TERBARU : Bekerja Sendiri Perlu Tahu Tentang Skim MATRIX Dari PERKESO

Saya tahu isu COVID-19 merunsingkan semua pihak ketika ini. Oleh itu, ketika kita sedang berada di rumah, manfaatkan masa terluang dengan membaca dan melakukan perkara yang bermanfaat.

Sebagai seorang perancang kewangan profesional,

Memaksimakan manfaat dan meminimumkan komitmen adalah kepakaran saya demi mengoptimumkan wang dalam perancangan kewangan peribadi.

Mari saya kongsikan manfaat PERKESO yang ramai masih tidak tahu kerana skim ini baru dilancarkan pada 1 Januari 2020.

Skim ini meliputi 19 sektor tidak formal iaitu perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran barangan atau makanan, pertanian, pengambilan hasil hutan, perikanan, penyediaan dan penjualan makanan, aktiviti pengilangan produk, kerja pembinaan, menjaja atau berniaga.

This image has an empty alt attribute; its file name is Orang-Bekerja-Sendiri-Perlu-Tahu-Tentang-Skim-MATRIX-Dari-PERKESO-Ini1-700x699.jpg

Selain kita perlu mempunyai perlindungan takaful sendiri,

Ini sebab kenapa kita masih perlu mencarum kepada skim ini:

This image has an empty alt attribute; its file name is Orang-Bekerja-Sendiri-Perlu-Tahu-Tentang-Skim-MATRIX-Dari-PERKESO-Ini2-700x416.jpg

1. KADAR CARUMAN : RM13.10 – RM49.40 sebulan sahaja
Kadar SANGAT MAMPU MILIK !

2. TARIKH PERLINDUNGAN
Kuatkuasa dari tarikh bayaran caruman !

3. SKOP PERLINDUNGAN
Penyakit pekerjaan & Kemalangan semasa melakukan aktiviti pekerjaan bagi individu yang Bekerja Sendiri.

4. CARA BAYARAN
Online pun boleh. Layari matrix.perkeso.gov.my

5. FAEDAH
Tunai & Bukan Tunai

This image has an empty alt attribute; its file name is Orang-Bekerja-Sendiri-Perlu-Tahu-Tentang-Skim-MATRIX-Dari-PERKESO-Ini4-700x391.jpg

5 FAEDAH SEMASA HIDUP

1. FAEDAH PERUBATAN:
Rawatan percuma di Klinik Panel PERKESO
Tuntutan ganti belanja kos rawatan perubatan

2. FAEDAH HILANG UPAYA SEMENTARA
Minimum 4hari termasuk hari kemalangan (ada surat MC)
Kadar bayaran : RM30-RM105.33 sehari (penggantian pendapatan ini penting untuk orang yang bekerja sendiri)

3. FAEDAH HILANG UPAYA KEKAL
Bayaran Pampasan pukal sehingga RM200,000

4. ELAUN PENJAGAAN
RM 500 Sebulan jika memerlukan penjagaan khas

5. FAEDAH PEMULIHAN JASMANI & VOKASIONAL
Jasmani : Fisioterapi, reconstructive surgery, aggota tiruan, haemodialysis, kerusi roda, dan lain-lain
Vokasional : latihan elektrikal, jahitan, baiki radio, dan lain-lain.

3 FAEDAH SELEPAS KEMATIAN / TPD

1. FAEDAH PENGURUSAN MAYAT
RM 2,000 dibayar kepada waris

2. FAEDAH ORANG TANGGUNGAN
90% dari pendapatan yang diinsuranskan (sehingga RM 3,555 sebulan)

This image has an empty alt attribute; its file name is Orang-Bekerja-Sendiri-Perlu-Tahu-Tentang-Skim-MATRIX-Dari-PERKESO-Ini3-700x482.jpg

3. FAEDAH PENDIDIKAN
Pinjaman / biasiswa kepada anak-anak selepas kematian atau TPD

Bantu sebarkan maklumat ini kepada ahli keluarga, kawan-kawan, ejen takaful / unit trust yang bekerja sendiri sepenuh masa demi manfaat semua.

Nota:

Saya tidak dibayar atau mendapat apa-apa bayaran dari PERKESO dengan berkongsi maklumat ini.

Sila like, and klik butang SHARE (Dilarang copy & paste)

Ditulis oleh:

INAZ HASHIM
MB BCH BAO, FAR, FPR, ShRFP
Perancang Kewangan Berlesen dengan Suruhanjaya Sekuriti & Bank Negara Malaysia.
www.inazhashim.com

Untuk maklumat lanjut, layari https://matrix.perkeso.gov.my/

Banyak Lagi Skim PERKESO Yang Ramai Tak Tahu

Mesti terkejut kan adanya skim perlindungan seperti ini oleh pihak kerajaan? Sebenarnya ada lagi beberapa benda yang mungkin kita terlepas pandang, jemput baca:

Semoga kita dijauhi daripada perkara yang tidak diingini. Namun, sekiranya ditakdirkan berlaku juga kepada kita atau ahli keluarga; ketahuilah bahawa dengan adanya skim-skim seperti ini, dapat juga ianya meringankan beban sedikit sebanyak.

Previous ArticleNext Article

2 Comments

 1. Saya pemandu hailing, Sekarang in,i I sakit Bahagian pinggang Sakit.bolekeh saya apply bantuan perkeso??

 2. salam tuan.. saya sudah mempunyai takaful peribadi.

  cuma saya nak tanya pendapat tuan.. adakah berbaloi saya melanggan kedua2 nya.. perkeso dan takaful peribadi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

 1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
 2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
 3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
 4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
 5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
 6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
 7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.