mySalam, Perlindungan Untuk Golongan B40 Yang Dinanti-nanti

Baru-baru ini ketika sidang Parlimen, Timbalan Menteri Kewangan Yang Berhormat Dato’ Ir Amiruddin Hamzah telah mengemaskini status Skim Perlindungan Kesihatan Nasional, mySalam yang telah dilancarkan pada 1 Januari 2019. Setakat 4 April, sebanyak 1094 tuntutan telah diterima dan daripada jumlah itu, 97 tuntutan yang melibatkan nilai RM40,200 telah dibayar kepada penerima skim perlindungan tersebut.

Apa itu mySalam?

Skim ini telah dilancarkan pada 1 Januari 2019 oleh kerajaan dan ianya bertujuan untuk menyediakan perlindungan kesihatan secara percuma kepada golongan sasar B40. Ianya adalah sebuah inisiatif kerajaan kerana golongan ini kurang berkemampuan untuk mendapatkan perlindungan sendiri.

Skim ini disasarkan kepada penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) yang dianggarkan seramai 3.8 juta individu B40 yang juga penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019 berumur 18 hingga 55 tahun serta pasangan mereka.

Laporan Pembangunan Sektor Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) 2018

Mengikut laporan, risiko utama yang dihadapi oleh golongan B40 ialah kesan kewangan serta-merta lantaran kehilangan pendapatan untuk sementara waktu kerana tidak berupaya bekerja akibat dimasukkan ke hospital atau terlantar sakit. BNM juga telah membuat satu kaji selidik dan mendapati 86% daripada responden menyatakan kesukaran untuk mendapatkan wang kecemasan sebanyak RM1,000 iaitu jumlah yang hampir sama dengan upah yang diterima iaitu RM1,500.

Selain daripada itu, diagnosis penyakit kritikal atau tempoh rawatan di hospital yang panjang boleh menjerumuskan isi rumah tersebut ke kancah kemiskinan atau bebanan hutang dalam hanya beberapa minggu, terutama jika pasangannya terpaksa mengambil tanggungjawab sebagai penjaga.

Golongan ini tidak mampu untuk mendapatkan perlindungan Takaful disebabkan komitmen bulanan yang tinggi dan produk di pasaran lebih sesuai untuk memenuhi keperluan segmen pasaran yang lebih mewah. Ini yang menyebabkan kurangnya permintaan terhadap produk takaful dari golongan ini.

Berdasarkan laporan BNM inilah, yang menyebabkan kerajaan mewujudkan Skim mySalam bagi membantu golongan B40 ini. Skim ini diwujudkan untuk mencapai dua objektif berikut:

1. Menggalakkan Pengambilan Takaful

Jika kita imbas kembali laporan yang dikeluarkan oleh BNM pada tahun 2017, kadar kesedaran masyarakat untuk mengambil Takaful adalah masih di bawah sasaran. Inisiatif kerajaan ini secara tidak langsung dapat membuka minda masyarakat untuk mengambil polisi Takaful.

Masyarakat masih lagi ragu-ragu untuk mengambil polisi Takaful disebabkan manfaat yang tidak jelas dan bayaran yang perlu dibuat serta merta di samping menambahkan komitmen bulanan. Sebagai contoh, jika kita membeli kereta, kita boleh nampak fizikal kereta dan boleh memandunya.

Berlainan dengan Takaful, bayaran dibuat tanpa kita nampak fizikal manfaat, pemegang polisi hanya diberi polisi perlindungan yang akan menjadi amat berguna apabila diperlukan di kemudian hari.

2. Menggalakkan Penawaran Produk

Untuk makluman, skim ini direka dengan prinsip asas Takaful dan bukannya untuk kebajikan sosial jangka panjang. Matlamat kerajaan adalah supaya masyarakat amnya dan golongan B40 khasnya akan mengambil polisi Takaful swasta di masa hadapan dengan kepelbagaian manfaat
lain.

Selain daripada itu, diharap pengendali Takaful akan memperkenalkan produk baru yang lebih menepati kehendak golongan B40 (mampu milik).

Satu tabung amanah telah ditubuhkan untuk membayar sumbangan kepada pengendali Takaful. Produk ini akan diuruskan oleh pengendali Takaful pada harga kos dan keuntungan akan dikembalikan kepada tabung amanah. Untuk maklumat lanjut boleh layari laman web www.mysalam.com.my

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Berkelulusan Sarjana Kewangan dan Perbankan Islam
Masih bekerja di Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Penulisan adalah atas kapasiti individu dan hanya untuk tujuan pendidikan sahaja

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Takaful Dan Insurans Bukan Sekadar Perlindungan

Ramai yang tak gemar apabila ejen Takaful atau insurans menghubungi mereka. Mereka menganggap pelan yang ditawarkan sekadar perlindungan untuk kematian dan juga penyakit kritikal.

Namun, sekarang tidak lagi demikian.

Syarikat Takaful dan insurans bukan sahaja menawarkan pelan perlindungan tradisional, tetapi hakikatnya lebih daripada itu. Kini, pelan perlindungan datang dengan pakej yang lebih menarik. Kini mereka berusaha untuk mengubah persepsi masyarakat terhadap produk yang ditawarkan.

Mereka mempromosikan program kecergasan dan turut memberi inisiatif menarik kepada pemegang polisi yang mengamalkan gaya hidup sihat.

Inisiatif boleh diberikan dalam bentuk “cashback” atau pun diskaun untuk keahlian gimnasium, pemeriksaan kesihatan dan juga diskaun semasa berbelanja di pasar raya terpilih. Pemegang polisi juga boleh mendapat kadar premium yang lebih rendah jika matlamat kesihatan tercapai.

Dengan ini, pemegang polisi bukan sahaja mendapat manfaat ketika berlaku kemalangan, tetapi turut mendapat faedah lain sebelum berlakunya hal yang tidak diduga.

Perkhidmatan tambahan ini boleh ditawarkan dengan kemajuan teknologi pada masa ini. Terdapat alat canggih seperti “tracker device” dan platform teleperubatan yang boleh diguna pakai untuk menjejak aktiviti yang dilakukan oleh para pemegang polisi.

Salah satu faktor lain perkhidmatan ini ditawarkan adalah disebabkan peningkatan kadar penyakit tidak berjangkit seperti darah tinggi, kanser paru-paru dan kencing manis di negara kita.

Penyakit ini boleh dielakkan jika kita mengamalkan gaya hidup dan pemakanan yang sihat. Dengan adanya program kecergasan ini, para pemegang polisi akan mendapat kesedaran awal betapa pentingnya untuk menjaga kesihatan dan melindungi diri serta keluarga.

Di antara program kecergasan yang ditawarkan di Malaysia adalah seperti Pulse daripada Prudential, AIA Vitality daripada AIA serta Step It Up dan Step It Up+ daripada Axa Affin.

Apa tunggu lagi? Bagi yang belum mempunyai perlindungan takaful atau insurans, ini adalah peluang anda untuk mendapatkan pelan perlindungan serta faedah dan ganjaran yang menarik ini!

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.theedgemarkets.com/article/insurance-protection-prevention-living-benefits

Iklan

Kenapa Wanita Perlu Ada Kad Perubatan Sebelum Mencecah Usia 30 Tahun

Kita dapat lihat pada masa sekarang, lebih ramai yang semakin fokus kepada kerjaya mereka. Tidak kira sama ada yang belum berkahwin atau pun yang telah berumah tangga, tidak ketinggalan juga untuk wanita yang bergelar suri rumah.

Di antara perkara penting yang perlu dimiliki oleh wanita adalah kad perubatan, selain daripada rumah sendiri. Ini kerana kad perubatan dapat membantu anda sekiranya anda sakit, dan dapat juga mengelakkan daripada menggunakan wang simpanan sendiri.

Berikut merupakan 6 sebab kenapa wanita perlu ada kad perubatan sebelum mencecah usia 30 tahun.

1. Caruman Rendah Setiap Bulan

Tahukah anda semakin meningkat usia, maka semakin tinggi risiko seseorang untuk mendapat penyakit?

Jadi kalau anda ambil kad perubatan sebelum umur 30 tahun, dapat pelan dengan caruman yang rendah, banyak boleh berjimat dalam jangka masa panjang.

2. Lebih Berisiko Kena Penyakit

Wanita lebih cenderung untuk mengahadapi lebih banyak penyakit, termasuklah kanser. Oleh yang demikian, kaum wanita mempunyai risiko lebih besar untuk menghadapi penyakit meskipun ketika di usia muda.

Dengan adanya kad perubatan ini, ia dapat melindungi diri anda daripada kos perubatan yang semakin mahal.

3. Siang Kerja, Balik Kerja Nak Urus Rumah Tangga

Sifat wanita yang sangat gigih bekerja, menjadikan mereka kadang kala lupa untuk memberikan ruang kepada diri sendiri untuk berehat. Siang penat bekerja, malam nak masak lagi, nak jaga anak-anak dan suami lagi.

Gaya hidup moden dengan makanan yang tak sihat, juga membuatkan kaum wanita lebih cenderung untuk jatuh sakit berbanding lelaki.

4. Berhenti Kerja Jaga Keluarga

Kebiasaannya, syarikat tempat anda bekerja akan menyediakan kad perubatan kepada para pekerja. Namun, bagi wanita ia boleh berubah apabila mereka telah dikurniakan cahaya mata. Kemungkinan untuk mereka berhenti kerja dan fokus kepada anak-anak sentiasa ada.

Apa akan berlaku sekiranya anda berhenti kerja? Pastinya kad perubatan anda yang disediakan oleh syarikat juga akan diberhentikan juga.

5. Ringankan Beban Suami

Kalau kesian kat suami terpaksa kerja siang, malam dan hujung minggu untuk menyara keluarga, apa salahnya anda ringankan sikit beban suami.

Bukan kita minta untuk sakit, tetapi kalau ditakdirkan ditimpa musibah suatu hari nanti – suami juga yang bertanggungjawab ke atas isteri.

6. Nanti Dah Sakit, Takaful Tak Cover

Kalau tunggu lama-lama, sampai dah kena penyakit yang tidak diingini – nanti pihak takaful pula yang tak nak cover. Sebarang keadaan pre-existing tidak akan dilindungi, jadi cepat-cepatlah ambil takaful ni.

Badan sakit, minda sakit, poket pun sakit juga.

Tahap Kesedaran Takaful Di Malaysia Masih Rendah

Dah tahu betapa pentingnya kad perubatan dalam kehidupan, ayuh kaum wanita kita beramai-ramai mengambil pelan takaful dengan segera. Bagi mereka yang dah ada tu, syabas!

Iklan

7 Keadaan Yang Tidak Mendapat Perlindungan Daripada Takaful Atau Insurans Kenderaan

Sudah menjadi syarat wajib di negara ini untuk setiap pemilik kenderaan seperti motorsikal dan juga kereta, perlu mempunyai takaful atau insurans setiap kali ingin memperbaharui cukai jalan. Tetapi jika ditakdirkan berlaku situasi di bawah, anda tidak akan dilindungi?

1. Rusuhan/Perang

Kita bernasib baik kerana tinggal di negara yang aman. Tetapi kebelakangan ini terdapat beberapa perhimpunan yang diadakan di jalanan terutamanya di tengah bandar. Sekiranya keadaan menjadi tidak terkawal dan berlaku rusuhan, sebarang kerosakan yang berlaku ke atas kenderaan anda tidak akan dilindungi oleh syarikat takaful atau insurans.

Jika mahukan perlindungan lebih, boleh pohon polisi tambahan dan membayar sedikit untuk mengaktifkan perlindungan tersebut.

2. Aksesori

Jika minat memasang aksesori seperti sport rim, sound system dan sebagainya, boleh pertimbangkan untuk mengambil polisi tambahan. Ini kerana syarikat takaful atau insurans tidak akan melindungi anda sekiranya aksesori kenderaan tersebut dicuri.

3. Bencana Alam

Jika anda tinggal di kawasan yang sering dilanda banjir, memang patut sangat mengambil polisi perlindungan bencana alam ni. Ini kerana kerosakan kenderaan yang disebabkan oleh bencana alam seperti banjir, tanah runtuh, ribut dan sebagainya tidak dilindungi oleh pihak takaful atau insurans.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg

4. Kenderaan Dipandu Orang Lain

Walaupun kereta itu dipandu oleh ahli keluarga mahu pun rakan anda, syarikat takaful atau insurans tidak akan membayar apa-apa pampasan sekiranya berlaku kemalangan. Tetapi anda masih boleh membuat tuntutan dengan cara membayar RM400 kepada syarikat takaful atau insurans. Kemudian mereka akan menguruskan urusan untuk membayar pampasan ke atas kerosakkan yang dialami tersebut.

Tiadakah cara yang lebih murah? Ada. Caranya senang sahaja, anda cuma perlu menambah pemandu lain ke dalam polisi takaful atau insurans. Setiap nama yang ditambah hanya akan dikenakan caj RM10 sahaja. Nak bayar RM400 atau RM10?

5. Liabiliti Undang-undang Kepada Penumpang dan Untuk Penumpang

Sekiranya kenderaan yang dipandu tersebut terlibat dalam kemalangan, hanya anda yang akan dilindungi. Penumpang yang berada dalam kenderaan anda ketika itu tidak akan mendapat sebarang pampasan. Kalau nak, perlu langgan atau beli polisi tambahan iaitu Liabiliti Undang-undang Kepada Penumpang.

Jika penumpang kenderaan pula yang menyebabkan kerosakan kepada kenderaan lain, anda juga akan terlepas daripada perlindungan syarikat insurans. Jadi anda boleh menambah polisi Liabiliti Undang-undang Untuk Penumpang. Sebagai maklumat tambahan, sekiranya kita ingin memandu ke Singapura, diwajibkan untuk mengambil kedua-dua polisi tambahan ini.

6. Kerosakan Total (Total Loss)

Jika kenderaan rosak teruk akibat kemalangan dan kenderaan tersebut pula masih lagi mempunyai baki pembiayaan atau pinjaman dengan bank, syarikat takaful atau insurans hanya akan membayar pampasan berdasarkan harga semasa kenderaan tersebut.

Dan pada kebiasaannya, jumlah pampasan adalah lebih rendah berbanding baki pembiayaan atau pinjaman disebahkan faktor susut nilai kenderaan dan juga kadar faedah yang dikenakan oleh pihak bank.

7. Kecederaan dan Kematian

Ramai yang tidak tahu bahawa polisi takaful atau insurans kenderaan tidak akan melindungi kita sekiranya berlaku kecederaan atau kematian. Apa yang berlaku sebenarnya ialah, jika kemalangan itu berlaku disebabkan individu lain; maka polisin beliaulah yang akan membayar pampasan di atas kecederaan atau kematian kita.

Tetapi jika kita yang menyebabkan kemalangan tersebut, kita perlu menyediakan wang yang secukupnya untuk menanggung segala kos perubatan kita sendiri.

Sumber Rujukan:

https://www.ibanding.com/7-situasi-malang-yang-tidak-dilindungi-insurans-kenderaan-anda/

Ambil Langkah Berjaga-jaga

Tiada siapa yang nak ditimpa musibah. Tetapi itu tidak bermakna kita tidak perlu mengambil langkah berjaga-jaga. Kalau boleh, untuk dapatkan perlindungan yang menyeluruh, jangan kedekut untuk berbelanja lebih untuk menambah polisi takaful atau insurans kenderaan. Ini untuk kepentingan kita juga di masa hadapan.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg

Iklan

5 Perkara Ejen Takaful Tak Beritahu Kita

Adakah kita cukup yakin dengan ejen Takaful kita? Banyak kes tuntutan tidak boleh dilakukan hanya kerana kesilapan maklumat yang diperolehi daripada ejen.

Sebagai manusia biasa, ejen juga tidak terlepas daripada membuat kesilapan, pasti ada maklumat penting yang terlepas pandang dan tidak diberitahu oleh mereka. Namun, tidak semua hal tuntutan yang tidak lulus adalah disebabkan oleh ejen anda, kemungkinan ia juga adalah kesalahan kita sendiri.

Bagi menjawab segala persoalan yang masih belum jelas, jom lihat beberapa perkara yang mungkin ejen anda tidak maklumkan.

1. Cuma Perlu Mendaftar Sahaja

“Ya, selepas mendaftar, anda tidak perlu buat apa-apa”. Itulah yang sering dikatakan oleh ejen sedangkan mereka terlupa untuk menjelaskan bahawa kita perlu mengambil polisi dan menyimpannya.

Kebanyakan ejen hanya berikan kita flyers dan pulang begitu sahaja. Ingat, kita perlu memahami betul-betul polisi dan menyimpannya di tempat yang selamat.

2. Premium Banyak, Manfaat Hebat

Kebanyakan daripada ejen berfikir bahawa premium atau jumlah bayaran yang perlu kita bayar mempengaruhi betapa hebatnya manfaat yang bakal kita terima.

Bayar premium yang mahal tidak semestinya bermakna kita akan mendapat manfaat yang lebih hebat. Sebaliknya, kita perlu mendapatkan perlindungan yang sesuai dengan keperluan dan poket kita.

3. Apa Yang Akan Diperoleh Jika Tidak Pernah Membuat Tuntutan

Sesetengah Takaful mempunyai ganjaran sum assured iaitu jumlah wang yang akan kita terima dalam tempoh yang ditetapkan jika menepati syarat-syaratnya. Ramai juga ejen yang tidak memaklumkan berkaitan cash value policy dan juga no claim bonus.

Sesetengah Takaful ada memberikan ganjaran tersebut. Penting untuk kita tanyakan kepada ejen tentang perkara ini.

4. Apa Jadi Apabila Kita Terminate Polisi

Pasti ramai ejen yang tidak beritahu kita mengenai hal ini. Jika kita ingin terminate polisi, syarikat akan membayar cash value yang terkumpul.

Ada juga yang akan dikenakan caj pembatalan daripada jumlah nilai tunai cash value tersebut.

5. Kesan Tidak Bayar

Pernahkah kita terfikir apakah kesan yang akan berlaku sekiranya kita tidak membayar caruman secara konsisten setiap bulan? Tempoh tangguh selama 30 hari akan diberikan untuk kita membayar jumlah premium.

Sekiranya masih tidak menjelaskan bayaran selepas tempoh tersebut, polisi akan lapse dan menyebabkan perlindungan akan ditarik semula.

Itulah 5 perkara penting yang ejen tak beritahu kita, tetapi kita harus tahu. Jangan lupa untuk baca segala maklumat yang terkandung dalam polisi. 

Cara paling mudah untuk faham, tanya terus kepada pada ejen kita.

Sumber RujukanLoan Street

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!