Top Glove Mampu Cecah RM110 Sesaham

Affin Hwang Capital Research mengekalkan penilaiannya terhadap saham Top Glove Sdn Bhd pada harga RM24.82 di mana sasaran tertinggi saham tersebut pada RM46.40.

Affin Hwang Capital Research percaya lonjakan dalam kes Covid-19 di seluruh dunia akan memandu Average Selling Price (ASP) menjadi lebih tinggi dalam tempoh beberapa bulan akan datang dengan permintaan terhadap sarung tangan getah terus meningkat.

Dalam nota yang dikeluarkan kepada pelanggan-pelanggannya pada Isnin (20 Julai 2020), Affin Hwang berkata purata harga jualan (AFP) boleh meningkat sekurang-kurangnya 5% setiap bulan menjelang tahun 2021 seperti panduan (guidance) yang telah diberikan oleh pengurusan syarikat Top Glove.

Tren Kenaikan Harga Top Glove. Sumber: Bursa Marketplace

Piihak pengurusan memberikan panduannya kepada pasaran di mana jangkaan purata harga jualan dinaikkan kepada 25% dari bulan ke bulan daripada 15% sebelum ini.

“Ini adalah kejutan yang positif kepada kami, di mana kami tidak menjangka ASP meningkat lebih daripada 15% dalam tempoh tiga bulan berturut-turut,” jelas pihak pengurusan Top Glove dalam nota yang dikeluarkan oleh Affin Hwang Research.

Ini disebabkan peningkatan penularan koronavirus di negara-negara maju yang mana akan meningkatkan lagi permintaan seterusnya purata harga jualan produk tersebut.

Affin Hwang Research juga percaya ASP boleh meningkat melebihi 5% setiap bulan. Berdasarkan pengiraan mereka jika ASP meningkat 8-10% setiap bulan, ramalan menunjukkan pendapatan Top Glove pada tahun 2021 boleh meningkat kepada 24-42%.

Berdasarkan Price to Earning Ratio (PE) multiple 30x, nilai saham Top Glove berkemungkinan berada di sekitar RM56.20-RM63.60.

Jika ia disandarkan kepada PE multiple 52x, nilai saham Top Glove mampu mencecah sekurang-kurangnya RM110 iaitu peningkatan sebanyak 344% daripada harga semasa.

Oleh sebab itu, Affin Hwang Research menaikkan ramalan pendapatan Top Glove di antara 35% sehingga 310% menjelang tahun 2022.

Dalam masa yang sama pihak Affin Hwang tidak begitu bimbang dengan arahan sekatan oleh Jabatan Kastam Amerika Syarikat dan menjangka ia akan diselesaikan beberapa minggu akan datang.

Walaubagaimanapun, risiko kepada ‘buy-call‘ ini seperti yang dinyatakan oleh Affin Hwang dalam notanya adalah:

1) persaingan yang semakin sengit daripada negara lain;
2) volatility tinggi dalam harga bahan mentah; dan
3) isu buruh yang semakin buruk.

Sumber rujukan:
– Affin Hwang Research

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Meggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: