[2020] Berapa Gaji Ahli Lembaga Pengarah Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) Di Malaysia?

Sebelum ini, kami pernah keluarkan senarai gaji pengarah-pengarah syarikat yang tersenarai dalam FBM KLCI. Ada yang bergaji berpuluh ribu sebulan, sehingga berbelas juta sebulan pun ada. Boleh rujuk Berapa Agaknya Gaji Pengarah Syarikat Top 30 Di Malaysia?

Tapi mesti ramai yang nak tahu berapa gaji pengarah bagi GLC seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Permodalan Nasional Berhad (PNB), Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Khazanah Nasional dan yang lain kan?

Tapi sebelum itu, fahamkan dulu definisi Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) terlebih dahulu.

“GLC merupakan entiti berdaftar yang menjalankan aktiviti komersil mewakili kerajaan. Ia ditakrif sebagai syarikat pelaburan berkaitan Kerajaan Persekutuan, yang memperuntuk sebahagian atau semua dananya kepada pelaburan GLC. Ditakrif mengikut pengaruh Kerajaan Persekutuan dalam; melantik/melulus anggota Lembaga dan pengurusan atasan, dan menetapkan supaya individu ini melapor terus kepada Kerajaan, selain Kerajaan menawarkan dana untuk operasi dan/atau menjamin modal (dan sedikit pendapatan) yang diletakkan oleh pemegang unit.”

Sumber: Wikipedia

Sekarang dah tahu maksud Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), jom kita tengok pula gaji pengarah GLC ini pula. Senarai 15 syarikat ini diambil daripada sumber Wikipedia.

1. Axiata Group

Ada yang pakai line Celcom tak untuk telefon pintar? Atau guna aplikasi Boost sebagai e-dompet pilihan dan untuk mengumpul mata ganjaran? Ya, Axiata Group adalah pemilik kedua-dua jenama ini dan banyak lagi.

Kalau nak tahu, Ahli Lembaga Pengarah Axiata mengumumkan bahawa mereka tidak akan mendedahkan nama pihak pengurusan beserta dengan gaji yang mereka terima.

Sumber: Integrated Annual Report 2018

Apa yang diketahui adalah, Chairman (Pengerusi) menerima bayaran sebanyak RM30,000 sebulan manakala Pengarah pula menerima RM20,000 sebulan.

2. BIMB Holdings

BIMB Holdings adalah pemilik Bank Islam Malaysia Berhad, Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Berhad dan BIMB Securities Sdn Bhd. Mereka juga memiliki sebahagian daripada Tabung Haji, KWSP, PNB dan ASB.

Sumber: Integrated Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Noraini Che Dan – RM738,407 setahun atau RM61,534 sebulan

3. IHH Healthcare

IHH Healthcare merupakan pemilik Parkway Pantai yang memiliki Pantai Hospital di Malaysia. Mereka juga mempunyai International Medical University di Bukit Jalil.

SumberAnnual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Dr Tan See Leng – RM36,175,000 setahun atau RM3,014,583 sebulan

4. Johor Corporation

Kecil sangat rasanya, untuk gambar penuh boleh tengok di sini.

Nama-nama besar seperti KPJ yang memiliki Hospital KPJ, QSR Brands yang memiliki KFC dan Pizza Hut dan banyak lagi adalah di bawah Johor Corporation.

Sumber: Annual Report 2018

Tidak diberitahu secara spesifik mengenai jawatan dan gaji bagi pengarah Johor Corporation. Namun Pengarah Eksekutif mempunyai pendapatan sebanyak RM2.737 juta setahun atau RM228,083 sebulan. Berapa orang pengarah Eksekutif tidak dapat dipastikan.

Manakala pendapatan bagi pihak pengurusan kanan pula adalah sebanyak RM39.671 juta setahun atau RM3.14 juta sebulan. Juga tidak diketahui berapa orang dan siapa individu yang mempunyai pendapatan tertinggi.

5. Keretapi Tanah Melayu (KTMB)

Keretapi Tanah Melayu Berhad merupakan pengendali kereta api utama di Semenanjung Malaysia. Sejarah KTMB bermula sejak era zaman penjajahan British lagi, ketika laluan kereta api dibina bagi mengangkut tin dari lombong ke pelabuhan.

Tapi sekarang kita dah ada Electric Train Services (ETS), Komuter dan KTM Kargo.

Sumber: Directors’ Report And Financial Statements For The Year Ended 31’st December 2018

Pendapatan Tertinggi: Mohd Rani Hisham – RM540,000 setahun atau RM45,000 sebulan.

6. Khazanah Nasional

Khazanah Nasional Berhad ialah syarikat induk cabang pelaburan kerajaan Malaysia yang diamanahkan dengan meningkatkan kekayaan jangka panjang bangsa melalui objektif komersial dan strategik yang berbeza.

Sumber: The Khazanah Report 2017

Di antara nama-nama besar syarikat yang dimiliki Khazanah Nasional adalah CIMB Group, Tenaga Nasional Bhd, Telekom Malaysia Bhd, Malaysia Airports Holdings Bhd, Astro Malaysia Holdings Bhd, IHH Healthcare Bhd, UEM Group Bhd dan banyak lagi.

Sumber: Financial Statements 2018

Pengarah Eksekutif Khazanah Nasional menerima RM8.5 juta setahun atau RM708,333 sebulan. Berapa ramai bilangan Pengarah Eksekutif dan pecahannya tidak diberitahu secara spesifik.

Manakala kakitangan kanan pihak pengurusan menerima sebanyak RM55.559 juta setahun atau RM4.629 juta sebulan. Berapa ramai oang dan pecahannya tidak diberitahu secara spesifik.

7. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merupakan antara tabung simpanan persaraan tertua dan yang terbesar di dunia. Pekerja swasta di Malaysia, pastinya mencarum sebahagian daripada gaji ke dalam KWSP.

Sumber: Laporan Tahunan 2018

Dan untuk rekod, KWSP membayar sebanyak RM1.851 juta setahun atau RM154,320 sebulan untuk Ahli Lembaga Pengarah. Berapa ramai dan pecahannya tidak diberitahu secara spesifik.

Manakala CEO dan timbalan-timbalan CEO pula menerima sebanyak RM6.047 juta setahun atau RM503,952 sebulan. Pecahan secara spesifik tidak diketahui.

8. Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT)

LTAT merupakan tabung amanah dengan tanggungjawab asasnya untuk menguruskan kumpulan wang dan harta pencarum dengan cara paling cekap untuk mendapatkan pulangan yang sebaik-baiknya dan memastikan supaya nilai kumpulan wang dan harta ini terpelihara.

Affin Bank dan BH Petrol adalah dua syarikat terkemuka milik LTAT ini.

Sumber: Annual Report 2017

Pengarah LTAT memperolehi pendapatan sebanyak RM18.458 juta setahun atau RM1.538 juta sebulan. Berapa ramai bilangannya dan pecahan pendapatan tidak diberitahu secara spesifik.

9. Malaysia Airlines (MAS)

Macam-macam jenama di bawah MAS yang ada, ingatkan pengangkutan kapal terbang iaitu MAS dan Firefly saja. Namun carian Laporan Tahunan atau Annual Report bagi MAS tidak ditemui.

Sebaliknya laporan tahunan bagi Malaysia Airport Holdings Behad (MAHB) yang tersenarai di Bursa Malaysia adalah seperti berikut.

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Rosli Abdullah – RM448,006 setahun atau RM37,333 sebulan.

10. Menteri Kewangan Diperbadankan

Menteri Kewangan (Diperbadankan) (singkatan: MoF (Inc.)) ialah pertubuhan perbadanan dengan nama Menteri Kewangan berpusat di Malaysia. Ditubuhkan di bawah Akta Menteri Kewangan (Diperbadankan) 1957, Akta ini memberi kewenangan kepada MoF (Inc.) untuk mengadakan kontrak, pemerolehan, pembelian, harta benda, pegangan dan mengekalkan aset ketara dan tidak ketara.

Carian laporan tahunan bagi Menteri Kewangan (Diperbadankan) gagal menemui apa-apa.

Maklumat yang diperolehi adalah berkenaan Senarai Syarikat Milik Menteri Kewangan (Diperbadankan) seperti berikut:

Sumber: Kementerian Kewangan Malaysia

11. Permodalan Nasional Berhad (PNB)

Siapa yang tak kenal PNB ni kan? Kita mesti pernah melabur ke dalam ASB, ASB Didik, ASM atau ASN. Kini PNB mengurus lebih daripada RM300 bilion dana rakyat Malaysia.

Sumber: PNB Annual Report 2019

Dalam Laporan Tahunan PNB, mereka hanya mengeluarkan Financial Statement seperti di atas. Tiada breakdown yang terperinci mengenai gaji dan sebagainya.

12. Petronas

Petronas merupakan syarikat kebanggaan oil & gas negara Malaysia yang dikenali serata dunia. Terdapat 3 syarikat Petronas yang disenaraikan di Bursa Malaysia: Petronas Chemicals, Petronas Gas dan Petronas Dagangan.

Sumber: Petronas Annual Report 2018

Tidak diberitahu secara spesifik mengenai pendapatan ahli lembaga pengarah Petronas, cuma diberitahu bahawa sebanyak RM30 juta telah dibelanjakan untuk fi, emolumen dan imbuhan (fees, emoluments and remuneration) bagi tahun 2018.

Namun 3 syarikat milik Petronas yang lain adalah seperti berikut:

1. Petronas Chemicals

Sumber: ​Corporate Governance Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Md Arif Mahmood – RM312,500 setahun atau RM26,041 sebulan

2. Petronas Gas

Sumber: PGB Corporate Governance Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Mohd Anuar Taib – RM309,000 setahun atau RM25,750 sebulan

3. Petronas Dagangan

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020-Berapa-Agaknya-Gaji-Pengarah-Syarikat-Top-30-Di-Malaysia-Petronas-Dagangan-700x298.jpg

Sumber: Integrated Report 2018

Tidak diberitahu secara spesifik siapa yang memperolehi pendapatan tertinggi, sekadar kita tahu Pengerusi mendapat bayaran sebanyak RM24,000 sebulan, manakala Ahli Lembaga Pengarah yang lain mendapat RM12,000 sebulan.

13. Tabung Haji (TH)

Tabung Haji (TH) ialah singkatan bagi Lembaga Tabung Haji yang berperanan untuk menguruskan perjalanan jemaah haji dari Malaysia pergi ke Mekah pada setiap tahun.

Sumber: TH Annual Report 2017

Tabung Haji juga tidak memberitahu secara terperinci mengenai pendapatan pengarah mereka. Cuma diberitahu bahawa RM622,000 dibelanjakan untuk fi dan emolumen Pengarah, manakala RM28.2 juta bagi kakitangan kanan TH sepanjang tahun 2017.

14. Telekom Malaysia (TM)

Kalau dulu kita menggunakan perkhidmatan fixed line bagi telefon di rumah dan pejabat, sekarang kita beralih pula kepada unifi bagi perkhidmatan internet yang laju di seluruh Malaysia.

Sumber: TM Integrated Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Datuk Bazlan Osman – RM2.873 juta setahun atau RM239,454 sebulan.

15. Tenaga Nasional Berhad (TNB)

TNB ialah sebuah syarikat bekalan tenaga elektrik Malaysia, yang beribu pejabat di Bangsar, Kuala Lumpur. Rasanya kita semua bergantung kepada TNB bagi ‘menerangi’ hidup kita.

Sumber: TNB Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Seri Ir. Azman bin Mohd – RM11,499,461 setahun atau RM958,288 sebulan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pembiayaan Kewangan PKS

Adakah seorang usahawan perlu mendapatkan pembiayaan bagi perniagaannya? Jawapannya adalah perlu sekiranya untuk membantu atau mengekalkan aktiviti perniagaan, terutamanya untuk menjalankan operasi perniagaan mereka.

Selain daripada bank konvensional yang terdapat di Malaysia, usahawan boleh mencari institusi kewangan lain yang sesuai dengan perniagaan mereka. Antaranya ialah:

1. Institusi Kewangan Perbankan (Banking Financial Institutions)

Contoh institusi kewangan perbankan yang terdapat di Malaysia adalah seperti Bank Simpanan Nasional (BSN), Agro Bank, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia (Bank Rakyat), Bank Pembangunan dan lain-lain lagi.

2. Institusi Kewangan Bukan Perbankan (Non-Banking Financial Institutions)

Terdapat dua contoh institusi kewangan bukan perbankan di Malaysia iaitu Credit Guarantee Corporation Malaysia (CGC) dan Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF). CGC berperanan untuk membantu usahawan mikro dan PKS yang tidak mempunyai cagaran/rekod yang mencukupi untuk mendapatkan kemudahan kredit daripada institusi kewangan dengan menyediakan perlindungan jaminan ke atas kemudahan tersebut manakala MIDF bertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan kewangan dalam tiga (3) bidang teras perniagaan: perbankan pelaburan, pinjaman/pembiayaan pembangunan perniagaan dan pengurusan aset/dana.

3. Organisasi Pembangunan Usahawan (Entrepreneur Development Organisations)

Terdapat tiga organisasi di bawah Organisasi Pembangunan Usahawan yang terlibat dalam membantu usahawan dalam pembiayaan kewangan iaitu Perbadanan Nasional Berhad (Pernas), Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) dan TEKUN Nasional. Pernas bertanggungjawab dalam membangunkan industri francais dan menambah bilangan usahawan francais melalui kepakarannya dalam menyediakan perkhidmatan dan produk yang berkualiti. Seterusnya, PUNB adalah sebuah perbadanan yang ditubuhkan untuk membantu usahawan PKS berdaya maju dalam bidang keusahawanan. Akhir sekali, TEKUN Nasional berperanan menyediakan kemudahan pinjaman/pembiayaan secara mudah dan cepat kepada bumiputera untuk memulakan dan memajukan lagi perniagaan mereka.

Walau bagaimanapun, sebelum anda membuat permohonan pinjaman/pembiayaan kewangan, pastikan anda mempertimbangkan perkara penting yang berikut. Dari manakah sumber pinjaman/pembiayaan anda? Pastikan pihak pemberi pinjaman/pembiayaan adalah yang berlesen dan berdaftar. Ini adalah kerana terdapat banyak laporan kes penipuan perkhidmatan pinjaman/pembiayaan kewangan, termasuklah yang menggunakan laman media sosial. Elakkan daripada menerima bantuan daripada ah long, iaitu syarikat atau individu yang tidak berlesen dan tidak berdaftar.

Sekiranya anda berhajat untuk membuat pinjaman dengan pihak bank, terdapat beberapa faktor yang perlu anda ambil kira untuk persediaan anda. Kertas kerja pinjaman dan pembiayaan sudah dibuat kemas dan lengkap. Upah konsultan pula mencecah ribuan ringgit. Namun, permohonan pinjaman masih ditolak pihak bank. Jadi, apakah faktor pertimbangan oleh pihak bank yang sebenarnya? Ini 5C yang sering menjadi pertimbangan mereka:

1. Character – Karakter

Bank akan mengkaji sejarah atau skor kredit pemohon yang telah diselaraskan kepada skala umum oleh agensi laporan kredit – sejarah kredit masa lalu. Misalnya, laporan CCRIS anda menunjukkan adakah anda membayar balik pinjaman/pembiayaan mengikut masa yang ditetapkan atau dipersetujui.

2. Capacity – Keupayaan

Bank akan mengkaji penyata aliran tunai syarikat yang lepas untuk mengenal pasti jangkaan jumlah pendapatan yang akan diperolehi daripada operasi perniagaan. Contohnya adalah kiraan Debt Service Ratio (DSR). Formula untuk kiraan DSR ialah Jumlah komitmen pinjaman / Pendapatan bersih (selepas ditolak cukai, KWSP, PERKESO dan lain-lain) x 100. Jawapan anda mesti kurang daripada 50% untuk rekod yang baik manakala anda mendapat lebih daripada 50%, bermakna rekod anda adalah tidak baik.

3. Capital – Modal

Modal untuk permohonan pinjaman/pembiayaan perniagaan sebaiknya mengandungi pelaburan peribadi ke dalam syarikat, perolehan tertahan (retained earnings), dan aset-aset lain yang dikawal oleh pemilik perniagaan.

4. Conditions – Tujuan

Pemberi pinjaman/pembiayaan perniagaan akan mengkaji keadaan seperti kekuatan dan kelemahan keseluruhan ekonomi syarikat dan tujuan pinjaman/pembiayaan termasuklah pelan semasa, masa hadapan dan sandaran (backup) untuk mengekalkan perniagaan semasa jika menghadapi perubahan ekonomi dan sama ada sektor perniagaan anda berada di bawah industri Berisiko Tinggi, contohnya seperti sektor pembinaan, kedai telefon dan lain- lain.

5. Collateral – Cagaran

Peminjam perniagaan mungkin menggunakan peralatan atau akaun belum terima, sebagai contoh hasil jualan ansuran seperti melalui kad kredit sebagai cagaran untuk mendapatkan pinjaman/pembiayaan, sementara penghutang individu pula biasanya meletakkan simpanan, pengangkutan atau rumah sebagai cagaran. Oleh itu, pemberi pinjaman/pembiayaan perniagaan akan melihat jenis keselamatan aset yang menjamin pembayaran balik seperti harta, peralatan besar/aset tetap/mesin dan sebagainya.

Jadi, berapa banyakkah C yang anda ada setakat ini?

Sebagai seorang usahawan, ilmu untuk membuat pinjaman/pembiayaan sangat penting agar anda tahu apa yang dilihat oleh institusi kewangan untuk meluluskan pinjaman/pembiayaan anda. Malah, anda juga akan mengetahui punca mengapa dan kenapa pinjaman anda tidak diluluskan oleh pihak bank. Kesimpulannya, penyata kewangan adalah amat penting bagi memperlihatkan keadaan kewangan dan prestasi sesebuah perniagaan. Hal ini adalah kerana ia menentukan tahap kesihatan kewangan perniagaan tersebut, malah menjadi tunjang utama untuk mendapatkan pinjaman/pembiayaan daripada pelbagai institusi kewangan.

Bagi mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkhidmatan AKPK, pihak AKPK menyediakan perkhidmatan Pendidikan Kewangan yang boleh dimanfaatkan oleh semua individu isi rumah mahupun Perusahan Kecil dan Sederhana (PKS). Perkhidmatan ini boleh diakses daripada laman web power.akpk.org.my yang menyediakan pelbagai modul pendidikan kewangan serta laman web ask.akpk.org.my untuk pelbagai bahan pembelajaran kewangan— semuanya tersedia secara dalam talian. Kami juga mengalu-alukan mana-mana organisasi yang berhasrat menjemput kami untuk memberikan taklimat pengurusan kewangan kepada kakitangan mereka.

Selain itu, AKPK juga memberikan khidmat nasihat kewangan kepada mereka yang menghadapi masalah dalam bayaran balik pinjaman serta menawarkan bantuan melalui Program Pengurusan Kredit (PPK) untuk individu, dan Skim Penyelesaian Pinjaman Kecil (SPPK) untuk PKS dan perusahaan mikro. Melalui program dan skim ini, AKPK membantu untuk membuat rundingan dengan pihak bank atau pemberi kredit untuk menstrukturkan semula bayaran balik pinjaman dan merumuskan satu pelan bayaran balik pinjaman/pembiayaan baharu mengikut kemampuan semasa peminjam/pelanggan.

Jika anda memerlukan pelan penyelesaian pengurusan kewangan yang holistik, dapatkan terus daripada AKPK SECARA PERCUMA—TANPA EJEN. Layari services.akpk.org.my untuk mengakses perkhidmatan AKPK dengan menghantar borang dalam talian yang telah dilengkapkan untuk dihubungi oleh penasihat kewangan AKPK.

Semua khidmat nasihat kewangan dan pengurusan kredit kami adalah percuma dan kami tidak pernah melantik ejen atau pihak ketiga untuk berurusan bagi pihak kami. Berhubunglah terus dengan AKPK dan jangan terpedaya dengan panggilan atau tawaran pihak ketiga yang mendakwa sebagai kakitangan AKPK atau menawarkan perkhidmatan dengan bayaran/caj tambahan.

Untuk sebarang maklumat tentang pengurusan kewangan termasuklah panduan dan pautan kepada semua perkhidmatan AKPK, anda juga boleh melayari laman media sosial rasmi AKPK, iaitu @AKPKofficial di Facebook, Instagram, Twitter dan terbaharu di LinkedIn dan TikTok. #AKPKSahabatKewanganAnda