Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung April 2018

April 2018 menyaksikan Indeks FBMKLCI membuat rebound setelah mengalami kejatuhan yang teruk pada awal bulan. Kita juga dapat lihat bagaimana ia telah mencecah ke paras yang tertinggi dalam sejarah FBMKLCI, namun gagal mengekalkan momentumnya.

Sumber: Screener iSaham

Indeks FBMKLCI 2 April 2018: 1,863.50 Mata

Indeks FBMKLCI 4 April 2018 Paras Terendah Bulan April: 1,811.60 Mata

Indeks FBMKLCI 20 April 2018 Paras Tertinggi Bulan April: 1,896.00 Mata

Indeks FBMKLCI 30 April 2018: 1,870.40 Mata

Kenaikan Sebulan: 6.9 Mata atau 0.37%

Ramai juga yang mengambil pendirian ‘tunggu dan lihat’ memandangkan Pilihan Raya Umum Ke-14 tinggal beberapa hari saja lagi.

Apabila pelabur dan institusi tempatan lebih berhati-hati, di sinilah kita dapat lihat Jerung Antarabangsa pula yang melabur banyak ke dalam Bursa Malaysia. Dan setelah mereka membuat keuntungan dan menjual pegangan mereka, indeks kembali turun daripada paras tertinggi.

Dah tahu apa yang berlaku sepanjang bulan, jom kita tengok pula senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Untuk Bulan April 2018.

1. Asdion Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

2. Ire-Tex Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

3. MMAG Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. MQ Technology

Sumber: Bursa Marketplace

5. N2N Connect

Sumber: Bursa Marketplace

6. Nexgram Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Eng Kah Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

8. Mentiga Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

9. Lee Swee Kiat Group

Sumber: Bursa Marketplace

10. Pan Malaysia Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

April 2018 Ada Pasang Surutnya

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Bulan April 2018 menunjukkan bahawa walaupun pasaran saham berada dalam keadaan berhati-hati disebabkan pilihan raya, masih ada peluang untuk buat keuntungan yang besar.

9 daripada 10 saham yang tersenarai adalah di bawah RM1, jadi peluang untuk untung besar ada; dan peluang untuk rugi besar juga ada.

Nama-nama seperti Asdion, Ire-Tex dan Nexgram yang sebelum ini pernah tersenarai dalam Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Bulan Mac 2018, masih mengekalkan momentum – tetapi persoalannya sampai bila saham-saham ini akan sentiasa untung besar?

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……