Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi April 2020

Kita dapat lihat pasaran saham Malaysia dan global membuat ‘rebound’ dan mula mencatatkan peningkatan pada bulan April yang lalu. FBM KLCI telah meningkat sebanyak 4.68% dalam masa sebulan. Kebanyakan indeks dunia turut mencatatkan peningkatan sedemikian.

Namun, masih ada saham-saham yang mencatatkan penurunan dalam tempoh tersebut. Apa kita kita lihat senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan April 2020 seperti di bawah:

Sumber: iSaham Screener

1. Permaju Industries

Sumber: Bursa Marketplace

2. Tafi Industries

Sumber: Bursa Marketplace

3. Dominant Enterprise

Sumber: Bursa Marketplace

4. Sin Heng Chan (Malaya)

Sumber: Bursa Marketplace

5. Kamdar Group (Malaysia)

Sumber: Bursa Marketplace

6. NWP Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. PRG Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

8. Cymao Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. ENRA Group

Sumber: Bursa Marketplace

10. Sand Nisko Capital

Sumber: Bursa Marketplace

Market Cantik Pun Boleh Rugi Besar

Walaupun pasaran saham secara keseluruhannya meningkat naik sepanjang bulan April yang lalu, namun kita masih boleh rugi besar jika tidak berhati-hati. Pastikan syarikat mempunyai Fundametal yang kukuh, jangan pula pergi melabur ke dalam syarikat yang tengah rugi.

Juga pastikan kita mempunyai Trading Plan sebelum nak beli sesuatu saham, ini bagi membolehkan kita diselamatkan daripada kerugian yang besar sehingga hilang modal yang banyak.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan April 2020 ini adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA