Risau Dengan Kewangan Anda Kerana Pandemik Covid-19? 6 Tips Untuk Mengatasinya

Sejak bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) disebabkan pandemik Covid-19 sebulan yang lalu, terdapat pelbagai isu yang telah ditimbulkan oleh rakyat Malaysia, dan salah satunya ialah masalah kewangan. 

Dengan penutupan banyak sektor perniagaan kecuali perkhidmatan penting, ramai yang menghadapi masalah kekurangan atau ketiadaan pendapatan.

Golongan yang mempunyai pekerjaan tetap mungkin boleh menarik nafas lega kerana Kementerian Sumber Manusia telah memberi amaran kepada majikan untuk tidak memotong gaji pekerja sepanjang tempoh PKP. 

Tetapi, bagi golongan yang bekerja sendiri, hampir 50% daripada mereka telah kehilangan pekerjaan setelah PKP dikuatkuasakan, menurut sebuah tinjauan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia yang dilaporkan The Star

Bagi golongan yang bekerja sendiri dan masih bekerja pula, hampir 95% mengalami penurunan pendapatan, dan daripada jumlah ini, 35.5% telah mengalami penurunan pendapatan sebanyak 90%.

Tinjauan tersebut juga mendapati bahawa 71.4% pekerja yang bekerja sendiri mempunyai simpanan yang tidak dapat bertahan lebih daripada satu bulan dan 81.9% daripada mereka tidak bersedia (dari segi kewangan) sekiranya PKP diperpanjangkan lagi.

Kita telahpun memasuki PKP Tahap 3. Dalam keadaan yang tidak menentu ini, pastinya ramai di antara kita yang risau dengan kewangan masing-masing. Berikut merupakan enam tips untuk mengatasi kerisauan tersebut:

1. Senaraikan dan dapatkan bantuan yang anda layak terima

Berdasarkan kepada kategori anda (seperti pendapatan isi rumah dan status perkahwinan) dan perbelanjaan isi rumah (contohnya seperti bil Internet dan sewa rumah), senaraikan dan dapatkan bantuan yang berkaitan yang anda layak terima sepanjang PKP secepat yang mungkin, contohnya seperti Bantuan Prihatin Nasional.

Jika anda memenuhi kriteria tetapi tidak layak/tidak lulus, permohonan rayuan Bantuan Prihatin Nasional untuk B40 dan M40 boleh dibuat mulai 3 April 2020 sehingga 30 April 2020 secara dalam talian di Portal Rasmi Bantuan Prihatin Nasional, https://bpn.hasil.gov.my.

2. Pastikan anda layak mendapatkan penangguhan bayaran balik pinjaman/pembiayaan untuk Individu dan PKS

Bagi individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS), penangguhan dalam pinjaman konvensional atau obligasi pembayaran balik pembiayaan Islam (kecuali kad kredit) akan dilaksanakan secara automatik oleh bank dan institusi kewangan pembangunan (IKP) jika pinjaman/pembiayaan memenuhi kriteria yang berikut:

  • Tidak tertunggak melebihi 90 hari pada 1 April 2020; dan
  • dalam denominasi Ringgit Malaysia.

Penangguhan ini hanya selama 6 bulan, tetapi anda boleh hubungi bank anda jika memerlukan tempoh penangguhan yang lebih lama.

Sekiranya anda memilih untuk menangguhkan bayaran balik pinjaman/pembiayaan, rekod CCRIS anda TIDAK akan terjejas. 

Walau bagaimanapun, faedah/keuntungan akan terus terakru (yakni diambil kira) ke atas pembayaran balik pinjaman/pembiayaan yang ditangguhkan dan peminjam/pelanggan perlu menunaikan pembayaran balik yang tertangguh pada masa akan datang.

Untuk maklumat lanjut, baca Soalan Lazim Mengenai Langkah-Langkah untuk Membantu Individu, PKS dan Syarikat Korporat yang Terjejas oleh Wabak COVID-19 yang dijawab oleh Bank Negara Malaysia.

3. Ketahui hak anda sebagai penyewa

Dalam laporan Astro Awani, penyewa di Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur kini tidak perlu membayar sewa selama enam bulan mulai April.

Selain itu, menurut AskLegal, penyewa-penyewa kedai dalam pusat membeli-belah mungkin berhak menangguhkan bayaran sewa mereka sekiranya kontrak sewaan mereka mempunyai klausa force majeure

Lain pula halnya dengan penyewa rumah kediaman (bukan PPR dan PA). Agak mustahil untuk penyewa rumah bergantung kepada force majeure untuk mengenepikan atau menangguhkan sewa selama beberapa bulan. 

Namun terdapat satu cara di mana penyewa rumah boleh meminta penangguhan, iaitu dengan meraihkan doktrin kekecewaan (doctrine of frustration). Anda boleh baca selanjutnya di laman AskLegal.

4. Utamakan keperluan asas

Jika anda tidak mempunyai wang simpanan yang mencukupi, utamakan keperluan asas seperti makanan, tempat tinggal, dan utiliti terlebih dahulu. Elakkan membeli barangan yang tidak penting dan membeli makanan di luar dan banyakkan memasak untuk lebih penjimatan. Potong sebarang perbelanjaan yang tidak perlu.

5. Jual barang atau perkhidmatan dalam talian untuk menambah pendapatan

Anda boleh jual barangan terpakai yang masih elok di laman-laman seperti Mudah dan Carousell untuk menambah pendapatan. 

Anda juga boleh menawarkan perkhidmatan dalam talian, seperti penulisan SEO/teknikal, senireka grafik, pengeditan video, dan sebagainya.

Selain itu, jika anda mempunyai kenderaan yang bersesuaian serta lesen memandu, anda boleh menjadi rider bagi Foodpanda, GrabFood, dan apa sahaja platform khidmat penghantaran makanan atau barangan yang ada.

6. Dapatkan sokongan emosi jika anda tertekan

Situasi yang penuh dengan ketidaktentuan sepanjang PKP berlangsung serta kerisauan akibat pandemik Covid-19 boleh menyebabkan tekanan emosi yang hebat. Anda boleh lihat senarai talian psikososial percuma ini bagi mendapatkan sokongan emosi.

Kredit: Assidq.com

Perlukan duit tambahan sepanjang bulan Ramadhan ini? Klik sini sekarang!

Tentang Sedania As Salam Capital Sdn Bhd

As-Sidq (TM) adalah sebuah platform perisian dipaten milik oleh Sedania As Salam Capital Sdn Bhd yang kukuh dan berskala dengan rekod prestasi terbukti lebih daripada 350,000 transaksi bernilai RM38 bilion. Perkhidmatan patuh syariah sepenuhnya, yang mudah diintegrasikan ke dalam mana-mana sistem dan proses sedia ada melalui API, kini digunakan oleh lebih daripada 40 institusi kewangan dan 7 bank di Malaysia. Misi teras As-Sidq (TM) adalah untuk membantu pelanggan mencari produk kewangan Islam yang sempurna dan menyampaikannya kepada mereka dalam masa yang sesingkat mungkin.

Sebagai peneraju industri dalam platform perdagangan komoditi Tawarruq untuk kewangan peribadi Islam, As-Sidq (TM) membantu institusi-institusi kewangan untuk memasar, mengenal pasti dan meluluskan pembiayaan peribadi Islam dengan menawarkan pemeriksaan profil pelanggan yang komprehensif dari DSR kepada CTOS / CCRIS. Ini membolehkan penyerahan petunjuk hangat yang membolehkan kelulusan hampir dijamin.

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga: