Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Suku Pertama (Q1) 2018

Kalau kita lihat kembali prestasi Bursa Malaysia sepanjang suku pertama tahun 2018 ini, kita dapat lihat bahawa FBMKLCI sedang membuat uptrend tetapi dalam fasa sideway dengan lantunan yang kuat. Ini bermakna, satu hari market boleh naik banyak; tetapi juga market boleh turun dengan banyaknya.

Indeks FBMKLCI 2 Januari 2018: 1,782.70 Mata

Indeks FBMKLCI 2 Februari 2018 Paras Tertinggi Suku Pertama: 1,880.56 Mata

Indeks FBMKLCI 6 Februari 2018 Paras Terendah Suku Pertama: 1,795.86 Mata

Indeks FBMKLCI 30 Mac 2018: 1,863.46 Mata

Kenaikan Tiga Bulan: 80.76 Mata atau 4.5%

Kenaikan indeks FMBKLCI sepanjang Januari, nampaknya terbantut di bulan Februari akibat daripada ‘perang tarif’ yang tercetus di antara Amerika Syarikat menerusi Presiden Donald Trump dan China.

Walaupun pada kebiasaannya bulan Februari akan berlaku Chinese New Year rally, namun ianya tak menjadi kenyataan. Begitu juga halnya dengan Pilihanraya Umum Ke-14 yang bakal diadakan tidak lama lagi, tidak berupaya memberi impak yang positif sepertimana yang kita harapkan.

Walaupun begitu, masih banyak saham-saham syarikat yang menunjukkan prestasi yang baik – tengok saja Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Untuk Suku Pertama (Q1) 2018 seperti berikut.

Sumber: Screener iSaham

1. Pansar Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

2. YKGI Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

3. NWP Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. Lee Swee Kiat Group (LEESK)

Sumber: Bursa Marketplace

5. Kretam Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. Borneo Aqua Harvest (BAHVEST)

Sumber: Bursa Marketplace

7. Nestle (M) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

8. Perisai Petroleum Teknologi

Sumber: Bursa Marketplace

9. Edaran Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

10. Asdion Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Suku Pertama 2018 Bermula Dengan Baik Namun Kini Mendatar

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Suku Pertama (Q1) 2018 menunjukkan bahawa di kala pasaran saham tiada petunjuk jelas, kita masih boleh memperolehi keuntungan yang banyak.

Namun harus berhati-hati kerana 9 daripada 10 yang tersenarai adalah berharga bawah RM1, jadi volatility saham tersebut memang tinggi. Cepat naik dan cepat juga jatuh.

Juga berhati-hati dengan saham Perisai, kerana berstatus PN17 atau pun syarikat yang bermasalah.

Yang terbaik adalah saham Nestle, kerana walaupun ianya merupakan saham yang paling mahal dan di luar kemampuan ramai pelabur runcit; namun pulangan 52.8% untuk 3 bulan sangat memberangsangkan.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Quarter) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM