5 Perkara Ejen Takaful Tak Beritahu Kita

Adakah kita cukup yakin dengan ejen Takaful kita? Banyak kes tuntutan tidak boleh dilakukan hanya kerana kesilapan maklumat yang diperolehi daripada ejen.

Sebagai manusia biasa, ejen juga tidak terlepas daripada membuat kesilapan, pasti ada maklumat penting yang terlepas pandang dan tidak diberitahu oleh mereka. Namun, tidak semua hal tuntutan yang tidak lulus adalah disebabkan oleh ejen anda, kemungkinan ia juga adalah kesalahan kita sendiri.

Bagi menjawab segala persoalan yang masih belum jelas, jom lihat beberapa perkara yang mungkin ejen anda tidak maklumkan.

1. Cuma Perlu Mendaftar Sahaja

“Ya, selepas mendaftar, anda tidak perlu buat apa-apa”.

Itulah yang sering dikatakan oleh ejen sedangkan mereka terlupa untuk menjelaskan bahawa kita perlu mengambil polisi dan menyimpannya.

Kebanyakan ejen hanya berikan kita flyers dan pulang begitu sahaja. Ingat, kita perlu memahami betul-betul polisi dan menyimpannya di tempat yang selamat.

2. Premium Banyak, Manfaat Hebat

Kebanyakan daripada ejen berfikir bahawa premium atau jumlah bayaran yang perlu kita bayar mempengaruhi betapa hebatnya manfaat yang bakal kita terima.

Bayar premium yang mahal tidak semestinya bermakna kita akan mendapat manfaat yang lebih hebat. Sebaliknya, kita perlu mendapatkan perlindungan yang sesuai dengan keperluan dan poket kita.

3. Apa Yang Akan Diperoleh Jika Tidak Pernah Membuat Tuntutan

Sesetengah Takaful mempunyai ganjaran sum assured iaitu jumlah wang yang akan kita terima dalam tempoh yang ditetapkan jika menepati syarat-syaratnya. Ramai juga ejen yang tidak memaklumkan berkaitan cash value policy dan juga no claim bonus.

Sesetengah Takaful ada memberikan ganjaran tersebut. Penting untuk kita tanyakan kepada ejen tentang perkara ini.

4. Apa Jadi Apabila Kita Terminate Polisi

Pasti ramai ejen yang tidak beritahu kita mengenai hal ini. Jika kita ingin terminate polisi, syarikat akan membayar cash value yang terkumpul.

Ada juga yang akan dikenakan caj pembatalan daripada jumlah nilai tunai cash value tersebut.

5. Kesan Tidak Bayar

Pernahkah kita terfikir apakah kesan yang akan berlaku sekiranya kita tidak membayar caruman secara konsisten setiap bulan? Tempoh tangguh selama 30 hari akan diberikan untuk kita membayar jumlah premium.

Sekiranya masih tidak menjelaskan bayaran selepas tempoh tersebut, polisi akan lapse dan menyebabkan perlindungan akan ditarik semula.

Itulah 5 perkara penting yang ejen tak beritahu kita, tetapi kita harus tahu. Jangan lupa untuk baca segala maklumat yang terkandung dalam polisi. 

Cara paling mudah untuk faham, tanya terus kepada pada ejen kita.

Sumber RujukanLoan Street

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Beli Takaful Guna Akaun 2 KWSP (i-LINDUNG)

i-Lindung adalah inisiatif daripada KWSP untuk menyediakan pelan perlindungan yang mesra bajet dan mudah difahami kepada semua ahli KWSP.

Yang menariknya, pelan takaful ini boleh dibeli terus menggunakan akaun 2 secara online dan tiada agen serta pemeriksaan perubatan diperlukan.

Jom tengok cara mudah untuk beli pakej perlindungan ini!

Layari: https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

Mudah sangat bukan?

Untuk maklumat lanjut boleh semak laman web KWSP.