mySalam, Perlindungan Untuk Golongan B40 Yang Dinanti-nanti

Baru-baru ini ketika sidang Parlimen, Timbalan Menteri Kewangan Yang Berhormat Dato’ Ir Amiruddin Hamzah telah mengemaskini status Skim Perlindungan Kesihatan Nasional, mySalam yang telah dilancarkan pada 1 Januari 2019. Setakat 4 April, sebanyak 1094 tuntutan telah diterima dan daripada jumlah itu, 97 tuntutan yang melibatkan nilai RM40,200 telah dibayar kepada penerima skim perlindungan tersebut.

Apa itu mySalam?

Skim ini telah dilancarkan pada 1 Januari 2019 oleh kerajaan dan ianya bertujuan untuk menyediakan perlindungan kesihatan secara percuma kepada golongan sasar B40. Ianya adalah sebuah inisiatif kerajaan kerana golongan ini kurang berkemampuan untuk mendapatkan perlindungan sendiri.

Skim ini disasarkan kepada penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) yang dianggarkan seramai 3.8 juta individu B40 yang juga penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019 berumur 18 hingga 55 tahun serta pasangan mereka.

Laporan Pembangunan Sektor Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) 2018

Mengikut laporan, risiko utama yang dihadapi oleh golongan B40 ialah kesan kewangan serta-merta lantaran kehilangan pendapatan untuk sementara waktu kerana tidak berupaya bekerja akibat dimasukkan ke hospital atau terlantar sakit. BNM juga telah membuat satu kaji selidik dan mendapati 86% daripada responden menyatakan kesukaran untuk mendapatkan wang kecemasan sebanyak RM1,000 iaitu jumlah yang hampir sama dengan upah yang diterima iaitu RM1,500.

Selain daripada itu, diagnosis penyakit kritikal atau tempoh rawatan di hospital yang panjang boleh menjerumuskan isi rumah tersebut ke kancah kemiskinan atau bebanan hutang dalam hanya beberapa minggu, terutama jika pasangannya terpaksa mengambil tanggungjawab sebagai penjaga.

Golongan ini tidak mampu untuk mendapatkan perlindungan Takaful disebabkan komitmen bulanan yang tinggi dan produk di pasaran lebih sesuai untuk memenuhi keperluan segmen pasaran yang lebih mewah. Ini yang menyebabkan kurangnya permintaan terhadap produk takaful dari golongan ini.

Berdasarkan laporan BNM inilah, yang menyebabkan kerajaan mewujudkan Skim mySalam bagi membantu golongan B40 ini. Skim ini diwujudkan untuk mencapai dua objektif berikut:

1. Menggalakkan Pengambilan Takaful

Jika kita imbas kembali laporan yang dikeluarkan oleh BNM pada tahun 2017, kadar kesedaran masyarakat untuk mengambil Takaful adalah masih di bawah sasaran. Inisiatif kerajaan ini secara tidak langsung dapat membuka minda masyarakat untuk mengambil polisi Takaful.

Masyarakat masih lagi ragu-ragu untuk mengambil polisi Takaful disebabkan manfaat yang tidak jelas dan bayaran yang perlu dibuat serta merta di samping menambahkan komitmen bulanan. Sebagai contoh, jika kita membeli kereta, kita boleh nampak fizikal kereta dan boleh memandunya.

Berlainan dengan Takaful, bayaran dibuat tanpa kita nampak fizikal manfaat, pemegang polisi hanya diberi polisi perlindungan yang akan menjadi amat berguna apabila diperlukan di kemudian hari.

2. Menggalakkan Penawaran Produk

Untuk makluman, skim ini direka dengan prinsip asas Takaful dan bukannya untuk kebajikan sosial jangka panjang. Matlamat kerajaan adalah supaya masyarakat amnya dan golongan B40 khasnya akan mengambil polisi Takaful swasta di masa hadapan dengan kepelbagaian manfaat
lain.

Selain daripada itu, diharap pengendali Takaful akan memperkenalkan produk baru yang lebih menepati kehendak golongan B40 (mampu milik).

Satu tabung amanah telah ditubuhkan untuk membayar sumbangan kepada pengendali Takaful. Produk ini akan diuruskan oleh pengendali Takaful pada harga kos dan keuntungan akan dikembalikan kepada tabung amanah. Untuk maklumat lanjut boleh layari laman web www.mysalam.com.my

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam
Masih bekerja di Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Penulisan adalah atas kapasiti individu dan hanya untuk tujuan pendidikan sahaja

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Cara Takaful Menjamin Masa Depan Kewangan:  Teras Penggantian Sumber Pendapatan

Kita semua berkemungkinan pernah melalui saat-saat yang mendebarkan apabila mendapat berita tragis mengenai orang yang kita sayangi terlibat dalam kemalangan jalan raya yang teruk atau apabila ada kawan yang ditimpa penyakit serius seperti serangan jantung atau kanser – atau tidak bernasib baik, kita sendiri pernah mengalaminya. Peristiwa tak terduga ini pasti memberikan kejutan kepada kita, memberikan kesan yang mendalam bahawa apa-apa sahaja boleh berlaku sekelip mata dan mengubah kehidupan kita.

Selain dari tekanan emosi, kestabilan kewangan kita juga terjejas. Menurut kajian oleh RinggitPlus, 7 daripada 10 rakyat Malaysia hanya menyimpan kurang dari RM500 sebulan. Secara keseluruhan, rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat sangat mudah terdedah kepada krisis kewangan mengejut. Dengan 598,635 kemalangan jalan raya dilaporkan di seluruh negara pada tahun lalu oleh Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, implikasi kewangan bagi keadaan diluar jangka ini memberikan tekanan bebanan yang berat, terutamanya apabila ia melibatkan pencari nafkah utama sesebuah keluarga.

Cabaran utama adalah untuk memastikan kestabilan kewangan dalam kesibukan menyambut perayaan bersama sanak saudara dan rakan taulan. Walau bagaimanapun, adalah penting juga untuk diingatkan bahawa dalam situasi yang tidak menentu ini, takaful boleh diambil kira sebagai talian hayat yang diyakini, menawarkan bantuan penting apabila diperlukan. Berikut adalah lima cara bagaimana takaful melindungi bukan sahaja wang anda tetapi juga ketenangan fikiran anda, memastikan anda mempunyai jaringan keselamatan apabila berhadapan dugaan dalam kehidupan.

Pelindung kepada Realiti Kesulitan Hidup

Kematian, kecacatan menyeluruh & kekal, serta penyakit kritikal adalah topik yang ramai di antara kita cuba elakkan dalam perbualan harian kerana berbaur negatif. Oleh itu, menyumbang kepada pelan takaful adalah seolah mempunyai rakan pelindung yang akan menghadapi cabaran kehidupan ini dan melindungi diri daripada hutang yang mungking akan timbul akibat keadaan tersebut.

Takaful beroperasi atas prinsip kerjasama dan pertolongan bersama, bermaksud apabila penyumbang takaful berhadapan salah satu cabaran ini, dana dari tabung perkongsian tersebut akan disalurkan secara terus dan telus kepada penyumbang dan keluarga. Ini menjamin penyumbang akan memiliki pendapatan yang tidak terputus bagi menampung bil yang tinggi dan memberi tumpuan kepada pemulihan.

Menjaga Kualiti Hidup 

Kehilangan pencari nafkah dalam keluarga bukan hanya sekadar kehilangan insan tersayang tetapi juga menjejaskan kestabilan kewangan. Mujurlah, takaful mampu menawarkan sinar harapan dengan menyediakan cara untuk mengurangkan risiko dengan meringankan bebanan kewangan. Takaful membolehkan penggantian punca pendapatan untuk pencari rezeki, memastikan kestabilan kewangan mereka apabila menghadapi tragedi tersebut.

Sebagai contoh, inisiatif Dana Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) PruBSN i-Lindung membolehkan penyumbang menggunakan dana KWSP mereka untuk sijil takaful seperti PruBSN Lindung Famili atau PruBSN Cegah Famili untuk melindungi diri dan keluarga. Melalui sijil ini, orang tersayang mendapat akses kepada faedah yang komprehensif dalam tragedi seperti kematian, hilang upaya kekal, dan penyakit kritikal, menyediakan sokongan kewangan penting dalam waktu yang mencabar.

Perlindungan Disesuaikan yang Telah Dirancang Khas untuk Anda

“Saya tidak mempunyai cukup wang!” – Ini adalah kenyataan yang mencerminkan 30% rakyat Malaysia berusia 25 hingga 40 tahun yang memiliki kekurangan perlindungan peribadi. Bertentangan dengan kepercayaan ramai, dana takaful pada amnya mempunyai kadar tetap dan tidak terikat kepada kadar faedah. Apa yang membezakannya adalah kesesuaiannya menepati keperluan individu. Penyedia takaful tidak percaya kepada penggunaan hanya satu pendekatan untuk semua, mereka memberi ruang dan kuasa kepada penyumbang untuk menentukan pelan mengikut keperluan khusus mereka.

Selain itu, pilihan untuk memiliki pelan perlindungan melalui EPF menawarkan solusi yang mampu milik. Dengan cara ini, pelaburan dalam perlindungan takaful tidak akan memberikan impak kepada komitmen gaji bulanan sedia ada. Sebaliknya, ia menyediakan kemudahan dan lebih mudah diakses untuk anda menjamin masa depan tanpa menjejaskan bajet anda.

Sebagai contoh, sijil takaful di bawah inisiatif KWSP PruBSN i-Lindung menekankan kepentingan memberikan perlindungan kewangan kepada setiap rakyat Malaysia melalui sumbangan tahunan dari serendah RM13.80* bagi setiap ahli yang dilindungi. Sijil PruBSN Lindung Famili dan PruBSN Cegah Famili meluaskan perlindungan kepada penyumbang, pasangan mereka yang berumur 19 hingga 65 tahun dan anak-anak mereka yang berumur 14 hingga 65 tahun. Sijil-sijil ini juga memastikan kelayakan mereka sehingga umur 75 tahun. Sijil-sijil ini memberikan rasa jaminan apabila keadaan yang tidak dijanka berlaku. Takaful menawarkan fleksibiliti kepada penyumbang untuk menentukan matlamat kewangan dan keutamaan mereka, memastikan sijil takaful yang dipilih sejajar dengan keperluan individu dan situasi kehidupan mereka.

Takaful Berpegang Teguh Dengan Komitmen Kepada Amalan Etika dan Patuh Syariah.

Beroperasi atas prinsip saling membantu (Ta’awun) antara satu sama lain semasa ditimpa kesusahan di mana penyertaannya adalah Tabarru’at (Kebajikan). Tidak seperti insurans konvensional, takaful memberikan keutamaan kepada ketelusan dan bebas dari unsur faedah (riba).

Untuk memastikan semua penyumbang mengambil maklum mengenai impak sumbangan mereka, pengendali takaful sentiasa memberikan penerangan mengenai pengurusan dana tersebut. Landasan kewangan ini juga membolehkan penyumbang melabur dalam projek-projek tanggungjawab sosial korporat untuk membantu mereka yang memerlukan, termasuk inisiatif kesihatan, pendidikan, dan juga pembangunan infrastruktur. Melalui rangka kerja etika, takaful berperanan sebagai pemangkin bagi melestarikan kewangan yang mampan dan perubahan sosial yang positif.

Jaminan Kepercayaan Dalam Menghadapi Ketidaktentuan

Kehidupan sangat rapuh dalam dunia yang bergerak pantas hari ini. Menurut satu kajian oleh Prudential, hampir dua pertiga orang bimbang tentang persediaan masa depan mereka jika sesuatu yang buruk berlaku. Ini memberikan gambaran yang menakutkan tentang kestabilan kewangan pada masa depan.

Di sinilah takaful memainkan peranan, membantu individu mengemudi kekhawatiran ranjau kehidupan dengan ketabahan dan keyakinan. Takaful memberikan kekuatan kepada penyumbang untuk mengejar matlamat dan menjalani kehidupan mereka dengan sepenuhnya melalui pembayaran sekali gus apabila keadaan yang tidak dijangka berlaku.

Secara kesimpulannya, menyumbang kepada takaful adalah langkah proaktif untuk memastikan kestabilan kewangan, menawarkan penggantian sumber pendapatan yang segera apabila hidup tidak seperti yang dirancang. Kemampuannya untuk melindungi daripada perubahan hidup seperti kematian, kecacatan total dan kekal, dan penyakit kritikal hanya menjadikannya rakan sekutu yang boleh dipercayai untuk lebih kuat menghadapi kehidupan. Sesungguhnya, rakyat Malaysia seharusnya memulakan usaha untuk melabur dalam takaful hari ini.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai EPF i-Lindung, sila layari laman prubsn.com.my

*PruBSN Lindung Famili: Untuk perempuan bukan perokok, berumur 1 hingga 35 tahun (umur pada hari lahir akan datang), dan jumlah dilindungi sebanyak RM10,000. PruBSN Cegah Famili: Untuk perempuan bukan perokok, berumur 1 hingga 25 tahun (umur pada hari lahir akan datang), dan jumlah dilindungi sebanyak RM10,000.