Soal Selidik Keadaan Kewangan Rakyat Malaysia Dedah ‘Kebenaran Yang Menyakitkan’ – RinggitPlus

KUALA LUMPUR, 6 Dis  (Bernama) — Rakyat Malaysia akan mengalami “kedudukan kewangan yang sangat perit” jika mereka menghadapi kemelesetan global yang akan berlaku di tengah-tengah peningkatan inflasi, menurut satu soal selidik.

Data daripada Soal Selidik Literasi Kewangan Malaysia RinggitPlus (RMFLS) 2022 telah mendedahkan “pelbagai kebenaran yang menyakitkan tentang keadaan kewangan semasa rakyat, termasuk simpanan yang semakin berkurangan, isu aliran tunai dan trend lain yang membimbangkan.”

Soal selidik itu dilakukan oleh RinggitPlus.com (RinggitPlus), sebuah laman web kewangan yang dimiliki dan dikendalikan oleh syarikat fintech Jirnexu Sdn Bhd.

Pengasas Bersama dan Pengarah RinggitPlus Hann Liew berkata, trend semasa adalah satu ‘wake-up call’ kepada semua pihak untuk mengambil tindakan kerana kesan ekonomi yang disebabkan oleh pandemik amat membinasakan dan rakyat Malaysia berdepan cabaran kewangan sebenar yang perlu ditangani.

“Ia adalah realiti yang pahit bukan sahaja untuk rakyat tetapi juga untuk penggubal dasar dan pemain industri.

“Ini adalah isu generasi yang memerlukan penyelesaian jangka panjang dengan sokongan berterusan dan bersepadu daripada semua pihak. Kita tidak boleh tinggalkan sesiapa,” katanya pada pelancaran keputusan RMFLS 2022 di Menara Etiqa di sini hari ini.

RinggitPlus juga berkata rakyat daripada semua lapisan masyarakat kini menghadapi cabaran kewangan yang membarah hingga menyebabkan mereka terdedah kepada kejutan kewangan, dengan mengambil kira bahawa pelbagai bantuan kewangan telah mengurangkan kesan ke atas mereka pada 2020 dan 2021.

“Sebanyak 70 peratus responden menyatakan mereka menyimpan kurang daripada RM500 sebulan atau langsung tidak mampu untuk menyimpan.

“Ini adalah keputusan terburuk yang diperoleh oleh RMFLS dalam tempoh lima tahun,” katanya dalam satu kenyataan yang berasingan.

Bilangan rakyat Malaysia yang menyimpan lebih daripada RM1,500 sebulan juga telah menurun dengan ketara, katanya. “Daripada 20 peratus pada 2020, angka itu telah menurun empat kali lebih rendah kepada hanya 5 peratus pada 2022.”

Dapatan RMFLS 2022 itu juga menunjukkan bahawa lebih ramai rakyat Malaysia bergelut dengan simpanan yang kurang di tangan dengan 53 peratus responden menyatakan mereka boleh bertahan selama tiga bulan atau kurang dengan hanya bergantung pada simpanan mereka (tahun lepas pada kadar 52 peratus).

“Trend yang sama juga mendapati yang mana 55 peratus rakyat Malaysia membelanjakan dengan tepat atau lebih daripada apa yang mereka peroleh setiap bulan (Sebanyak 44 peratus tahun lepas), pada asasnya bergantung dari gaji ke gaji untuk hidup,” kata RinggitPlus.

Dengan kurangnya berjimat dan kos barangan yang lebih tinggi, soal selidik itu juga menyerlahkan trend yang membimbangkan.

“Lebih ramai pemegang kad kredit tidak membayar bil secara penuh dengan hanya 55 peratus (berbuat demikian) pada 2022 berbanding 70 peratus tahun lepas,” katanya.

RinggitPlus juga mendapati rakyat Malaysia lebih memilih pelepasan kewangan jangka pendek berbanding kestabilan kewangan jangka panjang.

“Sebanyak 66 peratus responden berusia 21 tahun ke atas menyatakan mereka akan mempertimbangkan untuk memohon lebih banyak pengeluaran daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) jika kerajaan membenarkannya,” katanya.

Tinjauan itu dijalankan dalam tiga bahasa melalui soal selidik dalam talian yang dikawal selia sendiri melalui platform analitik pihak ketiga, berdasarkan persampelan 3,144 rakyat Malaysia berusia 18 tahun ke atas.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

OPR Naik Atau Tidak, Realiti Urus Kewangan Secara Berhemat Di Tangan Sendiri

KUALA LUMPUR, 18 Jan (Bernama) — Esok (19 Januari) akan menjadi detik tumpuan ramai rakyat negara ini, sama ada kadar dasar semalaman (OPR) akan dinaikkan lagi atau mungkinkah Bank Negara Malaysia (BNM) bertindak mengekalkan kadar semasa sehingga kesannya benar-benar reda.

Namun, persoalan utamanya, mampukah kita mempunyai OPR yang lebih menjurus untuk meningkat?

Kadar inflasi, khususnya makanan, meningkat 7.3 peratus pada November 2022 dan ia merupakan peningkatan bulan ke bulan yang tetap. Ini menyebabkan harga beberapa barangan melonjak lebih 100 peratus tahun lepas, sehingga mencetuskan perbincangan serius mengenai jaminan makanan.

Ketua Perangkawan, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata kenaikan 7.3 peratus bagi makanan adalah penyumbang utama kepada inflasi keseluruhan, diikuti pengangkutan yang meningkat 7.2 peratus seterusnya mengakibatkan kos logistik lebih tinggi.

Meskipun pelbagai usaha seperti menaikkan OPR telah dilakukan untuk mengawal tunai berlebihan dan menormalkan permintaan, realitinya adalah sehingga ke hari ini, orang ramai masih menunggu situasi itu menjadi bertambah baik atau sekurang-kurangnya kurang memeritkan.

Kenaikan OPR boleh mengehadkan aliran tunai bagi orang biasa di jalanan terutama mereka yang mempunyai pinjaman kereta atau perumahan, atau kedua-duanya.

Bagi mereka yang membuat perjanjian pinjaman sebelum pandemik COVID-19, kadar faedah itu akan dinormalkan.

Malangnya bagi mereka yang membiayai semula pinjaman atau mendaftar bagi pembiayaan baharu dalam tempoh tersebut, terutama untuk komitmen jangka panjang seperti pinjaman perumahan atau automotif, mereka akan mendapati keadaan ini amat sukar.

Begitu juga dengan pinjaman peribadi.

Kesimpulannya, kos pinjaman kini lebih tinggi kerana kos wang juga meningkat. Ini mengakibatkan mudah tunai kewangan semakin menyusut bagi ramai orang.

Walau bagaimanapun, kita perlu sedar bahawa normalisasi OPR adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan untuk memastikan pelaburan asing terus mengalir masuk pada kadar yang baik dan kadar pertukaran ringgit-dolar Amerika Syarikat dikekalkan dalam julat yang positif.

Ini memandangkan dolar AS adalah mata wang perdagangan global utama, dan seandainya ringgit terus rendah berbanding dolar AS, keburukannya bukan hanya berganda malah lebih daripada itu.

Kepentingan Celik Kewangan

Mengikut Laporan Risiko Global 2023 oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) dalam Tinjauan Pendapat Eksekutif (EOS), aspek seperti kos sara hidup dan inflasi ketara atau berterusan serta krisis hutang merupakan tiga risiko utama di Malaysia.

Laporan sama turut menyenaraikan kos sara hidup sebagai risiko global paling serius susulan tindakan penutupan ekonomi akibat pandemik COVID-19, gangguan rantaian bekalan akibat perang Rusia-Ukraine serta sekatan eksport dengan setiap satunya terbukti melonjakkan inflasi.

Ketua Pegawai Pelaburan Principal Asset Management Bhd, Patrick Chang berkata walaupun paras inflasi itu mengejutkan ramai di Malaysia dan global pada 2022, aspek seperti kenaikan agresif Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) juga hanya meningkatkan lagi ketidaktentuan pasaran.

Bagaimanapun, beliau berkata keadaan itu dijangka menyederhana tidak lama lagi.

Chang turut mengakui terdapat banyak kebimbangan mengenai ekonomi pada 2022 dan berharap keadaan menjadi lebih biasa bagi Malaysia pada tahun ini.

Mengulas aspek simpanan, satu kajian RinggitPlus menunjukkan hanya tujuh daripada setiap 10 rakyat Malaysia menyimpan kurang daripada RM500 sebulan dengan kebanyakannya tidak mampu menyimpan langsung.

Dalam keadaan sedemikian, apakah pilihan atau yang boleh kita lakukan? Mampukah kita untuk berjimat cermat dalam persekitaran yang menyaksikan keadaan sebegitu mencabar?

Ketika Malaysia menjadi sebuah negara menua, kalangan yang tidak lagi mampu untuk bekerja perlu berusaha lebih gigih untuk menabung, paling tidak pun sedikit setiap bulan demi masa depan apabila bersara kelak.

Apa yang penting, tiada jumlah simpanan yang boleh dilihat sebagai kecil. Bagi setiap RM1 yang disimpan, itulah juga pulangannya dan boleh menjadi penyelamat ketika waktu sukar selain pilihan termasuk aplikasi pelaburan Raiz yang boleh membantu.

Selain itu, adalah penting untuk mempunyai perancang kewangan bagi memanfaatkan lebih banyak peluang yang ada.

Namun, jika keadaan tersasar atau di luar kawalan, adalah wajar untuk mendapatkan bantuan profesional seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bagi membantu melaras semula kewangan anda.

Justeru, apa juga keputusan OPR esok, realitinya kita perlu ‘bangkit’ bertindak mengukuhkan aspek celik kewangan serta persediaan bagi mengharungi keadaan demi masa depan sendiri.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/opr-naik-atau-tidak-realiti-urus-kewangan-secara-berhemat-di-tangan-sendiri/