Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Tahun 2022

“Dah namanya melabur, bukan untung sahaja perlu kita ceritakan”

Pelaburan saham ini tidak lari dengan risiko kerugian. Ditambah pula keadaan pasaran yang kurang memberangsangkan, ianya meningkatkan lagi potensi untuk pelabur rugi. 

Tetapi, jika anda hanya melabur dengan tunai yang anda ada, risiko kerugian anda terhad kepada 100% sahaja. 

Cerita tentang kerujian, mari kita lihat senarai 10 saham patuh syariah yang paling rugi untuk tahun 2022.

Berikut merupakan senarai top 10 saham patuh syariah paling rugi untuk tahun 2022. 

Sumber: Trading View

1. Serba Dinamik Holdings Berhad

Saham paling rugi untuk tahun 2022 adalah saham syarikat yang terpalit banyak kontroversi, iaitu syarikat Serba Dinamik Holdings Berhad. 

Saham ini sudah banyak kali digantung oleh Bursa Malaysia, pada penghujung bulan Disember juga saham ini telah digantung sekali lagi oleh Bursa Malaysia. 

Harga saham syarikat ini selepas digantung pada 9 Mei 2022 adalah sekitar RM0.15 seunit. Sebelum saham ini digantung semula pada 22 Disember, harga saham ini berada di paras RM0.01 seunit. 

Kejatuhan dalam tempoh setahun dagangan adalah sebanyak 93.33%. 

2. BSL Corporation Berhad

Sumber: Trading View

Syarikat kedua paling rugi untuk tahun 2022 adalah saham syarikat BSL Corporation Berhad. Harga saham ini telah jatuh sebanyak 87.25%

Harga dibuka di paras RM1.02 seunit pada awal Januari 2022 dan ditutup rendah pada paras RM0.13 seunit. 

3. Kanger International Berhad

Sumber: Trading View

Tempat ketiga untuk saham paling rugi tahun 2022 adalah saham syarikat Hong Seng Consolidate Berhad. 

Harga saham ini bermula di awal Januari adalah di paras RM0.25 seunit, dan di akhiri tahun 2022 pada paras RM0.040 seunit. Ianya merupakan kejatuhan sebanyak 84%. 

4. Hong Seng Consolidated Berhad

Sumber: Trading View

Di tempat keempat pula adalah saham syarikat Hong Seng Consolidated Berhad dengan kejatuhan sebanyak 83.64%. 

Harga saham ini pada awal Januari adalah bernilai RM1.345 seunit dan jatuh kepada RM0.220 seunit. Daripada saham premium kepada saham penny

5. Metronic Global Bhd

Sumber: Trading View

Saham syarikat paling rugi yang berada di tangga kelima adalah saham syarikat Metronic Global Bhd. 

Harga saham ini didagangkan pada RM0.12 pada awal Januari 2022, kemudian harga saham ini jatuh ke paras RM0.02 seunit. Ianya merupakan kejatuhan sebanyak 83.33%.

6. Country Heights Holdings Bhd

Sumber: Trading View

Ditempat keenam untuk saham paling rugi tahun 2022 pula adalah syarikat Country Heights Holdings Bhd dengan kejatuhan sebanyak 78.53%. 

Harga saham ini dibuka pada RM1.77 seunit, kemudian jatuh ke paras RM0.38 seunit. Kejatuhan yang sangat ketara. 

7. PUC Bhd

Sumber: Trading View

Ditempat ketujuh adalah saham syarikat PUC Berhad sebagai syarikat paling rugi untuk tahun 2022. 

Harga saham ini jatuh daripada RM0.145 seunit kepada RM0.035 seunit. Menjadikan syarikat ini mengalami kerugian sebanyak 75.86% dalam tempoh setahun. 

8. Euro Holdings Bhd

Sumber: Trading View

Syarikat kelapan paling rugi di sepanjang tahun 2022 adalah syarikat Euro Holdings Bhd dengan kejatuhan sebanyak 75.25%. 

Harga saham ini yang dibuka kepada 0.485 seunit dan jatuh diparas RM0.12 seunit. 

9. Sarawak Cable Berhad

Sumber: Trading View

Saham kedua terakhir untuk senarai saham paling rugi tahun 2022 adalah syarikat Sarawak Cable Berhad.

Saham syarikat ini pada Januari berharga RM0.21, kemudian harga saham ini jatuh kepada RM0.065 seunit. Kejatuhan sebanyak 69.05%. 

10. Nylex(M) Bhd

Sumber: Trading View

Yang terakhir untuk saham paling rugi tahun 2022 adalah saham syarikat Nylex (M) Bhd yang mengalami kejatuhan sebanyak 52.67%.

Harga saham ini berada di paras RM0.655 seunit dan jatuh kepada harga RM0.310 seunit pada penutup tirai tahun 2022. 

Saham Rugi Besar Biasanya Syarikat Bermasalah

Saham-saham yang paling rugi dalam senarai diatas, ada beberapa sudah pun disenaraikan dalam senarai PN17 yang ternyata bermasalah. 

Tetapi pelik, masih ada yang membeli saham-saham begini dengan harapan untung besar dan cepat, akhirnya menangis di bucu katil apabila hangus modal pelaburan. 

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami janji berbaloi……

>> Daftar Sekarang di Webinar Swing Trading Reloaded!

Previous ArticleNext Article

Seminar Labur Saham Syariah Bersama Asri Ahmad Academy Kini Kembali Secara Bersemuka

Berita baik buat mereka yang nak belajar cara melabur saham dari mentor pelaburan saham syariah terkenal Datuk Haji Mohd Asri Bin Haji Ahmad, seminar Labur Saham kini kembali dengan sesi secara bersemuka.

Dianjurkan sejak 2011, seminar ini telah dihadiri lebih 263,000 peserta dari seluruh pelusuk negeri. Dua tahun lalu, sesi ini ditukar menjadi sesi webinar secara online akibat penularan wabak Covid-19.

Ramai yang cakap tak puas belajar secara online, nak dengar dan belajar secara berdepan.

Haa… Inilah peluang anda! Seminar Labur Saham Syariah kini kembali secara face to face.

Program Labur Saham Syariah ini akan diadakan pada 29 Januari 2023 (Ahad), di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam. Belajar seharian dari jam  8.30 pagi – 4.30 petang.

Dalam program ini, para peserta akan didedahkan dengan langkah demi langkah dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang sah, mudah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam Datuk Hj Mohd Asri sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil profesioanal pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

Memang recommended dan sesuai untuk yang baru nak mula kenal dunia pelaburan saham.

Yang lagi best, seminar kali ini PERCUMA sahaja jika anda secara bertiga! Boleh bawa pasangan atau ajak kawan-kawan. Kalau nak daftar seorang pun boleh, yurannya masih mampu milik.

Daftar sini: Labur Saham Syariah @Shah Alam