Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Suku Pertama (Q1) 2018

Pasaran saham di Malaysia dan di dunia pada keseluruhannya menunjukkan prestasi yang tidak begitu baik sepanjang 3 bulan pertama 2018 ini.

Indeks FMBKLCI naik pada bulan Januari, namun gagal untuk menunjukkan hala tuju yang jelas selepas itu. Kita dapat lihat bagaimana market jatuh teruk pada bulan Februari, tetapi menunjukkan tanda-tanda pemulihan pada bulan Mac pula.

Ramai berpendapat, selagi ‘perang tarif’ di antara Amerika Syarikat dan China tidak reda; maka pasaran saham dunia akan terus bergelora.

Kalau saham itu sedang membuat downtrend, jauhkan diri daripadanya. Kalau nak beli juga, tunggu sampai ada tanda-tanda saham tersebut membuat reversal.

Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Suku Pertama (Q1) 2018 seperti di bawah.

Sumber: iSaham Screener

Sumber: Bursa Marketplace

2. APFT Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

3. Key Alliance Group (KGROUP)

Sumber: Bursa Marketplace

4. Salutica Berhad (SALUTE)

Sumber: Bursa Marketplace

5. Kanger International

Sumber: Bursa Marketplace

6. United U-LI Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. Foundpac Group (FPGROUP)

Sumber: Bursa Marketplace

8. PDZ Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. Ge-Shen Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

10. Vivocom International Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Saham Downtrend Jangan Usik

Apabila saham sedang membuat downtrend, sila jauhkan diri. Banyak lagi saham lain yang boleh diperhatikan. Cari saham yang mempunyai asas yang kukuh dengan melakukan Fundamental Analysis.

Mesti tak sanggup kan untuk rugi sampai 60% untuk jangka masa tiga bulan?

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Suku Pertama (Q1) 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Quarter) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA