Ryan ToysReview: Dengan Pendapatan RM92 Juta Setahun, Kenali Jutawan Berusia 9 Tahun Ini

Ryan ToysReview atau nama sebenarnya Ryan Kaji adalah seorang YouTuber yang berusia 9 tahun. Beliau merupakan seorang jutawan kanak-kanak yang dikenali seluruh dunia.

Ibunya Loann Kaji, seperti kebanyakan ibu bapa yang lain, suka mengambil gambar dan berkongsi kenangan atau saat-saat indah anaknya di dalam channel YouTube milik Ryan. Apa yang berbeza mengenai Ryan adalah peristiwa-peristiwa harian ini telah dilihat oleh ratusan juta anak-anak lain di seluruh dunia.

Wujudnya Ryan ToysReview

Ryan ToysReview, dicipta pada bulan Mac 2015, dan pada mulanya, tidak mendapat banyak tontonan. Tetapi kira-kira empat bulan kemudian, tontonannya mula berganda dengan setiap bulan.

Ibu Ryan telah meninggalkan tugasnya sebagai guru kimia sekolah menengah untuk bekerja sepenuh masa di channel YouTube milik Ryan.

Ryan ToysReview telah menjadi saluran paling popular YouTube di Amerika Syarikat, dan yang kedua terbesar di dunia. Ia juga menjadi tarikan yang lebih besar daripada nama-nama seperti PewDiePie, Justin Bieber dan empayar media seperti BuzzFeed dan WWE.

Kejayaan Ryan ToysReview

Ryan ToysReview mendapat sekitar $1 juta sebulan bagi pendapatan pengiklanan sahaja. “Ryan menonton banyak saluran review mainan. Di antara kegemarannya ialah EvanTubeHD dan Hulyan Maya kerana mereka biasa membuat banyak video tentang Thomas The Tank Engine. Ryan amat meminati Thomas,” kata ibunya dalam temu bual dengan TubeFilter.

Ryan ToysReview telah mencapai skala tidak seperti apa yang berlaku sebelum ini. Kurang daripada dua tahun, beliau sudah mempunyai 5.5 juta subscriber.

Banyak bukan? Ramai sungguh yang berminat untuk menonton Ryan dan celotehnya.

Dihasilkan oleh ibunya, saluran Ryan telah menyempurnakan seni genre baru iaitu sebuah video yang memaparkan vlog peribadi dan video “unboxing”. Industri permainan kanak-kanak sering memperhatikan bintang-bintang seperti Ryan.

Ryan ToysReview Menjadi Perhatian Ramai

Jim Silver selaku Ketua Pegawai Eksekutif laman ulasan mainan TTPM.com juga melihat kesan dan potensi dalam tontonan yang dicipta oleh Ryan serta kesukaan anak-anak lain dapat memberi impak besar di pasaran mainan tersebut.

“Beliau benar-benar kejayaan yang paling muda yang kami pernah lihat”, itulah pendapat Jim.

Silver membayar keluarga Ryan untuk menghadiri pameran musim sejuk syarikatnya, dan beliau berkata ia biasanya digunakan oleh toymakers dan peruncit untuk menaja video atau menghantar produk percuma kepada YouTubers yang popular.

Kini, Ryan juga mempunyai saluran televisyen di Nickelodeon Jr. dan pada November 2019, sebuah produksi permainan video melancarkan permainan video versi racing bertemakan watak Ryan.

Sumber RujukanThe Verge

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM