Top Glove Mampu Cecah RM110 Sesaham

Affin Hwang Capital Research mengekalkan penilaiannya terhadap saham Top Glove Sdn Bhd pada harga RM24.82 di mana sasaran tertinggi saham tersebut pada RM46.40.

Affin Hwang Capital Research percaya lonjakan dalam kes Covid-19 di seluruh dunia akan memandu Average Selling Price (ASP) menjadi lebih tinggi dalam tempoh beberapa bulan akan datang dengan permintaan terhadap sarung tangan getah terus meningkat.

Dalam nota yang dikeluarkan kepada pelanggan-pelanggannya pada Isnin (20 Julai 2020), Affin Hwang berkata purata harga jualan (AFP) boleh meningkat sekurang-kurangnya 5% setiap bulan menjelang tahun 2021 seperti panduan (guidance) yang telah diberikan oleh pengurusan syarikat Top Glove.

Tren Kenaikan Harga Top Glove. Sumber: Bursa Marketplace

Piihak pengurusan memberikan panduannya kepada pasaran di mana jangkaan purata harga jualan dinaikkan kepada 25% dari bulan ke bulan daripada 15% sebelum ini.

“Ini adalah kejutan yang positif kepada kami, di mana kami tidak menjangka ASP meningkat lebih daripada 15% dalam tempoh tiga bulan berturut-turut,” jelas pihak pengurusan Top Glove dalam nota yang dikeluarkan oleh Affin Hwang Research.

Ini disebabkan peningkatan penularan koronavirus di negara-negara maju yang mana akan meningkatkan lagi permintaan seterusnya purata harga jualan produk tersebut.

Affin Hwang Research juga percaya ASP boleh meningkat melebihi 5% setiap bulan. Berdasarkan pengiraan mereka jika ASP meningkat 8-10% setiap bulan, ramalan menunjukkan pendapatan Top Glove pada tahun 2021 boleh meningkat kepada 24-42%.

Iklan

Berdasarkan Price to Earning Ratio (PE) multiple 30x, nilai saham Top Glove berkemungkinan berada di sekitar RM56.20-RM63.60.

Jika ia disandarkan kepada PE multiple 52x, nilai saham Top Glove mampu mencecah sekurang-kurangnya RM110 iaitu peningkatan sebanyak 344% daripada harga semasa.

Oleh sebab itu, Affin Hwang Research menaikkan ramalan pendapatan Top Glove di antara 35% sehingga 310% menjelang tahun 2022.

Dalam masa yang sama pihak Affin Hwang tidak begitu bimbang dengan arahan sekatan oleh Jabatan Kastam Amerika Syarikat dan menjangka ia akan diselesaikan beberapa minggu akan datang.

Walaubagaimanapun, risiko kepada ‘buy-call‘ ini seperti yang dinyatakan oleh Affin Hwang dalam notanya adalah:

1) persaingan yang semakin sengit daripada negara lain;
2) volatility tinggi dalam harga bahan mentah; dan
3) isu buruh yang semakin buruk.

Sumber rujukan:
– Affin Hwang Research

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmu Technical Analysis: Trendline

Trendline adalah merupakan salah satu alat asas yang digunakan oleh penganalisa teknikal chart dalam menjalankan Analisis Teknikal.

Trendline adalah alat untuk menjangka pergerakan trend semasa melalui pergerakan harga sebelumnya, dengan melukis satu garisan lurus ke atas menandakan bull sedang menguasai harga saham. Atau sebaliknya melukis ke bawah menandakan bear sedang menguasai harga saham. Ianya membuktikan gambaran trend semasa dengan lebih jelas.

Trendline juga digunakan dalam semua jenis timeframe (1jam, harian, mingguan atau bulanan) dan digunakan di pelbagai pasaran semasa seperti saham, futues, bitcoin, forex dan sebagainya. Malah, dengan satu garisan trendline kita dah boleh tahu kedudukan support dan resistance.

Baca: Support and Resistance: Umpama Rumah Bertingkat

Pada kebiasaannya, harga saham akan bergerak secara zig-zag. Terdapat 3 jenis trendline yang biasa kita jumpa.

1. TRENDLINE UPTREND
Adalah keadaan harga semasa yang sedang bergerak menaik. Ini menunjukkan terdapat permintaan yang sedang berlaku pada saham tersebut.

2. TRENDLINE DOWNTREND
Bermaksud keadaan harga semasa sedang menuju ke bawah. Ini menunjukkan tekanan jualan terhadap pegangan saham sedang berlaku.

3. TRENDLINE SIDEWAYS
Bermaksud  pergerakan harga tidak menuju ke atas atau ke bawah. Namun harga saham tetap ada naik dan turun, cuma terbatas kepada satu ruang tertentu.

Berdasarkan ketiga-tiga jenis trendline di atas, trendline dapat disimpulkan sebagai pergerakan trend semasa.

Di antara sebab-sebab garisan trendline ini penting sewaktu menganalisis carta, kerana garisan trendline ini mampu memberi petunjuk ruang membeli dan menjual.

Iklan

Jika pasaran semasa mula ke arah downtrend, kita boleh mencari peluang untuk menjual di antara kawasan trendline berkenaan kerana kebarangkalian di situlah harga tertinggi sebelum harga bertukar trend.

Sebaliknya, jika pasaran semasa berada di dalam keadaan uptrend, maka inilah peluang untuk menambah lagi pegangan.

3 Cara Nak Lukis Trendline

1. Lukisan garis trendline bermula dari consolidation pattern (trend semasa sudah berakhir) perubahan harga atau trend.

2. Perlu pastikan garisan trendline bersentuh sekurang-kurangnya 2-3 point shadow candlestick atau kebadan-badan candlestick. (lagi banyak point yang bersentuhan lagi bagus)

3. Sekiranya market jatuh atau terkeluar dari garisan trendline, ini menunjukkan tanda trend sebelumnya sudah tamat (ianya di kira trend terbaru).

Bagaimana nak tahu trendline yang dilukis salah atau betul?

Trendline yang tepat apabila garisan trendline mendapat tujahan harga yang kuat berulang-ulang kali. Semakin banyak sentuhan (tujahan) pada garisan trendline, semakin kuat garisan trendline tersebut.

Kredit Gambar: wrtraderacademy

Sebagai seorang trader atau pelabur, teknik trendline ini adalah teknik asas dalam menganalisa carta. Ianya sangat mudah untuk dilakukan namun mampu memberi impak yang besar.

Malangnya, ada yang masih salah melukis kedudukan tredline dan ramai orang sudah seakan-akan melupakan perkara asas yang penting ini.

Iklan

Amazon Menjadi Syarikat Kedua Bernilai $1 Trilion US Dolar

Baru sebulan Apple melakar sejarah sebagai syarikat pertama yang disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat yang dikenali sebagai NASDAQ. Boleh baca lebih lanjut berkenaannya di Syarikat Apple Kini Bernilai $1 Trilion US Dolar.

Kini giliran syarikat e-dagang gergasi Amerika Syarikat pula menjadi syarikat kedua yang bernilai $1 Trilion US Dolar di NASDAQ.

Sumber: Google

Ianya berjaya dicapai pada tarikh 4 September 2018, apabila harga saham mencecah paras $2,050.50 USD sebelum ditutup pada paras $2,039.51. Tapi jika dikaji dengan lebih mendalam, paras terendah dalam masa setahun atau dikenali juga sebagai 52-weeks low adalah pada $931.75.

Ini bermakna harga saham Amazon telah naik lebih daripada 100% dalam masa hanya setahun. Tapi kalau beli saham Amazon pada tahun 1997 pada harga $1 USD Dolar, rasanya sekarang dah terbeliak biji mata untung berkali-kali ganda. Itu semua kalaulah.

Kami ada kupas sedikit dalam artikel Kaya, Kaya…Kalaulah Aku Beli 6 Tahun Lepas, dengan melabur $100 US Dolar dalam setiap syarikat FAANG ni pada tahun 2012, dan hasilnya pada 18 Mei 2018; portfolio anda kini bernilai $5,059.62 – peningkatan 911.12% dalam masa 6 tahun! Brapa RM kalau convert tu?

Siapa Pemegang Saham Amazon?

Sumber: NASDAQ

Iklan

Lebih daripada 58% saham-saham Amazon adalah dimiliki oleh jerung-jerung antarabangsa seperti di atas. Macam biasa, Vanguard dan BlackRock mengetuai senarai.

2018 Merupakan Tahun Teknologi

Kalau nak tahu, kita dapat lihat bagaimana tahun 2018 adalah merupakan tahun teknologi, di mana-mana kebanyakan saham-saham teknologi Amerika Syarikat mencatatkan prestasi yang sangat baik. Lihat saja Saham FAANG Di Amerika Syarikat Ditutup Pada Paras Tertinggi. Kalau nak tahu juga, Facebook, Apple, Amazon, Netflix dan Google (Alphabet) adalah singkatan bagi akronim FAANG tersebut.

Adakah anda rasa syarikat-syarikat gergasi ini akan lebih maju dalam masa terdekat? Jika ya, perhatikan juga saham mereka yang pasti akan naik.

Boleh Beli Lagi Ke Saham Amazon Ni?

Sepertimana yang kita tahu, apabila harga saham ‘Breakout’ macam Apple dan Amazon ini sehingga mencatatkan paras All-Time High, ianya berpotensi untuk naik lebih tinggi lagi.

Kalau nak tahu saham apa yang boleh dibeli, kenalah buat Fundamental Analysis terlebih dahulu. Dan pastinya saham Amazon dan juga saham FAANG mempunyai angka-angka Fundamental yang terbaik.

Kemudian tanya diri sendiri, adakah orang ramai tidak lagi dunakan e-dagang untuk membeli-belah? Atau lebih ramai orang akan menggunakannya? Jualan di platform Amazon sudah pasti akan lebih meningkat. Malah, mereka telah menggunapakai teknologi dron untuk menghantar barang. Kita di Malaysia masih menggunakan perkhidmatan penghantaran menggunakan van dan motorsikal.

Lihat saja video di bawah:

Tapi kalau nak tahu bila masa terbaik nak beli saham ni pula, kenalah buat Technical Analysis.

Iklan

Sanggup Bayar $3.3 Juta Untuk Makan Tengah Hari Dengan Warren Buffett

OMAHA: Seorang pembida dirahsiakan bersetuju membayar AS$3.3 juta (RM13.13 juta) dalam satu lelongan untuk sesi makan tengah hari tertutup dengan hartawan pelaburan, Warren Buffet merangkap Pengerusi syarikat Berkshire Hathaway Inc.

Sesi lelongan itu dilakukan selama lima hari secara dalam talian di eBay. Dana itu akan diberikan kepada badan kebajikan Glide Foundation di San Francisco yang memberikan perkhidmatan kepada golongan miskin, gelandangan atau ketagihan dadah.

Ia adalah harga sesi makan tengah hari ketiga paling mahal, sejak Buffet mula menawarkan sesi itu 19 tahun lalu.

Rekod tertinggi sesi itu dicapai pada 2012 dan 2016 berharga AS$3.45 juta (RM13.72 juta). Lelongan tahun ini menyaksikan 136 bidaan daripada enam pembida, sehingga ia ditutup, malam semalam.

Lelongan itu membantu menampung bajet tahunan Glide sebanyak AS$20 juta (RM79.56 juta) yang digunakan untuk menyediakan 750,000 makanan percuma, tempat perlindungan, ujian HIV dan Hepatitis, latihan pekerjaan, khidmat penjagaan kanak-kanak serta program selepas sekolah.

Iklan

“Glide mengambil golongan yang berada pada tahap terendah kehidupan dan membantu mereka bangkit,” menurut kenyataan Buffet.

Buffet, 87, berjaya meraih AS$29.6 juta (RM117.75 juta) untuk Glide menerusi 19 lelongan. Isteri pertamanya, Susan yang meninggal dunia pada 2004 memperkenalkan beliau kepada Glide selepas menjadi sukarelawan di badan itu. – Reuters

Sumber: BH Online

Besarnya Nilai Yang Perlu Dibayar Untuk Ilmu

Tapi semuanya adalah untuk tujuan amal, bukannya beliau gunakan duit tersebut untuk joli sakan. Maklumlah, bila dah jadi pelabur berjaya seperti Warren Buffett, duit pun dah banyak sangat sampai tak tahu nak buat. Maka, semuanya dilakukan untuk membantu orang lain pula.

Belajar sesuatu di sini?

Iklan

Bursa Bekukan Had Bawah MYEG dan George Kent

Takziah buat pemegang saham MyEG dan George Kent, kerana untuk dua hari berturut-turut saham mereka menjunam teruk.

MyEG

Harga Sebelum PRU-14 (8 Mei 2018): RM2.58

Harga Pertama Pembukaan (13 Mei 2018): RM1.81

Harga Kedua Pembukaan (14 Mei 2018): RM1.27

Rugi: RM1.31 atau 50.8% untuk 2 hari

George Kent

Harga Sebelum PRU-14 (8 Mei 2018): RM3.94

Harga Pertama Pembukaan (13 Mei 2018): RM2.76

Harga Kedua Pembukaan (14 Mei 2018): RM1.94

Iklan

Rugi: RM2.00 atau 49.2% untuk 2 hari

Perlindungan Daripada Jatuh Lebih Teruk

Bursa Malaysia terpaksa mengambil pendirian sedemikian, agar harga saham MyEG dan George Kent tidak jatuh lagi. Ia juga bertujuan untuk melindungi pelabur-pelabur saham mereka yang tak sempat untuk menjual saham mereka, daripada mengalami kerugian yang lebih besar.

Cuba bayangkan, pasaran saham dibuka tepat jam 9 pagi setiap hari, harga saham telah pun berada di paras yang paling bawah. Nak jual pula, kena beratur panjang akibat daripada jualan panik atau panic selling.

Apa Penyebab Jualan Panik Ni?

Ini kerana sentimen pelabur yang ingin jauhkan diri daripada kekalahan Barisan Nasional. Kalau nak tahu saham-saham lain yang jatuh teruk juga, boleh baca Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14.

Sebaliknya pula yang berlaku bagi saham yang berkaitan dengan Pakatan Harapan. Boleh baca Saham-saham Yang Naik Ke Bulan Sehari Selepas PRU-14, ada yang naik sampai 545.5% dalam masa sehari!

Apa Nak Buat Kalau Dah Beli Saham Yang Jatuh Teruk?

Seeloknya, kita tunggu dulu pasaran saham stabil. Mungkin seminggu, mungkin sebulan, mungkin lebih lama. Tapi yang pastinya, saham bergerak secara zig-zag. Dan saham yang turun pasti akan naik, begitu juga halnya dengan saham yang naik, pasti akan turun juga.

Berbalik kepada Fundamental Analysis syarikat tersebut, kalau syarikat tersebut menjana keuntungan yang tinggi dan meningkat saban tahun; tunggu masa sahaja ia naik.

Nasib baik jugalah Pilihan Raya di Malaysia diadakan 5 tahun sekali, jadi boleh belajar daripada kesilapan. Dah tahu nak pilihan raya, cepat-cepat jual saham-saham yang berkaitan.

Tapi kalau sempat nak jual, cepat-cepatlah Cut Loss. Bila ianya confirm membuat reversal, maka time tu kita masuk balik.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!