BNM Dijangka Kekalkan OPR Pada 3 Peratus Hingga Hujung Tahun – Firma Penyelidikan

KUALA LUMPUR, 7 Julai (Bernama) — Firma penyelidikan menjangkakan Bank Negara Malaysia (BNM) mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 3.0 peratus sehingga hujung 2023.

Hong Leong Investment Bank (HLIB) dan CGS-CIMB Securities Sdn Bhd berkata tinjauan itu adalah berdasarkan jangkaan pertumbuhan dan inflasi yang menyederhana pada separuh kedua tahun ini.

HLIB berkata berikutan prestasi keluaran dalam negara kasar yang lebih kukuh daripada jangkaan pada suku pertama 2023 iaitu pada 5.6 peratus tahun ke tahun, momentum ekonomi Malaysia dilihat perlahan dalam beberapa bulan kebelakangan ini berikutan eksport yang menguncup kerana permintaan luar yang menurun. 

Bagaimanapun katanya, kemerosotan data perdagangan adalah dalam jangkaan BNM.

“Walaupun prospek pertumbuhan tertakluk kepada risiko penurunan yang berpunca daripada perkembangan luaran, risiko kenaikan timbul terutamanya daripada faktor domestik termasuk aktiviti pelancongan yang lebih tinggi daripada jangkaan dan pelaksanaan projek yang pantas,” katanya dalam satu nota hari ini.

CGS-CIMB percaya imbangan risiko kepada pertumbuhan kini cenderung ke arah penurunan, dengan kemungkinan kelembapan global kelihatan lebih ketara daripada yang dijangkakan sebelum ini, terutamanya memandangkan kesan yang kurang ketara daripada pembukaan semula China.

Kemerosotan dalam eksport baru-baru ini mungkin mengubah naratif BNM ke arah lebih neutral, sekurang-kurangnya sehingga eksport mula menunjukkan tanda-tanda peningkatan, katanya.

BNM mengekalkan OPR pada 3.00 peratus pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) pada 5-6 Julai, selepas dinaikkan sebanyak 25 mata asas (bps) pada mesyuarat 2-3 Mei.

Maybank Investment Bank Bhd turut mengunjurkan OPR akan dikekalkan pada 3.0 peratus, dengan pandangan berhati-hati terhadap pertumbuhan dan inflasi.

“Bagi baki tahun ini, ekonomi akan dipacu oleh permintaan domestik yang berdaya tahan berikutan keadaan pasaran buruh yang menggalakkan, terutama dalam sektor berorientasikan domestik, perbelanjaan pengguna yang menyokong ditambah pemulihan dalam ketibaan pelancong dan aktiviti berkaitan pelancongan, di samping kemajuan dalam projek infrastruktur berbilang tahun yang menyokong aktiviti pelaburan,” katanya.

Sementara itu, Public Investment Bank Bhd menjangka BNM akan menggunakan pendekatan berhati-hati, memantau dengan teliti perkembangan penting dasar bank pusat.

Katanya, sekiranya ekonomi domestik Malaysia melebihi jangkaan, adalah tidak mustahil bagi bank pusat mempertimbangkan untuk menormalkan secara beransur-ansur Keperluan Rizab Berkanun kepada 3.00 peratus pada separuh pertama 2024.

“Walau bagaimanapun, sebarang perubahan kepada pendirian dasar monetari semasa akan tertakluk kepada penilaian yang teliti berdasarkan penambahbaikan selanjutnya dalam keadaan makroekonomi, terutamanya pemulihan berterusan pasaran buruh dan pengembangan permintaan domestik yang berterusan serta kadar tekanan inflasi,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA