara RM1,500 hingga RM2,500

Hartanah di dalam lingkungan harga ini menarik minat golongan muda di bandar kerana mereka biasanya tinggal di lokasi yang lebih strategik dan menawarkan beberapa kelebihan gaya hidup. Satu contoh ialah Taragon Puteri Bintang di Kuala Lumpur, yang menyaksikan harga median sewanya meningkat sebanyak 33.3% pada H1 2022. Ini telah menandakan kebangkitan semula minat di kawasan Jalan Pudu lama di sekitar Bukit Bintang. Hartanah ini mendapat manfaat daripada akses mudah ke pusat membeli-belah, pusat hiburan, LRT dan stesen Monorel. Atas sebab yang sama, beberapa hartanah di Setapak memperoleh antara 25% (The Ridge) dan 12.5% ​​(Platinum Lake PV 13) dalam pertumbuhan harga median sewa. Setapak menawarkan lebih banyak pilihan kediaman bertingkat tinggi dengan harga yang berpatutan dan kemudahan gaya hidup yang dinaik taraf, serta akses mudah ke pusat bandar. Hal ini memberi petanda baik kepada penduduk bandar moden yang berpendapatan sederhana.

Bagi Selangor, lima hartanah sewa di Subang Jaya dan Puchong mendominasi senarai pertumbuhan harga median teratas – berikutan tarikan tradisionalnya sebagai kawasan kejiranan matang yang memfokuskan kehidupan keluarga dan komuniti. Faktor kesesuaian untuk didiami adalah salah satu kekuatan Subang Jaya. Kawasan ini telah menjadi sebuah pusat kepada pelbagai medan makan, tarikan keluarga dan institusi pendidikan,. Ini telah dicerminkan dalam prestasi kukuh tiga hartanah sewa termasuk Kenwingston Skylofts, yang menyaksikan harga median sewanya meningkat sebanyak 17.6%.

Sementara itu, daya tarikan Puchong sentiasa menjadi tumpuan keterhubungan, dengan banyak LRT dan titik akses lebuh raya. Hasilnya, kawasan itu merupakan salah satu penggerak utama untuk harga median sewa di Selangor, mencatatkan pertumbuhan antara 12.5% ​​(Zefer Hill Residence) dan 16.7% (Skyvilla @ D’Island) pada H1 2022.

Premium dan Eksklusif – Hartanah TerbaikDengan Harga Sewa Melebihi RM2,500

Hartanah dalam lingkungan harga sewa ini memenuhi keperluan penyewa berpendapatan tinggi dengan keutamaan untuk menikmati kehidupan mewah. Pembukaan semula sempadan antarabangsa telah menarik komuniti ekspatriat untuk kembali ke pasaran hartanah Malaysia. Sebagai contoh, di Pusat Bandar Kuala Lumpur (KLCC), Setia SKY Residences mencatatkan pertumbuhan purata harga sewa sebanyak 29%. Suite Platinum (The Face Suites) juga memperoleh 15.4% disebabkan lokasinya dalam hab perniagaan dan komersial utama ibu kota. Hartanah ini juga terkenal di kalangan pelancong dan pengembara perniagaan yang mencari penginapan jangka pendek. Mont Kiara ialah satu lagi kawasan popular di kalangan ekspatriat yang menyaksikan harga sewa puratanya meningkat antara 11.1% (i-Zen @ Kiara 2) dan 10.5% (Lumina Kiara), menjadikannya sasaran kegemaran pelabur hartanah.

Bagi penyewa tempatan dalam lingkungan pendapatan lebih tinggi, ramai yang merasakan pengalaman hidup yang dipertingkatkan dengan ruang yang besar, persekitaran hijau yang kondusif dan kemudahan yang memperkayakan gaya hidup, sebagai faktor kritikal apabila mencari hartanah. Contoh utama ialah Tropicana Grande, yang menyaksikan harga sewa puratanya meningkat sebanyak 9% – kondominium gaya resort ini menyediakan kemudahan rumah kelab dan berhadapan Tropicana Golf & Country Resort. [email protected] Damansara, dengan kemudahan rekreasi yang diilhamkan oleh hotel juga masuk ke dalam senarai dengan purata pertumbuhan harga sewa sebanyak 12.90%. Mendahului senarai ialah Saujana Residency di Subang Jaya, dengan purata pertumbuhan harga sewa sebanyak 20%. Walaupun lebih lama, apartmen berservis ini menawarkan kediaman berkepadatan rendah, taman peribadi khusus bagi unit yang lebih besar, dan pelbagai kemudahan gaya hidup termasuk kedai serbaneka dalaman dan dobi.