Kita Kena Kurangkan Waktu Kerja Dan Tingkatkan Produktiviti

Berdasarkan kajian Universiti Ohio, waktu bekerja 8 jam adalah style classic Amerika. Kebanyakan pekerja bekerja selama 47 jam ke 50 jam seminggu.

Statistik daripada Gallup pula menunjukkan hanya 8% pekerja sepenuh masa yang bekerja kurang dari 40 jam seminggu. Jumlah masa bekerja bagi setiap pekerja berbeza bergantung kepada industri dan cara struktur mereka bekerja.

12% daripada pekerja memiliki dua pekerjaan dan sebanyak 1% yang mempunyai lebih daripada dua pekerjaan.

Produktiviti vs Waktu Bekerja

Pakar menyatakan bahawa 40 jam watu bekerja adalah tidak ideal bagi seorang manusia untuk fokus dan menjalankan tugas. Ketika zaman dahulu, seorang pekerja boleh bekerja sehingga 16 jam sehari, kini 8 jam adalah waktu standard yang dipersetujui oleh ramai pengilang.

Sebagai contoh, pada tahun 1914 pihak Ford Motor Company mengambil inisiatif dengan memendekkan waktu pekerjaan dan menaikkan gaji pekerja sebanyak 2 kali ganda. Kesannya, produktiviti meningkat dan pekerja menjadi lebih fokus dan hasil kerja yang ditunjukkan adalah lebih baik apabila mereka mendapat rehat yang mencukupi.

Otak manusia akan bekerja lebih baik apabila mengambil waktu rehat setiap 15 minit selepas 1 jam fokus melakukan sesuatu.

Untuk trend pekerja terkini, banyak gangguan ketika bekerja akan berlaku seperti membaca berita dan gosip panas di laman web. Ianya dikatakan mengambil masa sebanyak 1 jam 5 minit.

44 minit pula dihabiskan hasil daripada gangguan media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter.

Kita juga mengambil masa 40 minit untuk membawang dengan rakan ofis pada waktu pagi dan sewaktu makan tengahari. Sebanyak 26 minit dihabiskan sehari dengan mencari kerja lain di Jobstreet, Linkedin, Maukerja dan sebagainya.

Secara kasarnya, setiap 3 minit kita akan diganggu dan kita perlukan masa 23 minit untuk fokus kembali.

Haa…sebenarnya berapa jam saja waktu kita yang betul-betul produktif?

Hasil kajian mereka, hanya 2 jam 53 minit saja sepanjang 8 jam waktu pekerjaan.

Sumber: onlinemasters.ohio.edu

Top 10% pekerja dengan produktiviti yang tinggi pula tidak bekerja sepenuhnya 8 jam. Mereka perlukan rehat selama 15-20 minit untuk setiap 52 minit waktu bekerja. Waktu itulah mereka ini ke tandas, buat kopi atau kacau kawan sebelah dan scroll Facebook atau sempat shopping di Shopee, Lazada mahu pun Instagram.

Kalau nak tahu, di Sweden mereka sudah amalkan waktu bekerja yang singkat ini. Hasilnya, doktor dan jururawat di  Sweden lebih gembira dan produktif kerana mempunyai waktu rehat yang mencukupi. Waktu bekerja yang pendek memberi peluang kepada pekerja beriadah dan melakukan aktiviti sosial bersama rakan dan keluarga.

Pakar ekonomi dari British, John Maynard menjangkakan dengan teknologi yang semakin canggih, waktu bekerja semakin singkat dan boleh dilakukan di mana saja. Dan pada tahun 2030, pekerja akan mempunyai lebih banyak masa terluang.

Mengikut The Verge, Microsoft Jepun baru saja melaksanakan 4 hari bekerja dalam seminggu bagi meningkatkan produktiviti dan mengurangkan kos operasi. Jualan bagi setiap pekerja juga meningkat 40% jika dibandingkan dengan tahun lepas.

Dalam tempoh percubaan tersebut, mereka juga mengurangkan waktu meeting kepada hanya 30 minit sahaja, pengurangan penggunaan elektrik sebanyak 23% dan menggunakan kertas untuk fotokopi yang berkurang sebanyak 59%.

Adakah Ianya Boleh Dilakukan Di Malaysia?

Bagi mereka yang bekerja secara freelancer atau bekerja sendiri, tiada masalah untuk mengurus waktu mengikut individu. Bagi yang ada majikan, kadang-kadang menjadi kekangan juga sekiranya ia melibatkan hal anak-anak dan keluarga.

Kesimpulannya, kita sendiri kena tingkatkan produktiviti dan berdoalah agar pihak majikan dapat mengamalkan waktu kerja yang lebih singkat.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Risiko Yang Akan Dihadapi Sebagai Penjamin

Pak Teh nak tanya satu soalan, anda pernah jadi penjamin untuk sesiapa tak? Biasanya, kita akan jadi penjamin untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan kita sahaja. Kalau kenalan yang tidak rapat mungkin sukar untuk kita jadi penjamin. Takut perkara yang tak diingini berlaku, akan menjadi risiko buat diri kita.

Kenapa berisiko? Teka siapa yang perlu tanggung untuk bayar hutang jika peminjam tidak boleh nak jelaskan?  Sudah tentulah penjamin yang perlu tanggung segala hutang peminjam. Sebab itu pentingnya anda untuk baca artikel ni dahulu sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin sesiapa sekali pun.

Apa Syarat Nak Jadi Penjamin?

 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Tidak diisytihar bankrap
 • Waras dan berupaya untuk faham segala dokumen jaminan yang berkaitan
 • Sanggup menjadi penjamin tanpa ada tekanan daripada keluarga atau rakan

Ada 2 jenis penjamin yang anda perlu tahu iaitu penjamin sosial dan bukan sosial. Untuk makluman, sosial di sini apabila anda menjadi penjamin untuk tujuan pendidikan, perumahan dan kenderaan. Sebab-sebab lain seperti pinjaman perniagaan itu dikira penjamin bukan sosial.

Hak Sebagai Penjamin

Antara hak penjamin sebelum dan selepas tandatangan perjanjian adalah:

 1. Sebelum menandatangan perjanjian:
 • Dapatkan khidmat guaman sebelum anda menandatangan kontrak
 • Minta salinan dan fahamkan segala dokumen yang berkaitan termasuklah surat atau kontrak jaminan

2. Selepas menandatangan perjanjian:

 • Tanya maklumat terkini seperti baki tertunggak akaun peminjam
 • Boleh minta peminjam selesaikan bayaran cepat jadi anda tidak perlu menjadi penjamin dalam satu masa yang lama
 • Minta peminjam untuk bayar balik apa yang anda sudah bayar ke institusi kewangan, jika peminjam tidak dapat selesaikan hutang yang dipinjam

Betul Ke Jika Peminjam Tidak Bayar, Kita Kena Bayarkan?

Ya, betul. Namun tidak semudah yang disangka. Jika diikutkan Akta Kebankrapan 1967, ramai penjamin diserang jika peminjam buat masalah. Tapi, cara ini timbulkan masalah lain pula. Dari tahun 2007 sehingga 2014, hampir 7000 penjamin sosial bankrap sebab mereka tidak mampu bayar semula.

Sebab itu, kerajaan mengemaskini akta tersebut. Jadi tidaklah hanya penjamin perlu tanggung, sedangkan bukan salah penjamin. Sekarang ini, bank akan mencari peminjam dahulu sebelum penjamin. Contohnya seperti sita aset peminjam atau apa sahaja untuk selesaikan hutang sebelum menyita penjamin. 

Jika pihak bank mengenakan tindakan kepada penjamin, perlu ada dan tunjuk bukti bahawa pihak bank sudah buat tuntutan yang sama pada peminjam tetapi tak berjaya. 

Dengan pindaan akta ini juga, bank tidak boleh bankrapkan penjamin sosial. Untuk penjamin bukan sosial, masih boleh dijatuhkan bankrap bergantung pada keputusan mahkamah. Maksudnya, mahkamah perlu rasa puas hati dulu dengan segala tindakan yang pihak bank sudah ambil.

Apa Lagi Risiko Jadi Penjamin?

 1. Skor kredit rosak

Lagi satu, rekod kredit anda juga akan terjejas. Tak kisahlah peminjam bayar tepat pada masa atau lewat. Jika lambat, lagi teruk. Bila rekod kredit tidak cantik, akan menjadi susah kepada anda nak mohon pinjaman atau pelaburan.

2. Aset boleh disita

Bukan itu sahajea, aset anda juga akan disita dan dikawal oleh Jabatan Insolvensi untuk bayar semua hutang tersebut.

3. Boleh muflis (penjamin bukan sosial)

Tak dinafikan yang risiko paling besar apabila menjadi penjamin ini adalah bankrap. Bila kedua-dua pihak tidak mampu untuk bayar semula, jadi itu sajalah caranya. Cuma, bank perlu tunggu 6 tahun selepas tarikh hantar tuntutan pertama ke penjamin sebelum ambil tindakan undang-undang. Kalau nilai hutang sama atau lebih daripada RM50,000(Akta Kebankrapan 1967). 

Antara Soalan Yang Biasa Ditanya

Soalan: Penjamin kena tanggung tak kalau ada perubahan dengan jumlah kena bayar (peminjam mintak ekstra loan)?

Jawapan: Tidak. Nilai yang ditambahkan itu kena ada penjamin yang lain. Jumlah pinjaman sudah lain, jadi perlu ada jaminan yang baru. Anda boleh tolak permintaan peminjam jika diminta untuk menjadi penjamin.

Soalan: Macam mana jika penjamin tiba-tiba nak tarik diri daripada kontrak?

Jawapan: Boleh, tiada masalah. Perlu mendapat pengesahan dahulu daripada institusi kewangan. Mereka boleh bersetuju tanpa syarat atau perlu ganti dengan penjamin baru. Mereka juga boleh untuk tidak bersetuju melainkan peminjam sudah bayar separuh atau dah selesaikan hutang pokok.

Soalan: Kalau ada di antara penjamin meninggal dunia, macam mana? Apa akan berlaku?

Jawapan: Kena tengok semula jenis jaminan. Sama ada jaminan bersama atau jaminan bersama dan berasingan. Jika jaminan bersama, tanggungjawab itu akan disambung oleh penjamin-penjamin yang lain. Tapi, jika jenis jaminan bersama dan berasingan, waris penjamin yang meninggal dunia itu akan selesaikan hutang peminjam.

Faham Dan Semak Kontrak Jaminan Terlebih Dahulu

Selagi tidak 100% faham, jangan tandatangan walaupun satu dokumen. Kalau ada sesiapa yang paksa ada untuk tandatangan, jangan layan. Lagi-lagi jika anda rasa tak sedap hati dari awal. Mungkin anda tahu yang peminjam ini memang tidak mampu untuk bayar semula atau jenis susah nak dibawa berbincang.

Jangan pula anda jadi penjamin tanpa rela kemudian buat tidak tahu. Anda perlu tahu jumlah maksimum yang boleh dijamin, terma dan syarat, dan paling penting sekali perlu tahu siapa penjamin yang lain.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Baca juga: