5 Perkara Ejen Takaful Tak Beritahu Kita

Adakah kita cukup yakin dengan ejen Takaful kita? Banyak kes tuntutan tidak boleh dilakukan hanya kerana kesilapan maklumat yang diperolehi daripada ejen.

Sebagai manusia biasa, ejen juga tidak terlepas daripada membuat kesilapan, pasti ada maklumat penting yang terlepas pandang dan tidak diberitahu oleh mereka. Namun, tidak semua hal tuntutan yang tidak lulus adalah disebabkan oleh ejen anda, kemungkinan ia juga adalah kesalahan kita sendiri.

Bagi menjawab segala persoalan yang masih belum jelas, jom lihat beberapa perkara yang mungkin ejen anda tidak maklumkan.

1. Cuma Perlu Mendaftar Sahaja

“Ya, selepas mendaftar, anda tidak perlu buat apa-apa”. Itulah yang sering dikatakan oleh ejen sedangkan mereka terlupa untuk menjelaskan bahawa kita perlu mengambil polisi dan menyimpannya.

Kebanyakan ejen hanya berikan kita flyers dan pulang begitu sahaja. Ingat, kita perlu memahami betul-betul polisi dan menyimpannya di tempat yang selamat.

2. Premium Banyak, Manfaat Hebat

Kebanyakan daripada ejen berfikir bahawa premium atau jumlah bayaran yang perlu kita bayar mempengaruhi betapa hebatnya manfaat yang bakal kita terima.

Bayar premium yang mahal tidak semestinya bermakna kita akan mendapat manfaat yang lebih hebat. Sebaliknya, kita perlu mendapatkan perlindungan yang sesuai dengan keperluan dan poket kita.

3. Apa Yang Akan Diperoleh Jika Tidak Pernah Membuat Tuntutan

Sesetengah Takaful mempunyai ganjaran sum assured iaitu jumlah wang yang akan kita terima dalam tempoh yang ditetapkan jika menepati syarat-syaratnya. Ramai juga ejen yang tidak memaklumkan berkaitan cash value policy dan juga no claim bonus.

Iklan

Sesetengah Takaful ada memberikan ganjaran tersebut. Penting untuk kita tanyakan kepada ejen tentang perkara ini.

4. Apa Jadi Apabila Kita Terminate Polisi

Pasti ramai ejen yang tidak beritahu kita mengenai hal ini. Jika kita ingin terminate polisi, syarikat akan membayar cash value yang terkumpul.

Ada juga yang akan dikenakan caj pembatalan daripada jumlah nilai tunai cash value tersebut.

5. Kesan Tidak Bayar

Pernahkah kita terfikir apakah kesan yang akan berlaku sekiranya kita tidak membayar caruman secara konsisten setiap bulan? Tempoh tangguh selama 30 hari akan diberikan untuk kita membayar jumlah premium.

Sekiranya masih tidak menjelaskan bayaran selepas tempoh tersebut, polisi akan lapse dan menyebabkan perlindungan akan ditarik semula.

Itulah 5 perkara penting yang ejen tak beritahu kita, tetapi kita harus tahu. Jangan lupa untuk baca segala maklumat yang terkandung dalam polisi. 

Cara paling mudah untuk faham, tanya terus kepada pada ejen kita.

Sumber RujukanLoan Street

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Keadaan Yang Tidak Mendapat Perlindungan Daripada Takaful Atau Insurans Kenderaan

Sudah menjadi syarat wajib di negara ini untuk setiap pemilik kenderaan seperti motorsikal dan juga kereta, perlu mempunyai takaful atau insurans setiap kali ingin memperbaharui cukai jalan. Tetapi jika ditakdirkan berlaku situasi di bawah, anda tidak akan dilindungi?

1. Rusuhan/Perang

Kita bernasib baik kerana tinggal di negara yang aman. Tetapi kebelakangan ini terdapat beberapa perhimpunan yang diadakan di jalanan terutamanya di tengah bandar. Sekiranya keadaan menjadi tidak terkawal dan berlaku rusuhan, sebarang kerosakan yang berlaku ke atas kenderaan anda tidak akan dilindungi oleh syarikat takaful atau insurans.

Jika mahukan perlindungan lebih, boleh pohon polisi tambahan dan membayar sedikit untuk mengaktifkan perlindungan tersebut.

2. Aksesori

Jika minat memasang aksesori seperti sport rim, sound system dan sebagainya, boleh pertimbangkan untuk mengambil polisi tambahan. Ini kerana syarikat takaful atau insurans tidak akan melindungi anda sekiranya aksesori kenderaan tersebut dicuri.

3. Bencana Alam

Jika anda tinggal di kawasan yang sering dilanda banjir, memang patut sangat mengambil polisi perlindungan bencana alam ni. Ini kerana kerosakan kenderaan yang disebabkan oleh bencana alam seperti banjir, tanah runtuh, ribut dan sebagainya tidak dilindungi oleh pihak takaful atau insurans.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg

4. Kenderaan Dipandu Orang Lain

Walaupun kereta itu dipandu oleh ahli keluarga mahu pun rakan anda, syarikat takaful atau insurans tidak akan membayar apa-apa pampasan sekiranya berlaku kemalangan. Tetapi anda masih boleh membuat tuntutan dengan cara membayar RM400 kepada syarikat takaful atau insurans. Kemudian mereka akan menguruskan urusan untuk membayar pampasan ke atas kerosakkan yang dialami tersebut.

Tiadakah cara yang lebih murah? Ada. Caranya senang sahaja, anda cuma perlu menambah pemandu lain ke dalam polisi takaful atau insurans. Setiap nama yang ditambah hanya akan dikenakan caj RM10 sahaja. Nak bayar RM400 atau RM10?

5. Liabiliti Undang-undang Kepada Penumpang dan Untuk Penumpang

Sekiranya kenderaan yang dipandu tersebut terlibat dalam kemalangan, hanya anda yang akan dilindungi. Penumpang yang berada dalam kenderaan anda ketika itu tidak akan mendapat sebarang pampasan. Kalau nak, perlu langgan atau beli polisi tambahan iaitu Liabiliti Undang-undang Kepada Penumpang.

Iklan

Jika penumpang kenderaan pula yang menyebabkan kerosakan kepada kenderaan lain, anda juga akan terlepas daripada perlindungan syarikat insurans. Jadi anda boleh menambah polisi Liabiliti Undang-undang Untuk Penumpang. Sebagai maklumat tambahan, sekiranya kita ingin memandu ke Singapura, diwajibkan untuk mengambil kedua-dua polisi tambahan ini.

6. Kerosakan Total (Total Loss)

Jika kenderaan rosak teruk akibat kemalangan dan kenderaan tersebut pula masih lagi mempunyai baki pembiayaan atau pinjaman dengan bank, syarikat takaful atau insurans hanya akan membayar pampasan berdasarkan harga semasa kenderaan tersebut.

Dan pada kebiasaannya, jumlah pampasan adalah lebih rendah berbanding baki pembiayaan atau pinjaman disebahkan faktor susut nilai kenderaan dan juga kadar faedah yang dikenakan oleh pihak bank.

7. Kecederaan dan Kematian

Ramai yang tidak tahu bahawa polisi takaful atau insurans kenderaan tidak akan melindungi kita sekiranya berlaku kecederaan atau kematian. Apa yang berlaku sebenarnya ialah, jika kemalangan itu berlaku disebabkan individu lain; maka polisin beliaulah yang akan membayar pampasan di atas kecederaan atau kematian kita.

Tetapi jika kita yang menyebabkan kemalangan tersebut, kita perlu menyediakan wang yang secukupnya untuk menanggung segala kos perubatan kita sendiri.

Sumber Rujukan:

https://www.ibanding.com/7-situasi-malang-yang-tidak-dilindungi-insurans-kenderaan-anda/

Ambil Langkah Berjaga-jaga

Tiada siapa yang nak ditimpa musibah. Tetapi itu tidak bermakna kita tidak perlu mengambil langkah berjaga-jaga. Kalau boleh, untuk dapatkan perlindungan yang menyeluruh, jangan kedekut untuk berbelanja lebih untuk menambah polisi takaful atau insurans kenderaan. Ini untuk kepentingan kita juga di masa hadapan.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg

Iklan

Perbezaan Takaful Dan Insurans

Insurans berkait rapat dengan konsep pemindahan risiko (risk transfer) atau kadang-kala disebut juga sebagai perkongsian risiko (risk sharing). Ini bermakna selepas kita membayar bayaran insurans, risiko kerugian akan ditanggung oleh syarikat insurans.

Ada sebahagian yang lain pula mengatakan bahawa insurans ini satu bentuk perlindungan daripada sebarang risiko kerugian.

Contohnya, sekiranya kita mengambil insurans kesihatan, risiko bebanan kewangan sekiranya kesihatan anda terjejas akan ditanggung oleh syarikat insurans. Syarikat insurans akan menanggung kos perubatan dan bebanan kewangan tidak akan ditanggung oleh pemegang insurans.

Konsep insurans difatwakan haram kerana ada unsur gharar atau ketidakpastian apabila pemegang insurans membayar untuk sesuatu yang tidak pasti. Pemegang insurans sendiri tidak tahu samada bayaran insurans itu akan dibalas dengan apa-apa manfaat.

Selain daripada itu, insurans juga seperti judi kerana pemegang insurans membayar bayaran yang kecil dan mengharapkan wang yang lebih besar. Samada peserta hilang wang sekiranya tiada tuntutan atau syarikat insurans hilang wang untuk membayar tuntutan.

Industri insurans sudah lama bertapak kukuh di Malaysia sebelum konsep takaful diperkenalkan. Justeru, industri insurans lebih terkehadapan dalam menawarkan polisi insurans yang menyeluruh.

Iklan

Tolong-Menolong vs Perkongsian Risiko

Ramai yang menganggap takaful dan insurans menggunapakai konsep yang sama. Namun begitu, takaful pula mempunyai konsep yang berbeza. Konsep takaful lebih kepada tolong-menolong di antara pemegang polisi takaful itu sendiri.

Pemegang polisi takaful akan menyumbang bayaran polisi yang akan dikumpul bersama ke dalam satu tabung kewangan yang besar. Sekiranya ada ahli yang memerlukan bantuan, wang akan disumbangkan dari tabung kewangan itu.

Konsep tolong-menolong ini mempunyai makna yang lebih mendalam dalam hidup bermasyarakat. Sekiranya pemegang polisi takaful dalam kesusahan insyaAllah bantuan akan sampai. Namun tuntutan hanya terhad bergantung kepada polisi takaful.

Perkembangan industri takaful dilihat mampu untuk melindungi kewangan dan ekonomi umat Islam melalui konsep tolong-menolong yang sangat dituntut dalam Islam. Takaful ini selari dengan kempen #BuyMuslimFirst dalam meningkatkan ekonomi umat Islam.

Disebabkan itu, kita digalakkan untuk menyumbang ke dalam tabung takaful ini. Niatkan sumbangan wang kita untuk tolong-menolong sesama umat Islam. Sekiranya kita tidak membuat sebarang tuntutan sekalipun, percayalah sumbangan kita akan dibalas di akhirat kelak.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Takaful Dan Insurans Bukan Sekadar Perlindungan

Ramai yang tak gemar apabila ejen Takaful atau insurans menghubungi mereka. Mereka menganggap pelan yang ditawarkan sekadar perlindungan untuk kematian dan juga penyakit kritikal.

Namun, sekarang tidak lagi demikian.

Syarikat Takaful dan insurans bukan sahaja menawarkan pelan perlindungan tradisional, tetapi hakikatnya lebih daripada itu. Kini, pelan perlindungan datang dengan pakej yang lebih menarik. Kini mereka berusaha untuk mengubah persepsi masyarakat terhadap produk yang ditawarkan.

Mereka mempromosikan program kecergasan dan turut memberi inisiatif menarik kepada pemegang polisi yang mengamalkan gaya hidup sihat.

Inisiatif boleh diberikan dalam bentuk “cashback” atau pun diskaun untuk keahlian gimnasium, pemeriksaan kesihatan dan juga diskaun semasa berbelanja di pasar raya terpilih. Pemegang polisi juga boleh mendapat kadar premium yang lebih rendah jika matlamat kesihatan tercapai.

Dengan ini, pemegang polisi bukan sahaja mendapat manfaat ketika berlaku kemalangan, tetapi turut mendapat faedah lain sebelum berlakunya hal yang tidak diduga.

Perkhidmatan tambahan ini boleh ditawarkan dengan kemajuan teknologi pada masa ini. Terdapat alat canggih seperti “tracker device” dan platform teleperubatan yang boleh diguna pakai untuk menjejak aktiviti yang dilakukan oleh para pemegang polisi.

Iklan

Salah satu faktor lain perkhidmatan ini ditawarkan adalah disebabkan peningkatan kadar penyakit tidak berjangkit seperti darah tinggi, kanser paru-paru dan kencing manis di negara kita.

Penyakit ini boleh dielakkan jika kita mengamalkan gaya hidup dan pemakanan yang sihat. Dengan adanya program kecergasan ini, para pemegang polisi akan mendapat kesedaran awal betapa pentingnya untuk menjaga kesihatan dan melindungi diri serta keluarga.

Di antara program kecergasan yang ditawarkan di Malaysia adalah seperti Pulse daripada Prudential, AIA Vitality daripada AIA serta Step It Up dan Step It Up+ daripada Axa Affin.

Apa tunggu lagi? Bagi yang belum mempunyai perlindungan takaful atau insurans, ini adalah peluang anda untuk mendapatkan pelan perlindungan serta faedah dan ganjaran yang menarik ini!

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.theedgemarkets.com/article/insurance-protection-prevention-living-benefits

Iklan

Sejarah 3 Syarikat Pengendali Takaful di Malaysia

Kesedaran tentang betapa pentingnya perlindungan Takaful semakin diketahui umum, tetapi jumlah rakyat Malaysia yang mempunyai perlindungan masih sangat rendah. Ini kerana Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful, masih berjuta lagi yang belum ada perlindungan Takaful ni.

Sebelum itu, ada yang masih keliru tentang Takaful dan Insurans Konvension ke? Boleh baca 9 Perbezaan Takaful Dan Insurans Konvensional Yang Perlu Anda Tahu.

Untuk hari ini, apa kata kita berkenalan dengan 3 syarikat Takaful yang ada di Malaysia, yang fokus kepada perlindungan diri sahaja. Bagi syarikat Takaful yang mempunyai pelbagai produk seperti perlindungan untuk kenderaan, kebakaran dan lain-lain lagi, ianya tidak dimasukkan.

Susunan adalah tidak mengikut populariti atau pun ranking.

1. Prudential

Prudential Plc ialah sebuah syarikat yang diasaskan di London pada tahun 1848. Pada awal penubuhannya, ianya adalah sebuah syarikat insurans dan syarikat pemberi hutang kepada golongan pertengahan. Selaras dengan perkembangan Revolusi Perindustrian yang berlaku di Eropah, Prudential ketika itu turut memperkenalkan produk Industrial Insurans.

Logo Prudential pada asalnya ialah gambar perempuan memegang cermin diilhamkan oleh Sir Joshua Reynolds, namun logo terkini dengan gambar seorang perempuan dengan lilitan merah di kepala sambil memegang cermin dihasilkan oleh Wollf Olins yang masih mengekalkan perempuan memegang cermin namun diubah kepada yang lebih kontemporari.

Memandangkan Prudential telah wujud sejak tahun 1848, Prudential turut terlibat sama dalam urusan tuntutan kejadian-kejadian yang menjadi lipatan sejarah dunia seperti kes Perang Dunia Pertama dan Kedua. Pada Jun 1912, Prudential Assurance Company Ltd telah membayar £12,834 kepada waris Titanic.

Prudential Assurance Malaysia mula bertapak  di Malaysia pada  tahun 1924. Besar kemungkinan kerana faktor penjajahan British ketika itu yang menyebabkan ramai pedagang Inggeris memerlukan insurans dari orang Inggeris sendiri sebagai satu bentuk perlindungan terhadap diri dan bisnes mereka di Tanah Melayu ketika itu.

Prudential dan Bank Simpanan Nasional Bergabung

Mula beroperasi sejak tahun 2006, PruBSN merupakan syarikat pertama yang mendapat lesen takaful daripada Bank Negara Malaysia.

Ianya lahir hasil kolaborasi bersama Prudential Plc dan Bank Simpanan Nasional. Prudential BSN Takaful telah banyak melahirkan usahawan Takaful. Di antara agensi mereka yang agak popular adalah Al Isra, Mukmeen Group dan banyak lagi.

2. AIA

AIA diasaskan oleh Cornelius Vander Starr, seorang bekas tentera dari Amerika Syarikat. Beliau memulakan karier dalam bidang perniagaan pada usia 19 tahun dengan berniaga aiskrim.

Vander Starr mengasaskan AIA pada tahun 1919 di Shanghai. AIA merupakan satu-satunya syarikat yang memfokuskan bisnes mereka hanya di Rantau Asia Pasifik.

Adakah AIA dan AIG (American International Group) itu sama entiti ? Ya tapi itu dulu. AIA dan AIG diasaskan oleh orang yang sama iaitu Vander Starr, namun selepas beberapa tahun berniaga di Shanghai, beliau terpaksa memindahkan operasi perniagaa AIA dari Shanghai ke New York.

Iklan

Akibat daripada perpindahan tersebut, AIA menjadi anak syarikat AIG. Vander Starr ketika itu juga sibuk membina jenama AIG di serantau Amerika sementara AIA memfokuskan bisnes mereka di Asia Pasifik. Pada tahun 2009 , AIA dan AIG berpisah dan  merupakan satu entiti berbeza sama sekali.

Selepas perpisahan itu, AIA telah melancarkan IPO mereka sendiri  dan saham mereka diniagakan di Bursa Saham Hong Kong. Hasil daripada itu, AIA  berjaya memperolehi keuntungan sebanyak  USD20.51 Billion dan menjadikan mereka sebagai IPO syarikat ke tiga terbesar di dunia.

AIA Bergabung Dengan Public Islamic Bank

AIA telah mula membuka sayap perniagaan di Malaysia sejak tahun 1948 lagi. Pada tahun 2011, AIA Co Ltd menjalinkan kerjasama bersama Public Islamic Bank Berhad, maka terhasil lah AIA Public Takaful.

Seperti mana pengendali Takaful lain, AIA Public Takaful melaburkan dana mereka ke syarikat-syarikat gergasi seperti TNB, Sime Darby, Axiata yang merupakan di antara pegangan saham terbesar mereka.

AIA kini giat  mempromosikan gaya hidup sihat dengan memperkenalkan AIA Vitality dan menjadikan David Beckham sebagai duta mereka dan turut menandatangi perjanjian bersama kelab bola sepak Inggeris, Tottenham Hotspurs sejak tahun 2014 lagi.

Di antara agensi yang popular bagi AIA Public Takaful adalah seperti Izz Group, Caliph Group, Imtiyaz Empire Group dan banyak lagi.

3. Great Eastern

Great Eastern mula bertapak di Malaysia seawal tahun 1908. Diasaskan oleh Alfred Hewton Fair di Singapura pada tahun 1908, syarikat ini tidak menunggu lama untuk mengembangkan sayap ke Malaya apabila membuka cawangannya di Malaya pada tahun yang sama.

Pada awal penubuhannya, Great Eastern hanya menumpukan kepada produk Insurans Am sahaja sehinggalah pada tahun 1963 mereka benar-benar fokus kepada Insurans Nyawa. Pada tahun 1998, Great Eastern dianugerahkan sebagai Syarikat Insurans Tertua dan Terbesar di Malaysia.

Pada tahun 2011, Great Eastern secara rasminya mengambil alih keseluruhan Tahan Insurans Berhad susulan daripada kegagalan parent company Tahan iaitu Idaman Unggul Berhad, yang telah gagal mengikuti syarat yang ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia.

Great Eastern Pula Kolaborasi Dengan Koperasi Tentera

Sama seperti syarikat lain yang mula mengembangkan sayap mereka ke produk patuh syariah, Great Eastern Takaful dilancarkan pada tahun 2010. Ianya adalah kolaborasi di antara I Great Capital Holdings Sdn Bhd (anak syarikat Great Eastern Holding Limited) dengan Koperasi Angkatan Tentera (M) Berhad. Mereka menampilkan warna oren sebagai pilihan warna korporat mereka selaras dengan konsep Groovy.

Di antara agensi Great Eastern Takaful yang agak popular adalah Ieza Yusof Consultancy , Ahmad Humaizi Consultancy dan banyak lagi.

Berminat Nak Beli Saham Takaful?

Di Malaysia, hanya ada satu syarikat Takaful yang kita boleh beli saham mereka. Jika berminat, boleh rujuk Ambil Tahu 12 Perkara Ini Sebelum Nak Melabur Saham Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Berhad.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!