Ryan ToysReview: Dengan Pendapatan RM92 Juta Setahun, Kenali Jutawan Berusia 9 Tahun Ini

Ryan ToysReview atau nama sebenarnya Ryan Kaji adalah seorang YouTuber yang berusia 9 tahun. Beliau merupakan seorang jutawan kanak-kanak yang dikenali seluruh dunia.

Ibunya Loann Kaji, seperti kebanyakan ibu bapa yang lain, suka mengambil gambar dan berkongsi kenangan atau saat-saat indah anaknya di dalam channel YouTube milik Ryan. Apa yang berbeza mengenai Ryan adalah peristiwa-peristiwa harian ini telah dilihat oleh ratusan juta anak-anak lain di seluruh dunia.

Wujudnya Ryan ToysReview

Ryan ToysReview, dicipta pada bulan Mac 2015, dan pada mulanya, tidak mendapat banyak tontonan. Tetapi kira-kira empat bulan kemudian, tontonannya mula berganda dengan setiap bulan.

Ibu Ryan telah meninggalkan tugasnya sebagai guru kimia sekolah menengah untuk bekerja sepenuh masa di channel YouTube milik Ryan.

Ryan ToysReview telah menjadi saluran paling popular YouTube di Amerika Syarikat, dan yang kedua terbesar di dunia. Ia juga menjadi tarikan yang lebih besar daripada nama-nama seperti PewDiePie, Justin Bieber dan empayar media seperti BuzzFeed dan WWE.

Kejayaan Ryan ToysReview

Ryan ToysReview mendapat sekitar $1 juta sebulan bagi pendapatan pengiklanan sahaja. “Ryan menonton banyak saluran review mainan. Di antara kegemarannya ialah EvanTubeHD dan Hulyan Maya kerana mereka biasa membuat banyak video tentang Thomas The Tank Engine. Ryan amat meminati Thomas,” kata ibunya dalam temu bual dengan TubeFilter.

Ryan ToysReview telah mencapai skala tidak seperti apa yang berlaku sebelum ini. Kurang daripada dua tahun, beliau sudah mempunyai 5.5 juta subscriber.

Banyak bukan? Ramai sungguh yang berminat untuk menonton Ryan dan celotehnya.

Dihasilkan oleh ibunya, saluran Ryan telah menyempurnakan seni genre baru iaitu sebuah video yang memaparkan vlog peribadi dan video “unboxing”. Industri permainan kanak-kanak sering memperhatikan bintang-bintang seperti Ryan.

Ryan ToysReview Menjadi Perhatian Ramai

Jim Silver selaku Ketua Pegawai Eksekutif laman ulasan mainan TTPM.com juga melihat kesan dan potensi dalam tontonan yang dicipta oleh Ryan serta kesukaan anak-anak lain dapat memberi impak besar di pasaran mainan tersebut.

“Beliau benar-benar kejayaan yang paling muda yang kami pernah lihat”, itulah pendapat Jim.

Silver membayar keluarga Ryan untuk menghadiri pameran musim sejuk syarikatnya, dan beliau berkata ia biasanya digunakan oleh toymakers dan peruncit untuk menaja video atau menghantar produk percuma kepada YouTubers yang popular.

Kini, Ryan juga mempunyai saluran televisyen di Nickelodeon Jr. dan pada November 2019, sebuah produksi permainan video melancarkan permainan video versi racing bertemakan watak Ryan.

Sumber RujukanThe Verge

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!