Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi November 2018

Siapa yang nyanyi lagu ‘Tragedi Oktober’, sambil tengok saham-saham pegangan mereka menjunam harganya – kita geng. Sebab memang ramai sangat yang rugi besar pada bulan tersebut.

Trend kejatuhan harga kelihatan berterusan sedikit pada bulan November ni, jadi apa kata kita layan Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Bulan November 2018 berikut:

Sumber: iSaham Screener

1. FSBM Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

2. JAKS Resources

Sumber: Bursa Marketplace

3. CCK Consolidated Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. Amtek Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. Felda Global Ventures (FGV)

Sumber: Bursa Marketplace

Iklan

6. Econpile Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Uzma Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

8. Pos Malaysia

Sumber: Bursa Marketplace

9. Utusan Melayu (Malaysia)

Sumber: Bursa Marketplace

10.Zelan Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Musim Quarter Report Yang Tidak Memberangsangkan

Di antara penyumbang utama kejatuhan harga saham yang berlaku di sepanjang bulan November adalah prestasi kewangan syarikat yang tidak berapa baik. Keluar saja Quarter Report, pasaran saham pun mengalami tekanan penjualan.

Sedih juga bila melihatkan syarikat-syarikat terkenal Bumiputera seperti FGV, Pos Malaysia dan Utusan mengalami kejatuhan ketara harga saham mereka.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan November 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener,  Value Investing Screener dan banyak lagi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lima Catalyst Utama Pasaran Global Pada Minggu Ini (18-22 November 2019)

Indeks saham global ditutup positif pada akhir dagangan minggu lalu dengan indeks-indeks utama Asia dan Eropah majoritinya ditutup lebih tinggi. Secara keseluruhannya, sentimen positif pelabur disumbangkan oleh data ekonomi yang memberangsangkan dan juga perkembangan positif dalam rundingan perdagangan antara Beijing dan Washington.

Ketiga-tiga indeks utama saham Amerika Syarikat (AS) ditutup pada paras tertinggi dalam penutupan pasaran hari Jumaat (15 November 2019). Indeks S&P 500 juga meneruskan rekod positif dengan kenaikan selama enam minggu berturut-turut apabila sentimen pelabur dilihat semakin baik terhadap perkembangan rundingan perdagangan Amerika Syarikat – China.

Catalyst yang menyumbang kepada kenaikan Wall Street pada Jumaat adalah kenyataan yang dikeluarkan oleh penasihat ekonomi Presiden Trump, Larry Kudlow yang berkata hubungan dengan China menunjukkan kemajuan dari segi rundingan.

Walaupun dengan ketidaktentuan hubungan perdagangan dengan China, indeks saham utama Wall Street merekodkan prestasi yang begitu baik sepanjang tahun 2019. S&P 500 mencatat kenaikan 24.5%, Dow Jones naik 20%, manakala Nasdaq menokok sehingga 28.7% berbanding tahun 2018.

Walaubagaimanapun, pasaran dilihat masih goyah untuk meneruskan pengukuhan jika tiada kemajuan yang signifikan dalam rundingan AS-China pada minggu ini. Terdapat beberapa catalyst penting yang perlu diperhatikan pada minggu ini, termasuklah minit mesyuarat Federal Reserve, perkembangan pilihanraya UK, laporan pendapatan kaunter peruncitan AS, dan juga prestasi semasa ekonomi Zon Eropah.

Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Perkembangan Rundingan Perang Perdagangan

Sentimen pasaran sepanjang minggu lalu kekal baik dengan kemajuan dalam rundingan dagangan antara AS dan China. Keyakinan pasaran lebih jelas dilihat pada penghujung minggu lalu, apabila Wall Street merekodkan kenaikan tertinggi disokong oleh komen positif Larry Kudlow.

Setakat ini, Amerika Syarikat telah mengenakan 25% tarif terhadap AS$250 bilion dan 15% tarif terhadap AS$112 bilion import barangan dari China. Tarif baru sebanyak 15% terhadap AS$156 bilion pula akan berkuatkuasa pada 15 Disember ini.

China kini berusaha untuk meyakinkan Washington bagi memansuhkan tariff secara beransur-ansur.

Dalam perkembangan terbaru, rundingan melalui panggilan telefon pada hari Sabtu (16 November) antara ketua perunding AS dan China dinilai sebagai membina seperti yang dilaporkan oleh agensi berita Xinhua.

Panggilan telefon melibatkan ketua perunding Liu He, Robert Lighthizer dan Steven Mnuchin melibatkan perbincangan tentang isu utama perjanjian fasa pertama. Mereka bersetuju untuk terus berkomunikasi secara rapat dalam mencari kata sepakat.

2. Minit Mesyuarat FOMC

Tiada yang mengejutkan apabila The Fed menurunkan kadar faedah Fed Fund Rate buat kali ketiga tahun ini. Kebanyakan pelabur telah menjangka pemotongan kadar baru-baru ini apabila bank pusat memberikan forward guidance sebelum mesyuarat tersebut berlangsung.

Apa yang mengejutkan adalah petunjuk yang diberikan oleh The Fed yang berkemungkinan menghentikan sementara waktu penurunan kadar faedah bagi melihat kesan kadar faedah yang rendah kepada ekonomi. Hal ini menurut bank pusat perlu mengambil sedikit masa sebelum kesannya dapat dilihat kepada ekonomi Amerika Syarikat.

Minit mesyuarat yang bakal dikeluarkan pada hari Khamis (21 November) akan menjadi perhatian untuk pasaran mendapatkan lebih maklumat tentang perkara yang dibincangkan oleh oleh ahli majlis mesyuarat The Fed sebelum ini terutamanya tentang inflasi.

Pengerusi Jerome Powell berkata inflasi perlu meningkat secara signifikan untuk bank pusat menaikkan semula kadar faedah.

Iklan

3. Ekonomi Zon Eropah Hampir Meleset?

Tumpuan utama pasaran pada minggu ini daripada segi data ekonomi adalah kepada data Purchasing Managers Index (PMI) bagi sektor pembuatan dan perkhidmatan di Zon Eropah yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat (22 November).

Bacaan dijangka sedikit meningkat bagi kedua-dua data sektor pembuatan dan perkhidmatan. Walaupun ramalan adalah positif tetapi bacaan kekal menunjukkan stagnasi yang berlaku di blok tersebut.

Tinjauan yang dijalankan pada bulan Oktober menunjukkan pertumbuhan ekonomi berkemungkinan menjadi negatif pada suku keempat. Dengan andaian seperti ini, potensi untuk bacaan data PMI naik dengan signifikan adalah sangat rendah.

Apa yang lebih membimbangkan adalah rangsangan bank pusat dijangka tidak banyak membantu ekonomi jika situasi kekal negatif di Zon Eropah.

Pihak bank pusat juga telah beberapa kali menggesa supaya kerajaan-kerajaan Eropah membantu untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi dengan pengembangan fiscal. Ujar bank pusat sebelum ini, rangsangan monetari tidak boleh bergerak dengan sendirinya tanpa sokongan dari segi perbelanjaan kerajaan.

4. Laporan Pendapatan Syarikat Peruncitan

Tahap kesihatan ekonomi sering dilihat kepada tingkah laku pengguna, lebih-lebih lagi negara seperti Amerika Syarikat yang mana ekonominya banyak bergantung kepada penggunaan domestik. Oleh itu, tren perbelanjaan penduduk adalah satu indikator penting dalam melihat sentimen mereka terhadap ekonomi.

Perbelanjaan pengguna secara aggregat sudah tentu secara langsung memberi impak kepada pendapatan syarikat-syarikat jualan runcit yang ada di Amerika Syarikat, di antaranya Home Depot, Kohl’s dan Gap yang akan melaporkan pendapatan suku ketiga pada minggu ini.

Setakat ini, 458 syarikat dalam indeks S&P 500 telah melaporkan pendapatan di mana secara keseluruhan pendapatan merosot 0.4% berbanding tempoh sama pada suku keempat 2018.

Daripada banyak syarikat peruncitan di Amerika Syarikat, gergasi dalam talian Amazon akan menjadi perhatian kerana ia dianggap sebagai petunjuk utama kepada tren perbelanjaan di negara itu. Perbelanjaan pengguna yang mewakili 70% daripada keseluruhan ekonomi AS akan menjadi petunjuk sama ada pengguna masih berbelanja atau sebaliknya.

5. Politik dan Pasaran Saham UK

Pilihanraya United Kingdom yang bakal berlangsung kurang dari sebulan sahaja lagi, dengan kedua-dua parti besar di negara itu dijangka akan mengeluarkan manifesto penuh dalam masa terdekat. Pihak pembangkang Parti Buruh dilaporkan berjanji mengambil alih rangkaian jalur lebar BT bagi memberikan lebih manfaat kepada rakyat UK dari segi penggunaan internet.

Indeks saham UK pada Jumaat mendapat manfaat apabila Parti Brexit mengurangkan ketidaktentuan menjelang pilihanraya yang akan berlangsung pada 12 Disember 2019. Selain daripada itu, perkembangan positif dalam perang dagang turut menyokong kenaikan indeks FTSE 100 dalam penutupan pasaran akhir minggu lalu.

FTSE 250 yang lebih terdedah dengan situasi di dalam negeri menokok 0.9% apabila Nigel Farage ketua Parti Brexit dilaporkan membuka ruang untuk Parti Konservatif (kerajaan) mendapat majoriti yang lebih besar.

Penganalisis pasaran di Credit Suisse menjangkakan Parti Konservatif akan mendapat majoriti jika melihat kepada tinjauan terkini. Walaubagaimanapun, sentimen pengundi kali ini tidak dapat dijangka dan mudah berubah dari masa ke semasa menjelang tarikh pembuangan undi.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Dari Penny Kepada Bangsawan

Kita telah pun berada di bulan Ogos dan sudah semakin hampir ke penghujung tahun 2020. Banyak dugaan yang terpaksa ditempuhi yang disebabkan oleh pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia.

Banyak saham-saham telah merudum, terutamanya yang terlibat dengan industri pelancongan, penerbangan, oil & gas dan banyak lagi.

Namun di sebalik krisis pasti ada peluang. Minat pembelian terhadap sektor-sektor seperti sarung tangan getah, penjagaan kesihatan dan juga teknologi menggila. Hasilnya, banyak penny stock atau saham-saham di bawah RM1 pada awal tahun ini, kini bertukar menjadi saham ‘bangsawan’.

Kredit Gambar: The Edge Markets

Ada yang naik beribu-ribu peratus dalam tempoh 8 bulan. Memang luar biasa.

Jom kita tengok lebih lanjut mengenai saham-saham yang dulunya penny atau berharga sen-sen, tetapi kini berharga RM1 dan ke atas.

1. Careplus Group

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Careplus pernah mencecah paras RM5, sedangkan harga saham RM0.16 pada awal tahun.

Kenaikan lebih daripada 3000% dalam tempoh 8 bulan. Tahniah kepada para pembaca yang telah berjaya meraih pulangan luar biasa!

Cuma syarikat belum untung setakat laporan yang terkini, tapi pastinya apabila laporan terkini pendapatan dan keuntungan dibentangkan – agak-agak syarikat untung atau rugi?

2. HLT Global

Sumber: Bursa Marketplace

HLT Global juga terlibat dalam industri sarung tangan getah. Harga sahamnya pernah mencapai paras RM3, sebelum turun semula ke paras RM2.

Awal tahun baru 18 sen. Amacam, boleh naik lagi ke harga tu?

3. Rubberex

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang paling mahal dalam senarai ini, dulu harga Rubberex baru 53 sen.

Boleh tahan juga keuntungan syarikat dan ianya merupakan syarikat yang memberi dividen kepada para pemegang saham.

4. LKL International

Sumber: Bursa Marketplace

LKL International ni dulu harganya paling murah pada awal tahun iaitu pada paras 14 sen, sekarang 92 sen.

5. Euro Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau diikutkan, Euro Holdings berada dalam industri perabot. Perabot pun dapat permintaan tinggi ke sepanjang tahun ini?

Tapi apa yang pasti, syarikat sedang mengalami kerugian tetapi harga saham baru 17 sen pada awal tahun. Sekarang harganya RM1.57.

6. Adventa

Sumber: Bursa Marketplace

Adventa pula terlibat dalam industri kesihatan yang mencatatkan permintaan yang meningkat sepanjang tahun ini.

Cumanya syarikat sekarang ini sedang rugi, mungkin selepas laporan terkini dikeluarkan – syarikat mula mencatatkan keuntungan.

7. Comfort Gloves

Sumber: Bursa Marketplace

Ini memang betul saham bangsawan dengan Market Cap yang tinggi dan harga saham dulu pernah nak cecah RM7, sedangkan awal tahun dulu baru 79 sen.

Iklan

Keuntungan pun banyak, lepas ni mesti untung lagi banyak. Harga saham naik ke tak agak-agak?

8. ES Ceramics (Tak patuh syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya kita ada ES Ceramics yang terlibat dalam industri tembikar. Syarikat jual tembikar pun ada dalam pasaran saham?

Pada awal tahun, harga saham baru 21 sen tapi sekarang dah naik banyak. Oh ya, saham ES Ceramics buat masa ini tidak patuh syariah.

9. Tek Seng Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Tek Seng merupakan syarikat yang terlibat dalam industri pembuatan, jual beli dan juga tenaga solar. Dulu harga saham baru 28 sen, tapi sekarang dah seringgit lebih.

Syarikat sedang mengalami kerugian, oleh itu daripada segi Fundamental memang tak kuat.

10. Focus Dynamics

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau dilihat kepada chart Focus Dynamics ni, kenaikan dia tak begitu mendadak. Sebaliknya uptrend yang sihat.

Cuma kita perlu beri perhatian sikit kerana sakit tengah rugi walaupun Market Cap bagi syarikat Focus Dynamics ini merupakan di antara yang terbesar dalam senarai.

Sumber Rujukan: The Edge Markets

Ini Teknik Beli Saham Paling Senang Nak Ikut

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Macam mana nak dapat pulangan atau untung dalam pasaran saham? Apa teknik yang boleh kita amalkan?

Kalau nak tahu, ada bermacam-macam teknik dalam dunia ni untuk tahu timing yang cantik sebelum nak beli saham.

Salah satu teknik yang senang, berkesan dan ramai peminatnya adalah teknik Buy On Breakout.

Ramai sifu-sifu saham yang kami kenal guna teknik ini.

Kalau nak belajar dan cuba sendiri, dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

✅ Nak tahu lebih mendalam tentang teknik Buy On Breakout beserta contoh-contoh?

✅ Nak tahu cara untuk bezakan di antara Breakout dan False Breakout?

✅ Pernah dengar Support and Resistance? Nak tahu step by step untuk tentukan Support and Resistance?

Don’t worry guys, kami akan terangkan dalam bahasa mudah.

Dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

Iklan

Cara-Cara Menjalankan Kajian Saham Secara Bottom Up Approach

Analisis Fundamental adalah kajian terhadap perkembangan dan potensi ekonomi, kewangan dan perniagaan sesebuah syarikat. Analisa ini boleh dilakukan sama ada melalui pendekatan Top Down atau Bottom Up.

Pendekatan secara Top Down bermaksud analisa dari makro ke mikro. Pelabur akan mengkaji situasi ekonomi global dan domestik terlebih dahulu, kemudian menentukan sektor mana yang menjadi tumpuan dan daripada situ mereka akan memilih syarikat yang bagus untuk pelaburan.

Pendekatan secara Bottom Up pula bermaksud analisa daripada mikro ke makro di mana pelabur akan memulakan kajian mereka ke atas saham syarikat terlebih dahulu, kemudian mereka akan mengkaji industri yang dipilih dan seterusnya situasi ekonomi

Jom tengok contoh kajian secara Bottom Up:

1. Syarikat

(a) Siapakah pemegang saham utama yang mengawal syarikat? Apakah mereka terlibat sama dalam pengurusan dan adakah mereka mahir dan layak menguruskan syarikat tersebut?

Ini boleh dilihat daripada pengalaman mereka mengurus syarikat lain dan juga kelayakan akademik mereka.

Prestasi

(b) Adakah jualan syarikat mengalami pertumbuhan yang mendatar, meningkat atau sebaliknya? Apakah faktor yang menyumbang ke arah prestasi jualan syarikatnya? Apakah barangan keluaran syarikat boleh bertahan di pasaran dan adakah ia mengawal pasaran?

(c) Adakah trend keuntungan syarikat meningkat atau sebaliknya? Seterusnya kaji pula sumbangan setiap sektor atau anak-anak syarikat terhadap keuntungan kumpulan. Apakah tindakan syarikat untuk meningkatkan lagi prestasi anak syarikat?

(d) Adakah aset syarikat semakin bertambah atau sebaliknya? Kaji sama ada syarikat telah memaksimumkan penggunaan aset syarikat.

Iklan

(e) Kaji berita terbaru berkaan syarikat. Setiap perkembangan syarikat akan dilaporkan kepada Bursa Malaysia dan maklumat ini boleh diperolehi di dalam akhbar dan juga Bursa Marketplace.

Kaji sama ada pengumuman sesuatu perkembangan itu akan menyumbang kepada perkembangan syarikat pada masa akan datang. Berapakah keuntungan yang bakal diraih?

2. Industri

Kaji industri yang melibatkan kegiatan syarikat tersebut. Apakah prestasi syarikat setara dengan perkembangan industri? Jika prestasi syarikat memberangsangkan, apakah ia boleh bertahan dengan jumlah modal dan kapasiti pengeluaran yang ada?

Kenali Industri-Industri Dalam Pasaran Saham Bursa Malaysia.

3. Ekonomi

Kaji apakah masalah yang dihadapi oleh industri berkenaan. Misalnya, adakah industri itu mengalami kekurangan buruh, bahan mentah atau pun sedang melalui perubahan teknologi?

Kaji ekonomi negara secara keseluruhannya. Adakah ekonomi negara akan terus berkembang atau bakal mengalami kemelesetan ekonomi dalam masa beberapa tahun akan datang?

Maklumat maklumat tersebut boleh diperolehi daripada pelbagai sumber, misalnya daripada laporan tahunan syarikat, laporan Bank Negara, laporan ekonomi, keratan-keratan akhbar atau pelabur boleh berhubung terus dengan syarikat berkenaan.

Akhirnya, proses segala maklumat yang ada dan fikirkan apakah syarikat tersebut mampu meraih keuntungan yang sewajarnya pada masa hadapan.

Jika anda membuat keputusan berdasarkan kajian Fundamental ini, anda telah membuat keputusan yang bijak kerana risiko kejatuhan harga atau modal yang dilaburkan mungkin dapat dikurangkan.

Iklan

Satu Lagi Minggu Penting Pasaran Global, Ini Empat Tumpuan Utama Pelabur

Pasaran saham global memulakan dagangan minggu ini dengan penurunan pada hari Isnin 28 Januari 2019, di mana indeks Asia hingga ke Eropah terkesan oleh kebimbangan terhadap ekonomi China. Pelabur Asia bimbang dengan kejatuhan dua bulan berturut-turut terhadap keuntungan syarikat perindustrian di China seperti yang dilaporkan.

Data menunjukkan aktiviti yang semakin perlahan dengan kejatuhan tempahan barangan, tawaran pekerjaan dan juga penutupan kilang disebabkan perang perdagangan dua kuasa ekonomi dunia iaitu Amerika Syarikat dan China.

Di antara tumpuan utama pada minggu ini adalah rundingan pusingan kedua Amerika Syarikat-China dan penetapan dasar Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (The Federal Reserve). Selain daripada penetapan dasar oleh The Fed, pasaran Eropah akan menumpukan perhatian kepada satu lagi undian di Parlimen Britain. Ini adalah undian ketiga dalam tempoh kurang daripada sebulan dalam mencari kata putus perjanjian keluar UK dari Kesatuan Eropah (EU).

Berikut adalah empat tumpuan utama pasaran pada minggu ini yang anda perlu tahu.

#1 Penetapan Dasar Rizab Persekutuan Amerika Syarikat

Rizab Persekutuan Amerika Syarikat minggu ini akan mengadakan mesyuarat pertamanya untuk tahun 2019 selepas menaikkan kadar faedah pada bulan Disember yang lalu. Pasaran berpendapat di antara faktor kejatuhan pasaran saham Wall Street pada penghujung 2018 adalah disebabkan tindakan bank pusat AS itu yang menaikkan kadar faedah dengan pantas sebanyak empat kali pada 2018.

Pasaran bimbang dengan kadar faedah yang tinggi akan menyukarkan perniagaan mendapatkan pinjaman pada kos yang lebih rendah.

Bagi tahun 2019, bank pusat ini meramalkan dua lagi kenaikan kadar faedah dengan keadaan pertumbuhan ekonomi yang perlahan dan ketidaktentuan politik global. Ramalan dua kali kenaikan kadar ini merosot daripada unjuran awal empat kali kenaikan untuk tahun 2019, sekaligus melegakan pasaran dengan kos pinjaman yang kekal pada paras semasa.

Pengerusi The Fed Jerome Powell baru-baru ini mengatakan bank pusat itu boleh bersabar dengan pengetatan dasar dan disokong oleh ahli-ahli bank pusat yang lain.

Pengumuman dasar akan dibuat pada pagi Khamis pukul 3 pagi waktu Malaysia.

#2 Rundingan Pusingan Kedua Amerika Syarikat dan China

Perdana Menteri China Liu He akan melawat Amerika Syarikat pada hari Rabu 30 Januari 2019, bersama dengan 30 ahli delegasi bagi mencari penyelesaian perang perdagangan yang berlangsung sejak setahun lalu. Pasaran masih berharap masalah tarif perdagangan dapat diselesaikan walaupun seorang daripada penasihat ekonomi Trump mengatakan keuda-dua negara masih jauh daripada mencapai persetujuan.

Iklan

Kebimbangan terhadap aktiviti ekonomi yang semakin perlahan di China semakin meningkat, apabila International Monetary Fund (IMF) memotong ramalan pertumbuhan ekonomi negara itu pada minggu lalu. IMF turut memberi amaran bahawa kegagalan untuk menyelesaikan perang perdagangan akan terus memburukkan ekonomi global.

Oleh itu, tumpuan minggu ini juga akan terarah kepada rundingan pusingan kedua AS-China yang berlangsung pada Rabu dan Khamis di Amerika Syarikat. 

#3 Satu Lagi Undian Brexit Parlimen UK

Satu lagi undian akan dibuat oleh ahli Parlimen UK pada minggu ini, iaitu hari Rabu 30 Januari 2019 yang akan mendebatkan ‘rancangan alternatif Brexit’ Theresa May. Sebelum ini perancangan Brexit (Plan A) Perdana Menteri telah ditolak oleh parlimen pada minggu lalu dengan margin undian yang terbesar dalam sejarah kerajaan UK.

Fokus juga terarah kepada bagaimana Parlimen mengelakkan UK daripada tidak mendapat sebarang perjanjian, iaitu satu senario di mana UK tidak mendapat perjanjian perdagangan dengan Kesatuan Eropah (EU).

Halangan besar kepada cadangan perjanjian Brexit Theresa May ketika ini adalah sempadan Ireland, di mana beliau dan EU percaya sempadan fizikal di antara Ireland dan Ireland Utara akan membawa kepada ketidakstabilan di kedua-dua wilayah. Majoriti penyokong Brexit daripada parti Konservatif sendiri bimbang UK masih terikat dengan undang-undang Kesatuan Eropah jika sempadan terus dibuka tanpa sempadan fizikal.

Isu ini akan terus mencorakkan pergerakan pasaran kewangan di Britain sekurang-kurangnya setahun lagi selagi tiada kata putus daripada kedua-dua pihak.

#4 Laporan Pendapatan Sektor Teknologi Wall Street

Laporan pendapatan di Wall Street akan menjadi di antara agenda utama pada minggu ini dengan pasaran menantikan laporan oleh syarikat Apple pada hari Selasa 29 Januari 2019 dan Microsoft pada hari Rabu 30 Januari 2019. Kedua-dua laporan pendapatan syarikat ini sangat penting untuk mengukur keadaan perniagaan teknologi global, khususnya selepas kemerosotan yang dicatat pada akhir tahun 2018.

Turut menjadi tumpuan adalah laporan pendapatan oleh syarikat Caterpillar Inc. yang dikeluarkan pada hari Isnin. Caterpillar adalah sebuah syarikat pembuatan, pembinaan dan juga mengeluarkan peralatan penggerudian, enjin diesel dan gas semulajadi. Oleh itu, para pelabur menjadikan ia salah satu petunjuk ekonomi penting dalam melihat keadaan aktiviti perdagangan global. Saham Caterpillar jatuh pada hari Isnin, apabila laporan pendapatan suku keempat meleset daripada jangkaan penganalisis.

Aktiviti ekonomi yang semakin perlahan di China adalah risiko besar kepada syarikat-syarikat perdagangan global berikutan perang perdagangan AS-China sejak setahun yang lalu.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pedagang runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!