EY Jangka GST Pada Kadar 4-6 Peratus Jika Dimasukkan Semula Dalam Bajet 2023

KUALA LUMPUR, 20 Sept  (Bernama) — Sekiranya cukai barang dan perkhidmatan (GST) dimasukkan dalam Bajet 2023, kerajaan boleh mempertimbangkan kadar di antara empat hingga enam peratus berikutan penilaian yang ketat terhadap hasil yang boleh dikutip untuk menyokong perbelanjaannya, kata Ernst & Young Tax Consultants Sdn Bhd (EY). 

Rakan Kongsi Pengurusan Cukai EY Malaysia, Farah Rosley berkata, kemungkinan untuk memperkenalkan semula GST telah menjadi topik perbincangan dan beliau percaya GST yang merupakan cukai penggunaan yang meluas akan menyumbang kepada kutipan hasil negara.

Bagaimanapun, beliau berkata kadar GST mestilah munasabah dan tidak membebankan pengguna dan pembayar cukai, dan pelaksanaan serta pematuhannya perlu dipermudahkan dengan kesan minimum kepada perniagaan.   

“Komunikasi dengan pihak berkepentingan termasuk perniagaan adalah penting dan mempercepatkan pembayaran balik GST serta mempunyai sistem yang mudah dan telus juga penting bagi menjayakan semula GST.

“Masa yang mencukupi mesti diberikan kepada perniagaan untuk bersedia dengan pelaksanaannya,’’ katanya kepada Bernama melalui emel baru-baru ini apabila ditanya mengenai harapan syarikat untuk Bajet 2023 yang akan dibentangkan pada 7 Okt, 2022.

Farah berkata, kerajaan mungkin mempertimbangkan untuk memperkenalkan ‘hala tuju cukai’ yang mewujudkan perubahan penting kepada rejim cukai di negara ini, bersama-sama dengan garis masa untuk perundingan dan tarikh untuk diperkenalkan serta rasional bagi memperkenalkan cukai yang relevan untuk memberi keselesaan dan kepastian kepada pelabur.

Cukai baharu harus merangsang sektor swasta

Mengenai cukai baharu bagi meningkatkan hasil cukai kerajaan, Farah berkata sebelum memperkenalkan sebarang cukai baharu, kerajaan perlu menjalankan kajian secara menyeluruh dan berunding dengan pihak awam yang sewajarnya.

“Jika ada cukai baharu, seharusnya ia merangsang aktiviti ekonomi sektor swasta,’’ katanya.

Menurut Farah, kerajaan perlu peka terhadap perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan memastikan sektor itu tidak terjejas dengan cukai baharu, terutamanya semasa tempoh pemulihan selepas pandemik COVID-19.

“Secara keseluruhannya, perlu ada keseimbangan dalam meningkatkan kutipan hasil cukai dan menarik pelaburan ke dalam negara. Cukai tidak sewajarnya dijadikan alasan untuk perniagaan beralih ke sektor tidak formal atau menutup operasinya di Malaysia,’’ tambah beliau.

Farah turut menolak kemungkinan Cukai Makmur akan diteruskan dalam Bajet 2023.

Beliau berkata, Cukai Makmur adalah cukai sekali sahaja yang diperkenalkan dalam bajet 2022 yang mana kadar cukai pendapatan yang tinggi sebanyak 33 peratus dikenakan ke atas pendapatan bercukai melebihi RM100 juta, manakala pendapatan bercukai sehingga RM100 juta akan dikenakan cukai pada kadar 24 peratus.

“Tidak mungkin Cukai Makmur akan diteruskan atau dilanjutkan dalam Bajet 2023.”

Cukai minimum global

Mengenai cukai minimum global 15 peratus yang mana Malaysia bersama-sama 135 negara lain secara prinsipnya telah bersetuju untuk mengenakannya kepada syarikat multinasional (MNC) tertentu mulai tahun depan, Farah berkata bagi memastikan daya saing Malaysia, kerajaan mesti memastikan insentif perlu disesuaikan berdasarkan keperluan pelabur individu.

“Mengenai perkara ini, perlu diambil perhatian bahawa kerajaan Malaysia telah memperkenalkan peruntukan dalam Akta Cukai Pendapatan 1967 yang membenarkan Menteri Kewangan menetapkan kadar cukai sehingga 20 peratus untuk beberapa tahun tertentu bagi aktiviti yang diluluskan, tertakluk kepada syarat-syarat tertentu.

“Ini memberikan fleksibiliti kepada kerajaan untuk menyesuaikan pakej insentif cukai bagi menarik jenis-jenis pelaburan yang diperlukan untuk negara,” katanya.

Beliau menyatakan cukai minimum global secara amnya hanya akan memberi kesan kepada kumpulan korporat yang mempunyai lebih daripada 750 juta euro (1 euro= RM4.53) dalam perolehan kumpulan yang disatukan, manakala kumpulan dengan perolehan yang kecil tidak akan tertakluk kepada cukai minimum global.

Farah mencadangkan supaya kerajaan terus menilai kadar cukai pendapatan korporat pada masa hadapan, kerana kadar cukai pendapatan korporat yang lebih rendah boleh menjadikan Malaysia lebih menarik kepada pelabur asing.

“Kadar cukai pendapatan korporat berkanun kita pada masa ini adalah 24 peratus, lebih tinggi daripada kadar cukai minimum global 15 peratus, dan juga lebih tinggi daripada kadar cukai di negara jiran, yang secara amnya tidak melebihi 20 peratus,” katanya.

Beliau juga menyarankan supaya kerajaan terus menyediakan persekitaran yang mesra perniagaan dan kos yang kompetitif dengan infrastruktur bertaraf dunia untuk menggalakkan pelaburan langsung asing dan domestik serta insentif hijau bagi menyokong pelaburan yang mampan.

“Kerajaan juga harus menyediakan insentif untuk meningkatkan inovasi dan produktiviti, contohnya seperti memberikan pelepasan cukai untuk aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D).

“Adalah amat penting untuk mengukur hasil dan pertumbuhan perniagaan yang telah diberikan insentif, dalam memastikan insentif mencapai matlamat yang diingini,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/ey-jangka-gst-pada-kadar-4-6-peratus-jika-dimasukkan-semula-dalam-bajet-2023/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA