Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Oktober 2023

Baru sahaja YAB Perdana Menteri membentangkan Belanjawan 2024, namun ia seolah-olah tiada impak besar terhadap pasaran saham. Malah, pasaran saham bergerak tidak menentu pada bulan Oktober 2023. Adakah Belanjawan 2024 tersebut tidak menarik perhatian para pelabur tempatan dan pelabur asing?

Namun, kejatuhan nilai Ringgit ke paras terendah dalam tempoh 25 tahun. Berdasarkan artikel terbitan Utusan Malaysia, Ringgit jatuh ke paras terendah sejak Krisis Kewangan Asia kerana mata wang tempatan ditimbang oleh kenaikan dolar Amerika Syarikat (AS) dan perbezaan kadar yang semakin meluas dengan negara itu.

Sumber: Utusan Malaysia

Indeks FBM KLCI

FBM KLCI dibuka pada 1424.07 mata pada 2 Oktober 2023 dan ditutup pada 1442.14 mata pada 31 Oktober 2023. 

TradingView Chart

Hari terakhir dagangan bulan Oktober menyaksikan volume yang masih rendah iaitu sebanyak 2.988 bilion unit didagangkan sahaja dan nilai dagangan sebanyak 1.848 bilion.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Oktober tahun 2023. Senarai saham paling rugi untuk bulan Oktober tahun 2023 adalah seperti berikut.

1. Annum Berhad (Annum)

Sumber: Bursa Marketplace

Annum Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Oktober 2023 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 37.04% dalam tempoh sebulan dagangan.

2. Sarawak Cable Berhad (Scable)

Sumber: Bursa Marketplace

Sarawak Cable Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Oktober 2023 dengan kejatuhan harga sebanyak 33.33%.

3. Barakah Offshore Petroleum Berhad (Barakah)

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat Barakah Offshore Petroleum Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.00% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. Yong Tai Berhad (Yongtai)

Sumber: Bursa Marketplace

Yong Tai Berhad berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan Oktober 2023 dengan kejatuhan sebanyak 22.78%.

5. Meridian Berhad (Meridian)

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Meridian Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 20.83% untuk tempoh sebulan pada Oktober 2023.

6. Edelteq Holdings Berhad (Edelteq)

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Edelteq Holdings Berhad dengan kejatuhan sebanyak 18.29% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. ECA Integrated Solution Berhad (ECA)

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat ECA Integrated Solution Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 15.66% dalam tempoh sebulan dagangan pada Oktober 2023.

8. Sinaran Advance Group Berhad (Sinaran)

Sumber: Bursa Marketplace

Sinaran Advance Group Berhad pula adalah syarikat saham kelapan paling rugi untuk bulan Oktober 2023 dengan penurunan sebanyak 11.76%.

9. Kamdar Group (M) Berhad (Kamdar)

Sumber: Bursa Marketplace

Kamdar Group (M) Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan Oktober 2023 dengan kejatuhan sebanyak 10.00%.

10. Eversafe Rubber Berhad (Esafe)

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Eversafe Rubber Berhad dengan penurunan sebanyak 9.30% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Oktober 2023.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA