Biar Betul Ada Rumah Landed Bawah RM600 Ribu Di Johor Bahru?

Semua orang impikan rumah kediaman atas tanah atau landed, tetapi kebanyakan hartanah yang ada semuanya hanya mampu tengok saja. Kalau ada pun bawah harga RM600 ribu, mesti berada jauh daripada pusat bandar. Atau kalau ada pun, mesti kecil dan tak sesuai untuk keluarga besar.

Jom kita tengok sebuah projek perumahan teres dua tingkat yang ada di Johor Bahru dengan harga di bawah RM600 ribu. Mari berkenalan dengan Ayera Residences.

Lokasi, Lokasi, Lokasi

Kalau tanya mana-mana sifu atau pakar hartanah, pastinya mereka akan tekankan kepentingan memilih lokasi yang betul. Dan Ayera Residences ini terletak betul-betul di tengah bandar Johor Bahru.

Sudah semestinya banyak kelebihan apabila duduk di bandar besar. Pusat membeli-belah pun dekat, sekolah pun dekat, hospital pun dekat, serba-serbi semuanya dekat. Nak masuk Singapura pun dekat.

Pelbagai Akses Keluar Masuk

Ayera Residences itu sendiri terletak di banyak pintu keluar dan masuk. Kita ada JB Parkway, Lebuhraya Senai Desaru, Lebuhraya Utara Selatan (PLUS), Lebuhraya Pasir Gudang dan banyak lagi.

Dan katanya ada lebuhraya yang bakal dibina tak lama lagi iaitu New Coastal Highway dan Singapore-JB Ring Road yang membolehkan penduduk bergerak dengan lebih mudah dan pantas.

Kawasan Eksklusif

Dengan bilangan unit yang terhad dan harga yang mantap, pastinya ia menjadi kawasan yang agak eksklusif. Mana nak dapat rumah landed di lokasi yang strategik seperti ini?

Jiran-jiran pun mesti di kalangan orang yang berjaya, dapat juga berkenalan dengan orang yang hebat-hebat nanti.

Semuanya Ada Di Sini

Sama ada hiburan, perniagaan, beli-belah dan beriadah, semuanya boleh didapati tak jauh dari Ayera Residences. Oasis 1, Oasis 2 dan Oasis 3 menempatkan semua kemudahan yang diperlukan, agar kita tak perlu keluar jauh. Sekolah rendah dan sekolah menengah pun ada di sini.

Rumah Besar Untuk Seisi Keluarga

Ayera Residences ini mempunyai rumah yang cukup luas untuk seisi keluarga. Dengan 4 bilik dan 4 bilik air, memang boleh muat seisi keluarga. Anak-anak dapat menikmati bilik sendiri, tak perlu berebut lagi.

Nak ajak ibu ayah atau mertua yang sudah berumur untuk duduk sekali pun tiada masalah, kerana ada bilik tidur dan bilik mandi di tingkat bawah. Juga boleh muat dua biji kereta, sangat menyenangkan.

Dikelilingi Dengan Kehijauan

Siapa yang tak gemar bangun pagi dengan pemandangan penuh kehijauan yang menyejukkan mata? Pemilik Ayera Residences sememangnya bertuah kerana dapat menikmatinya setiap hari.

Dapat menghirup udara segar, ianya pasti mendinginkan lagi suasana. Setelah kita penat seharian bekerja, pastinya perasaan penat akan hilang apabila tiba di kawasan rumah yang indah.

Dibangunkan Pemaju Yang Terkenal

Pernah dengar tak nama Tropicana Corporation Berhad? Pemaju ini telah membangunkan banyak projek-projek terkemuka dan juga disenaraikan di Bursa Malaysia.

Bagaimana pula dengan Iskandar Waterfront? Rasanya tak perlu diperkenalkan lagi, kerana mereka giat membangunkan projek-projek terkemuka di Johor dan juga tersenarai di Bursa Malaysia.

Ayera Residences ini adalah joint-venture di antara Tropicana Corporation dan Iskandar Waterfront. Apabila dua pemaju terkenal dan trusted ini bergabung, maka kita boleh jangkakan kualiti tinggi dan sudah semestinya projek ini berjaya disebabkan track record mereka yang cemerlang.

Promosi Hebat

Terakhir sekali, kini ada promosi hebat bagi siapa yang cepat. Nak tahu apa dia?

  • Bayaran tempahan atau deposit dengan RM1,000 saja
  • Diskaun Bumiputera sebanyak 15%
  • Skim Bayaran Ansuran Mudah bagi wang pendahuluan dengan Maksimum selama 12 bulan
  • Percuma Yuran Guaman (Kecuali untuk Pendaftaran Pindahmilik & Duti Setem pada Instrumen Pindahmilik) yang dikenakan semasa penyediaan Perjanjian Jual-Beli sahaja *
  • Percuma Yuran Guaman untuk penyediaan Perjanjian Pinjaman Bank sahaja (tidak termasuk duti setem dan lain-lain bayaran)*

Catatan: * Panel Guaman yang dilantik oleh Pemaju

Nak tahu lebih lanjut mengenai Ayera Residences? Layari http://www.tropicanadangacove.com.my/ atau hubungi di talian 07-3823355 atau 07-2341585 hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Sebenarnya memang ada pelbagai teknik, taktik dan strategi untuk jual rumah sama ada dari pemilik rumah mahupun ejen hartanah itu sendiri.

Tak kisah walau apa pun jalannya, penghujungnya tetap sama yaqni untuk menjual rumah tersebut secepat mungkin.

Hari ini, dengan pelbagai tawaran jenis rumah dan lokasi, strategi mencari bakal pembeli dan menjual rumah memerlukan lebih dari sekadar gambar yang menarik dan tawaran harga yang mampu milik buat pembeli.

Pemilik rumah dan ejen hartanah hari ini telah mencapai satu tahap kreativiti dan inovasi yang baharu.

Buktinya? Ramai pembeli rumah hari ini berjaya membeli rumah menerusi posting di sosial media seperti Facebook dan Instagram.

Baca : 5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Lihat sahaja iklan-iklan hartanah untuk dijual di Facebook Group kawasan perumahan, dan kita akan dapati terdapat sekurang-kurangnya satu posting iklan hartanah.

Dan, ada juga kisah-kisah menarik dari ejen hartanah yang berjaya menjual rumah dengan hanya satu post di Facebook.

Tahukah anda, ada banyak strategi pelik jual rumah yang sebenarnya wujud dan berkesan di luar negara?

Jom kita lihat 5 strategi tersebut. Mana tahu anda boleh gunakan salah satu dari strategi di bawah.

1. Hadiah Wang Untuk Facebook Share

Image by Paul Brennan from Pixabay

Sebuah keluarga di Kanada pada Disember 2015 lalu membuat keputusan untuk tidak menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli rumah mereka yang berharga USD589,000.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Sebaliknya, mereka menawarkan USD1,000 kepada mana-mana individu yang share posting jualan rumah mereka di Facebook sehingga rumah tersebut berjaya dijual.

Dalam tempoh seminggu sahaja, posting tersebut berjaya mendapat 5,200 share.

Tindakan mereka menggunakan platform sosial media adalah untuk elak daripada membayar sejumlah USD30,000 untuk khidmat ejen hartanah berdaftar.

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

2. Percuma Kereta Tesla

Pada tahun 2014, sebuah pemaju hartanah di Brooklyn, New York telah menawarkan sebuah Tesla model S sedan yang berharga USD80,000 untuk pembeli yang membeli unit Park Slope Triplex.

Unit 3 tingkat dengan ruang pengecasan dan garaj Tesla itu dijual dengan tanda harga USD6 juta pada ketika itu.

3. Cabutan Bertuah

Strategi ini agak popular di England di mana, pemilik rumah akan memberi rumahnya kepada pemenang cabutan bertuah itu.

Strateginya adalah, setiap tiket cabutan harus dibeli dengan harga USD2 dan pemenang akan diumumkan selepas sejumlah tiket cabutan telah dibeli sesuai dengan harga rumah yang ingin dijual (contohnya USD120,000).

Bakal pemenang digalakkan membeli sebanyak mungkin tiket cabutan bertuah bagi meningkatkan peluang memiliki rumah tersebut.

4. Bukan Bodoh Dan Terdesak

Saat Krisis Kewangan 2008 melanda Amerika Syarikat, banyak pemilik rumah yang terpaksa menjual kediaman mereka dan rumah dilelong sehingga menimbulkan satu situasi di mana harga rumah turun pada kadar mendadak.

Baca : Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Bill McSpadden Real Estate dari Knoxville, Tennessee ingin orang ramai tahu bahawa pemilik menjual rumah tersebut pada harga murah bukan kerana bodoh atau terdesak, sebaliknya sebagai tindak balas penurunan harga rumah pada ketika itu.

5. Rumah Berhantu

Di Malaysia, pembeli paling takut sekali membeli rumah yang mempunyai ‘penghuni lain’ di dalamnya.

Ini nyata berbeza buat Greg Leeson pada tahun 2013 yang mengiklankan rumahnya yang terletak di Pennsylvania secara online di Zillow (portal hartanah di US).

Beliau secara jujur menukilkan yang rumah tersebut ‘sedikit berhantu’ tetapi tidak ‘serius’.

Rumah tersebut masih tidak terjual pada tahun 2016 dengan harga USD119,900.

Tanpa kreativiti dan inovasi, pemilik rumah dan ejen hartanah berdaftar akan kekal dengan strategi tradisional dalam penjualan hartanah.

Menggunakan platform media sosial sebenarnya terbukti berkesan untuk mencari pembeli rumah tetapi harus disaring terlebih dahulu.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Ada strategi yang dikongsikan agak lucu tetapi berjaya dan ada juga yang kurang berjaya.

Pemilik rumah di Malaysia mungkin boleh cuba salah satu strategi yang dikongsikan di atas.

Sumber Rujukan: CBS News

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 31 Januari 2021 jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!