Keuntungan Petronas Selepas Cukai Naik Dua Peratus Pada Suku Pertama

KUALA LUMPUR, 7 Jun (Bernama) — Keuntungan selepas cukai (PAT) Petroliam Nasional Bhd (Petronas) naik dua peratus kepada RM23.8 bilion menjelang suku pertama tahun kewangan 2023 berbanding tempoh yang sama setahun sebelum ini.

Peningkatan dalam PAT kali ini telah disumbangkan oleh pendapatan faedah yang lebih baik dan cukai yang agak rendah sejajar dengan penurunan keuntungan yang diimbangi sebahagiannya oleh pendapatan yang lebih rendah sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (EBITDA).

Kumpulan itu mencatatkan EBITDA sebanyak RM38.6 bilion, lebih rendah sebanyak RM1.8 bilion disebabkan oleh kos produk yang lebih tinggi serta perbelanjaan mengurus yang sebahagiannya telah diketepikan oleh peningkatan hasil yang agak memberangsangkan.

Perolehan kumpulan bagi suku dalam tinjauan menokok 16 peratus kepada RM90.4 bilion berbanding suku yang sama pada 2022 selepas disokong oleh peningkatan volum jualan dan impak yang menggalakkan daripada pertukaran asing.

“Ini sebahagiannya diimbangi oleh harga realisasi purata yang lebih rendah daripada produk utama,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Tan Sri Tengku Muhammad Taufik berkata Petronas akan kekal berhati-hati, memberi tumpuan kepada pengurusan kewangan berhemat termasuk membuat pelaburan bagi mengukuhkan perniagaan terasnya dan mengembangkan portfolio perniagaannya. 

“Pada setiap masa, kami akan menyasarkan untuk meningkatkan nilai bagi pemegang kepentingan serta rakan kongsi kami, dengan komitmen yang tidak berbelah bahagi untuk memastikan kesejahteraan rakyat Malaysia dan masyarakat di mana sahaja kami beroperasi,” katanya.

Sementara itu, perbelanjaan modal Petronas (capex) berjumlah RM10.5 bilion, disumbangkan oleh projek huluan dan gas. 

Capex domestik bertambah sebanyak 44 peratus berbanding tempoh yang sama tahun sebelum ini terutamanya untuk pelaburan dalam Projek Gas Asli Cecair Terapung (LNG) Berhampiran Pesisir Petronas di Sabah dan Pembangunan Medan Gas Kasawari di Sarawak.

Jumlah aset Petronas mengukuh kepada RM713.6 bilion pada 31 Mac 2023 daripada RM710.6 bilion yang direkodkan semasa 31 Dis 2022 selepas disumbangkan oleh tunai yang lebih tinggi dan setara tunai yang sebahagiannya diimbangi oleh penghutang yang lebih rendah.

Aliran tunai daripada aktiviti operasi berkurangan sebanyak RM2.3 bilion sejajar dengan tunai yang lebih rendah yang dijana daripada peningkatan operasi dan cukai yang dibayar berkaitan dengan tahun taksiran sebelumnya yang sebahagiannya diimbangi oleh pendapatan faedah yang lebih tinggi yang diterima.

Bagi bahagian huluan, PAT untuk suku pertama 2023 ialah RM12.5 bilion, meningkat RM600 juta disebabkan oleh pertambahan dalam hasil yang sebahagiannya diimbangi oleh kos produk yang lebih tinggi, manakala perolehan bagi suku pertama 2023 mencecah RM35.9 bilion, menokok RM1 .1 bilion jika dibandingkan dengan suku pertama 2022.

“Ini telah dipacu oleh minyak mentah yang lebih tinggi dan kondensat serta volum jualan gas asli ditambah pula dengan impak yang menggalakkan daripada pertukaran asing dan ini sebahagiannya diimbangi oleh harga realisasi purata yang lebih rendah bagi minyak mentah dan kondensat,” tambahnya.

Jumlah purata pengeluaran harian bagi suku pertama 2023 adalah sebanyak 2,497 ribu tong setara minyak (BOE) sehari berbanding hanya 41,000 BOE sehari yang dicatatkan semasa suku yang sama tahun sebelumnya.

Ini disebabkan oleh lonjakan dalam pengeluaran gas daripada operasi Malaysia, ditambah pula dengan pengeluaran minyak mentah yang lebih tinggi daripada operasi antarabangsa tetapi ini sebahagiannya diimbangi oleh kondensat dan pengeluaran gas asli yang kurang memberangsangkan daripada operasi antarabangsa.

Bagi bahagian gas, PAT mencatatkan RM8.8 bilion berbanding RM8.4 bilion pada suku yang sama 2022 selepas didorong oleh hasil yang lebih positif dan sebahagiannya diimbangi dengan kos produk yang lebih mahal, manakala hasil bagi suku pertama 2023 ialah RM33.2 bilion, melonjak RM5.7 bilion berbanding suku yang sama 2022 disebabkan hasil daripada LNG yang lebih baik dan harga purata gas terproses yang direalisasikan, volum jualan yang lebih tinggi serta impak yang menggalakkan daripada pertukaran asing.

Purata volum gas jualan Malaysia meningkat sebanyak 310 juta kaki padu standard sehari terutamanya disebabkan oleh pengambilan yang lebih tinggi daripada sektor tenaga di Semenanjung Malaysia.

Jumlah jualan LNG kasar naik 0.50 juta tan metrik disebabkan oleh pengeluaran loji yang lebih tinggi sejajar dengan peningkatan permintaan.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Banyak Keistimewaan Jadi Miskin di Malaysia?

Jangan salah faham. Menjadi miskin bukanlah satu keistimewaan. Tetapi di Malaysia, golongan berpendapatan rendah dan keluarga yang benar-benar memerlukan memang mempunyai akses kepada pelbagai bentuk bantuan kerajaan.

Antaranya:

1. STR – Sumbangan Tunai Rahmah
Bantuan tunai kepada golongan yang memenuhi syarat pendapatan dan kategori ditetapkan.

2. SARA – Sumbangan Asas Rahmah
Bantuan untuk membeli barangan keperluan asas menggunakan MyKad.

Penerima STR 2026 yang telah disahkan daripada data Miskin Tegar dan Miskin eKasih layak SARA 2026 berjumlah RM200 / RM150 / RM100 setiap bulan bagi tempoh 12 bulan (Januari 2026 – Disember 2026).

3. Bantuan perumahan
Ada skim seperti Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Rumah Mesra Rakyat (RMR), selain skim sewaan atau subsidi tertentu untuk keluarga berpendapatan rendah.

Keluarga berpendapatan kasar isi rumah sehingga RM3,000, belum memiliki rumah dan memenuhi syarat boleh memohon PPR.

4. Rumah Mesra Rakyat (RMR)

Ini berbeza dengan PPR.

Contoh:
Keluarga berpendapatan rendah mempunyai tanah sendiri tetapi belum mempunyai rumah yang sesuai boleh melihat kelayakan RMR.

Antara syarat yang dinyatakan SPNB ialah pendapatan isi rumah tidak melebihi RM3,000 dan pemohon/pasangan tidak mempunyai rumah sendiri atau mempunyai rumah yang usang/tidak sempurna. Tanah yang sesuai juga diperlukan.

Cara mohon:
Permohonan dibuat melalui SPNB dan dokumen berkaitan tanah, pendapatan serta maklumat keluarga perlu disediakan.

5. Bantuan JKM
Ini antara yang ramai tak tahu sebab bantuan JKM bukan satu jenis sahaja.

Contohnya terdapat bantuan berkaitan kanak-kanak, warga emas, OKU, penjagaan dan keadaan keluarga tertentu.

Cara mohon:
Permohonan boleh dibuat melalui sistem eBantuan JKM bagi negeri yang menyokong permohonan dalam talian, kemudian pemohon perlu hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah bersama dokumen sokongan.

Terdapat pelbagai skim mengikut keadaan penerima, termasuk bantuan kanak-kanak, warga emas dan bantuan am.

6. Bantuan Kesihatan – mySalam

Skim Perlindungan B40 merupakan Skim Perlindungan Takaful PERCUMA yang disediakan oleh kerajaan kepada komuniti B40 di Malaysia. Skim ini bernaung di bawah kelolaan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) melalui Tabung Amanah mySalam dan diuruskan sepenuhnya oleh Syarikat Great Eastern Takaful Berhad.

Bagi penerima yang layak pada 2026, mySalam menyediakan manfaat seperti hospitalisasi sehingga RM700 setahun dan RM8,000 untuk penyakit kritikal yang dilindungi, tertakluk kepada syarat skim.

Cara mohon:
Semak kelayakan di Portal mySalam. Jika layak dan berlaku kejadian yang dilindungi, tuntutan dibuat secara dalam talian dengan memuat naik dokumen seperti nota discaj atau borang doktor.

7. Bantuan pendidikan
Bantuan yuran, tuisyen, biasiswa dan pelbagai bentuk sokongan pendidikan disediakan secara bersasar untuk keluarga yang memerlukan.

  • BAP (Bantuan Awal Persekolahan) → bantuan tunai RM150 seorang murid untuk murid yang layak.
  • RMT (Rancangan Makanan Tambahan) → murid yang layak mendapat makanan pada setiap hari persekolahan; KPM menetapkan sehingga 190 hari setahun.
  • KWAPM (Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin) → bantuan khusus untuk membantu murid miskin supaya tidak tercicir daripada persekolahan.
  • BKP (Biasiswa Kecil Persekutuan) → antara bantuan kewangan pendidikan yang disenaraikan KPM untuk murid yang memenuhi syarat.
  • Elaun Murid Berkeperluan Pendidikan Khas (EMBPK) → bantuan khusus untuk murid yang memenuhi syarat berkaitan pendidikan khas.

8. Bantuan zakat
Bagi orang Islam yang layak, boleh memohon bantuan daripada institusi zakat negeri masing-masing.

Contohnya bantuan boleh melibatkan:

  • sara hidup
  • pendidikan
  • perubatan
  • sewa/rumah
  • bantuan kecemasan
  • modal perniagaan

Cara mohon:
Bergantung kepada negeri. Contohnya di Selangor, permohonan dibuat melalui saluran rasmi institusi zakat negeri dan biasanya memerlukan dokumen pendapatan, tanggungan, tempat tinggal dan dokumen sokongan berkaitan.

9. Bantuan pekerjaan & latihan
Kerajaan juga menyediakan program pekerjaan dan latihan kemahiran untuk membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan pendapatan.

MYFutureJobs
Portal pekerjaan nasional yang dikendalikan PERKESO. Boleh cari kekosongan kerja, daftar sebagai pencari kerja dan dapatkan khidmat padanan pekerjaan.

TVET
Kalau nak belajar kemahiran seperti automotif, elektrik, kimpalan, penyelenggaraan, teknologi dan sebagainya, boleh semak institusi TVET kerajaan dan permohonan melalui UP_TVET.

HRD Corp
Terdapat pelbagai program peningkatan kemahiran dan latihan pekerjaan, bergantung kepada program serta kelayakan peserta.

Program penempatan pekerjaan PERKESO
PERKESO juga menjalankan program padanan pekerjaan, karnival kerjaya dan penempatan pencari kerja dengan majikan.

10. Bantuan membaiki atau membina rumah
Program bantuan perumahan turut merangkumi pembinaan baharu dan baik pulih rumah, khususnya bagi isi rumah miskin tegar.

Contoh 1 : Program Baik Pulih Rumah Daif di Bandar

KPKT ada Program Baik Pulih Rumah Daif di Bandar untuk isi rumah yang memenuhi syarat kemiskinan, termasuk yang disahkan dalam eKasih.

Contohnya rumah mengalami:

  • bumbung rosak
  • kerosakan akibat banjir/ribut/kebakaran
  • kerosakan kecil kerana faktor usia
  • keadaan rumah yang tidak lagi selesa tetapi masih ekonomik untuk dibaiki

Kadar bantuan maksimum yang dinyatakan KPKT ialah RM13,000 di Semenanjung dan RM15,000 di Sabah, Sarawak dan Labuan.

11. Bantuan / inisiatif sewa rumah mengikut negeri

  • Selangor → Skim Smart Sewa – sewa pada kadar berpatutan + 30% bayaran sewa boleh dikumpulkan untuk membantu pemilikan rumah.
  • Johor → Bantuan Sewa Rumah Perumahan Kasih Johor – bantuan RM2,500 kepada penerima yang layak. Antara penambahbaikan yang diperluaskan bagi Bantuan Sewa Rumah ialah syarat kelayakan dengan membuka peluang kepada pelajar IPTA/IPTS di Negeri Johor untuk memohon.
  • Sarawak → Skim Bantuan Sewa Rumah (SRAS) – bantuan sewa untuk isi rumah yang memenuhi syarat.
  • Perak → Skim Bantuan Sewa Rumah MAIPk – bantuan sewa sehingga RM500 sebulan untuk asnaf yang layak.

12. Nak berniaga tetapi perlukan bantuan

Contohnya di Selangor:

  • Dana Usahawan Madani Selangor menyediakan bantuan dalam bentuk mesin dan peralatan perniagaan sehingga RM30,000, tertakluk kepada syarat kelayakan. Ini geran bukan pinjaman. Tetapi setiap program ada syarat, kategori penerima dan tempoh permohonan tersendiri.
  • Program Bantuan Blueprint Pembasmian Kemiskinan Negeri Selangor menyediakan bantuan berbentuk mesin dan peralatan kepada usahawan kecil bernilai sehingga RM10,000. Program ini merupakan salah satu usaha Kerajaan Negeri Selangor untuk meningkatkan taraf ekonomi peniaga kecil melalui pemberian bantuan peralatan atau mesin berdasarkan perniagaan yang sedang dijalankan.

Jadi, betul ke “banyak keistimewaan jadi miskin”?

Banyak bantuan disediakan untuk mereka yang berada dalam keadaan miskin atau berpendapatan rendah. Dan bantuan ini bukan bermaksud hidup mereka lebih mudah.

Sebab di sebalik setiap bantuan itu ada satu perkara yang kita selalu terlupa:

Miskin tetap bermaksud mempunyai sumber kewangan yang terhad.

Bantuan kerajaan mungkin meringankan beban, tetapi tidak semestinya mengubah kehidupan seseorang menjadi senang.

Bantuan ialah jaring keselamatan. Bukan tiket untuk hidup mewah.

Bantuan ini diwujudkan untuk membantu mereka yang layak. Gunakan bantuan sebagai ruang untuk meringankan beban, bukan untuk mengambil kesempatan.

Dan jangan lupa, Islam juga mengajar kita untuk berusaha mencari rezeki.

Rasulullah SAW bersabda:

“Tidaklah seseorang makan makanan yang lebih baik daripada hasil kerja tangannya sendiri.”
— Riwayat al-Bukhari