[2020] Berapa Gaji Ahli Lembaga Pengarah Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) Di Malaysia?

Sebelum ini, kami pernah keluarkan senarai gaji pengarah-pengarah syarikat yang tersenarai dalam FBM KLCI. Ada yang bergaji berpuluh ribu sebulan, sehingga berbelas juta sebulan pun ada. Boleh rujuk Berapa Agaknya Gaji Pengarah Syarikat Top 30 Di Malaysia?

Tapi mesti ramai yang nak tahu berapa gaji pengarah bagi GLC seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Permodalan Nasional Berhad (PNB), Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Khazanah Nasional dan yang lain kan?

Tapi sebelum itu, fahamkan dulu definisi Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) terlebih dahulu.

“GLC merupakan entiti berdaftar yang menjalankan aktiviti komersil mewakili kerajaan. Ia ditakrif sebagai syarikat pelaburan berkaitan Kerajaan Persekutuan, yang memperuntuk sebahagian atau semua dananya kepada pelaburan GLC. Ditakrif mengikut pengaruh Kerajaan Persekutuan dalam; melantik/melulus anggota Lembaga dan pengurusan atasan, dan menetapkan supaya individu ini melapor terus kepada Kerajaan, selain Kerajaan menawarkan dana untuk operasi dan/atau menjamin modal (dan sedikit pendapatan) yang diletakkan oleh pemegang unit.”

Sumber: Wikipedia

Sekarang dah tahu maksud Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), jom kita tengok pula gaji pengarah GLC ini pula. Senarai 15 syarikat ini diambil daripada sumber Wikipedia.

1. Axiata Group

Ada yang pakai line Celcom tak untuk telefon pintar? Atau guna aplikasi Boost sebagai e-dompet pilihan dan untuk mengumpul mata ganjaran? Ya, Axiata Group adalah pemilik kedua-dua jenama ini dan banyak lagi.

Kalau nak tahu, Ahli Lembaga Pengarah Axiata mengumumkan bahawa mereka tidak akan mendedahkan nama pihak pengurusan beserta dengan gaji yang mereka terima.

Sumber: Integrated Annual Report 2018

Apa yang diketahui adalah, Chairman (Pengerusi) menerima bayaran sebanyak RM30,000 sebulan manakala Pengarah pula menerima RM20,000 sebulan.

2. BIMB Holdings

BIMB Holdings adalah pemilik Bank Islam Malaysia Berhad, Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Berhad dan BIMB Securities Sdn Bhd. Mereka juga memiliki sebahagian daripada Tabung Haji, KWSP, PNB dan ASB.

Sumber: Integrated Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Noraini Che Dan – RM738,407 setahun atau RM61,534 sebulan

3. IHH Healthcare

IHH Healthcare merupakan pemilik Parkway Pantai yang memiliki Pantai Hospital di Malaysia. Mereka juga mempunyai International Medical University di Bukit Jalil.

SumberAnnual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Dr Tan See Leng – RM36,175,000 setahun atau RM3,014,583 sebulan

4. Johor Corporation

Kecil sangat rasanya, untuk gambar penuh boleh tengok di sini.

Nama-nama besar seperti KPJ yang memiliki Hospital KPJ, QSR Brands yang memiliki KFC dan Pizza Hut dan banyak lagi adalah di bawah Johor Corporation.

Sumber: Annual Report 2018

Tidak diberitahu secara spesifik mengenai jawatan dan gaji bagi pengarah Johor Corporation. Namun Pengarah Eksekutif mempunyai pendapatan sebanyak RM2.737 juta setahun atau RM228,083 sebulan. Berapa orang pengarah Eksekutif tidak dapat dipastikan.

Manakala pendapatan bagi pihak pengurusan kanan pula adalah sebanyak RM39.671 juta setahun atau RM3.14 juta sebulan. Juga tidak diketahui berapa orang dan siapa individu yang mempunyai pendapatan tertinggi.

5. Keretapi Tanah Melayu (KTMB)

Keretapi Tanah Melayu Berhad merupakan pengendali kereta api utama di Semenanjung Malaysia. Sejarah KTMB bermula sejak era zaman penjajahan British lagi, ketika laluan kereta api dibina bagi mengangkut tin dari lombong ke pelabuhan.

Tapi sekarang kita dah ada Electric Train Services (ETS), Komuter dan KTM Kargo.

Sumber: Directors’ Report And Financial Statements For The Year Ended 31’st December 2018

Pendapatan Tertinggi: Mohd Rani Hisham – RM540,000 setahun atau RM45,000 sebulan.

6. Khazanah Nasional

Khazanah Nasional Berhad ialah syarikat induk cabang pelaburan kerajaan Malaysia yang diamanahkan dengan meningkatkan kekayaan jangka panjang bangsa melalui objektif komersial dan strategik yang berbeza.

Sumber: The Khazanah Report 2017

Di antara nama-nama besar syarikat yang dimiliki Khazanah Nasional adalah CIMB Group, Tenaga Nasional Bhd, Telekom Malaysia Bhd, Malaysia Airports Holdings Bhd, Astro Malaysia Holdings Bhd, IHH Healthcare Bhd, UEM Group Bhd dan banyak lagi.

Sumber: Financial Statements 2018

Pengarah Eksekutif Khazanah Nasional menerima RM8.5 juta setahun atau RM708,333 sebulan. Berapa ramai bilangan Pengarah Eksekutif dan pecahannya tidak diberitahu secara spesifik.

Manakala kakitangan kanan pihak pengurusan menerima sebanyak RM55.559 juta setahun atau RM4.629 juta sebulan. Berapa ramai oang dan pecahannya tidak diberitahu secara spesifik.

7. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merupakan antara tabung simpanan persaraan tertua dan yang terbesar di dunia. Pekerja swasta di Malaysia, pastinya mencarum sebahagian daripada gaji ke dalam KWSP.

Sumber: Laporan Tahunan 2018

Dan untuk rekod, KWSP membayar sebanyak RM1.851 juta setahun atau RM154,320 sebulan untuk Ahli Lembaga Pengarah. Berapa ramai dan pecahannya tidak diberitahu secara spesifik.

Manakala CEO dan timbalan-timbalan CEO pula menerima sebanyak RM6.047 juta setahun atau RM503,952 sebulan. Pecahan secara spesifik tidak diketahui.

8. Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT)

LTAT merupakan tabung amanah dengan tanggungjawab asasnya untuk menguruskan kumpulan wang dan harta pencarum dengan cara paling cekap untuk mendapatkan pulangan yang sebaik-baiknya dan memastikan supaya nilai kumpulan wang dan harta ini terpelihara.

Affin Bank dan BH Petrol adalah dua syarikat terkemuka milik LTAT ini.

Sumber: Annual Report 2017

Pengarah LTAT memperolehi pendapatan sebanyak RM18.458 juta setahun atau RM1.538 juta sebulan. Berapa ramai bilangannya dan pecahan pendapatan tidak diberitahu secara spesifik.

9. Malaysia Airlines (MAS)

Macam-macam jenama di bawah MAS yang ada, ingatkan pengangkutan kapal terbang iaitu MAS dan Firefly saja. Namun carian Laporan Tahunan atau Annual Report bagi MAS tidak ditemui.

Sebaliknya laporan tahunan bagi Malaysia Airport Holdings Behad (MAHB) yang tersenarai di Bursa Malaysia adalah seperti berikut.

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Rosli Abdullah – RM448,006 setahun atau RM37,333 sebulan.

10. Menteri Kewangan Diperbadankan

Menteri Kewangan (Diperbadankan) (singkatan: MoF (Inc.)) ialah pertubuhan perbadanan dengan nama Menteri Kewangan berpusat di Malaysia. Ditubuhkan di bawah Akta Menteri Kewangan (Diperbadankan) 1957, Akta ini memberi kewenangan kepada MoF (Inc.) untuk mengadakan kontrak, pemerolehan, pembelian, harta benda, pegangan dan mengekalkan aset ketara dan tidak ketara.

Carian laporan tahunan bagi Menteri Kewangan (Diperbadankan) gagal menemui apa-apa.

Maklumat yang diperolehi adalah berkenaan Senarai Syarikat Milik Menteri Kewangan (Diperbadankan) seperti berikut:

Sumber: Kementerian Kewangan Malaysia

11. Permodalan Nasional Berhad (PNB)

Siapa yang tak kenal PNB ni kan? Kita mesti pernah melabur ke dalam ASB, ASB Didik, ASM atau ASN. Kini PNB mengurus lebih daripada RM300 bilion dana rakyat Malaysia.

Sumber: PNB Annual Report 2019

Dalam Laporan Tahunan PNB, mereka hanya mengeluarkan Financial Statement seperti di atas. Tiada breakdown yang terperinci mengenai gaji dan sebagainya.

12. Petronas

Petronas merupakan syarikat kebanggaan oil & gas negara Malaysia yang dikenali serata dunia. Terdapat 3 syarikat Petronas yang disenaraikan di Bursa Malaysia: Petronas Chemicals, Petronas Gas dan Petronas Dagangan.

Sumber: Petronas Annual Report 2018

Tidak diberitahu secara spesifik mengenai pendapatan ahli lembaga pengarah Petronas, cuma diberitahu bahawa sebanyak RM30 juta telah dibelanjakan untuk fi, emolumen dan imbuhan (fees, emoluments and remuneration) bagi tahun 2018.

Namun 3 syarikat milik Petronas yang lain adalah seperti berikut:

1. Petronas Chemicals

Sumber: ​Corporate Governance Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Md Arif Mahmood – RM312,500 setahun atau RM26,041 sebulan

2. Petronas Gas

Sumber: PGB Corporate Governance Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Mohd Anuar Taib – RM309,000 setahun atau RM25,750 sebulan

3. Petronas Dagangan

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020-Berapa-Agaknya-Gaji-Pengarah-Syarikat-Top-30-Di-Malaysia-Petronas-Dagangan-700x298.jpg

Sumber: Integrated Report 2018

Tidak diberitahu secara spesifik siapa yang memperolehi pendapatan tertinggi, sekadar kita tahu Pengerusi mendapat bayaran sebanyak RM24,000 sebulan, manakala Ahli Lembaga Pengarah yang lain mendapat RM12,000 sebulan.

13. Tabung Haji (TH)

Tabung Haji (TH) ialah singkatan bagi Lembaga Tabung Haji yang berperanan untuk menguruskan perjalanan jemaah haji dari Malaysia pergi ke Mekah pada setiap tahun.

Sumber: TH Annual Report 2017

Tabung Haji juga tidak memberitahu secara terperinci mengenai pendapatan pengarah mereka. Cuma diberitahu bahawa RM622,000 dibelanjakan untuk fi dan emolumen Pengarah, manakala RM28.2 juta bagi kakitangan kanan TH sepanjang tahun 2017.

14. Telekom Malaysia (TM)

Kalau dulu kita menggunakan perkhidmatan fixed line bagi telefon di rumah dan pejabat, sekarang kita beralih pula kepada unifi bagi perkhidmatan internet yang laju di seluruh Malaysia.

Sumber: TM Integrated Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Datuk Bazlan Osman – RM2.873 juta setahun atau RM239,454 sebulan.

15. Tenaga Nasional Berhad (TNB)

TNB ialah sebuah syarikat bekalan tenaga elektrik Malaysia, yang beribu pejabat di Bangsar, Kuala Lumpur. Rasanya kita semua bergantung kepada TNB bagi ‘menerangi’ hidup kita.

Sumber: TNB Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Seri Ir. Azman bin Mohd – RM11,499,461 setahun atau RM958,288 sebulan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pertumbuhan Pinjaman Bank Malaysia Kekal Lima Hingga Enam Peratus Pada 2023 — S&P Global

KUALA LUMPUR, 17 Nov  (Bernama) — Pertumbuhan pinjaman sektor perbankan Malaysia dijangka kekal di antara lima hingga enam peratus pada 2023 bersandarkan kepada ekonomi negara yang stabil yang akan menyokong kepercayaan kredit perniagaan dan pengguna Malaysia, kata S&P Global Ratings.

Katanya, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia diunjurkan berkembang pada 6.6 peratus pada 2022 dan purata 4.5 peratus dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Dalam Ulasan Prospek Bank 2023 oleh S&P Global Ratings yang dikeluarkan hari ini, firma penyelidikan itu berkata bank juga boleh mengatasi risiko kualiti aset yang semakin meningkat kerana permodalan yang kukuh dan penimbal peruntukan mampu mengimbangi tekanan kualiti aset.

Permodalan kukuh bank-bank Malaysia setakat 30 Jun, 2022 ialah pada 14.3 peratus nisbah ekuiti biasa Tahap-1, dan penampan peruntukan sebanyak 1.8 peratus daripada jumlah pinjaman akan membantu mereka menyerap peningkatan tekanan kredit yang sederhana, katanya.

Walau bagaimanapun, ia menyatakan bahawa kualiti aset dijangka merosot dan nisbah pinjaman tidak berbayar (NPL) industri mungkin akan meningkat kepada 2.5 hingga 3.0 peratus dalam tempoh dua tahun akan datang daripada 1.8 peratus pada akhir Jun 2022 berikutan tamatnya tempoh program moratorium.

”Pinjaman kepada isi rumah berpendapatan rendah dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang bergelut untuk pulih daripada pandemik mungkin berisiko. Inflasi yang lebih tinggi dan kadar faedah menyebabkan ia menjadi lebih teruk. Penampan peruntukan tinggi bank juga harus mengehadkan keperluan dalam peruntukan tambahan walaupun NPL meningkat.

“Sementara itu, kos kredit pula akan menurun kepada 30 hingga 40 mata asas (bps) tetapi kekal lebih tinggi daripada paras prapandemik kerana institusi perbankan berkemungkinan kekal berhati-hati di tengah-tengah ketidaktentuan global,” katanya.

Ia berkata bagaimanapun, pendapatan bank boleh menghampiri tahap prapandemik bermula 2023, dengan margin yang lebih tinggi, kos kredit yang disederhanakan dan kadar cukai yang dinormalkan akan mendorong dalam peningkatan itu.

“Dalam kes asas kami, kami meramalkan pulangan purata aset sebanyak 1.3 hingga 1.4 peratus, berbanding 1.1 hingga 1.2 peratus yang dianggarkan untuk 2022,” katanya.

S&P Global Ratings juga menekankan bahawa risiko pasaran hartanah harus dikekalkan walaupun isu lebihan bekalan dalam pasaran hartanah kekal sebagai cabaran berstruktur.

“Namun begitu, pertumbuhan sederhana dalam harga hartanah pada beberapa tahun kebelakangan ini, nisbah pinjaman kepada nilai berhemat bank dan pinjaman yang berhati-hati kepada risiko mengehadkan segmen komersial daripada sektor ini,” katanya.

Melangkah ke hadapan, ia berkata pada tahun depan, inflasi dan kadar faedah yang lebih tinggi boleh menjejaskan permintaan kredit dan meningkatkan risiko mungkir bagi sesetengah pengguna yang berpendapatan rendah serta kepada PKS.

“Kami melihat risiko ini sebagai masih boleh diurus. Walaupun ia bukan kes asas kami, peningkatan mendadak dalam pengangguran juga boleh meningkatkan risiko kualiti aset untuk sektor perbankan.

“Beberapa bank digital baharu boleh melancarkan operasi pada 2023. Walaupun kami percaya bank yang besar akan mengekalkan bahagian pasaran mereka, ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana model perniagaan mereka berkembang untuk bertindak balas dengan persaingan digital,” katanya.

Melihat secara lebih meluas lagi terhadap sektor perbankan global, ia berkata sektor perbankan akan menjadi lebih sukar pada 2023. Walaupun sebahagian besar penilaian bank adalah stabil, S&P Global menjangkakan penimbal penting yang telah dibina oleh bank sepanjang 10 tahun yang lalu akan diuji kali ini.

Margin faedah bersih semakin “gemuk” dalam banyak bidang kuasa berdasarkan kadar faedah yang lebih tinggi. Rangsangan ini, bersama-sama dengan kualiti aset yang kukuh dan permodalan yang teguh, terus menyokong pandangan secara keseluruhan yang stabil merentas sektor perbankan global.

Asas deposit yang kukuh disokong oleh lebihan simpanan hasil daripada pandemik COVID-19 turut membantu, katanya.

Ia juga menekankan bahawa inflasi berada pada paras tertinggi 40 tahun dalam beberapa bidang kuasa perbankan, dan ini memberi kesan kepada kos pinjaman yang lebih tinggi. Inflasi juga bertindak seperti brek pada prospek pertumbuhan ekonomi.

Persamaan bagi bank boleh berubah pada inflasi yang lebih tinggi secara material di luar kes asas semasa S&P Global, atau kemelesetan yang lebih mendalam atau lebih lama mengakibatkan penguncupan pertumbuhan yang lebih teruk daripada jangkaan dan pengangguran yang lebih tinggi, katanya.

“Risiko utama kepada penarafan bank ialah munculnya keadaan ekonomi dan pembiayaan yang lebih teruk daripada kes asas kami. Risiko utama tambahan ialah insolvensi korporat yang berpotensi lebih tinggi diburukkan lagi oleh pinjaman korporat yang besar, pinjaman kerajaan yang tinggi dan sektor hartanah yang melemah.

“Kami menjangkakan peningkatan dalam perbezaan kredit antara yang kuat dan lemah. Cabaran mungkin lebih akut dan pantas untuk institusi kewangan bukan bank, dan bank tertentu di pasaran sedang pesat membangun. Entiti di negara yang paling terdedah kepada sekatan tenaga juga mungkin menghadapi cabaran,” tambahnya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/pertumbuhan-pinjaman-bank-malaysia-kekal-lima-hingga-enam-peratus-pada-2023-sp-global/