Kenapa Ramai Isteri Tak Letak Suami Sebagai Penama Harta?

Sebagai seorang perunding harta pusaka, saya banyak berurusan dengan kerenah client yang bermacam ragam.

Apa yang menarik, kebanyakan client yang menghubungi saya untuk membuat perancangan harta seperti wasiat dan hibah adalah daripada kaum wanita.

Mungkin kerana kaum wanita yang paling banyak terkesan jika masalah perebutan harta pusaka berlaku, jadi mereka lebih cakna dan ingin mengambil langkah berjaga-jaga lebih awal.

Dan apa yang lebih menarik adalah, client-client wanita yang kebanyakannya bergelar isteri, lebih cenderung untuk meletakkan anak-anak atau ibu bapa sebagai penama bagi asset-aset mereka.

Sebagai contoh letak anak sebagai penama KWSP dan ibu sebagai penama akaun Tabung Haji.

Apabila saya tanya kenapa tak letak nama suami? Jawapan mereka walaupun kedengaran lucu tapi ada asasnya.

“Lebih selamat saya bagi pada anak-anak. Kalau letak nama suami, takut suami kahwin lain lepas saya meninggal dunia.”

Takut suami guna hartanya untuk berkahwin lain.

Salah Faham Tentang Penama (Nominee)

Rupa-rupanya masih ramai salah faham dalam kalangan masyarakat tentang fungsi dan tanggungjawab penama atau nominee.

Penama (Nominee) vs penerima harta (beneficiary).

Ada beza di antara penama dan penerima harta?

Apabila tidak tahu perbezaan tentang dua perkara ini maka macam-macam kesilapan dan salah faham yang akan berlaku.

Penama hanya pentadbir atau pemegang amanah harta bukan pemilik mutlak harta!

Bagi seorang Muslim, seorang penama masih bertanggungjawab menguruskan harta tersebut mengikut hukum Islam antaranya seperti melunaskan hutang, perlaksanaan wasiat dan membahagikan bakinya mengikut hukum faraid.

Jadi sekalipun isteri letak nama suami sebagai penama, suami takboleh gunakan harta tersebut sesuka hati sahaja.

Apa yang perlu seorang penama harta buat selepas kematian si pemilik harta?

  1. Bayar kos pengebumian.
  2. Bayar hutang ibadah.
  3. Bayar hutang harta.
  4. Penyelesaian harta sepencarian, hibah dan harta amanah.
  5. Perlaksanaan wasiat.
  6. Pembahagian secara faraid.

Masalah apabila meletakkan nama ibubapa atau anak-anak bawah umur sebagai penama harta.

Pernah saya dapat soalan daripada seorang isteri yang ingin meletakkan bapanya sebagai penama akaun Tabung Haji.

Katanya dia lebih percaya bapanya daripada suami.

Sekarang Puan umur berapa tahun?” Sengaja saya bertanya.

“38 tahun.” beliau menjawab semula.

“Kalau puan 38 tahun, saya agak-agak umur bapa puan antara 65 – 70 tahun, betul tak?” Saya cuba mendapatkan kepastian.

“Ya lebih kuranglah.” beliau mengangguk.

“Pada umur 70 tahun, laratkah bapa puan nak turun naik pejabat Tabung Haji dan uruskan harta-harta puan?” Saya bertanya semula.

Baru beliau faham maksud saya.

Begitu juga dengan meletakkan nama anak di bawah sebagai pentadbir harta.

Mereka tetap tak boleh laksanakan tugas sebagai pentadbir.

Lainlah kalau mereka memang sudah dewasa, matang dan mampu menguruskan hal sebegini.

Tetapi saya tetap tak percaya pada suami untuk tadbir harta saya.

Walaubagaimanapun, jika si isteri memang tidak mahu suaminya yang menguruskan harta pusakanya nanti, ada jalan penyelesaian lain.

Si isteri boleh buat satu surat ikatan amanah atau dipanggil trust deed dengan melantik badan berautoriti seperti RHB Trustee untuk menguruskan harta pusaka bagi pihaknya.

Si isteri boleh merangka secara detail arahan untuk dilaksanakan oleh pihak trustee.

Ini jauh lebih selamat, kerana pihak trustee bukanlah manusia yang berpontensi besar untuk berlaku pecah amanah. Mereka tertakluk dibawah undang-undang pemegang amanah.

Kesimpulannya, lantiklah mereka yang boleh berlaku amanah dan ada kemampuan untuk menguruskan harta pusaka kita kelak.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maybank Islamic Lancar EzyWasiat – Perancangan Harta Pusaka Untuk Wasiat Patuh Syariah Digital Yang Komprehensif

Menggabungkan algoritma Faraid & nasihat Syariah – Wasiat selesai hanya dalam masa 30 minit!

KUALA LUMPUR, 14 Jun 2023: Maybank Islamic Berhad hari ini melancarkan EzyWasiat, perkhidmatan penulisan wasiat yang inovatif dan efisien untuk umat Islam di Malaysia. Perkhidmatan digital baharu ini membolehkan pelanggan merancang dan menyiapsediakan wasiat mereka dengan lebih cekap dan teratur, selaras dengan Syariah dan undang-undang faraid.

Platform EzyWasiat dibangunkan mengikut model bantuan unik di mana pelanggan akan dibantu secara langsung oleh penasihat pengurusan kekayaan patuh Syariah atau pengurus hubungan yang akan menggabungkan algoritma faraid untuk memudahkan proses penulisan wasiat. Pelanggan hanya perlu menyediakan dokumen yang betul, dan dengan bayaran serendah RM600, penulisan wasiat mereka boleh disempurnakan dalam masa 30 minit sahaja.

Tujuan utama EzyWasiat adalah untuk memberikan kelapangan minda dalam pengurusan harta dan memastikan harta tersebut diuruskan dengan betul setelah pemergian individu. Produk ini disasarkan kepada umat Islam dan tidak hanya terhad kepada mereka yang sudah lama berniat untuk menyediakan wasiat tetapi terhalang sama ada disebabkan oleh faktor kerumitan proses, kos atau kurangnya kemudahan.

Perancangan harta dan warisan adalah perkara yang harus diberikan keutamaan. Terdapat banyak laporan media yang menyebut harta atau aset bernilai lebih daripada RM70 bilion yang masih belum lagi diagihkan. Ini disebabkan kurangnya kesedaran tentang kepentingan merancang pembahagian harta sebelum kematian.

Untuk menyediakan kemudahan ini kepada pelanggan, Maybank Islamic telah menjalinkan kerjasama dengan syarikat fintech, CreateWills Sdn Bhd serta menggabungkan nasihat sokongan dan pegawai perhubungan pelanggan Maybank Islamic yang berdedikasi.

Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Islamic, Dato’ Mohamed Rafique Merican berkata pelancaran EzyWasiat adalah selaras dengan aspirasi Bank itu untuk membangunkan penyelesaian baharu dan inovatif yang dapat memberikan impak positif kepada komuniti secara meluas.

“Kami kekal komited untuk menerajui perbankan patuh Syariah bukan sahaja di rantau ini malah serata dunia. Berbekalkan jalinan perkongsian pintar, kami berada pada kedudukan yang strategik untuk membuka jalan ke arah fasa pertumbuhan kewangan Islam yang seterusnya. Selain memenuhi janji kami terhadap kelestarian kewangan Islam, kami juga

berusaha untuk mendigitalkan produk-produk kami dalam menawarkan penyelesaian kepada para pelanggan, maka tercetusnya kerjasama dengan CreateWills ini.”

“Kerjasama antara Maybank Islamic dan CreateWills menandakan pencapaian penting dalam bidang perkhidmatan penulisan wasiat bagi umat Islam, khususnya dari segi perancangan harta patuh Syariah. Ia juga mengukuhkan komitmen Maybank Islamic untuk menjadikan perkhidmatannya mudah diakses oleh semua umat Islam di Malaysia,” tambah Dato’ Rafique.

“Dengan EzyWasiat, umat Islam dapat memanfaatkan perkhidmatan penulisan wasiat khusus untuk mereka yang menitikberatkan keperluan syarak dan perancangan masa hadapan demi orang yang tersayang. Dalam erti kata lain, kami membantu anda untuk merealisasikan perancangan harta dari Niat ke Wasiat,” kata Ketua Pengurusan Kekayaan dan Pembangunan Perniagaan Patuh Syariah Maybank Islamic, Ahmad Shareza Abdul Rahman.

Beliau menambah lagi bahawa misi Bank adalah untuk memperkasakan pelanggan untuk merancang masa hadapan mereka secara efisien, di samping memastikan niat mereka untuk mematuhi keperluan Islam dapat dipenuhi dengan mudah.

“Dengan proses penulisan wasiat yang dapat diselesaikan dalam tempoh 30 minit dan struktur harga yang berpatutan, kami ingin memastikan agar tiada sesiapapun yang terkecuali daripada bantuan guaman perancangan harta yang berkualiti tinggi. Malah, EzyWasiat yang berasaskan teknologi digital ini mudah untuk diubahsuai dari masa ke masa jika diambil kira realiti perubahan hidup dan peredaran masa yang dinamik,” jelas Ahmad Shareza.

EzyWasiat merupakan salah satu tawaran baharu di bawah penyelesaian pengurusan harta patuh Syariah Maybank Islamic yang holistik serta merangkumi semua 5 teras pengurusan kekayaan – penghasilan, pengumpulan, perlindungan, penyucian dan pengagihan.

Baru-baru ini, di bawah teras penyucian harta, Maybank Islamic telah melancarkan perkhidmatan dalam talian iaitu EzQurban untuk memudahkan amalan Qurban sempena sambutan Aidiladha dalam kalangan pelanggannya. Ini juga bagi membolehkan para pelanggan merancang kewangan mereka untuk menunaikan kewajipan Qurban pada masa hadapan.

Untuk maklumat lanjut tentang EzyWasiat, termasuk integrasi Faraid dalam pengurusan harta, layari Maybank.my/EzyWasiat atau hubungi Maybank Islamic di [email protected].

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee