Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Suku Pertama (Q1) 2018

Kalau kita lihat kembali prestasi Bursa Malaysia sepanjang suku pertama tahun 2018 ini, kita dapat lihat bahawa FBMKLCI sedang membuat uptrend tetapi dalam fasa sideway dengan lantunan yang kuat. Ini bermakna, satu hari market boleh naik banyak; tetapi juga market boleh turun dengan banyaknya.

Indeks FBMKLCI 2 Januari 2018: 1,782.70 Mata

Indeks FBMKLCI 2 Februari 2018 Paras Tertinggi Suku Pertama: 1,880.56 Mata

Indeks FBMKLCI 6 Februari 2018 Paras Terendah Suku Pertama: 1,795.86 Mata

Indeks FBMKLCI 30 Mac 2018: 1,863.46 Mata

Kenaikan Tiga Bulan: 80.76 Mata atau 4.5%

Kenaikan indeks FMBKLCI sepanjang Januari, nampaknya terbantut di bulan Februari akibat daripada ‘perang tarif’ yang tercetus di antara Amerika Syarikat menerusi Presiden Donald Trump dan China.

Walaupun pada kebiasaannya bulan Februari akan berlaku Chinese New Year rally, namun ianya tak menjadi kenyataan. Begitu juga halnya dengan Pilihanraya Umum Ke-14 yang bakal diadakan tidak lama lagi, tidak berupaya memberi impak yang positif sepertimana yang kita harapkan.

Walaupun begitu, masih banyak saham-saham syarikat yang menunjukkan prestasi yang baik – tengok saja Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Untuk Suku Pertama (Q1) 2018 seperti berikut.

Sumber: Screener iSaham

1. Pansar Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

2. YKGI Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

3. NWP Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. Lee Swee Kiat Group (LEESK)

Sumber: Bursa Marketplace

5. Kretam Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. Borneo Aqua Harvest (BAHVEST)

Sumber: Bursa Marketplace

7. Nestle (M) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

8. Perisai Petroleum Teknologi

Sumber: Bursa Marketplace

9. Edaran Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

10. Asdion Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Suku Pertama 2018 Bermula Dengan Baik Namun Kini Mendatar

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Suku Pertama (Q1) 2018 menunjukkan bahawa di kala pasaran saham tiada petunjuk jelas, kita masih boleh memperolehi keuntungan yang banyak.

Namun harus berhati-hati kerana 9 daripada 10 yang tersenarai adalah berharga bawah RM1, jadi volatility saham tersebut memang tinggi. Cepat naik dan cepat juga jatuh.

Juga berhati-hati dengan saham Perisai, kerana berstatus PN17 atau pun syarikat yang bermasalah.

Yang terbaik adalah saham Nestle, kerana walaupun ianya merupakan saham yang paling mahal dan di luar kemampuan ramai pelabur runcit; namun pulangan 52.8% untuk 3 bulan sangat memberangsangkan.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Quarter) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA