Takaful Dan Insurans Bukan Sekadar Perlindungan

Ramai yang tak gemar apabila ejen Takaful atau insurans menghubungi mereka. Mereka menganggap pelan yang ditawarkan sekadar perlindungan untuk kematian dan juga penyakit kritikal.

Namun, sekarang tidak lagi demikian.

Syarikat Takaful dan insurans bukan sahaja menawarkan pelan perlindungan tradisional, tetapi hakikatnya lebih daripada itu. Kini, pelan perlindungan datang dengan pakej yang lebih menarik. Kini mereka berusaha untuk mengubah persepsi masyarakat terhadap produk yang ditawarkan.

Mereka mempromosikan program kecergasan dan turut memberi inisiatif menarik kepada pemegang polisi yang mengamalkan gaya hidup sihat.

Inisiatif boleh diberikan dalam bentuk “cashback” atau pun diskaun untuk keahlian gimnasium, pemeriksaan kesihatan dan juga diskaun semasa berbelanja di pasar raya terpilih. Pemegang polisi juga boleh mendapat kadar premium yang lebih rendah jika matlamat kesihatan tercapai.

Dengan ini, pemegang polisi bukan sahaja mendapat manfaat ketika berlaku kemalangan, tetapi turut mendapat faedah lain sebelum berlakunya hal yang tidak diduga.

Perkhidmatan tambahan ini boleh ditawarkan dengan kemajuan teknologi pada masa ini. Terdapat alat canggih seperti “tracker device” dan platform teleperubatan yang boleh diguna pakai untuk menjejak aktiviti yang dilakukan oleh para pemegang polisi.

Iklan

Salah satu faktor lain perkhidmatan ini ditawarkan adalah disebabkan peningkatan kadar penyakit tidak berjangkit seperti darah tinggi, kanser paru-paru dan kencing manis di negara kita.

Penyakit ini boleh dielakkan jika kita mengamalkan gaya hidup dan pemakanan yang sihat. Dengan adanya program kecergasan ini, para pemegang polisi akan mendapat kesedaran awal betapa pentingnya untuk menjaga kesihatan dan melindungi diri serta keluarga.

Di antara program kecergasan yang ditawarkan di Malaysia adalah seperti Pulse daripada Prudential, AIA Vitality daripada AIA serta Step It Up dan Step It Up+ daripada Axa Affin.

Apa tunggu lagi? Bagi yang belum mempunyai perlindungan takaful atau insurans, ini adalah peluang anda untuk mendapatkan pelan perlindungan serta faedah dan ganjaran yang menarik ini!

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.theedgemarkets.com/article/insurance-protection-prevention-living-benefits

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Bakal Mendominasi Cara Pemasaran Akan Datang?

Kecoh apabila Menteri Pendidikan menganjurkan pertandingan TikTok dan memanggil beberapa influencer untuk turut serta. Seperti biasa, ada yang mengecam dan ada yang sokong.

Namun, pertandingan itu tidak sesuai diadakan ketika musim Perintah Kawalan Prgerakan (PKP) ini. Sebab apa?

Kebanyakan berpendapat agar pihak atasan lebih peka dan sensitif dengan nasib pelajar yang kurang berkemampuan dan tidak terdedah dengan dunia teknologi. Ya, pada tahun 2020 ini masih ada yang ketinggalan, tak memiliki smartphone, apatah lagi komputer mahu pun tablet.

Oleh itu, perkara yang perlu difikirkan adalah bagaimana pendidikan dapat disalurkan secara lebih meluas ke kawasan pedalaman dan orang yang kurang berkemampuan dengan kos yang efisien. Kini, pelajar berada di rumah dan pelajaran juga terabai.

TikTok tidak bersalah dalam hal ini, kerana pihak menteri mengikuti perkembangan dunia masa kini. Semakin ramai anak muda yang ‘melepak’ di TikTok, cuma cara pengendalian yang perlu ditambah baik.

Asal-Usul TikTok

TikTok bermula sejak September 2016. Ia adalah milik syarikat ByteDance yang terletak d Beijing,China dan pemiliknya adalah Zhang Yiming.

Mereka pada mulanya melancarkan aplikasi Douyin hanya untuk pasaran China sahaja. TikTok dan Douyin adalah sama, tetapi meggunakan server yang berbeza bagi mematuhi undang-undang kawalan Negara China.

Aplikasi ini diterima di Amerika Syarirkat selepas bergabung dengan aplikasi musical.ly pada 2 Ogos 2018.

Aplikasi ini merangkumi 75 bahasa dan diterima di 155 buah negara di seluruh dunia.

Kegunaan TikTok

Kegunaan utama TikTok adalah untuk membuat video pendek berdurasi 60 saat. Ada yang membuat video menari, membuat gerakan bibir dan mengikut rentak muzik.

Jika digunakan untuk mempelajari sesuatu yang baru seperti video kraftangan, memasak, tutorial ringkas dan bermacam-macam lagi. Kebanyakan video yang dihasilkan adalah video menari yang menjadi trend ikutan pengguna aplikasi tersebut.

Memetik sumber dari Oberlo.com, TikTok menduduki tempat pertama apikasi yang paling ramai dimuat turun di seluruh dunia. Hampir 1 bilion penonton setiap hari.

Mereka punyai 800 juta pengguna aktif diseluruh dunia. 90% pengguna yang memiliki akaun akan melihatnya berulang kali. Ia umpama satu aplikasi yang boleh membuat seseorang ketagih.

Iklan

Mungkin ia libatkan muzik dan tarian. Kita sendiri suka untuk mendengar sesuatu lagu berulang kali? Aplikasi ini membenarkan kita ambil muzik dari mana-mana yang kita suka dan memasukkannya ke dalam video kita sendiri tanpa kita perlu susah payah untuk memuat turun lagu tersebut.

Ia adalah pilihan generasi Z. 41% pengguna adalah berumur 16-24 tahun. Inilah generasi pelapis untuk negara akan datang.

Jika kita generasi X dan Y yang terus-menerus menolak teknologi, mereka adalah golongan yang akan menggunakan sebarang teknologi dengan cara yang tidak mencapai tujuan yang optimum. Sebaliknya, kita perlu ambil tahu dan pantau.

Walaupun aplikasi ini berasal dari China, namun negara yang paling banyak menggunakannya adalah India! Hampir 1/3 muat turun adalah dari sana.

68% penonton akan melihat video orang lain dan hampir 50% pengguna akan muat turun video mereka sendiri selepas itu. (Globalwebindex, 2019)

Ianya merupakan satu peluang besar bagi pengusaha dan organisasi untuk mempengaruhi generasi Z ini dengan minat mereka yang baru. Mereka tidak berapa gemar Facebook,katanya boring dan mereka lebih suka Instagram, Twitter dan terkini TikTok.

Sesuatu yang buat saya terfikir. Pepatah belajarlah sehingga ke negeri China. Kes Coronavirus bermula dari Wuhan, China. Mereka sudah berakhir, negara lain yang lebih teruk terancam berbanding negara mereka sendiri.

Aplikasi ini juga bermula di China dan tersebar penggunaannya ke seluruh dunia. Barangan ‘Made In China’ juga ada di seluruh dunia. Apa istimewanya China?

Ketua mereka? Dasar dan objektif mereka? Atau sikap rakyat mereka?

Mari kita fikir-fikirkan di musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Sumber Rujukan:

Iklan

Hutang Kereta Menjerat ke Neraka Kewangan

Ramai mungkin terlepas pandang terutamanya golongan muda yang baru berkerjaya, dan tak kurang pula golongan pertengahan yang baru nak stabil peribadi dan keluarga. Kereta “mampu beli” yang mereka beli dan pandu akhirnya membawa mereka ke #nerakakewangan.

Ini kerana mereka hanya “MAMPU BELI” namun tidak “MAMPU BELA” dan akhirnya menjadi tidak “MAMPU MILIK”.

Senarionya :

Adam (bukan nama sebenar) seorang graduan yang baru bekerja dan menjawat jawatan eksekutif muda di sebuah bank terkemuka dengan gaji permulaan RM2500 sebulan. Kerana sudah berkerja Adam merasakan wajib membeli sebuah kereta dan dengan jawatan yang disandang, kereta tempatan bukanlah menjadi pilihan Adam. Lalu Adam memilih membeli sebuah kereta Toyota Vios supaya bila reunion atau balik kampung Adam tak rasa kalah.

Gaji bersih Adam : RM 2500
Ansuran kereta : RM 850 bulanan
Kos Total Penyelenggaran: RM 1169

Baki lebihan gaji : RM 481
Anggaran duit makan : RM300
Baki dalam tangan : RM181

Dengan RM181 sahaja baki bulanan, Adam mula rasa bersalah kerana tak mampu beri mama dan papanya duit belanja . Ini pun nasib baik Adam masih tinggal di rumah ibu bapanya. Bagaimana pula jika Adam perlu membayar sewa? Kos di atas juga tanpa ditolak kos harian lain-lain (miscellaneous) .

Hujung tahun ni Adam akan berkahwin, Adam rasa balance RM181 tu kalau kumpul pun tak kan hasilkan RM20,000 sampai hujung tahun nanti. Jadi Adam sudah berkira-kira untuk buat Pinjaman Peribadi dengan bank untuk urusan perkahwinan.

Satu hari seseorang telah datang dan mempromosi kad kredit kepada Adam dengan menjual idea ” setiap orang perlu ada at least satu kad kredit untuk kecemasan encik. ” Adam terfikir yang memang duit tunai dia pon tak banyak, jadi Adam setuju mohon satu kad kredit. Sayangnya, tanpa bimbingan dan cetek ilmu kewangan , Adam tidak sekadar menggunakan Kad Kredit waktu KECEMASAN, namun Adam menggunakannya mengikut PERASAAN.

Ini belum lagi cerita tentang keperluan asas kewangan seperti Perlindungan Takaful dan Simpanan berkala. Pelaburan untuk hari tua pula bila nak mula?
Kemampuan beli rumah? Tak tau lah celah mana Adam nak selongkar!

Adam hanya pandu, pandu dan pandu selesa kereta Vios nya… Sehingga satu saat Adam mula terasa bahangnya.. Ya… bahang api… #nerakakewangan ….

Nota kaki;
Kos total penyelenggaraan di atas adalah termasuk semua kos penggunaan kereta yang dikira berdasarkan jumlah tahunan dan dibahagikan kepada nilai bulanan. Ini adalah kos tersembunyi yang jarang sekali kita sedari dan buat persediaan ketika kita membuat perancangan dan pemilihan membeli sesebuah kenderaan. Huraian sila rujuk gambar.

Kredit: Hasni Liana Hj Ahmad 

This image has an empty alt attribute; its file name is motor-takaful.jpg


Ilmu di atas diperolehi dalam seminar Bijak Merancang Wang (BMW) yang dianjurkan oleh Tuan Afyan Mat Rawi. Itu baru satu saja contoh, dan ada banyak lagi contoh lain yang akan membuatkan kita sentap dan insaf.

Di dalam Seminar BMW ini, anda akan belajar bermacam-macam ilmu berkaitan kewangan yang lain daripada yang lain. Modul-modulnya adalah seperti berikut:

Iklan
  1. Aliran Tunai / Cash Flow
  2. Penyata Nilai Bersih / Networth Statement
  3. Simpanan / Savings
  4. Perlindungan Kewangan / Takaful / Protection
  5. Pelaburan / Investment
  6. Penyucian / Purification
  7. Pembahagian / Distribution

Dapatkan juga eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

Apple Pay VS Google Pay Send: Siapa Lagi Power

Apple (AAPL) dan (GOOG) merupakan dua jenama terkemuka dan dikenali di seluruh dunia. Kedua-duanya telah menguasai dunia dengan perkembangan teknologi yang tidak boleh disangkal oleh mana-mana pihak. Google Pay Send telah diperkenalkan kepada pengguna setia mereka pada 26 Mac 2011 manakala Apple Pay pula diperkenalkan pada bulan Oktober 2014.

Jom kita tengok apa Apple Pay dan Google Pay Send ini dan perbezaan di antara kedua-duanya.

Perkara Asas Mengenai Apple Pay dan Google Pay Send

1. Apple Pay dan Google Pay Send adalah sebuah aplikasi pembayaran dalam talian (Mobile Payment Systems).

2. Kedua-dua aplikasi menggunakan sistem contactless payment iaitu dengan menggunakan teknologi NFC (Near Field Communication), walaupun pelaksanaannya kedua-duanya sedikit berbeza:

  • Apple yang mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas sistem hardware mereka, telah memperkenalkan Apple Pay pada iPhone 6 dan iPhone 6 Plus ke atas dan menggunakan teknologi ID Touch untuk membuat pengesahan.
  • Google pula memilih untuk sistem pengesahan PIN yang lebih praktikal digunakan.

Ini menjadikan sistem Apple lebih mudah untuk digunakan dan dilihat lebih cool tetapi Google pula mempunyai kelebihan yang lebih meluas kerana mampu digunakan walaupun untuk pengguna iPhone 5!

3. Kedua-dua Google Pay Send dan Apple Pay boleh digunakan untuk pembelian dalam talian terus daripada mana-mana aplikasi atau laman sesawang. Ini secara automatik memudahkan dan memepercepatkan proses pembayaran kerana pengesahan hanya perlu melalui sistem ID Touch atau nombor PIN tertentu sahaja untuk melengkapkan sesuatu transaksi.

4. Para pengguna Google Pay Send dan Apple Pay boleh memuat naik butiran kad kredit ke dalam peranti mudah alih mereka dan kedua-dua aplikasi tersebut menggunakan satu bentuk tokenization untuk menyembunyikan nombor akaun peribadi.

5. Ramai yang berpendapat bahawa kejayaan yang paling penting dalam mengendalikan sistem pembayaran adalah ciri-ciri keselamatan, dan Apple serta Google dilihat mempunyai sistem teknologi yang cukup canggih untuk menanganinya.

Perbezaan Apple Pay dan Google Pay Send

Walaupun Google Pay Send telah wujud lebih lama, namun Apple Pay telah menarik lebih ramai pengguna. Pengurusan Apple dilihat lebih bijak mengendalikan pasaran apabila telah menandatangani perjanjian dengan lebih daripada 220,000 restoran dan kedai-kedai runcit. Malah, ia mencatatkan lebih daripada 1 juta pengguna baru dalam 72 jam pertama sahaja apabila diperkenalkan.

Tetapi semua itu hanyalah publisiti dan bagaimana sebenarnya teknologi kedua-duanya berbeza?

1. Aplikasi Itu Sendiri Berbeza

Apple Pay hanya tersedia untuk versi iPhone 6 dan ke atas dan teknologi ini perlu dipasang pada peranti ini. Sebaliknya, Google Pay Send berfungsi pada kebanyakan peranti Android dan terdapat juga sebuah aplikasi untuk iPhone.

Iklan

Tetapi dalam hampir semua kes, pengguna aktif mesti memuat turun Google Pay Send untuk peranti masing-masing. Langkah ini telah menjelaskan mengapa kadar penggunaan Google Pay Send lebih perlahan berbanding Apple Pay.

2. Maklumat Pembayaran

Apple telah membuat pengisian maklumat pembayaran menjadi sangat mudah. Bagi mereka yang sudah mempunyai maklumat kad kredit untuk aplikasi iTunes, mereka hanya perlu mengesahkan juga melalui Apple Pay.

Satu tindakan yang bijak dan pantas apabila Apple sebenarnya mempunyai lebih daripada 800 juta pelanggan yang membayar di aplikasi iTunes. Manakala untuk menambah kad kredit baru, anda hanya perlu menyediakan nama, nombor 16-digit, tarikh tamat tempoh dan kod keselamatan.

Google Pay Send pula membolehkan lebih banyak jenis pilihan pembayaran untuk dimuat naik, nmaun ia juga memerlukan maklumat yang lebih banyak semasa mengisi. Selain daripada data kad kredit asas, Google juga meminta nombor pengenalan diri, alamat pos, nombor bank dan juga kata laluan perbankan.

Mengapa semua maklumat tambahan ini diperlukan? Teruskan membaca.

Apple tidak mempunyai kepentingan dalam apa sahaja yang anda beli atau bagaimana anda membeli-belah. Semua data kewangan yang sensitif akan tersembunyi daripada pandangan dan hanya pemproses pembayaran sahaja dan bank-bank mempunyai akses kepada maklumat ini. Sesetengah penganalisis membuat spekulasi bahawa tujuan utama Apple Pay adalah untuk meningkatkan jualan aplikasi produk Apple sendiri.

Google Pay Send pula menggunakan bentuk tokenization untuk menyimpan maklumat pelanggan dengan selamat (ia menyimpan butiran pembayaran dalam cloud servers). Tetapi syarikat itu secara aktif mengumpul, menggunakan dan berpotensi menjual data pelanggan. Model perniagaan Google adalah berkisar kepada pengiklanan dan bukannya produk-produk sendiri seperti Apple.

Bagi kebanyakan pembeli, pencerobohan privasi ini boleh menjadi major turnoff.

Walau apapun, anda bernasib baik kerana tidak perlu untuk membuat keputusan sama ada nak pilih Apple Pay atau Google Pay Send, kerana teknologi NFC telah digunakan secara meluas dalam talian. Walaupun ada beberapa syarikat penerbangan dan pengeluar kad menolak transaksi dalam talian, namun masalah itu adalah lebih kepada isu-isu membabitkan software dan bukan hardware berkaitan.

Apple Pay mendakwa aplikasi mereka adalah “your wallet without the wallet,” manakala Google Pay Send pula menggelarkannya “cara yang lebih mudah untuk membayar,”.

Bagi pengguna pula, kedua-dua sistem perlu membuat penambahbaikan kecil dalam kemudahan dan peningkatan dramatik dalam keselamatan.

Iklan

Rasa rugi je bayar Takaful tiap-tiap bulan

Rugi Bayar Takaful?

Kali ini nak ulas sedikit tentang perangai orang kita. Pak Teh bukan ejen mana-mana produk takaful, tapi pernah jatuh sakit dan bil hospital mencecah 8 ribu lebih. Kalau nak bayar memang kena keluarkan semua simpanan yang ada. Syukur Alhamdulillah satu sen tak keluar masa tu sebab terbuka hati mencarum takaful sejak 2010. Kalau ada terkurang fakta dalam artikel ini abam takaful jangan marah ya.

Sejak dua menjak ni selalu sangat dengar dialog macam ni, lebih-lebih lagi dari mulut anak muda kita. Kawan-kawan ejen takaful mesti selalu beristighfar panjang bila dengar.

“Kalau saya tak sakit macam mana ya? Rugi lah bayar takaful tu bulan-bulan…”

Kalau kita masuk takaful sebab nak guna duit tu, maksudnya kita minta nak sakit!

Fahamkan Maksud Takaful

TAKAFUL adalah satu perkataan yang berasal dari perkataan Arab ‘Al-Kafala (jamin) iaitu bermaksud ‘Saling Jamin Menjamin’. Takaful juga berasaskan prinsip-prinsip berkongsi tanggungjawab dan saling membantu untuk menjaga kepentingan bersama. Setiap peserta menyumbang berasaskan tabarru’ (derma) kepada dana yang akan digunakan untuk membantu satu sama lain bila diperlukan.

Ingat, takaful akad asasnya adalah tabarru’ (derma).

Bermaksud, setiap sen yang kita sumbangkan ke dalam tabung takaful, berniat untuk menolong peserta yang lain dan juga diri sendiri apabila ditimpa musibah (nauzubillah). Syarikat pengendali takaful cuma tolong urus tabung ni je. Biasa dengar kan nama syarikat seperti Etiqa Takaful, Great Eastern Takaful, Prudential BSN Takaful, Syarikat Takaful Malaysia, Zurich Takaful…banyak lagi.

Jadi sila betulkan niat itu dahulu sebelum mencarum mana-mana produk takaful.

Kalau niat itu betul, maka jika kita tidak claim walaupun sekupang, kita akan merasakan ianya untung.

Maka rugi ke jika kita tolong orang lain?

Tidak akan berkurang rezeki orang yang bersedekah, justeru ia akan bertambah, bertambah, dan bertambah (HR. Al Tirmizi)

“Kalau macam tu, tak perlulah saya masuk takaful. Anytime boleh derma…”

Betul, kita boleh derma bila-bila masa. Tetapi, berapa cepat kita boleh hulurkan bantuan jika tiba-tiba ada adik beradik kita disahkan menghidap barah dan memerlukan segera duit rawatan sebanyak RM100,000? Kalau kita kenal dengan ADUN kawasan yang hartawan, itu lain cerita.

Iklan

Lagi pun berapa banyak wang yang boleh kita dermakan?

Berapa cepat pula wang tu boleh disalurkan?

Waktu kita tak kena musibah, orang lain kena musibah. Kita tak cacat, orang lain yang cacat. Bila dia cacat, dia dapat pampasan dari sedekah semua peserta Takaful. Alhamdulillah kita sihat, dan boleh cari rezeki untuk anak isteri dalam keadaan sempurna. Jadi, kita nak duit pampasan dan cacat ke, atau nak jadi sihat dan sempurna anggota?

Satu hari nanti bila kita pula ditimpa musibah, pasti kita bersyukur ada orang lain yang sudi membantu kita.

Nampak tak betapa hebatnya muamalat Islam dalam menyusun atur kehidupan kita?

Takaful wujudkan bantuan kewangan supaya hidup kita dipermudahkan dan kita redha dengan takdir atau musibah yang telah ditetapkan ke atas hamba-Nya yang beriman.

Apabila mati anak adam, terputus semua amalannya kecuali 3 perkara : Sedeqah jariah, Ilmunya yang dimanfaatkan orang selepas kematiannya, dan anaknya yang soleh yang mendoakannya (HR Muslim)


Jika kita enggan mencarum takaful, kita tidak rugi. Ianya hanyalah amalan tambahan untuk kita. Sama seperti sedekah, puasa sunat, solat sunat.

Kalau nak diibaratkan, takaful ni sama macam tayar spare dalam kereta. Rasa rugi ke bawa sana sini tapi tak pernah pakai pun lagi?

Bayar insurans kereta setiap tahun, tapi tak pernah kemalangan. Rugi la bayar. Tapi kalau tiba-tiba tersondol kereta orang, benda pertama yang terlintas dalam fikiran, nak claim insurans.

Jika anda ada anak kecil sila baca juga : Tabung Pendidikan Anak atau Perlindungan Takaful? Kenapa Tak Ambil Kedua-duanya Sekali?

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!