Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi April 2022

Bursa Malaysia berlegar-legar sekitar 1,580 sehingga 1,600 mata sepanjang April 2022 dan masih tidak nampak hala tuju yang jitu indeks pasaran tempatan kita. 

Dalam keadaan pasaran yang tidak menentu ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan April 2022. Kaunter paling rugi pada April 2022 mencatat kejatuhan melebihi 90% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 saham patuh syariah paling rugi untuk bulan April tahun 2022. Senarai saham tersebut adalah seperti berikut:-

1. Brahims Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Brahims Holding Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan April 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 92.00% dalm tempoh sebulan dagangan. 

2. Anzo Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Anzo Holdings Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan April 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 71.43%. 

3. Ageson Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Ageson Berhad dengan kejatuhan sebanyak 43.33% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. PUC Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

PUC Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan April 2022 dengan kejatuhan sebanyak 40.0%.

5. Toyo Ventures Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Toyo Ventures Holdings yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 37.35% untuk tempoh sebulan pada April 2022. 

6. Bina Darulaman Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat Bina Darulaman Berhad dengan kejatuhan sebanyak 37.10% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. Caely Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat Caely Holdings Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 32.74% dalam tempoh sebulan dagangan pada April 2022. 

8. Euro Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Euro Holdings Bhd pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Mac 2022 dengan penurunan sebanyak 31.15%. 

9. MCOM Holdings Berhad 

Sumber: Bursa Marketplace

MCOM Holdings Berhad merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan April 2022 dengan kejatuhan sebanyak 30.0%.

10. Annum Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Annum Berhad dengan penurunan sebanyak 25.19% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan April 2022. 

Mampukah Sentimen Pilihan Raya Umum Merancakkan Pasaran?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan April 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan bercampur-campur. 

Para penganalisa pasaran menjangkakan pasaran saham kita akan kembali rancak apabila pilihan raya umum diadakan pada tahun ini. 

Benarkah sentimen ini merancakkan keadaan pasaran terutamanya sektor-sektor yang sudah lama sendu sepanjang tahun 2022. 

Semoga kita tidak mengalami kerugian yang sia-sia dalam pelaburan kita. Ada duit lebih boleh bersedekah lebih nanti!

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Senarai Saham Syarikat Tenaga Di Malaysia

Harga minyak kebelakangan ini melonjak naik akibat stok minyak global yang rendah dalam tempoh beberapa tahun ini.

Jom kita tengok saham-saham yang tersenarai di Bursa Malaysia dengan nilai pasaran di atas RM120 juta. Mungkin ada peluang di sebalik catalyst ini.

Saham ‘mahal’ pun ada, saham bawah RM1 pun ada banyak juga. Apa-apa pun, buat lah Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal sebelum membuat sebarang keputusan.

(Disclaimer: Posting ini adalah sekadar contoh dan kami tidak memberitahu anda saham mana patut beli atau tidak. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda)

Selamat melabur!

Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.

Boleh juga dapatkan ilmu di: