5 Perkara Ejen Takaful Tak Beritahu Kita

Adakah kita cukup yakin dengan ejen Takaful kita? Banyak kes tuntutan tidak boleh dilakukan hanya kerana kesilapan maklumat yang diperolehi daripada ejen.

Sebagai manusia biasa, ejen juga tidak terlepas daripada membuat kesilapan, pasti ada maklumat penting yang terlepas pandang dan tidak diberitahu oleh mereka. Namun, tidak semua hal tuntutan yang tidak lulus adalah disebabkan oleh ejen anda, kemungkinan ia juga adalah kesalahan kita sendiri.

Bagi menjawab segala persoalan yang masih belum jelas, jom lihat beberapa perkara yang mungkin ejen anda tidak maklumkan.

1. Cuma Perlu Mendaftar Sahaja

“Ya, selepas mendaftar, anda tidak perlu buat apa-apa”.

Itulah yang sering dikatakan oleh ejen sedangkan mereka terlupa untuk menjelaskan bahawa kita perlu mengambil polisi dan menyimpannya.

Kebanyakan ejen hanya berikan kita flyers dan pulang begitu sahaja. Ingat, kita perlu memahami betul-betul polisi dan menyimpannya di tempat yang selamat.

2. Premium Banyak, Manfaat Hebat

Kebanyakan daripada ejen berfikir bahawa premium atau jumlah bayaran yang perlu kita bayar mempengaruhi betapa hebatnya manfaat yang bakal kita terima.

Bayar premium yang mahal tidak semestinya bermakna kita akan mendapat manfaat yang lebih hebat. Sebaliknya, kita perlu mendapatkan perlindungan yang sesuai dengan keperluan dan poket kita.

3. Apa Yang Akan Diperoleh Jika Tidak Pernah Membuat Tuntutan

Sesetengah Takaful mempunyai ganjaran sum assured iaitu jumlah wang yang akan kita terima dalam tempoh yang ditetapkan jika menepati syarat-syaratnya. Ramai juga ejen yang tidak memaklumkan berkaitan cash value policy dan juga no claim bonus.

Sesetengah Takaful ada memberikan ganjaran tersebut. Penting untuk kita tanyakan kepada ejen tentang perkara ini.

4. Apa Jadi Apabila Kita Terminate Polisi

Pasti ramai ejen yang tidak beritahu kita mengenai hal ini. Jika kita ingin terminate polisi, syarikat akan membayar cash value yang terkumpul.

Ada juga yang akan dikenakan caj pembatalan daripada jumlah nilai tunai cash value tersebut.

5. Kesan Tidak Bayar

Pernahkah kita terfikir apakah kesan yang akan berlaku sekiranya kita tidak membayar caruman secara konsisten setiap bulan? Tempoh tangguh selama 30 hari akan diberikan untuk kita membayar jumlah premium.

Sekiranya masih tidak menjelaskan bayaran selepas tempoh tersebut, polisi akan lapse dan menyebabkan perlindungan akan ditarik semula.

Itulah 5 perkara penting yang ejen tak beritahu kita, tetapi kita harus tahu. Jangan lupa untuk baca segala maklumat yang terkandung dalam polisi. 

Cara paling mudah untuk faham, tanya terus kepada pada ejen kita.

Sumber RujukanLoan Street

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lebih 14,000 Pelan Perlindungan Takaful PruBSN Dibeli Melalui Akaun 2 KWSP

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Lebih 14,000 pelan perlindungan takaful telah dibeli daripada Prudential BSN Takaful Bhd (PruBSN) oleh ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di bawah inisiatif i-Lindung.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PruBSN Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata lanjutan kedua inisiatif i-Lindung KWSP itu akan membantu lebih ramai orang dan ahli keluarga mereka mempunyai perlindungan daripada sebarang keadaan yang tidak dijangka.

“Kami percaya lebih ramai ahli daripada golongan pertengahan mendapatkan perlindungan berikutan pengumuman KWSP bahawa mereka kini boleh menggunakan dana daripada Akaun 2 untuk membeli produk takaful untuk diri mereka sendiri dan ahli keluarga terdekat,” katanya kepada Bernama.

Menurut KWSP, lebih 102,301 ahli telah membeli 118,166 polisi dan produk takaful melalui platform i-Lindung sejak dilancarkan pada Julai 2022 hingga Disember 2023.

Pada Februari 2024, dana persaraan itu memperluaskan perlindungan polisi kepada ahli keluarga terdekat.

Wan Saifulrizal berkata PruBSN dalam masa yang sama memahami keperluan mendesak untuk membangunkan pelan perlindungan dengan teliti bagi menangani peningkatan kos penjagaan kesihatan dan sara hidup.

Melalui kerjasama dengan KWSP, PruBSN menawarkan empat pelan perlindungan takaful, iaitu PruBSN Lindung, PruBSN Lindung Famili, PruBSN Cegah, dan PruBSN Cegah Famili — meliputi perlindungan takaful hayat dan penyakit kritikal pada premium yang berpatutan.

Mengenai perkembangan lain, Wan Saifulrizal berkata halangan seperti inflasi perubatan mungkin memberi kesan kepada tahap kemampuan orang ramai bagi mendapatkan pelan perlindungan perubatan.

“Kami percaya beberapa penetapan semula harga dilakukan pada pelan perlindungan perubatan tahun ini disebabkan oleh inflasi perubatan. “Oleh itu, kami akan menyediakan beberapa pilihan seperti menyemak liputan, atau mungkin memilih pelan yang lebih berpatutan untuk meneruskan perlindungan,” katanya.

Selain itu, beliau menyatakan bahawa pelaksanaan cukai perkhidmatan tambahan daripada enam peratus kepada lapan peratus juga merupakan antara halangan baharu bagi industri takaful.

Ia mungkin tidak memberi kesan kepada individu, bagaimanapun, syarikat yang berhasrat untuk menyediakan perlindungan takaful sebagai sebahagian daripada faedah kepada pekerja mereka, perlu membayar lebih disebabkan cukai perkhidmatan tambahan itu, katanya.

“Jadi, kami perlu memastikan pakej kami disasarkan dan mempunyai harga yang bersesuaian kepada segmen yang mampu mendapatkan pelan perlindungan itu,” kata Wan Saifulrizal.

Beliau menyatakan bilangan sijil yang dikuatkuasakan untuk suku pertama 2024 semakin meningkat walaupun berlaku pelarasan harga. PruBSN kini mempunyai lebih daripada dua juta pelanggan sejak penubuhannya pada tahun 2006.

Persatuan Takaful Malaysia (MTA) baru-baru ini mendedahkan bahawa perniagaan takaful keluarga menambah 1.13 juta sijil baharu dengan sumbangan kasar sebanyak RM9.59 bilion pada 2023 berbanding 1.31 juta sijil baharu dengan sumbangan kasar RM10.06 bilion pada 2022.

— BERNAMA