EIB Minat Biayai Projek Infrastruktur Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 7 Ogos (Bernama) – Bank Pelaburan Eropah (EIB) berminat untuk membiayai projek infrastruktur di Malaysia, terutamanya yang sejajar dengan peralihan negara kepada ekonomi hijau dan mampan yang disokong oleh kerajaan MADANI.

Duta Besar Kesatuan Eropah (EU) ke Malaysia Michalis Rokas berkata EIB, bank pelaburan EU, bersedia untuk menawarkan gabungan instrumen kewangan termasuk pinjaman, jaminan bank dan geran, terutamanya untuk projek infrastruktur jangka panjang.

Projek ini merangkumi pembangunan rel dan pelabuhan, transformasi hijau dan pengurusan sisa di pelbagai negeri seperti Perak, Sarawak, Pahang dan Pulau Pinang, katanya kepada Bernama hari ini.

“Malaysia kekal sebagai destinasi pelaburan yang menarik untuk syarikat EU dan institusi kewangan antarabangsa seperti EIB,” katanya, yang akan menggalas tugas baharu di Macedonia Utara pada 1 Sept 2024, selepas empat tahun berkhidmat di Malaysia.

Mengimbas kembali Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-EU di Brussels pada 2022, Rokas menekankan pemimpin Eropah komited terhadap inisiatif Global Gateway, yang menyasarkan untuk melabur 10 bilion euro (kira-kira RM50 bilion) di tujuh negara di Asia Tenggara, termasuk Malaysia, menjelang 2027.

TAWARAN KEWANGAN EIB

“Inisiatif Global Gateway termasuklah pinjaman mudah daripada EIB, yang dapat menyediakan pembiayaan, pelaburan kurang berisiko untuk syarikat melalui jaminan dan menawarkan geran tanpa mewujudkan kebergantungan.

“Berdasarkan skala pelaburan ini, rakan kongsi yang dipercayai seperti EIB adalah penting apabila mereka boleh komited untuk pelaburan yang menjangkau sehingga 25 tahun — cadangan unik yang sering tidak dapat ditandingi oleh bank komersial,” katanya.

Beliau berkata sukar untuk syarikat mendapatkan pinjaman konsesi atau mudah daripada bank atau agensi pemberi pinjaman dan institusi kewangan secara jangka panjang, terutamanya untuk projek infrastruktur mega dan EIB dapat mengisi kekurangan itu.

Inisiatif itu berasaskan nilai, telus, mampan dan hijau, memastikan manfaatnya, termasuk penciptaan peluang pekerjaan dan pemilikan kekal di Malaysia, katanya, sambil menambah EIB membiayai sistem metro di New Delhi dan Amerika Latin.

Dimiliki secara bersama oleh 27 negara anggota EU, EIB yang berpangkalan di Luxembourg merupakan satu daripada pembiaya terbesar bagi projek hijau di seluruh dunia dan mempunyai pejabat serantau, termasuk di Jakarta yang memfokuskan kepada aktiviti pembiayaan di Asia Tenggara dan rantau Pasifik.

“Saya telah melawat beberapa negeri di Malaysia dan membincangkan mengenai peluang baharu ini, yang telah menarik minat dengan ketara dan menawarkan potensi yang besar, contohnya, pembangunan pelabuhan di Lumut dan projek bahan api penerbangan mampan seperti hidrogen di Sarawak dan Pulau Pinang,” kata Rokas.

Mengenai pelaburan EU di Malaysia, beliau berkata Port of Antwerp-Bruges International (PoABI) dan Perbadanan Kemajuan Negeri Perak telah membentuk kerjasama strategik pada tahun lepas untuk membangunkan pelabuhan Lumut.

Ia adalah projek besar pertama PoABI di Asia Tenggara, katanya, sambil menambah EU menyediakan geran sebanyak 1.9 juta euro (RM9.5 juta) untuk kajian kebolehlaksanaan, mengiktiraf potensi pelabuhan itu sebagai hab logistik dan perindustrian.

PENDEKATAN BERASASKAN CADANGAN BAGI PEMBIAYAAN EIB

Rokas berkata EIB beroperasi berdasarkan cadangan, dengan negara, kerajaan atau syarikat swasta perlu mengemukakan cadangan projek masing-masing untuk dipertimbangkan.

Merujuk projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura dan sistem Transit Aliran Ringan (LRT) Mutiara, yang memerlukan berbilion ringgit, beliau menekankan keperluan untuk rakan kongsi dipercayai seperti EIB yang boleh komited kepada pelaburan jangka panjang.

Selain itu, kerajaan Malaysia mengambil langkah berhati-hati mengenai paras hutang dan memilih untuk tidak menawarkan jaminan, menyebabkan pembiayaan EIB distrukturkan sedemikian supaya tidak meningkatkan keberhutangan negara.

Rokas berkata projek seperti HSR dan sistem antara kebolehkendalian hanya boleh dilaksanakan oleh EU, China dan Jepun, justeru EU boleh memainkan peranan penting berikutan banyak projek lain sedang dijalankan di Malaysia seperti pembesaran lapangan terbang.

Katanya bantuan kewangan EIB tidak mewujudkan kebergantungan, sebaliknya menyokong projek berasaskan nilai, telus dan mampan menerusi pemilikan tempatan.

Menurutnya, EIB hanya meluluskan projek mampan, yang membezakan pendekatan EIB daripada model lain.

“Oleh itu, kami mempunyai cadangan yang amat baik dan berbeza berbanding model China. Melalui kerjasama di peringkat global, EU berhasrat untuk mengurangkan kebergantungan kepada China,” katanya.

Rokas menekankan Sarawak dan Perak adalah kawasan yang menarik minat pelabur EU manakala projek transformasi hijau di Sarawak seperti pengeluaran hidrogen dan bahan api penerbangan mampan, sejajar dengan inisiatif pelaburan hijau EU dan menawarkan peluang pelaburan yang besar.

“Terdapat banyak peluang pelaburan di Pulau Pinang, Johor dan Selangor, dan kami sedang menunggu cadangan yang komprehensif,” katanya.

— BERNAMA

Sumber asal daripada laman web TheKapital.my.

Previous ArticleNext Article

Banyak Keistimewaan Jadi Miskin di Malaysia?

Jangan salah faham. Menjadi miskin bukanlah satu keistimewaan. Tetapi di Malaysia, golongan berpendapatan rendah dan keluarga yang benar-benar memerlukan memang mempunyai akses kepada pelbagai bentuk bantuan kerajaan.

Antaranya:

1. STR – Sumbangan Tunai Rahmah
Bantuan tunai kepada golongan yang memenuhi syarat pendapatan dan kategori ditetapkan.

2. SARA – Sumbangan Asas Rahmah
Bantuan untuk membeli barangan keperluan asas menggunakan MyKad.

Penerima STR 2026 yang telah disahkan daripada data Miskin Tegar dan Miskin eKasih layak SARA 2026 berjumlah RM200 / RM150 / RM100 setiap bulan bagi tempoh 12 bulan (Januari 2026 – Disember 2026).

3. Bantuan perumahan
Ada skim seperti Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Rumah Mesra Rakyat (RMR), selain skim sewaan atau subsidi tertentu untuk keluarga berpendapatan rendah.

Keluarga berpendapatan kasar isi rumah sehingga RM3,000, belum memiliki rumah dan memenuhi syarat boleh memohon PPR.

4. Rumah Mesra Rakyat (RMR)

Ini berbeza dengan PPR.

Contoh:
Keluarga berpendapatan rendah mempunyai tanah sendiri tetapi belum mempunyai rumah yang sesuai boleh melihat kelayakan RMR.

Antara syarat yang dinyatakan SPNB ialah pendapatan isi rumah tidak melebihi RM3,000 dan pemohon/pasangan tidak mempunyai rumah sendiri atau mempunyai rumah yang usang/tidak sempurna. Tanah yang sesuai juga diperlukan.

Cara mohon:
Permohonan dibuat melalui SPNB dan dokumen berkaitan tanah, pendapatan serta maklumat keluarga perlu disediakan.

5. Bantuan JKM
Ini antara yang ramai tak tahu sebab bantuan JKM bukan satu jenis sahaja.

Contohnya terdapat bantuan berkaitan kanak-kanak, warga emas, OKU, penjagaan dan keadaan keluarga tertentu.

Cara mohon:
Permohonan boleh dibuat melalui sistem eBantuan JKM bagi negeri yang menyokong permohonan dalam talian, kemudian pemohon perlu hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah bersama dokumen sokongan.

Terdapat pelbagai skim mengikut keadaan penerima, termasuk bantuan kanak-kanak, warga emas dan bantuan am.

6. Bantuan Kesihatan – mySalam

Skim Perlindungan B40 merupakan Skim Perlindungan Takaful PERCUMA yang disediakan oleh kerajaan kepada komuniti B40 di Malaysia. Skim ini bernaung di bawah kelolaan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) melalui Tabung Amanah mySalam dan diuruskan sepenuhnya oleh Syarikat Great Eastern Takaful Berhad.

Bagi penerima yang layak pada 2026, mySalam menyediakan manfaat seperti hospitalisasi sehingga RM700 setahun dan RM8,000 untuk penyakit kritikal yang dilindungi, tertakluk kepada syarat skim.

Cara mohon:
Semak kelayakan di Portal mySalam. Jika layak dan berlaku kejadian yang dilindungi, tuntutan dibuat secara dalam talian dengan memuat naik dokumen seperti nota discaj atau borang doktor.

7. Bantuan pendidikan
Bantuan yuran, tuisyen, biasiswa dan pelbagai bentuk sokongan pendidikan disediakan secara bersasar untuk keluarga yang memerlukan.

  • BAP (Bantuan Awal Persekolahan) → bantuan tunai RM150 seorang murid untuk murid yang layak.
  • RMT (Rancangan Makanan Tambahan) → murid yang layak mendapat makanan pada setiap hari persekolahan; KPM menetapkan sehingga 190 hari setahun.
  • KWAPM (Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin) → bantuan khusus untuk membantu murid miskin supaya tidak tercicir daripada persekolahan.
  • BKP (Biasiswa Kecil Persekutuan) → antara bantuan kewangan pendidikan yang disenaraikan KPM untuk murid yang memenuhi syarat.
  • Elaun Murid Berkeperluan Pendidikan Khas (EMBPK) → bantuan khusus untuk murid yang memenuhi syarat berkaitan pendidikan khas.

8. Bantuan zakat
Bagi orang Islam yang layak, boleh memohon bantuan daripada institusi zakat negeri masing-masing.

Contohnya bantuan boleh melibatkan:

  • sara hidup
  • pendidikan
  • perubatan
  • sewa/rumah
  • bantuan kecemasan
  • modal perniagaan

Cara mohon:
Bergantung kepada negeri. Contohnya di Selangor, permohonan dibuat melalui saluran rasmi institusi zakat negeri dan biasanya memerlukan dokumen pendapatan, tanggungan, tempat tinggal dan dokumen sokongan berkaitan.

9. Bantuan pekerjaan & latihan
Kerajaan juga menyediakan program pekerjaan dan latihan kemahiran untuk membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan pendapatan.

MYFutureJobs
Portal pekerjaan nasional yang dikendalikan PERKESO. Boleh cari kekosongan kerja, daftar sebagai pencari kerja dan dapatkan khidmat padanan pekerjaan.

TVET
Kalau nak belajar kemahiran seperti automotif, elektrik, kimpalan, penyelenggaraan, teknologi dan sebagainya, boleh semak institusi TVET kerajaan dan permohonan melalui UP_TVET.

HRD Corp
Terdapat pelbagai program peningkatan kemahiran dan latihan pekerjaan, bergantung kepada program serta kelayakan peserta.

Program penempatan pekerjaan PERKESO
PERKESO juga menjalankan program padanan pekerjaan, karnival kerjaya dan penempatan pencari kerja dengan majikan.

10. Bantuan membaiki atau membina rumah
Program bantuan perumahan turut merangkumi pembinaan baharu dan baik pulih rumah, khususnya bagi isi rumah miskin tegar.

Contoh 1 : Program Baik Pulih Rumah Daif di Bandar

KPKT ada Program Baik Pulih Rumah Daif di Bandar untuk isi rumah yang memenuhi syarat kemiskinan, termasuk yang disahkan dalam eKasih.

Contohnya rumah mengalami:

  • bumbung rosak
  • kerosakan akibat banjir/ribut/kebakaran
  • kerosakan kecil kerana faktor usia
  • keadaan rumah yang tidak lagi selesa tetapi masih ekonomik untuk dibaiki

Kadar bantuan maksimum yang dinyatakan KPKT ialah RM13,000 di Semenanjung dan RM15,000 di Sabah, Sarawak dan Labuan.

11. Bantuan / inisiatif sewa rumah mengikut negeri

  • Selangor → Skim Smart Sewa – sewa pada kadar berpatutan + 30% bayaran sewa boleh dikumpulkan untuk membantu pemilikan rumah.
  • Johor → Bantuan Sewa Rumah Perumahan Kasih Johor – bantuan RM2,500 kepada penerima yang layak. Antara penambahbaikan yang diperluaskan bagi Bantuan Sewa Rumah ialah syarat kelayakan dengan membuka peluang kepada pelajar IPTA/IPTS di Negeri Johor untuk memohon.
  • Sarawak → Skim Bantuan Sewa Rumah (SRAS) – bantuan sewa untuk isi rumah yang memenuhi syarat.
  • Perak → Skim Bantuan Sewa Rumah MAIPk – bantuan sewa sehingga RM500 sebulan untuk asnaf yang layak.

12. Nak berniaga tetapi perlukan bantuan

Contohnya di Selangor:

  • Dana Usahawan Madani Selangor menyediakan bantuan dalam bentuk mesin dan peralatan perniagaan sehingga RM30,000, tertakluk kepada syarat kelayakan. Ini geran bukan pinjaman. Tetapi setiap program ada syarat, kategori penerima dan tempoh permohonan tersendiri.
  • Program Bantuan Blueprint Pembasmian Kemiskinan Negeri Selangor menyediakan bantuan berbentuk mesin dan peralatan kepada usahawan kecil bernilai sehingga RM10,000. Program ini merupakan salah satu usaha Kerajaan Negeri Selangor untuk meningkatkan taraf ekonomi peniaga kecil melalui pemberian bantuan peralatan atau mesin berdasarkan perniagaan yang sedang dijalankan.

Jadi, betul ke “banyak keistimewaan jadi miskin”?

Banyak bantuan disediakan untuk mereka yang berada dalam keadaan miskin atau berpendapatan rendah. Dan bantuan ini bukan bermaksud hidup mereka lebih mudah.

Sebab di sebalik setiap bantuan itu ada satu perkara yang kita selalu terlupa:

Miskin tetap bermaksud mempunyai sumber kewangan yang terhad.

Bantuan kerajaan mungkin meringankan beban, tetapi tidak semestinya mengubah kehidupan seseorang menjadi senang.

Bantuan ialah jaring keselamatan. Bukan tiket untuk hidup mewah.

Bantuan ini diwujudkan untuk membantu mereka yang layak. Gunakan bantuan sebagai ruang untuk meringankan beban, bukan untuk mengambil kesempatan.

Dan jangan lupa, Islam juga mengajar kita untuk berusaha mencari rezeki.

Rasulullah SAW bersabda:

“Tidaklah seseorang makan makanan yang lebih baik daripada hasil kerja tangannya sendiri.”
— Riwayat al-Bukhari