Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung November 2018

(Bacaan ini sesuai untuk mereka yang aktif berdagang di pasaran saham)

Ramai yang menangis apabila Tragedi Oktober melanda, dengan kebanyakan saham-saham menunjukkan prestasi yang kurang memberangsangkan. Indeks FBMKLCI pula turun sebanyak 4.83% dalam tempoh sebulan.

Kejatuhan ini nampaknya berterusan dalam bulan November.

Sumber: Screener iSaham

Indeks FBMKLCI 1 November 2018: 1,706.90 Mata

Indeks FBMKLCI 8 November 2018 Paras Tertinggi Bulan November: 1,726.10 Mata

Indeks FBMKLCI 30 November 2018 Paras Terendah Bulan November: 1,677.50 Mata

Indeks FBMKLCI 30 November 2018: 1,679.90 Mata

Penurunan Sebulan: 27.0 Mata atau -1.58%

Pada awal bulan November, kelihatan seperti hendak membuat reversal – namun tidak cukup kuat. Kemudiannya FBMKLCI seperti membuat pergerakan sideways pula selepas itu.

Namun, masih banyak syarikat yang mampu memberikan pulangan yang tinggi. Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung November 2018 seperti berikut:

Sumber: Screener iSaham

1. Tiger Synergy

Sumber: Bursa Marketplace

2. Permaju Industries

Sumber: Bursa Marketplace

3. Dufu Technology Corporation

Iklan

Sumber: Bursa Marketplace

4. Revenue Group

Sumber: Bursa Marketplace

5. PJBumi Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

6. BTM Resources

Sumber: Bursa Marketplace

7. Resintech Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

8. Ancom Logistics

Sumber: Bursa Marketplace

9. Aturmaju Resources

Sumber: Bursa Marketplace

10. LFE Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

Banyak Saham ‘Sikat’ Dalam Senarai

Walaupun pasaran saham kelihatan lemah, itu tidak bermakna kita tiada peluang untuk membuat keuntungan yang besar dalam pelaburan saham. Tapi nampak gayanya, bulan November meriah dengan saham-saham yang berbentuk ‘sikat’ yang tidak sihat sebenarnya.

Cuma Dufu dan Revenue saja saham berharga di atas RM1 dan mempunyai kekuatan daripada segi Fundamental. Sebab itulah penting untuk kita mempunyai Trading Plan dan Cut Loss apabila perlu.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Analisa Fundamental VS Analisa Teknikal Dalam Pasaran Saham

Para pedagang atau investor yang memasuki pasaran saham semestinya mempunyai tujuan yang sama iaitu mendapatkan keuntungan modal. Sebelum membuat keputusan untuk membeli sesuatu saham, mereka akan membuat rujukan terlebih dahulu dan ia boleh dilakukan sama ada melalui Analisa Fundamental atau Analisa Teknikal.

Analisa Fundamental adalah satu kaedah kajian untuk mencari nilai intrinsik sesuatu saham dengan mengambil kira keadaan ekonomi, politik, sosial, industri dan seterusnya penyata-penyata kewangan sesebuah syarikat.

Secara amnya, analisa Fundamental adalah merupakan satu proses yang memakan masa yang panjang serta perlu banyak membaca. Disebabkan itu, tak ramai yang berminat untuk menjadi pelabur jangka masa panjang.

Namun begitu bagi mereka yang rajin dan sabar, kajian berdasarkan analisa Fundamental semestinya berbaloi kerana dengan peningkatan masa harga saham boleh meningkat berlipat kali ganda  serta pelabur akan dapat turut merasa pulangan dividen saham.

Analisa Teknikal pula adalah satu kaedah kajian yang mengambil kira maklumat pasaran yang lalu bagi meramal unjuran harga masa depan.  Pengguna teknik ini percaya gelagat manusia yang terlibat dengan pasaran saham dapat dikesan melalui carta.

Disebabkan itu, melalui analisa Teknikal terdapat pelabagai jenis carta yang anda boleh pelajari seperti candlestick chart, bar chart dan lain-lain lagi.

Iklan

Kebanyakan orang pasti akan bertanya kaedah yang mana satu lebih baik untuk membantu menganlisa pasaran? Analisa Fundamental atau Teknikal?

Untuk menjawab persoalan ini, ia sebenarnya bergantung kepada diri anda sendiri. Seperti yang diperkatakan tadi, Analisa Fundamental lebih kerap ditekankan oleh pelabur jangka masa panjang manakala Analisa Technical lebih sesuai diamalkan oleh para trader jangka masa pendek.

Jadi sebelum anda boleh memilih strategi yang sesuai, anda perlu terlebih dahulu mengenali kategori pelaburan yang sesuai dengan risiko dan pegangan anda sendiri.

Malah tidak salah jika menggabungkan kaedah Analisa Fundamental dan Analisa Teknikal dalam membantu membuat kajian pasaran saham. Analisa Fundamental dapat membantu anda untuk menjangkakan pergerakan harga pasaran berdasarkan data-data ekonomi dan akaun syarikat manakala Analisa teknikal pula dapat membantu anda mencari set up enty dan exit price yang sesuai berdasarkan harga semasa.

Senang cerita, Analisa Fundamental untuk tentukan saham apa yang patut dibeli, Analisa Teknikal untuk tentukan bila nak beli saham tersebut.

Iklan

Apa Itu Waran Dan 3 Kelebihan Membeli Waran Yang Anda Perlu Tahu

Pernah dengar pasal waran tak? Sebab dalam pelaburan saham, waran pun tidak kurang hebatnya. Tapi apakah yang dimaksudkan dengan waran ni?

Jom kita berkenalan dengan waran terlebih dahulu, baru tahu apa kelebihan beli waran ni.

Saham Induk Umpama Mak, Waran Umpama Anak

Untuk memudahkan kita faham apa itu Waran, dengan bahasa mudahnya kita boleh anggap saham induk sebagai Mak dan waran sebagai Anak.

WARAN (WARRANT)

Waran terbahagi kepada dua:

1. Waran

  • Dikeluarkan oleh syarikat dengan tujuan untuk mendapatkan modal syarikat terbabit.
  • Selalunya mempunyai tempoh matang yang panjang iaitu untuk tempoh 4 tahun sehingga 10 tahun.

Jika Mak waran patuh Syariah, biasanya Anak waran juga patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada WA, WB, WC, WD.

Contoh: PMETAL-WA, PMETAL-WB

2. Waran Opsyen Beli

  • Dikeluarkan oleh sebuah institusi kewangan bagi saham yang tidak berkaitan dengan syarikat tersebut.
  • Kebiasaannya akan matang dalam jangka masa lebih pendek iaitu kurang dari setahun.

Walaupun Mak waran patuh Syariah, Anak waran tidak patuh Syariah. Kalau Mak waran tak patuh Syariah, sah-sah Anak waran pun tak patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada C diikuti dengan nombor.

Iklan

Contoh: PMETAL-C15, PMETAL C-17

3 Kelebihan Membeli Waran

Sekarang kita dah tahu apa itu waran, sekarang tengok pula 3 kelebihan melabur dalam waran ni.

1. Harga Lebih Murah

Kos yang diperlukan untuk melabur dalam waran adalah lebih murah. Dari segi peratusan, waran adalah lebih sensitif kepada pergerakan saham berbanding aset-aset pendasarnya.

Sebagai contoh, kalau saham Mak berharga RM1.00, waran mungkin berharga 20 sen atau 50 sen, jauh lebih murah daripada saham Mak. Dapat juga merasa pegang lot yang banyak.

2. Potensi Untuk Untung Lebih Besar Berbanding Mak

Anak yang baik akan ikut perangai (pergerakan) Mak, jika saham Mak naik sebanyak 5%, saham Anak berpotensi untuk naik 10%. Naik banyak jugak tu, biasanya memang akan mengatasi Mak.

Oleh sebab itu, dengan melabur dalam waran, kita boleh menikmati keuntungan tiada had dengan kos rendah.

3. Lebih Mudah Untuk Diversify

Biasa dengar istilah ‘Don’t put all your eggs in one basket’? Disebabkan harganya yang murah berbanding saham Mak, kita boleh gunakan modal selebihnya untuk melabur di kaunter waran yang lain.

Boleh juga nak labur di tempat lain juga, tak semestinya duit modal yang kita ada tu kena labur ldalam saham kesemuanya.

Iklan

‘Melepaskan’ 10% Saham NIKE, Lelaki Ini Mengaku Menyesal

Pernahkah kita melakukan satu kesilapan dalam hidup yang takkan berakhir penyesalannya? Kalau ianya sesuatu yang remeh, mungkin tak begitu terasa sakitnya. Namun, jika salah membuat keputusan yang besar, ia bakal mempengaruhi kehidupan kita pada masa akan datang.

Seorang pemain bola keranjang yang hebat dan terkenal satu ketika dulu adalah Spencer Haywood. Beliau memegang rekod NBA All-Star sebanyak 4 kali dan pernah memenangi pingat emas sukan Olimpik pada tahun 1986. 

Beliau menjadi bualan ramai apabila bermain untuk kelab LA Lakers dan dengarnya pernah berkahwin dengan seorang supermodel yang cantik.

Keputusan Paling Baik Dan Buruk Pernah Dilakukan

Boleh dikatakan menjalani kehidupan yang sangat best, serba lengkap dan dicemburui ramai. Dalam satu temubual, beliau ditanya beberapa soalan.

Apakah keputusan paling baik yang pernah beliau buat?

Spencer Haywood menjawab beliau berjaya berhenti daripada ketagihan kokain yang dihadapinya selama ini.

Kemudian, beliau ditanya pula apakah keputusan buruk yang beliau buat, jawapannya sangat mengejutkan.

Pada suatu ketika Phil Knight, pengasas NIKE pernah datang berunding untuk menawarkan dirinya sebagai duta NIKE. Sebagai balasan beliau boleh memilih untuk mendapatkan USD100,000 atau 10% saham syarikat NIKE. Haywood memilih USD100,000 seperti yang dicadangkan pengurusnya.

Iklan

Syarikat NIKE Sekarang Bukan Seperti Dulu Lagi

Pada hari ini, NIKE adalah salah sebuah syarikat sukan yang besar, berjenama dan sangat berharga di dunia. Nilai syarikat NIKE dianggarkan dalam $86 bilion USD.  Sememangnya siapa pemegang saham daripada dulu sampai sekarang, turut menjadi bilionaire jika setia dengan syarikat ini.

Seandainya Haywood memilih untuk bekerjasama sebagai pemegang saham 10% Nike, beliau sekarang bernilai $8.6 bilion USD.

Namun apakan daya, kita tak mampu nak meramal masa depan.

Walaupun itu adalah kesilapan terburuk yang pernah beliau lakukan, beliau tidak sesekali membiarkan hal itu mengganggu dirinya. Katanya, “Kesedihan akan memakan anda. Just let it go.”

Orang kita kata, move on! Masih banyak lagi peluang lain di luar sana.

Kesimpulannya, dalam setiap keputusan yang harus kita pilih, fikirkanlah kesan untuk jangka masa pendek dan panjang. Jangan sesekali assume akan kejayaan seseorang atau sesebuah syarikat berdasarkan pandangan kasar kita.

Mana tahu suatu hari nanti, kita pula bakal menjadi bilionaire dengan menjadi pemegang saham syarikat.

Sumber RujukanKisahBenar2U

Iklan

6 Nasihat Berharga Warren Buffett Untuk Mereka Yang Nak Berjaya Dalam Kehidupan Dan Pelaburan

Warren Buffett merupakan individu yang sangat dihormati dalam dunia pelaburan. Beliau merupakan seorang lagenda dalam pasaran saham dan menjadi di antara orang terkaya dunia melalui Syarikat Berkshire Hathaway.

Pada tanggal 30 Ogos 2019 yang lalu, merupakan hari kelahirannya yang ke-89. Beliau telah memberi pelbagai nasihat kepada ramai orang dan tidak semuanya nasihat yang diberikannya itu adalah tentang kewangan.

Berikut adalah nasihat yang telah diberikan oleh Warren Buffett dan sangat sesuai untuk panduan kita untuk dijadikan pedoman bagi mencapai kebahagiaan dan kekayaan.

1. Marry The Right Person

Warren Buffett yang berkahwin dengan isterinya pada tahun 2006 setelah tinggal bersama hampir 30 tahun.

Nasihat pertama adalah memilih pasangan yang sesuai dalam hidup kita. Memilih pasangan yang sesuai dapat memberi galakan kepada kita untuk berjaya dalam kerjaya dan kehidupan seharian kita.

Beliau yang berkahwin dengan isteri beliau bernama Susan, dan ia merupakan salah satu pelaburan yang terbesar dan terbaik yang pernah dilakukan oleh dirinya dalam hidup ini. Beliau juga memberitahu bahawa isteri pertamanya itu adalah seorang guru kepadanya dalam membuat keputusan dan juga kehidupan.

Isteri pertama beliau juga adalah seorang yang sangat dermawan dan membuat Warren Buffett menjadi seorang dermawan yang menderma hampir keseluruhan harta yang dimilikinya selepas dia meninggal dunia kepada Yayasan yang diketuai oleh Bill Gates dan isterinya Melinda Gates.

2. Invest In Yourself

Warren Buffett yang telah memasuki kelas Dale Carnegie yang telah merubah cara berkomunikasi beliau dengan orang sekelilingnya.

Nasihat kedua adalah dengan melabur kepada diri sendiri sebelum melabur dalam mana-mana pasaran saham atau instumen pelaburan. Beliau telah memberitahu dengan pelaburan yang dibuat oleh dirinya dengan memasuki kelas Dale Carnagie pada tahun 1952, ianya merupakan salah satu titik perubahan dalam hidupnya untuk berjaya.

Beliau juga memberitahu untuk seseorang itu berjaya, mereka perlu belajar cara berkomunikasi dengan baik kerana ia dapat memberi menambah nilai dalam kehidupan seharian.

Dengan komunikasi yang berkesan, secara automatik perniagaan dan pelaburan kita akan berkembang maju kerana ianya melibatkan perhubungan di antara manusia sesama manusia.

3. Associate Yourself With ‘High-Grade People’

Charlie Munger merupakan sahabat karib Warren yang mana mereka telah bersama hampir setengah abad dalam membangunkan Syarikat Berkshire Hathaway

Seterusnya adalah bergaul dengan orang yang mempunyai ilmu yang lebih tinggi daripada kita. Kita perlu bergaul dengan orang yang lebih pandai daripada kita, kerana kita akan membentuk diri kita seperti diri mereka pada masa akan datang.

Kata-kata hikmah yang terkenal berbunyi “show me your friend and i will show you your future” mempunyai maksud yang mendalam betapa pentingnya seorang rakan dalam pembentukan masa depan kita. Kawan memainkan peranan yang penting dalam pembentukan minda fikiran kita untuk berjaya.

Kita perlu memilih kawan yang sesuai jika kita mahu berjaya.

Iklan

4. Work For People You Respect

Benjamin Graham merupakan idola dan hero kepada Warren Buffett selain daripada ayahnya sendiri

Nasihat keempat adalah kita perlu berkerja dengan orang yang kita paling kagum dalam hidup. Seperti yang kita tahu, Warren Buffett mempunyai seorang idola yang telah mempengaruhi falsafah pelaburan yang dilakukannya sepanjang hayat, iaitu Benjamin Graham.

Benjamin merupakan seorang mentor kepada Warren Buffett yang memperkenalkan falsafah Value Investing yang sangat popular di kalangan pelabur.

Sebelum menjadi seorang pelabur yang profesional,  Warren Buffett telah berguru dengannya selama dua tahun dengan tidak mengambil sebarang gaji semasa bekerja di bawah syarikat yang dimiliki oleh Benjamin Graham.

Beliau begitu kagum dengan falsafah yang dibawa Benjamin Graham dalam dunia pelaburan saham. Kini Warren Buffett boleh berbangga dengan pencapaian yang dimilikinya.

5. Ignore The Noise

Faktor luar boleh mempengaruhi kita dalam membuat keputusan. Jadi kita perlu berhati-hati dalam membuat keputusan yang mesti berpandukan kepada fakta

Nasihat kelima adalah dengan mengabaikan semua berita-berita yang boleh mempengaruhi kita dalam pelaburan saham. Di dalam pasaran saham, kita perlu membuat keputusan dengan tepat tanpa melibatkan emosi. Ini kerana keputusan yang beremosi akan menjerat portfolio pelaburan kita.

Sebelum membuat sebarang keputusan, kita perlu mengkaji sedalam-dalamnya fakta yang kita perolehi tanpa dipengaruhi oleh orang lain. Menurut beliau, Warren tidak percaya dengan ahli ekonomi kerana mereka sebenarnya tidak tahu apa yang perlu dibuat terhadap ekonomi.

Kebanyakan ahli ekonomi selalu menyatakan pada sekian tahun ekonomi akan jatuh sedangkan benda itu tiada kaitan jika kita menjadi seorang pelabur Value Investing.

Bagi seorang Value Investor, ekonomi yang jatuh itu adalah satu peluang untuk mendapatkan saham syarikat pada harga yang sangat berpatutan atau dengan harga diskaun.

6. Success Is Not Measured By Money

Wang ringgit tidak dapat memberi kebahagiaan kepada kita. Ramai orang kaya yang mati akibat bunuh diri membuktikan duit tidak menjamin kebahagiaan

Nasihat terakhir Warren Buffett adalah kejayaan tidak diukur melalui berapa banyak duit yang kita ada. Bagi beliau, kejayaan adalah pada ketika kita tua, masih ramai orang yang menyayangi kita. Itulah falsafah yang digunapakai oleh Warren Buffett apabila ditanya mengenai kejayaan dalam hidup beliau.

Beliau juga telah memberi contoh beberapa kenalannya yang mempunyai kedudukan kewangan yang bagus, tetapi ramai orang tidak menyukai mereka setelah mereka menjadi tua.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!