TERBARU : Bekerja Sendiri Perlu Tahu Tentang Skim MATRIX Dari PERKESO

Saya tahu isu COVID-19 merunsingkan semua pihak ketika ini. Oleh itu, ketika kita sedang berada di rumah, manfaatkan masa terluang dengan membaca dan melakukan perkara yang bermanfaat.

Sebagai seorang perancang kewangan profesional,

Memaksimakan manfaat dan meminimumkan komitmen adalah kepakaran saya demi mengoptimumkan wang dalam perancangan kewangan peribadi.

Mari saya kongsikan manfaat PERKESO yang ramai masih tidak tahu kerana skim ini baru dilancarkan pada 1 Januari 2020.

Skim ini meliputi 19 sektor tidak formal iaitu perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran barangan atau makanan, pertanian, pengambilan hasil hutan, perikanan, penyediaan dan penjualan makanan, aktiviti pengilangan produk, kerja pembinaan, menjaja atau berniaga.

This image has an empty alt attribute; its file name is Orang-Bekerja-Sendiri-Perlu-Tahu-Tentang-Skim-MATRIX-Dari-PERKESO-Ini1-700x699.jpg

Selain kita perlu mempunyai perlindungan takaful sendiri,

Ini sebab kenapa kita masih perlu mencarum kepada skim ini:

This image has an empty alt attribute; its file name is Orang-Bekerja-Sendiri-Perlu-Tahu-Tentang-Skim-MATRIX-Dari-PERKESO-Ini2-700x416.jpg

1. KADAR CARUMAN : RM13.10 – RM49.40 sebulan sahaja
Kadar SANGAT MAMPU MILIK !

2. TARIKH PERLINDUNGAN
Kuatkuasa dari tarikh bayaran caruman !

3. SKOP PERLINDUNGAN
Penyakit pekerjaan & Kemalangan semasa melakukan aktiviti pekerjaan bagi individu yang Bekerja Sendiri.

4. CARA BAYARAN
Online pun boleh. Layari matrix.perkeso.gov.my

5. FAEDAH
Tunai & Bukan Tunai

This image has an empty alt attribute; its file name is Orang-Bekerja-Sendiri-Perlu-Tahu-Tentang-Skim-MATRIX-Dari-PERKESO-Ini4-700x391.jpg

5 FAEDAH SEMASA HIDUP

1. FAEDAH PERUBATAN:
Rawatan percuma di Klinik Panel PERKESO
Tuntutan ganti belanja kos rawatan perubatan

2. FAEDAH HILANG UPAYA SEMENTARA
Minimum 4hari termasuk hari kemalangan (ada surat MC)
Kadar bayaran : RM30-RM105.33 sehari (penggantian pendapatan ini penting untuk orang yang bekerja sendiri)

3. FAEDAH HILANG UPAYA KEKAL
Bayaran Pampasan pukal sehingga RM200,000

4. ELAUN PENJAGAAN
RM 500 Sebulan jika memerlukan penjagaan khas

5. FAEDAH PEMULIHAN JASMANI & VOKASIONAL
Jasmani : Fisioterapi, reconstructive surgery, aggota tiruan, haemodialysis, kerusi roda, dan lain-lain
Vokasional : latihan elektrikal, jahitan, baiki radio, dan lain-lain.

3 FAEDAH SELEPAS KEMATIAN / TPD

1. FAEDAH PENGURUSAN MAYAT
RM 2,000 dibayar kepada waris

2. FAEDAH ORANG TANGGUNGAN
90% dari pendapatan yang diinsuranskan (sehingga RM 3,555 sebulan)

This image has an empty alt attribute; its file name is Orang-Bekerja-Sendiri-Perlu-Tahu-Tentang-Skim-MATRIX-Dari-PERKESO-Ini3-700x482.jpg

3. FAEDAH PENDIDIKAN
Pinjaman / biasiswa kepada anak-anak selepas kematian atau TPD

Bantu sebarkan maklumat ini kepada ahli keluarga, kawan-kawan, ejen takaful / unit trust yang bekerja sendiri sepenuh masa demi manfaat semua.

Nota:

Saya tidak dibayar atau mendapat apa-apa bayaran dari PERKESO dengan berkongsi maklumat ini.

Sila like, and klik butang SHARE (Dilarang copy & paste)

Ditulis oleh:

INAZ HASHIM
MB BCH BAO, FAR, FPR, ShRFP
Perancang Kewangan Berlesen dengan Suruhanjaya Sekuriti & Bank Negara Malaysia.
www.inazhashim.com

Untuk maklumat lanjut, layari https://matrix.perkeso.gov.my/

Banyak Lagi Skim PERKESO Yang Ramai Tak Tahu

Mesti terkejut kan adanya skim perlindungan seperti ini oleh pihak kerajaan? Sebenarnya ada lagi beberapa benda yang mungkin kita terlepas pandang, jemput baca:

Semoga kita dijauhi daripada perkara yang tidak diingini. Namun, sekiranya ditakdirkan berlaku juga kepada kita atau ahli keluarga; ketahuilah bahawa dengan adanya skim-skim seperti ini, dapat juga ianya meringankan beban sedikit sebanyak.

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Saya pemandu hailing, Sekarang in,i I sakit Bahagian pinggang Sakit.bolekeh saya apply bantuan perkeso??

  2. salam tuan.. saya sudah mempunyai takaful peribadi.

    cuma saya nak tanya pendapat tuan.. adakah berbaloi saya melanggan kedua2 nya.. perkeso dan takaful peribadi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA