MyEG Nafi Kutip Yuran Secara Haram, Patuh Semua Peraturan Ditetapkan Kerajaan

KUALA LUMPUR, Sept 14 (Bernama) — MyEG Services Bhd patuh sepenuhnya kepada semua terma dan syarat yang ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia berhubung dengan penyediaan perkhidmatan, justeru,  kutipan yuran untuk perkhidmatan pembaharuan permit pekerja asing tidak dilakukan secara haram.

Penyedia perkhidmatan e-kerajaan itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini berkata, penjelasan tersebut adalah berhubung artikel berita yang disiarkan di portal dalam talian New Straits Times dan Edge Malaysia pada 12 September yang mendakwa MyEG telah mengutip yuran secara haram untuk perkhidmatan pembaharuan permit pekerja asingnya walaupun digantung oleh Jabatan Imigresen Malaysia.

MyEG berkata adalah juga menjadi polisi syarikat itu bahawa sekiranya perkhidmatan tidak berjaya disediakan, sebarang jumlah yang dikutip akan dikembalikan atas permintaan pelanggan.

Sementara itu, ia berkata artikel di portal berita tersebut juga menyatakan bahawa kontrak perkhidmatan MyEG dengan Jabatan Imigresen telah digantung sejak Februari tahun ini.

“Mengenai itu, kami juga ingin menjelaskan bahawa perkhidmatan konsesi MyEG tidak digantung sejak Februari tahun ini,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Bursa Malaysia Sahkan Perbincangan Pindah Ke TRX

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) –Bursa Malaysia Bhd mengesahkan bahawa perbincangan dengan Mulia Property Development Sdn Bhd mengenai perpindahan ke Tun Razak Exchange (TRX) sedang berjalan, dengan butiran terperinci masih belum dimuktamadkan.

“Pengumuman selanjutnya hanya akan dibuat apabila terdapat perkembangan penting mengenai perkara itu,” kata pengendali bursa saham itu dalam makluman kepada Bursa hari ini.

Bursa Malaysia berkata demikian sebagai mengulas dua artikel bertajuk “Bursa Malaysia mulling move to TRX” and “In final negotiation stage, Bursa Malaysia’s headquarters to be moved to TRX,” (Bursa Malaysia timbang pindah TRX” dan “Rundingan di peringkat akhir, ibu pejabat Bursa Malaysia akan dipindahkan ke TRX)  yang dikeluarkan baru-baru ini.

Menurut artikel itu Bursa Malaysia dan Mulia Property sedang di peringkat akhir rundingan untuk memindahkan ibu pejabat bursa ke TRX. Sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, Bursa Malaysia berkemungkinan akan menduduki dua tingkat bangunan Exchange 106.

Mulia Property adalah pemaju bangunan Exchange 106 setinggi 106 tingkat di TRX.

Ketika ini Bursa Malaysia beroperasi di Exchange Square, kompleks pejabat 16 tingkat yang terletak di Bukit Kewangan, di sini.

–BERNAMA