BMI: Bank Negara Dijangka Kekalkan OPR Pada 3 Peratus Sehingga Akhir 2024

KUALA LUMPUR, 14 Sept  (Bernama) — BMI, unit di bawah agensi penarafan kredit Fitch Solutions, menjangka Bank Negara Malaysia (BNM) mengekalkan kadar dasar semalamannya (OPR) pada 3.00 peratus sehingga akhir 2024 memandangkan inflasi domestik terus mereda di tengah-tengah pertumbuhan ekonomi yang perlahan.

Menurut BMI, bank pusat Malaysia pada mesyuarat dasar monetari bertarikh 7 Sept telah mengekalkan OPR pada paras semasa yang mana ia selari dengan konsensus dan jangkaannya.

“Kami terus mengunjurkan BNM mengekalkan OPR di mesyuarat seterusnya pada 6 November (mesyuarat terakhir untuk 2023) dan sehingga akhir 2024,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

BMI berkata inflasi domestik negara berada pada trajektori penurunan yang stabil, dengan inflasi utama berkurangan daripada 2.8 peratus tahun ke tahun pada Mei kepada 2.0 peratus pada Julai 2023.

“Inflasi yang bertambah baik menunjukkan kadar dasar sebenar Malaysia kini berada dalam zon positif. Justeru, kami percaya bahawa pendirian dasar semasa adalah mencukupi untuk mengekalkan inflasi terkawal,” katanya.

Menurut BMI, penurunan harga yang lebih pantas daripada jangkaan telah mendorongnya merendahkan unjuran inflasi akhir 2023 kepada 1.8 peratus daripada 2.0 peratus sebelum ini.

Sehubungan itu, ia telah melaraskan unjuran inflasi kepada purata 2.6 peratus pada 2023 daripada 2.7 peratus sebelum ini.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA