Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi April 2022

Bursa Malaysia berlegar-legar sekitar 1,580 sehingga 1,600 mata sepanjang April 2022 dan masih tidak nampak hala tuju yang jitu indeks pasaran tempatan kita. 

Dalam keadaan pasaran yang tidak menentu ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan April 2022. Kaunter paling rugi pada April 2022 mencatat kejatuhan melebihi 90% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 saham patuh syariah paling rugi untuk bulan April tahun 2022. Senarai saham tersebut adalah seperti berikut:-

1. Brahims Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Brahims Holding Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan April 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 92.00% dalm tempoh sebulan dagangan. 

2. Anzo Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Anzo Holdings Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan April 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 71.43%. 

3. Ageson Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Ageson Berhad dengan kejatuhan sebanyak 43.33% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. PUC Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

PUC Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan April 2022 dengan kejatuhan sebanyak 40.0%.

5. Toyo Ventures Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Toyo Ventures Holdings yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 37.35% untuk tempoh sebulan pada April 2022. 

6. Bina Darulaman Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat Bina Darulaman Berhad dengan kejatuhan sebanyak 37.10% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. Caely Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat Caely Holdings Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 32.74% dalam tempoh sebulan dagangan pada April 2022. 

8. Euro Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Euro Holdings Bhd pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Mac 2022 dengan penurunan sebanyak 31.15%. 

9. MCOM Holdings Berhad 

Sumber: Bursa Marketplace

MCOM Holdings Berhad merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan April 2022 dengan kejatuhan sebanyak 30.0%.

10. Annum Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Annum Berhad dengan penurunan sebanyak 25.19% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan April 2022. 

Mampukah Sentimen Pilihan Raya Umum Merancakkan Pasaran?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan April 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan bercampur-campur. 

Para penganalisa pasaran menjangkakan pasaran saham kita akan kembali rancak apabila pilihan raya umum diadakan pada tahun ini. 

Benarkah sentimen ini merancakkan keadaan pasaran terutamanya sektor-sektor yang sudah lama sendu sepanjang tahun 2022. 

Semoga kita tidak mengalami kerugian yang sia-sia dalam pelaburan kita. Ada duit lebih boleh bersedekah lebih nanti!

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi November 2022

Indeks FBMKLCI kembali segar dengan dengan sentimen positif pelabur terhadap pelantikan PErdana Menteri baharu Malaysia. 

Secara keseluruhannya, indeks FBMKLCI dilihat pulih semula dan mencecah ke paras 1,500 sebelum jatuh dan kekal pada atas paras 1,480 mata di akhir bulan November 2022.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November tahun 2022.

Senarai saham paling rugi untuk bulan November tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. Asia Poly Holding Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Asia Poly Holding Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 35.29% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. KNM Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

KNM Group Bhd pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan November 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 31.25%. 

3. HLT Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat HLT Global Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.36% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. Dufu Technology Corp.Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Dufu Technology Corp. Bhd berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.85%.

5. Dagang Nexchange Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Dagang Nexchange Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 23.68% untuk tempoh sebulan pada November 2022. 

6. Perak Corporation Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Perak Corporation Bhd dengan kejatuhan sebanyak 21.21% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. One Glove Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat One Glove Group Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 20.38% dalam tempoh sebulan dagangan pada November 2022. 

8. Thriven Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Thriven Global Berhad pula adalah saham kelapan paling rugi untuk bulan November 2022 dengan penurunan sebanyak 20.00%. 

9. Sedania Innovator Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Sedania Innovator Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 19.30%.

10. Hartalega Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Hartalega Holdings Bhd dengan penurunan sebanyak 19.16% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan November 2022. 

Kesemua Kejatuhan Saham Paling Rugi November 2022 Melebihi 19%. 

Kesemua saham-saham paling rugi bulan November mengalami kejatuhan melebihi 19% dalam satu bulan dagangan. 

Adakah senarai saham-saham yang mengalami kejatuhan ini berada dalam pemerhatian anda? Siapa tahu bulan berikutnya nanti ia akan jadi antara saham paling untung pula. 

Selamat melabur!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami janji berbaloi……

>> Daftar Sekarang di Webinar Swing Trading Reloaded!