Bekalan Buruh, Kelemahan Ringgit Antara Cabaran Industri Pembinaan Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 7 Dis (Bernama) — Kekurangan tenaga kerja, kenaikan kos bahan mentah dan kadar faedah di tengah-tengah kelemahan ringgit terus memberi kesan kepada sektor pembinaan tempatan walaupun ekonomi sedang memulih selepas pandemik. 

Ketua Eksekutif Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) Malaysia, Datuk Ahmad Asri Abdul Hamid berkata siri kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) oleh bank pusat Malaysia telah menjejaskan industri.

“OPR yang lebih tinggi bermakna kos pinjaman akan menjadi lebih mahal untuk pengguna termasuk kontraktor. Bank-bank akan menyemak semula kos berikutan kenaikan OPR oleh Bank Negara Malaysia (BNM), menyebabkan kadar faedah yang lebih tinggi bagi perniagaan,” katanya kepada Bernama. 

Beliau berkata kos yang lebih tinggi boleh mengehadkan akses komersial kepada modal. 

Pada 4 Nov lepas, BNM menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas (bps) kepada 2.75 peratus, peningkatan keempat berturut-turut sejak Mei tahun ini.

Kekurangan Buruh 

Ahmad Asri memberitahu kemasukan ke peringkat endemik telah menyebabkan lonjakan dalam aktiviti pembinaan kerana semua tapak pembinaan boleh beroperasi tanpa prosedur operasi standard (SOP) yang ketat.

“(Bagaimanapun), industri pembinaan masih mempunyai anggaran kekurangan kira-kira 400,000 pekerja setakat ini, yang mana CIDB bekerjasama rapat dengan persatuan industri dan Kementerian Sumber Manusia (KSM) untuk memudahkan penyelesaian isu ini.

“Majlis Pemulihan Negara (MPN) baru-baru ini menggesa isu kekurangan pekerja asing diselesaikan segera, dengan ketibaan pekerja asing ke Malaysia mencatatkan kurang daripada levi yang telah dibayar pada RM713,890 untuk kuota yang diluluskan iaitu 467,223 orang.

Ketua Pegawai Eksekutif MPN Tan Sri Sulaiman Mahbob berkata pada 31 Okt, data pembayaran levi serta kelulusan kuota setakat 12 September lalu menunjukkan kuota yang diluluskan seramai 467,223 pekerja. Bagaimanapun, hanya 76,000 yang tiba dari 12 negara direkodkan bagi tempoh yang sama. 

“Kami mendapati ramai pekerja memohon dan membuat pembayaran, tetapi yang tiba sangat kurang. Persoalannya, mengapa mereka tidak datang?

“Adakah ini melibatkan masalah negara mereka atau sebab-sebab lain? Perkara ini perlu diberi penekanan, jika tidak, sektor pertanian terutama kelapa sawit akan terus terjejas,” katanya. 

Tambah beliau, industri berintensifkan buruh seperti pembuatan, pelancongan, pembinaan, peruncitan, elektronik dan pertanian turut menerima kesan akibat kekurangan tenaga kerja.

Impak Mata wang 

Ahmad Asri berkata ringgit lemah berbanding dolar US sejak Mac, daripada paras bawah RM4.20 kepada RM4.72 menjelang Oktober, menyebabkan harga barangan dan bahan import menjadi lebih tinggi. 

“Mata wang domestik yang lemah bermakna harga barangan asing secara amnya akan meningkat. Antara bahan binaan yang terjejas ialah simen dan keluli. 

“Harga komponen mekanikal dan elektrikal (M&E) juga melonjak akibat banyak komponen M&E diimport dari Amerika Syarikat.

“Kami berharap keadaan akan bertambah baik dengan pengukuhan mata wang pada masa akan datang,” katanya. 

Mata wang tempatan berada pada trajektori menurun berbanding dolar US sejak awal tahun ini, didorong oleh kelemahan prospek ekonomi global termasuk kebimbangan terhadap kestabilan politik domestik.

Bagaimanapun, sejak akhir-akhir ini, ringgit telah mula mengaut keuntungan berbanding dolar US. Ia menokok kepada RM4.40 berbanding dolar US pada 1 Dis lepas.

Melangkah ke hadapan, Ahmad Asri berkata prestasi sektor pembinaan dijangka “sentiasa berterusan” bagi tempoh dua tahun akan datang. 

“Industri pembinaan masih dalam proses pemulihan daripada pandemik. 

“Antara cabaran utama ialah kenaikan harga beberapa bahan binaan, kekurangan pekerja, kenaikan gaji minimum pekerja, selain kos penempatan mereka dan isu aliran tunai yang dihadapi kontraktor. 

“Kami berharap untuk melihat lebih banyak peruntukan disediakan bagi pembangunan infrastruktur dan projek pembinaan lain dalam memastikan pertumbuhan industri pembinaan kerana ia akan menjadi pemangkin pertumbuhan banyak sektor ekonomi lain,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bekalan-buruh-kelemahan-ringgit-antara-cabaran-industri-pembinaan-tahun-ini/

Previous ArticleNext Article

Industri Permainan Video Malaysia Dijangka Catat Hasil US$649 Juta Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 18 April (Bernama) — Industri permainan video Malaysia dijangka menjana hasil sebanyak US$649 juta (US$ 1=RM4.78) pada 2024 selepas mencatatkan pertumbuhan ketara sejak kebelakangan ini, kata Menteri Digital Gobind Singh Deo.

Beliau berkata pasaran dijangka menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan kompaun stabil pada 7.55 peratus mulai  2024 hingga 2027, dengan unjuran jumlah pasaran sebanyak US$807 juta menjelang 2027.

“Kerjasama amat penting. Industri permainan adalah bersifat global, pencapaian dalam bidang ini memerlukan usaha bersepadu daripada semua pihak berkepentingan, dalam dan luar negara.

“Dengan bergabung tenaga, semua pihak boleh berkongsi pengetahuan, sumber, mencipta peluang termasuk memupuk budaya inovasi yang melampaui sempadan, menyatukan kami dalam mengejar kecemerlangan,” katanya pada pelancaran Akademi Xsolla Curine di sini hari ini.

Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj menyerikan majlis tersebut dengan kehadiran baginda.

Kata Gobind lagi, kerajaan kekal komited untuk memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada industri permainan seperti penawaran insentif kewangan serta rangka kerja kawal selia yang melindungi hak protokol Internet (IP).

Kementeriannya melalui Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), komited bagi mengembangkan dan memupuk industri kandungan digital negara melalui beberapa pendekatan.

MDEC akan memudahkan pelaburan serta sokongan akses pasaran melalui penyertaan dalam Festival Annecy, Persidangan Pembangun Permainan Video dan Pertunjukan Permainan Video Tokyo.

Ia juga menyokong pertumbuhan IP, mengeram studio baharu dan program pembangunan kemahiran yang disasarkan seperti Program Inkubasi Kandungan Digital, penyampaian Geran Kandungan Digital dan Cabaran Pencipta Kandungan Digital.

Gobind berkata agensi itu juga akan membantu dalam membina jenama Malaysia melalui sokongan serta kepimpinan industri melalui penyelidikan serantau dan kertas kepimpinan pemikiran, persidangan serantau selain acara perniagaan seperti LEVEL UP KL, Kre8tif!, IMMERSE KL dan acara pengguna yang lebih meluas seperti Festival Kandungan Digital Malaysia (MYDCF).

“Pelaburan dalam sektor kandungan digital di Malaysia telah berkembang daripada RM550 juta pada 2022 kepada RM1.6 bilion menjelang 2023, dan diunjurkan menghasilkan lebih 1,900 pekerjaan berpendapatan tinggi melalui syarikat berstatus ‘Malaysia Digital’.

“Ini menunjukkan bahawa industri kreatif digital adalah pemacu pertumbuhan yang ketara dan terdapat banyak minat dalam industri itu,” katanya.

Festival Kandungan Digital Malaysia yang dibuat secara tahunan adalah contoh utama pertumbuhan industri digital negara dengan peserta pameran meningkat daripada 80 pada festival pertama pada 2020 kepada 150 pada 2023. Ia menarik lebih 25,000 pengunjung tahun lepas, tambahnya.

— BERNAMA