Agro Nurani: Skim Takaful Untuk OKU Yang Pertama Di Malaysia

Percayakah anda bahawa golongan insan istimewa atau yang dikenali sebagai golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) ini lazimnya amat sukar untuk mendapatkan perlindungan takaful?

Mereka dianggap golongan yang berisiko tinggi terhadap kemalangan tetapi hakikatnya mereka juga sama seperti kita yang normal ini; malah mempunyai hak-hak mereka tersendiri. Namun sekarang, terdapat takaful untuk golongan yang istimewa ini.

Golongan OKU juga perlu mengambil takaful yang dikenali sebagai ‘Takaful OKU’ bagi membela nasib justeru memberi kemudahan yang secukupnya kepada mereka.

Baru-baru ini, beberapa bank terkenal di Malaysia turut memperkenalkan skim takaful untuk OKU. Jadi, kita harus berterima kasih kepada mereka yang memperkenalkan takaful khas ini kepada golongan OKU.

Takaful Untuk OKU Pertama Di Malaysia

Agrobank buat pertama kalinya telah memperkenalkan skim takaful untuk OKU pertama di Malaysia. Bagi mereka yang mempunyai ahli keluarga atau pun kenalan OKU pasti ingin tahu mengenai skim takaful ini bukan?

Skim Takaful OKU ini dikenali dengan nama Skim Agro Nurani.

Pada Januari 2017 yang lalu, Agrobank telah memperkenalkan Skim Agro Nurani, khas untuk golongan OKU di Malaysia yang dilancarkan oleh Menteri Pertanian Dan Asas Tani pada waktu itu, iaitu Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Majlis itu turut di rasmikan juga oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat iaitu Datuk Seri Rohani Abdul Karim. Skim Agro Nurani ini sememangnya membawa banyak kebaikan kepada golongan OKU.

Kelebihan Skim Agro Nurani

Skim ini terbahagi kepada 3 pelan iaitu Pelan Ehsan, Pelan Amal dan Pelan Azim. Harga tahunan untuk pelan ini boleh dikatakan agak tidak membebankan golongan OKU dengan hanya RM55 (Pelan Ehsan), RM85 (Pelan Amal) dan RM130 (Pelan Azim). Manakala golongan OKU ini bakal mendapat perlindungan maksimum bernilai sehingga RM42,000.

Skim ini mempunyai pelbagai manfaat. Di antaranya adalah pampasan yang melibatkan kematian akibat kemalangan, perbelanjaan pengebumian akibat kemalangan, kematian akibat penyakit biasa, rawatan perubatan akibat kemalangan serta elaun tunai wad.

Lebih menarik lagi,  ia perlu dibayar setahun sekali sahaja!

Cara Daftar Agro Nurani Agrobank

Bagi anda yang berminat untuk membuat pendaftaran ahli keluarga ataupun rakan anda yang berstatus OKU, perlulah mematuhi beberapa syarat.

Syarat Daftar Agro Nurani Agrobank

Pertama sekali, pemegang polisi ini haruslah warga OKU yang berwarganegara Malaysia berusia 16 tahun hingga 65 tahun.

Kedua, mereka haruslah berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan juga merupakan pemegang kad OKU JKM. Pemegang polisi ini juga haruslah mengikuti beberapa kriteria.

Di antaranya merupakan OKU fizikal, buta, pekak, masalah pendengaran serta masalah pembelajaran. Selain daripada itu, skim takaful ini turut terbuka kepada golongan OKU yang mengalami masalah mental, kepelbagaian kekurangan dan sebagainya.

Jom Daftar Agro Nurani Untuk Golongan OKU

Untuk mendaftar, boleh ke premis Agrobank yang berdekatan dengan tempat tinggal. Atau jika ingin bertanya dengan lebih lanjut mengenai Agro Nurani, bolehlah menelefon pihak Agrobank di talian 1-300-88-2476.

Semoga skim takaful ini dapat memberi nafas baru kepada golongan OKU di seluruh Malaysia. Malahan dengan skim ini, golongan OKU tidak berasa dipinggirkan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya firdaus ,saya nak tanya kalau oku kerana kemalangan boleh kah memohon skim takaful ini? Sekian terimakasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Cara Takaful Menjamin Masa Depan Kewangan:  Teras Penggantian Sumber Pendapatan

Kita semua berkemungkinan pernah melalui saat-saat yang mendebarkan apabila mendapat berita tragis mengenai orang yang kita sayangi terlibat dalam kemalangan jalan raya yang teruk atau apabila ada kawan yang ditimpa penyakit serius seperti serangan jantung atau kanser – atau tidak bernasib baik, kita sendiri pernah mengalaminya. Peristiwa tak terduga ini pasti memberikan kejutan kepada kita, memberikan kesan yang mendalam bahawa apa-apa sahaja boleh berlaku sekelip mata dan mengubah kehidupan kita.

Selain dari tekanan emosi, kestabilan kewangan kita juga terjejas. Menurut kajian oleh RinggitPlus, 7 daripada 10 rakyat Malaysia hanya menyimpan kurang dari RM500 sebulan. Secara keseluruhan, rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat sangat mudah terdedah kepada krisis kewangan mengejut. Dengan 598,635 kemalangan jalan raya dilaporkan di seluruh negara pada tahun lalu oleh Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, implikasi kewangan bagi keadaan diluar jangka ini memberikan tekanan bebanan yang berat, terutamanya apabila ia melibatkan pencari nafkah utama sesebuah keluarga.

Cabaran utama adalah untuk memastikan kestabilan kewangan dalam kesibukan menyambut perayaan bersama sanak saudara dan rakan taulan. Walau bagaimanapun, adalah penting juga untuk diingatkan bahawa dalam situasi yang tidak menentu ini, takaful boleh diambil kira sebagai talian hayat yang diyakini, menawarkan bantuan penting apabila diperlukan. Berikut adalah lima cara bagaimana takaful melindungi bukan sahaja wang anda tetapi juga ketenangan fikiran anda, memastikan anda mempunyai jaringan keselamatan apabila berhadapan dugaan dalam kehidupan.

Pelindung kepada Realiti Kesulitan Hidup

Kematian, kecacatan menyeluruh & kekal, serta penyakit kritikal adalah topik yang ramai di antara kita cuba elakkan dalam perbualan harian kerana berbaur negatif. Oleh itu, menyumbang kepada pelan takaful adalah seolah mempunyai rakan pelindung yang akan menghadapi cabaran kehidupan ini dan melindungi diri daripada hutang yang mungking akan timbul akibat keadaan tersebut.

Takaful beroperasi atas prinsip kerjasama dan pertolongan bersama, bermaksud apabila penyumbang takaful berhadapan salah satu cabaran ini, dana dari tabung perkongsian tersebut akan disalurkan secara terus dan telus kepada penyumbang dan keluarga. Ini menjamin penyumbang akan memiliki pendapatan yang tidak terputus bagi menampung bil yang tinggi dan memberi tumpuan kepada pemulihan.

Menjaga Kualiti Hidup 

Kehilangan pencari nafkah dalam keluarga bukan hanya sekadar kehilangan insan tersayang tetapi juga menjejaskan kestabilan kewangan. Mujurlah, takaful mampu menawarkan sinar harapan dengan menyediakan cara untuk mengurangkan risiko dengan meringankan bebanan kewangan. Takaful membolehkan penggantian punca pendapatan untuk pencari rezeki, memastikan kestabilan kewangan mereka apabila menghadapi tragedi tersebut.

Sebagai contoh, inisiatif Dana Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) PruBSN i-Lindung membolehkan penyumbang menggunakan dana KWSP mereka untuk sijil takaful seperti PruBSN Lindung Famili atau PruBSN Cegah Famili untuk melindungi diri dan keluarga. Melalui sijil ini, orang tersayang mendapat akses kepada faedah yang komprehensif dalam tragedi seperti kematian, hilang upaya kekal, dan penyakit kritikal, menyediakan sokongan kewangan penting dalam waktu yang mencabar.

Perlindungan Disesuaikan yang Telah Dirancang Khas untuk Anda

“Saya tidak mempunyai cukup wang!” – Ini adalah kenyataan yang mencerminkan 30% rakyat Malaysia berusia 25 hingga 40 tahun yang memiliki kekurangan perlindungan peribadi. Bertentangan dengan kepercayaan ramai, dana takaful pada amnya mempunyai kadar tetap dan tidak terikat kepada kadar faedah. Apa yang membezakannya adalah kesesuaiannya menepati keperluan individu. Penyedia takaful tidak percaya kepada penggunaan hanya satu pendekatan untuk semua, mereka memberi ruang dan kuasa kepada penyumbang untuk menentukan pelan mengikut keperluan khusus mereka.

Selain itu, pilihan untuk memiliki pelan perlindungan melalui EPF menawarkan solusi yang mampu milik. Dengan cara ini, pelaburan dalam perlindungan takaful tidak akan memberikan impak kepada komitmen gaji bulanan sedia ada. Sebaliknya, ia menyediakan kemudahan dan lebih mudah diakses untuk anda menjamin masa depan tanpa menjejaskan bajet anda.

Sebagai contoh, sijil takaful di bawah inisiatif KWSP PruBSN i-Lindung menekankan kepentingan memberikan perlindungan kewangan kepada setiap rakyat Malaysia melalui sumbangan tahunan dari serendah RM13.80* bagi setiap ahli yang dilindungi. Sijil PruBSN Lindung Famili dan PruBSN Cegah Famili meluaskan perlindungan kepada penyumbang, pasangan mereka yang berumur 19 hingga 65 tahun dan anak-anak mereka yang berumur 14 hingga 65 tahun. Sijil-sijil ini juga memastikan kelayakan mereka sehingga umur 75 tahun. Sijil-sijil ini memberikan rasa jaminan apabila keadaan yang tidak dijanka berlaku. Takaful menawarkan fleksibiliti kepada penyumbang untuk menentukan matlamat kewangan dan keutamaan mereka, memastikan sijil takaful yang dipilih sejajar dengan keperluan individu dan situasi kehidupan mereka.

Takaful Berpegang Teguh Dengan Komitmen Kepada Amalan Etika dan Patuh Syariah.

Beroperasi atas prinsip saling membantu (Ta’awun) antara satu sama lain semasa ditimpa kesusahan di mana penyertaannya adalah Tabarru’at (Kebajikan). Tidak seperti insurans konvensional, takaful memberikan keutamaan kepada ketelusan dan bebas dari unsur faedah (riba).

Untuk memastikan semua penyumbang mengambil maklum mengenai impak sumbangan mereka, pengendali takaful sentiasa memberikan penerangan mengenai pengurusan dana tersebut. Landasan kewangan ini juga membolehkan penyumbang melabur dalam projek-projek tanggungjawab sosial korporat untuk membantu mereka yang memerlukan, termasuk inisiatif kesihatan, pendidikan, dan juga pembangunan infrastruktur. Melalui rangka kerja etika, takaful berperanan sebagai pemangkin bagi melestarikan kewangan yang mampan dan perubahan sosial yang positif.

Jaminan Kepercayaan Dalam Menghadapi Ketidaktentuan

Kehidupan sangat rapuh dalam dunia yang bergerak pantas hari ini. Menurut satu kajian oleh Prudential, hampir dua pertiga orang bimbang tentang persediaan masa depan mereka jika sesuatu yang buruk berlaku. Ini memberikan gambaran yang menakutkan tentang kestabilan kewangan pada masa depan.

Di sinilah takaful memainkan peranan, membantu individu mengemudi kekhawatiran ranjau kehidupan dengan ketabahan dan keyakinan. Takaful memberikan kekuatan kepada penyumbang untuk mengejar matlamat dan menjalani kehidupan mereka dengan sepenuhnya melalui pembayaran sekali gus apabila keadaan yang tidak dijangka berlaku.

Secara kesimpulannya, menyumbang kepada takaful adalah langkah proaktif untuk memastikan kestabilan kewangan, menawarkan penggantian sumber pendapatan yang segera apabila hidup tidak seperti yang dirancang. Kemampuannya untuk melindungi daripada perubahan hidup seperti kematian, kecacatan total dan kekal, dan penyakit kritikal hanya menjadikannya rakan sekutu yang boleh dipercayai untuk lebih kuat menghadapi kehidupan. Sesungguhnya, rakyat Malaysia seharusnya memulakan usaha untuk melabur dalam takaful hari ini.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai EPF i-Lindung, sila layari laman prubsn.com.my

*PruBSN Lindung Famili: Untuk perempuan bukan perokok, berumur 1 hingga 35 tahun (umur pada hari lahir akan datang), dan jumlah dilindungi sebanyak RM10,000. PruBSN Cegah Famili: Untuk perempuan bukan perokok, berumur 1 hingga 25 tahun (umur pada hari lahir akan datang), dan jumlah dilindungi sebanyak RM10,000.