Empat Langkah Untuk Mengukuhkan Pelan Persaraan Anda

Kini ramai yang dah ada kesedaran dan mula memikirkan tentang perancangan persaraan. Ada yang dah mula menyimpan, ada yang mengkaji semula pelan persaraan, malahan ada yang menambah simpanan lebih banyak dari sebelum ini. Tahniah!

Dalam artikel ini, Private Pension Administrator Malaysia (PPA) selaku pentadbir pusat untuk industri Skim Persaraan Swasta (PRS), akan menerangkan empat langkah yang boleh anda ambil bagi mengukuhkan lagi pelan simpanan persaraan anda.

1. Mulakan Sedikit, Mulakan Sekarang

Pernah dengar tak istilah ‘compounding interest’ atau kuasa pengkompaunan? Dalam perancangan persaraan, ianya bermaksud melaburkan kembali segala pulangan yang diperolehi dalam pelaburan asal sehinggalah anda bersara.

Dengan cara ini, pelaburan tersebut akan berkembang dan menjana pulangan yang lebih tinggi dalam jangka masa panjang. Anda sebenarnya menggunakan elemen ‘masa’ sebagai penggerak utama bagi menghasilkan pulangan tersebut. Lagi lama anda simpan, lagi banyak kuasa pengkompaunan yang anda dapat. Sebab itulah pentingnya untuk anda mula sekarang walaupun dengan jumlah yang kecil.

Memang sesuai sangat dengan istilah “sikit-sikit, lama-lama jadi bukit” kan?

2. Pay-Your-Future-First’ (Bayar Untuk Masa Depan Anda Dahulu)

Ramai yang mengeluh kerana tak berjaya menambah simpanan untuk persaraan, walaupun telah mencuba berulang kali. Sebenarnya, situasi ini berlaku sekiranya anda gunakan gaji anda untuk perbelanjaan anda dahulu, dan kalau ada baki barulah nak simpan.

Akhirnya, memang tiada duit lebih, maka anda pun tiada simpanan.

Apa kata anda ubah kepada teknik ‘Bayar Untuk Masa Depan Anda Dahulu’. Cuba asingkan sekurang-kurangnya 10% daripada gaji setiap bulan untuk membuat simpanan persaraan, kemudiaan baru gunakan baki selebihnya untuk perbelanjaan lain.

3. Menyimpan Setiap Bulan Secara Konsisten

Dunia ini ada pasang surutnya, begitu juga halnya dengan pelaburan. Dengan menyimpan secara konsisten setiap bulan, anda tak perlu risau tentang turun naik pasaran. Ketika ekonomi baik pun anda simpan, ketika ekonomi gawat pun anda simpan.

Dengan mengamalkan teknik ini, anda berkemungkinan meraih pulangan positif dalam jangka masa panjang dan mengurangkan risiko pelaburan. Secara tidak langsung, anda juga menanam tabiat menyimpan dalam diri anda. Sampai suatu masa nanti anda akan mula merasakan macam ada yang tak kena pula kalau sebulan tak dapat menyimpan.

4. Rancang Simpanan Persaraan dengan PRS

PRS adalah skim simpanan dan pelaburan jangka panjang sukarela yang direka bagi membantu anda menyimpan lebih banyak untuk persaraan nanti. Di bawah kawalseliaan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), PRS berusaha untuk memberikan pilihan bagi semua rakyat Malaysia untuk menambah simpanan persaraan di bawah kerangka kerja kawal selia yang kukuh dan tersusun.

Tadi kita ada sentuh mengenai simpanan 10% yang perlu dibuat setiap bulan, tapi di mana kita boleh buat simpanan tersebut? Di sinilah anda boleh jadikan PRS sebagai platform bagi mengukuhkan lagi dana persaraan anda.

Namun begitu, jumlah yang diperlukan apabila nak bersara nanti adalah bergantung kepada gaya hidup individu. Ada yang menyimpan 10% pun dah cukup dan ada yang mungkin memerlukan lebih daripada itu untuk menampung gaya hidup selepas bersara nanti.

Oleh itu, gunakanlah kalkulator persaraan PPA ini sebagai panduan untuk mengira secara anggaran berapa banyak anda perlu simpan untuk hari persaraan nanti.

Kelebihan Menyimpan di PRS

Anda dah pun tahu empat langkah yang perlu dibuat untuk mengukuhkan pelan persaraaan, sekarang jom tengok apa pula antara kelebihan menyimpan di PRS ini.

1. Simpanan yang Berpatutan Dengan Yuran yang Rendah

Anda tak perlu mula dengan modal yang besar, kerana untuk membuka akaun dan mula menyimpan dengan PRS hanyalah dengan serendah RM100 saja. Sesiapa pun boleh mula hari ini juga.

Malah, caj jualan dan yuran pengurusan Dana PRS adalah lebih rendah jika dibandingkan dengan unit amanah.

2. Pilihan dan Fleksibiliti

Terdapat lapan Penyedia PRS yang menawarkan 57 Dana PRS, di mana 26 daripadanya adalah Dana PRS Patuh Syariah. Memang banyak pilihan yang ada, pilihlah Dana yang sesuai dengan toleransi risiko dan matlamat pelaburan anda.

Sekiranya anda tak pasti nak pilih yang mana, anda boleh memilih Pilihan Dana yang Ditetapkan (‘Default Option Funds’) di mana pemilihan dan peruntukan asset Dana PRS yang ditetapkan adalah berdasarkan kumpulan umur, seperti di bawah:

Selain itu, anda juga memiliki fleksibiliti untuk membuat penukaran (‘switching’) ke Dana PRS dalam Penyedia PRS yang sama, atau membuat pemindahan (‘transfer’) ke Penyedia PRS yang lain.

3. Insentif Cukai

Simpanan yang anda buat dengan PRS juga melayakkan anda untuk mendapatkan pelepasan cukai peribadi sehingga RM3,000 setahun. Penjimatan cukai adalah bergantung kepada kurungan cukai anda, dan insentif ini adalah untuk memberi lebih galakan untuk anda membina simpanan persaraan dengan PRS.

4. PPA Selaku Pentadbir Pusat PRS

PPA berperanan dalam menyediakan pengurusan akaun seumur hidup dan perkhidmatan kepada Ahli secara berterusan bagi melindungi kepentingan anda sebagai Ahli PRS.

Selain daripada itu, PPA juga membangunkan perkhidmatan PRS Online yang membolehkan anda memantau simpanan dan menambah nilai Dana PRS pada bila-bila masa, di mana-mana saja.

Daftar dan Tambah Nilai Melalui PRS Online

PRS Online merupakan perkhidmatan atas talian yang dibangunkan oleh PPA untuk memudahkan anda memulakan dan menambah simpanan persaraan di PRS dengan mudah, selesa dan selamat. Semuanya di hujung jari sahaja.

Pencarum baru yang membuka akaun PRS melalui PRS Online Enrolment akan menikmati pengecualian yuran pembukaan akaun PPA. Dan bagi yang berumur 30 tahun dan ke bawah pula, tiada caj jualan akan dikenakan.

Seterusnya, Ahli PRS juga boleh menambah nilai caruman melalui perkhidmatan PRS Online Top Up yang disediakan di dalam Portal Ahli PRS.

Nak tahu lebih lanjut mengenai perkhidmatan PRS Online ini, layari https://www.ppa.my/ms/prsonline1.

“Simpanan masa depan anda, kini lebih mudah dengan PRS Online.”

Artikel ini dibawakan kepada anda oleh Private Pension Administrator Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mudahnya Melabur Saham Amerika Syarikat Dengan MIDF Invest

Saya pasti ramai pembaca setia dan follower kami dah ada akaun CDS untuk jual beli saham di Bursa Malaysia. Dan ramai juga yang berminat untuk mula melabur ke luar negara, tetapi mungkin tidak tahu caranya.

Jom kami kongsikan kepada anda satu platform online yang membolehkan anda beli saham-saham dan ETF (Exchange Traded Fund) yang ada di Amerika Syarikat.

Jom Berkenalan Dengan MIDF

Kalau nak tahu, MIDF atau nama panjangnya Malaysian Industrial Development Finance Berhad, adalah merupakan anak syarikat Permodalan Nasional Berhad (PNB). Alah, yang korang dok beli unit amanah Amanah Saham Bumiputera (ASB), Amanah Saham Wawasan (ASW) dan Amanah Saham Didik (ASD) tu.

Bagi mereka yang dah lama terlibat dengan pelaburan saham, pasti pernah terbaca laporan MIDF Research. Mereka sering mengeluarkan kajian tentang saham-saham tempatan, kajian mendalam mengenai fundamental sesebuah syarikat dan berapa harga sasaran saham tersebut. Mereka juga ada mengeluarkan laporan mengenai ekonomi, sektor dan ekuiti negara.

MIDF Invest Lancarkan Aplikasi Saham Amerika Syarikat

Pada awal bulan Julai yang lalu, MIDF Amanah Investment Bank Berhad telah melancarkan aplikasi MIDF Invest yang membolehkan rakyat Malaysia melabur di pasaran saham Amerika Syarikat.

Kini anda boleh melabur di dalam lebih daripada 6,000 saham dan ETF yang ada di Wall Street. Semuanya boleh dilakukan secara online menggunakan aplikasi MIDF Invest.

Daripada pembukaan akaun, masukkan duit dan boleh terus melabur. Semuanya hanya dalam beberapa minit saja, hanya dengan telefon pintar anda.

Dan katanya kini mereka ada sistem baru yang memudahkan lagi proses pembukaan akaun dan beberapa update terkini yang mereka baru lancarkan.

Beli Saham Terkemuka Dunia

Kalau selama ini anda hanya beli saja jenama kasut dan peralatan sukan yang terkenal di seluruh dunia, kini anda boleh beli saham syarikat mereka pula. Hasil daripada keuntungan saham tersebut, boleh pula digunakan untuk beli kasut sukan baru pula.

Begitulah dia punya pusingan. Untung saham, sokong dan beli barangan keluaran syarikat lagi. Untung lagi, guna duit keuntungan untuk beli lagi.

Sama juga halnya apabila kita suka minum kopi ‘mahal’ di kafe sambil bersantai jumpa kawan-kawan dan kenalan. Kini anda boleh beli saham syarikat tersebut dengan mudah.

Untung daripada saham nanti, boleh pula belanja kawan-kawan minum kopi bersama-sama anda. Best kan?

Serendah USD5 Untuk Beli Saham Amerika Syarikat

Ya betul, nak beli saham-saham terkemuka di Amerika Syarikat takdelah mahal mana. Kos brokerage adalah sangat berpatutan.

Lagi banyak anda beli, lagi murah kos tersebut.

Sekiranya anda buat perbandingan dengan broker-broker tempatan yang lain, pasti anda terkejut betapa murahnya kos untuk jual beli saham di platform MIDF Invest ini.

Hadiah Menarik Untuk Dimenangi Sempena Minggu Saham Digital

Sempena Minggu Saham Digital anjuran PNB, MIDF Invest menjalankan permainan perdagangan saham dari 18 sehingga 26 November. Peluang terbaik untuk anda cuba aplikasi ini dan berpeluang untuk menang pelbagai hadiah menarik dan wang tunai.

Sambil cuba-cuba melabur saham di Amerika Syarikat, sambil itu anda berpeluang untuk memang hadiah dan wang tunai lagi. Siapa nak bagi?

Broker Tempatan Dikawal Selia Pihak Berkuasa

Bila anda jual beli saham di platform yang dipercayai seperti MIDF Invest, pastinya akan berasa lebih selamat apabila tahu bahawa ianya dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) dan Bank Negara Malaysia (BNM). Bukan senang nak dapat lesen untuk beroperasi di Malaysia ini, pastinya pelbagai peraturan ketat dan undang-undang yang mereka perlu ikuti.

Berbanding aplikasi luar negara yang tidak berlesen, sekiranya mereka ini ‘tutup kedai’ anda boleh hilang semua wang anda di dalamnya. Nanti siapa yang nak bantu anda?

Sedangkan yang berlesen ada depan mata, sibuk nak cari yang lain juga.

Sokongan Yang Padu

Dan sekiranya anda berdepan dengan sebarang masalah seperti pembukaan akaun, ada problem nak transfer duit ke apa ke, terus hubungi Happiness Agent yang bersedia untuk membantu anda.

Mereka ini bekerja 24 jam sehari, setiap hari bagi memastikan segala permasalahan anda dapat ditangani dengan segera.

Mula Melabur Saham Amerika Syarikat Dan Buka Akaun MIDF Invest Hari Ini

Jadi apa anda tunggu lagi? Jom buka akaun MIDF Invest hari ini juga. Scan saja QR code di bawah atau klik link ini:

Proses pendaftaran kini lebih cepat dengan adanya sistem baru dan update terbaru yang mereka baru saja lancarkan. Hanya dalam beberapa minit anda boleh daftar akaun, transfer duit dan mula beli saham-saham di Amerika Syarikat.

Oh ya, lupa nak bagitahu.

Bagi mereka yang beragama Islam, kini anda ada pilihan untuk buka akaun patuh Syariah. Bila dah buka akaun patuh Syariah, anda hanya boleh melihat dan membeli saham-saham patuh Syariah saja.

Barulah untung dunia dan untung akhirat!

Kongsi Kegembiraan Dengan MIDF Invest

Lepas ini, bolehlah anda kongsikan kegembiraan anda jual beli saham-saham terkemuka dengan rakan-rakan anda. Pasti mereka pun teruja dengan kehebatan anda merebut peluang untuk melabur saham Amerika Syarikat bersama-sama dengan MIDF Invest.